8 Plante si suplimente pentru depresie

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Depresia este o tulburare de dispozitie grava, cu simptome care variaza de la usoare pana la debilitante si care pot pune viata in pericol. Unii oameni vor sa gestioneze depresia cu remedii pe baza de plante, mai degraba decat cu medicamente pe care un medic le prescrie.

Cele mai recente date de la Institutul National de Sanatate Mintala sugereaza ca in Statele Unite, 6,7% dintre persoane au cunoscut un episod depresiv major in 2016.

Medicamentele si consilierea sunt modalitati conventionale de a atenua simptomele depresiei. Cu toate acestea, unele ierburi si suplimente pot ajuta si ele.

In acest articol, ne uitam la plante si suplimente pentru depresie si discutam despre siguranta si eficacitatea acestora.

Plante si suplimente pentru depresie

Unele plante si suplimente pentru depresie au aratat efecte promitatoare pentru persoanele cu depresie.

Utilizarea terapiilor complementare continua sa castige popularitate, deoarece oamenii cauta metode mai naturale de gestionare a sanatatii lor.

Cu toate acestea, pe baza de plante nu inseamna intotdeauna siguranta sau eficacitate si sa stii ce produse sa alegi poate economisi mult timp si bani.

In Statele Unite, Food and Drug Administration (FDA) nu monitorizeaza plantele in acelasi mod ca alimentele si medicamentele. In consecinta, producatorii nu sunt intotdeauna 100% clar despre calitatea sau puritatea produsului lor.

Cercetarile sugereaza promisiuni pentru unele suplimente in tratarea depresiei usoare pana la moderate. Acestea sunt cateva dintre suplimentele pe care oamenii le folosesc cel mai mult:

1. Sunatoare

Sunatoare este cunoscuta si sub denumirea de Hypericum perforatum . Aceasta planta a fost un tratament comun pe baza de plante pentru sanatate mintala de sute de ani. Cu toate acestea, oamenii trebuie sa utilizeze cu precautie daca au ales sa incerce ca un potential tratament pentru depresie.

O revizuire sistematica din 2016 a descoperit ca sunatoare este mai eficienta decat un placebo pentru tratarea depresiei usoare pana la moderate si a functionat aproape la fel de bine ca medicamente antidepresive.

Cu toate acestea, aceasta revizuire a studiilor eligibile nu a gasit cercetari asupra efectelor pe termen lung ale sunatoarei asupra depresiei severe.

Autorii au recomandat prudenta, deoarece planta are efecte adverse pe care multe dintre studii nu le-au luat in considerare.

Ceaiul de sunatoare poate interfera si cu efectele medicamentelor antidepresive, ceea ce inseamna ca poate inrautati simptomele sau poate reduce eficacitatea tratamentului conventional.

In timp ce sunatoarea ar putea ajuta unii oameni, nu prezinta efecte benefice in mod constant.

Din aceste motive, oamenii nu ar trebui sa foloseasca sunatoarea in loc de tratament conventional. Nici nu trebuie sa incerce sunatoarea pentru a trata depresia moderata pana la severa.

2. Ginseng

Aceasta planta provine de la radacina plantei ginseng. Ginsengul sibian, asiatic si eleuthero sunt plante diferite cu ingrediente active diferite.

Practicantii medicinei chineze au folosit ginseng de mii de ani pentru a ajuta oamenii sa imbunatateasca energia mentala si sa reduca efectele stresului.

Unii oameni asociaza aceste proprietati ale ginsengului cu solutii potentiale pentru energia si motivatia reduse care pot aparea cu depresia.

Cu toate acestea, Centrul National pentru Sanatate Complementara si Integrativa (NCCIH) recomanda faptul ca niciunul dintre numeroasele studii pe care oamenii le-au efectuat pe ginseng nu au fost de calitate suficienta pentru a formula recomandari de sanatate.

3. Musetel

Un studiu realizat in 2012 a analizat datele despre musetel, care provin din planta Matricaria recutita si rolul sau in a ajuta la gestionarea depresiei si a anxietatii.

Rezultatele arata ca musetelul a produs o usurare mai semnificativa la simptomele depresive decat un placebo. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma beneficiile pentru sanatate ale musetelului in tratarea simptomelor depresive.

4. Lavanda

Uleiul de lavanda este un ulei esential popular. Oamenii folosesc de obicei ulei de lavanda pentru relaxare si reducerea anxietatii si tulburarilor de dispozitie.

O revizuire din 2013 a diferitelor studii a sugerat ca lavanda ar putea avea un potential semnificativ in reducerea anxietatii si imbunatatirea somnului.

Lavanda a obtinut rezultate mixte in studii care evalueaza impactul sau asupra anxietatii. Cu toate acestea, eficienta sa ca tratament pentru depresie are putine dovezi de inalta calitate in sprijinul actual.

5. Sofran

Unele studii mentioneaza utilizarea sofranului ca o masura sigura si eficienta pentru controlul simptomelor depresiei, cum ar fi aceasta revizuire nestematica din 2018 .

Cu toate acestea, mai multe cercetari ar ajuta la confirmarea posibilelor beneficii ale sofranului pentru persoanele cu depresie. Oamenii de stiinta trebuie sa inteleaga mai bine orice posibile efecte adverse.

6. SAMe

Unele suplimente au aratat efecte promitatoare asupra simptomelor depresiei. Cu toate acestea, multe investigatii care confirma beneficiile lor sunt de calitate scazuta.

SAMe este scurt pentru S-adenosil metionina. Este o forma sintetica a unui produs chimic care apare in mod natural in organism.

In 2016, cercetatorii au examinat toate studiile controlate aleatoriu in evidenta pentru utilizarea SAMe pentru a trata depresia la adulti. Ei nu au gasit nicio diferenta semnificativa intre efectele SAMe asupra simptomelor depresiei si ale unui placebo.

Cu toate acestea, ei au descoperit, de asemenea, ca SAMe avea aproximativ aceeasi eficienta ca imipramina sau escitalopramul antidepresive comune. Mai mult decat atat, a fost mai bine decat un placebo, cand cercetatorii au amestecat SAMe cu medicamente selective pentru inhibitorul recaptarii serotoninei.

La fel ca in multe alte studii asupra ierburilor si suplimentelor, investigatiile privind siguranta si eficacitatea SAMe sunt de calitate scazuta. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina efectul exact al acesteia.

Oamenii folosesc suplimentul in Europa ca antidepresiv pentru reteta. Cu toate acestea, FDA nu a aprobat inca acest lucru pentru a fi utilizat in SUA

7. Acizi grasi Omega-3

Intr-o revizuire sistematica din 2015, cercetatorii au ajuns la concluzia ca suplimentele de acid gras omega-3 nu sunt utile peste tot ca tratament pentru depresie.

In timp ce autorii studiului nu au raportat niciun efect secundar grav din supliment, ei au sfatuit, de asemenea, ca aceasta ar fi doar o masura eficienta in tratamentul depresiei care se datora deficientei de omega-3.

8. 5-HTP

Cunoscut si sub denumirea de 5-hidroxitriptofan, acest supliment poate fi util in reglarea si imbunatatirea nivelurilor de serotonina din creier. Serotonina este neurotransmitatorul care afecteaza starea de spirit a unei persoane.

5-HTP a suferit o serie de studii la animale, iar unele, precum aceasta recenzie din 2016 , cu potential ca terapie antidepresiva. Cu toate acestea, dovada efectelor sale la subiectii umani este limitata.

5-HTP este disponibil ca supliment suplimentar (OTC) in SUA, dar poate necesita o reteta in alte tari.

Sunt necesare mai multe cercetari, in special in ceea ce priveste ingrijorarea ca poate provoca sindromul de serotonina, o complicatie neurologica grava daca o persoana ia 5-HTP in exces.

Producatorii de suplimente nu trebuie sa demonstreze ca produsul lor este consecvent. Doza de pe sticla poate fi, de asemenea, inexacta.

Oamenii trebuie sa se asigure ca achizitioneaza plante si suplimente de la un producator de incredere.

Simptomele depresiei

Simptomele depresiei includ:

  • sentimente de tristete sau far de speranta
  • frustrare si iritabilitate
  • pierderea interesului pentru hobby-uri sau activitati care de obicei ofera placere
  • probleme legate de somn, indiferent daca sunt prea mult somn sau insomnie
  • oboseala
  • modificari ale apetitului
  • probleme de concentrare
  • ganduri de moarte sau sinucidere
  • simptome fizice, inclusiv dureri de cap si dureri de spate

Medicii considera ca o persoana trebuie sa experimenteze cel putin 5 dintre aceste simptome, intr-o masura perturbatoare, timp de cel putin 2 saptamani pentru a indeplini criteriile pentru un diagnostic de depresie.

Cand sa mergi la doctor daca ai depresie

Cautati asistenta medicala daca simptomele depresiei interfereaza cu viata de zi cu zi.

Daca persoana simte vreunul dintre aceste simptome, pana in punctul in care acesta interfereaza cu viata de zi cu zi, ar trebui sa solicite ajutorul medicului.

Medicamentele si terapiile pot ajuta persoana care se confrunta cu depresie. Oamenii sunt sfatuiti sa nu se bazeze pe plante sau suplimente ca o linie de tratament autonoma.

Depresia, de obicei, se agraveaza in timp si necesita tratament pentru a evita complicatiile mai severe.

Oricine are ganduri despre sinucidere sau auto-vatamare trebuie sa solicite imediat ajutor de urgenta, fie cu medicul sau spitalul local, fie apeland linia de prevenire a sinuciderii.

Daca o persoana iubita sau un prieten vrea sa incerce sinuciderea, ramaneti cu acea persoana si apelati imediat la asistenta de urgenta.

Concluzie

Aceste plante si suplimente pentru depresie pot functiona bine pentru unele persoane. Cu toate acestea, acestea nu sunt un substitut adecvat pentru tratamentul conventional sau pentru persoanele care se confrunta cu un risc de suicid sau auto-vatamare.

O persoana care ia suplimente pe baza de plante trebuie sa-si informeze medicul, deoarece acestea pot avea efecte secundare si pot interactiona cu alte medicamente.

Depresia este o boala care poate fi tratata, dar poate fi nevoie ca persoana sa incerce cateva optiuni diferite pentru a sti care este cel mai eficient tratament.

Surse medicale

https://www.poison.org/articles/5htp-safety-concerns-173

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22894890

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5010734/

https://nccih.nih.gov/health/asianginseng/ataglance.htm#hed1

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165178117305474

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165032717325478

https://www.cochrane.org/CD011286/DEPRESSN_s-adenosyl-methionine-depression-adults

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/

https://www.nimh.nih.gov/health/statistics/major-depression.shtmlhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29136602

https://nccih.nih.gov/health/stjohnswort/sjw-and-depression.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5481805/

(Visited 470 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!