Boli cauzate de apa contaminata

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Cele mai multe boli cauzate de apa contaminata sunt cauzate de microorganisme gasite in rezervoarele de apa dulce, in general dupa contaminarea cu fecale umane sau animale. Transmiterea agentului infectios prin apa se poate produce prin contactul cu pielea in timpul scaldarii, prin ingestie sau aspirarea germenilor prezenti in apa.

Cea mai frecventa forma de contaminare este prin ingestie, fie direct prin consumul de apa contaminata, fie prin consumul de alimente spalate in apa infectata.

In regiunile in care nu exista salubritate de baza (lipsa apei tratate sau a retelei de canalizare), pot aparea boli infectioase din cauza contaminarii apei raurilor, lacurilor, paraurilor si, in unele cazuri, chiar a marii de deseurile umane si animale. Cel mai frecvent mod de contaminare a apei este prin descarcarea apelor uzate netratate.

Pentru a va face o idee, cantitati minime de fecale, precum un singur gram, pot contine aproximativ 10 milioane de virusi, 1 milion de bacterii sau chiar 1.000 de paraziti.

Pe langa infectiile direct de apa, exista si alte boli legate de apa, cum ar fi infectiile cauzate de tantari care se reproduc in apa statuta, in special dengue, febra chikungunya si febra galbena. Deoarece nu sunt boli transmise prin apa contaminata direct, nu sunt mentionate in acest articol.

Consumul de apa contaminata de substante chimice, cum ar fi plumbul, arsenul si fluorul, pot provoca, de asemenea, boli.

In acest text vom face o revizuire rapida a principalelor boli cauzate de apa contaminata cu germeni. 

Boli cauzate de apa contaminata

Hepatita A

Hepatita A este o infectie virala transmisa pe calea fecal-orala, adica persoana trebuie sa aiba contact cu fecalele umane contaminate pentru a putea fi contaminata.

Transmiterea virusului hepatitei A se poate produce prin contaminarea alimentelor preparate de persoanele infectate care nu se spala pe maini dupa au fost la baie sau prin contactul cu fecale contaminate cu apa in locuri unde nu exista o salubritate de baza. Plajele, raurile si lacurile care primesc canalizare netratata pot avea apele contaminate cu virusul hepatitei A

Hepatita A se prezinta de obicei ca o imagine a diareei, asociata cu pierderea poftei de mancare, greata, varsaturi, slabiciune, dureri musculare, cefalee si febra. Dupa o saptamana apare icterul, un simptom clasic al hepatitei acute A, caracterizat prin piele galbena si ochi.

Colera

Colera este o infectie provocata de bacteria Vibrio cholerae si se caracterizeaza printr-o imagine severa a diareei apoase, care poate duce rapid la o deshidratare severa.

Colera este, de asemenea, transmisa pe calea fecal-orala si poate fi primita prin alimente si apa contaminata. Vibrio cholerae, dupa ce a fost ingerat, se instaleaza in intestin si incepe sa produca o toxina care ataca celulele intestinale, provocand diaree severa.

Diaree infectioasa

In plus fata de holera si hepatita A, mai multi alti germeni, inclusiv bacterii, virusi si paraziti, pot contamina apa si oamenii care vin in contact cu aceasta. Numai pentru a numi cateva:

a) Bacterii:

 • Escherichia coli.
 • Salmonella.
 • Shigella.
 • Campylobacter pylori.
 • Chlamydia trachomatis.
 • Yersinia enterocolítica.
 • Vibrio vulnificus.

b) Virusi:

 • Rotavirusul.
 • Norovirus (numit anterior virus Norwalk).
 • Adenovirus.
 • Sapovirus.
 • Astrovirus.
 • Adenovirus enteric.
 • Poliomielita.
 • Hepatita E.

c) Paraziti

 • Giardia lamblia.
 • Entameba histolytica.
 • Trichuris trichiura.
 • Belli Isospora.
 • Cryptosporidium parvum.
 • Cyospospora cayetanensis.

Leptospiroza

Principala sursa de transmisie pentru leptospiroza sunt sobolanii din canalizare. Infectia poate aparea dupa consumul de lichide si alimente, dar cauza principala este prin contactul direct al pielii cu apa contaminata de urina acestor rozatoare. Riscul de transmitere este mare in timpul inundatiilor, cand apele reziduale poluate se amesteca cu apa de ploaie in exces. Cu cat pielea in contact mai mult timp cu apa contaminata de urina de sobolan, cu atat este mai mare riscul de contagiune.

Peste 75% dintre pacienti au febra mare cu frisoane, dureri de cap si dureri musculare. 50% au greata, varsaturi si diaree. O constatare tipica a leptospirozei este ochii foarte rosii.

Schistosomiaza

Schistosomiaza, cunoscuta si sub denumirea boala melcului, este o infectie cauzata de parazitul Schistosoma, care traieste in apa contaminata cu fecale si populata de melc.

Schistosomiaza poate fi dobandita prin consumul de apa contaminata, dar principala cale este prin pielea persoanelor care se scalda in apa contaminata de parazit.

Schistosomiaza poate provoca boli severe ale intestinului si ficatului.

Otita externa

Expunerea urechii la apa este un factor binecunoscut de risc pentru otita externa (inflamatia regiunii exterioare a urechii). Otita externa este, de asemenea, cunoscuta sub numele de “otita inotatorului”.

Excesul de umiditate duce la macerarea pielii si la ruperea barierei de ceara, schimband microflora canalului urechii, ceea ce favorizeaza cresterea bacteriilor care provoaca otita. Infectia urechii poate fi cauzata de bacterii sau fungi, iar apele puternic poluate cresc in continuare riscul de ranire a urechii. Cu toate acestea, otita poate aparea chiar si la persoanele care frecventeaza doar piscinele cu tratament adecvat al apei.

Legioneloza (boala legionarilor)                                                 

Boala legionarilor, este o infectie cauzata de o bacterie numita Legionella pneumophila. Legioneloza este o infectie pulmonara care este in general dobandita prin inhalarea particulelor de apa contaminate cu bacteriile Legionella.

Boala legionarului nu este transmisa de la persoana la persoana si nici nu este dobandita consumand apa contaminata. Pentru a dobandi Legionella, este necesar sa aspirati particulele de apa contaminate prezente in mediu.

Diverse tipuri de sisteme de apa au fost identificate ca surse potentiale de legioneloza. Printre cele mai frecvente sunt sistemele de incalzire sau racire a apei, aparate de aer conditionat centrale, cazi de hidromasaj, dusuri, echipamente de apa de inalta presiune, umidificatoare, fantani, fantani artificiale, nebulizatoare, saune cu aburi etc.

Orice mediu in care exista vaporizare sau emisie de particule de apa poate fi o sursa de contagiune daca apa este contaminata cu bacteriile.


Referinte

(Visited 506 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!