Oboseala cronica – De ce te simti obosit pe tot parcursul zilei

Citeste

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
Vizualizari 560

Oboseala este un simptom foarte frecvent in practica medicala si este in general descrisa de pacienti ca o lipsa de forta sau putere pentru indeplinirea sarcinilor care necesita efort fizic sau mental.

Alti termeni sunt, de asemenea, utilizati pentru a descrie oboseala, cum ar fi epuizarea, letargia, somnolenta, slabiciunea, astenia, lipsa de energie, epuizarea mentala, epuizarea psihologica sau dificultati de respiratie.

Vom face o distinctie importanta: oboseala si dificultati de respiratie sunt simptome diferite. Deseori ambele pot aparea impreuna, deoarece unele boli pot prezenta ambele simptome. Dar oboseala si dificultatile de respiratie sunt diferite simptome.

Dificultatea de respiratie, numita dispnee in limbajul medical, este un sentiment de respiratie scurta; este impresia ca cantitatea de aer care intra in plamani este insuficienta. Dispneea se poate manifesta, precum si dificultati in expulzarea aerului respirat. Oboseala este de a efectua eforturi sau sarcini, chiar minime, cum ar fi mersul pe jos, urcarea scarilor sau chiar spalarea dintilor sau pieptanarea parului in cele mai grave cazuri.

Este foarte frecvent ca persoanele cu probleme de oboseala sa nu se planga de dificultati de respiratie. Pe de alta parte, este frecvent ca pacientii care se plang de dificultati de respiratie sa prezinte, de asemenea, un anumit grad de oboseala.

In acest articol, vom discuta doar despre oboseala.

Cauze oboseala

Oboseala punctuala, cauzata de efort fizic moderat pana la intens, este perfect normala si asteptata. Cu cat persoana este mai bine pregatita fizic, cu atat este mai rezistenta la oboseala. Persoanele sedentare, in special persoanele obeze, se pot simti obosite foarte usor, uneori doar datorita unei plimbari putin mai lungi. Stilul de viata sedentar si pregatirea fizica slaba sunt cele mai frecvente cauze de oboseala in populatie. Cu cat o persoana face mai putina activitate fizica, cu atat apare mai usor senzatia de oboseala

Bolile infectioase, in principal bolile infectioase virale, sunt, de asemenea, cauze ale oboselii. Oboseala care dureaza mai putin de 48 de ore nu are, in general, nicio semnificatie clinica, cu exceptia cazului in care este severa si fara un motiv aparent.

Oboseala este frecventa si la persoanele care duc o viata foarte agitata, cu exces de munca si stres si cu putin timp pentru odihna si odihna. In general, sunt si persoane sedentare din cauza lipsei de timp pentru a face miscare. In ciuda inactivitatii, oboseala din acest grup tinde sa apara mult mai mult din stres, lipsa somnului, alimentatie slaba si adesea din depresie diagnosticata sau tulburari de anxietate decat din conditiile fizice slabe. Acest tip de oboseala este descris in general ca epuizare mentala.

Cu toate acestea, nu toata oboseala indica doar conditii cardiopulmonare deficitare sau suprasolicitare sau stres. Exista zeci de boli care se pot manifesta printr-o imagine a oboselii cronice. Vom vorbi pe scurt despre 10 cauze frecvente ale oboselii pe termen lung. Daca doriti mai multe detalii despre fiecare boala, utilizati linkurile pentru a accesa textele specifice.

Hipotiroidism

Hipotiroidismul este numele dat atunci cand glanda tiroida produce o cantitate insuficienta de hormoni care sunt responsabili pentru controlul metabolismului organismului, adica modul in care corpul stocheaza si arde energie.

Hipotiroidismul este o cauza frecventa de oboseala si astenie; asociate in general cu alte semne si simptome, cum ar fi pielea uscata, constipatie, intoleranta la frig, dureri articulare, niveluri ridicate de colesterol din sange, caderea parului si cresterea in greutate.

Oboseala hipotiroidismului este permanenta si poate fi prezenta chiar si in repaus. Exista doua componente ale oboselii pacientului cu hipotiroidism: prima este intoleranta la eforturile care il fac pe pacient sa ramana obosit chiar si dupa mici activitati; a doua este o imagine a descurajarii, a unui sentiment de lipsa de energie si de rationament incetinit care apare chiar si in absenta efortului fizic.

Pentru mai multe informatii despre hipotiroidism, cititi: Hipotiroidismul – deficienta hormonilor tiroidieni: Cauze, simptome si tratament

Cand sa luati in considerare ca oboseala poate fi cauzata de hipotiroidism?

Hipotiroidismul trebuie luat in considerare ori de cate ori persoana se plange de oboseala cronica asociata cu urmatoarele situatii:

 • Constipatie.
 • Crestere in greutate.
 • Intoleranta la frig
 • Pierderea parului.
 • Antecedente familiale de hipotiroidism.

Insuficienta cardiaca

Insuficienta cardiaca este o afectiune cauzata de incapacitatea inimii de a pompa sangele in mod corespunzator prin corp. Practic, aceasta boala este cauzata de o inima slaba incapabila sa satisfaca cererea de energie ceruta de organism. Principalele cauze ale insuficientei cardiace sunt infarctul miocardic, hipertensiunea arteriala slab controlata, bolile valvelor cardiace si alcoolismul.

Exista diferite grade de insuficienta cardiaca. In etapele initiale pacientul se simte obosit doar la efort moderat. Pe masura ce boala progreseaza, oboseala va aparea mai usor, chiar si activitati banale, cum ar fi pieptanarea parului si periajul dintilor devin epuizante. Slabiciunea inimii provoaca retentie de lichide in corp, ducand la edem (umflaturi) la nivelul picioarelor. In etapele ulterioare, retentia de lichid in plamani contribuie la oboseala si dificultati de respiratie, mai ales atunci cand pacientul se intinde.

Cand sa luati in considerare ca oboseala poate fi cauzata de insuficienta cardiaca?

Insuficienta cardiaca trebuie luata in considerare atunci cand persoana se plange de oboseala cronica asociata cu urmatoarele situatii:

 • Umflaturi la nivelul picioarelor
 • Respiratie scurta care se agraveaza atunci cand se intinde.
 • Intoleranta la eforturi moderate sau mici, care pana de curand erau bine tolerate.
 • Istoricul hipertensiunii arteriale slab controlate timp de multi ani.
 • Istoricul bolilor cardiace ischemice
 • Istoricul bolii valvei cardiace.
 • Oboseala care se agraveaza treptat de-a lungul lunilor si anilor.
 • Alcoolism.

Anemie

Anemia este o boala cauzata de o reducere a concentratiei de celule rosii din sange (celule rosii din sange), care sunt celulele responsabile de transportul oxigenului prin corp.

Anemia este o cauza frecventa de oboseala si, in grade avansate, se manifesta ca piele palida si batai rapide ale inimii in repaus.

Exista zeci de cauze ale anemiei, cea mai frecventa fiind pierderea de sange din tractul gastro-intestinal, ducand la anemie cu deficit de fier. Aceasta este o ipoteza care ar trebui intotdeauna luata in considerare la varstnici.

Pentru mai multe informatii despre anemie, cititi: 10 Simptome ale anemiei

Cand sa credeti ca oboseala poate fi cauzata de o imagine a anemiei?

Anemia trebuie intotdeauna luata in considerare atunci cand pacientul se plange de oboseala cronica asociata cu urmatoarele situatii:

 • Piele palida
 • Pierderi recente de sange, in special de origine gastro-intestinala.
 • Persoana este varstnica.
 • Intoleranta la eforturi moderate sau mici, care pana de curand erau bine tolerate.
 • Accelerarea ritmului cardiac chiar si in repaus

Insuficienta renala cronica

Insuficienta renala cronica este numele dat pierderii functiei rinichilor, care sunt organele insarcinate, printre altele, cu filtrarea toxinelor din sange si controlul volumului de apa din corp. Mai multe boli pot duce la boli de rinichi, cele mai frecvente fiind:

 • Hipertensiune.
 • Diabet zaharat.
 • Boala renala polichistica.
 • Boli glomerulare.
 • Infectii urinare recurente.
 • Pietre la rinichi recurente.
 • Boli ale prostatei.

Insuficienta renala este adesea o boala tacuta pana la stadiile tarzii si poate provoca oboseala din mai multe motive. Cele mai importante sunt anemia, acumularea de toxine in organism, aciditatea sangelui si malnutritia.

Diagnosticul insuficientei renale se poate face prin citirea creatininei din sange (Cititi: Ce sunt creatinina si ureea? Importanta testarii nivelului de creatinina si uree din organism ).

Cand sa credeti ca oboseala poate fi cauzata de insuficienta renala cronica?

Insuficienta renala cronica trebuie intotdeauna luata in considerare atunci cand persoana in cauza se plange de oboseala cronica asociata cu urmatoarele situatii:

 • Persoana cu antecedente de diabet de mai multi ani.
 • Imagini de anemie fara cauza aparenta.
 • Pierderea poftei de mancare
 • Debutul recent al hipertensiunii sau agravarea recenta a hipertensiunii preexistente.
 • Umflaturi la nivelul picioarelor

Diabet zaharat

Diabetul zaharat este o boala cauzata de incapacitatea organismului de a transporta glucoza prezenta in sange in celule, unde este necesar sa se genereze energie. Fara glucoza, celulele intregului corp „mor de foame” si nu isi indeplinesc functiile in mod corespunzator.

Insulina este hormonul responsabil de transportul glucozei din sange in celule. Diabetul de tip 1 apare din cauza absentei insulinei in sange, in timp ce diabetul de tip 2 apare din cauza unei defectiuni a insulinei existente.

Pentru a afla mai multe despre diabet, cititi: Diabet zaharat de tip 2: Semne de avertizare si pasi eficienti pentru prevenirea acestuia

Cand sa credeti ca oboseala poate fi cauzata de o imagine a diabetului?

Diabetul zaharat trebuie intotdeauna luat in considerare atunci cand pacientul se plange de oboseala cronica asociata cu urmatoarele situatii:

 • Setea excesiva.
 • Urinare excesiva
 • Pierderea in greutate in ciuda apetitului crescut.
 • Oboseala la copii.
 • Oboseala la persoanele obeze.
 • Antecedente familiale de diabet.

Boli pulmonare

Bolile pulmonare, in special bronsita cronica, emfizemul si astmul, sunt cauze frecvente ale oboselii.

Plamanii sunt organele responsabile de absorbtia oxigenului si de eliminarea dioxidului de carbon. Cand plamanii sunt bolnavi, oxigenarea sangelui este compromisa, ducand la o imagine a oboselii.

Cand sa credeti ca oboseala ar putea fi cauzata de boli pulmonare?

Bolile pulmonare trebuie luate in considerare de fiecare data cand persoana se plange de oboseala cronica asociata cu urmatoarele situatii:

 • Cand dificultatile de respiratie sunt o plangere mai importanta decat oboseala.
 • Cand persoana se plange de dificultati de respiratie cu activitati minime, cum ar fi scaldat sau spalat dintii, sau chiar in repaus.
 • Cand individul fumeaza de multi ani.
 • Cand persoana are tuse.

Sindromul oboselii cronice

Oboseala cronica este un sindrom inca putin cunoscut, care cauzeaza adesea oboseala cronica fara un motiv aparent.

Pacientul cu sindrom de oboseala cronica nu prezinta nicio alterare la examinarea fizica si testele complementare. Se plange de durere, dar nu gaseste nicio vatamare; Se plange de febra, dar termometrul nu o arata niciodata; se refera la slabiciune musculara, dar testele musculare sunt normale.

Depresia, fibromialgia si infectiile virale, cum ar fi mononucleoza infectioasa, tind sa fie declansatoare ale aparitiei acestui sindrom.

Cand sa considerati ca oboseala poate fi cauzata de o imagine a sindromului de oboseala cronica?

Pe langa oboseala cronica, pacientii cu sindrom de oboseala cronica tind sa prezinte si urmatoarele simptome:

 • Dificultati de concentrare si „memorie slaba”.
 • Durere in gat.
 • Dureri musculare.
 • Dureri articulare.
 • Durere de cap.
 • Dificultati de somn.
 • Ganglionii limfatici mariti discret si durerosi.
 • Epuizare dupa efort fizic sau psihic, chiar si dupa 24 de ore de odihna.

Sarcina

Oboseala este un simptom foarte frecvent in timpul sarcinii. In general, incepe in primul trimestru, dispare in al doilea si revine cu o intensitate mai mare la sfarsitul sarcinii. Oboseala primului trimestru este insotita de obicei de somnolenta frecventa si este de obicei cauzata de modificarile hormonale ale sarcinii. In al treilea trimestru, oboseala este mai mult legata de greutatea bebelusului, de dificultatea expansiunii plamanilor datorita dimensiunii uterului, a anemiei naturale a sarcinii si a modificarilor hormonale.

Cand sa credeti ca oboseala ar putea fi cauzata de o sarcina?

 • Cand persoana stie ca se afla in primul trimestru de sarcina.
 • Cand exista greata frecventa.
 • Atunci cand exista o intarziere menstruala sau o modificare a caracteristicilor obisnuite ale menstruatiei.

Medicamente

Utilizarea pe termen lung a medicamentelor poate fi cauza oboselii cronice. Relaxantele musculare, antidepresivele, antihistaminicele, beta-blocantele si analgezicele opiacee sunt cauze frecvente. Excesul de cofeina poate provoca, de asemenea, oboseala, precum si consumul excesiv de alcool.

Cand sa credeti ca oboseala ar putea fi cauzata de unele medicamente?

 • Persoanele in varsta care iau mai multe medicamente.
 • Cand pacientul hipertensiv are tensiune arteriala foarte scazuta.
 • Cand pacientul ia medicamente pentru inima si are o frecventa cardiaca foarte scazuta.
 • Cand oboseala vine dupa ce ati inceput un nou medicament.

Tulburari de somn

Un somn adecvat este esential pentru a ramane odihnit. Orice tulburare de somn care interfereaza cu un somn bun poate fi cauza oboselii cronice. In acest caz, oboseala vine cu somnolenta in timpul zilei. Apneea obstructiva in somn este o cauza frecventa de oboseala si somnolenta, in special la persoanele obeze.

Cand sa presupuneti ca oboseala poate fi cauzata de tulburari de somn?

Tulburarile de somn trebuie luate in considerare atunci cand pacientul se plange de oboseala cronica asociata cu urmatoarele situatii:

 • Dificultate de a adormi.
 • Cand te trezesti, ai senzatia ca visul nu a fost restaurativ.
 • Somnolenta excesiva in timpul zilei.
 • Iritare pe tot parcursul zilei.
 • Persoanele obeze
 • Persoana sforaie mult noaptea.

Depresie

Depresia, numita si tulburare depresiva majora, este o boala psihiatrica cronica, foarte frecventa si caracterizata printr-o schimbare a starii de spirit a pacientului, care ramane trista dincolo de normal, descurajata, fara energie, cu stima de sine scazuta si dificultati in a face fata viata profesionala.

Depresia este diferita de tristetea obisnuita, care apare atunci cand se intampla ceva rau in viata noastra. Persoanele fara depresie se simt triste cand au motive si se imbunatatesc dupa ceva timp. Pacientul deprimat nu are nevoie de motive pentru a se simti trist si nu se poate imbunatati, oricat de mult si-ar dori. Depresia este o boala cronica care necesita tratament pe termen lung. Asa cum nu incetezi sa fii diabetic, doar cu vointa si gandire pozitiva, depresia are nevoie de ajutor medical pentru a fi controlata.

Pentru a afla mai multe despre depresie, cititi:  Depresie – cauze, simptome, diagnostic si tratament

Cand sa credeti ca oboseala poate fi cauzata de depresie?

Depresia trebuie luata in considerare atunci cand pacientul se plange de oboseala cronica asociata cu urmatoarele situatii:

 • Descurajare.
 • Stima de sine scazuta.
 • Tristete profunda.
 • Imagine de anxietate asociata.
 • Lipsa ambitiei.
 • Izolarea sociala.

Alte cauze pentru oboseala

Exista alte zeci de alte cauze ale oboselii. Pentru a obtine un diagnostic corect, este necesara indrumarea medicala. Ca exemplu, putem cita urmatoarele cauze ale oboselii prelungite:

 • Varice si insuficienta venoasa a membrelor inferioare .
 • Cancer ascuns
 • Fibromialgie 
 • Boli ale ficatului 
 • Boli autoimune 
 • Tuberculoza 
 • Mononucleoza 
 • Boli ale glandei suprarenale
 • Reflux gastroesofagian 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Psihic

Articole relevante