Hipotiroidismul – deficienta hormonilor tiroidieni: Cauze, simptome si tratament

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Hipotiroidism este o afectiune in care organismul nu dispune de suficient hormoni  tiroidieni. Avand in vedere ca scopul principal al hormonului tiroidian este de a “pune in miscare metabolismul organismului”, este de inteles ca persoanele cu aceasta conditie va avea simptome asociate cu un metabolism lent. Estimarile variaza, dar aproximativ 10 de milioane de americani au aceasta afectiune. Hipotiroidismul este mult mai frecvent decat ati crede, iar milioane de oameni au hipotiroidie si ei nu stiu.

Cauzele hipotiroidism

Exista doua cauze destul de frecvente de hipotiroidism. Primul este un rezultat al inflamatiei anterioare (sau in curs de desfasurare) a glandei tiroide, care lasa un procent mare de celule ale tiroidei deteriorat (sau mort) si incapabil de a produce hormon suficiente. Cea mai frecventa cauza a deficientei glandei tiroide este numita tiroidita autoimuna (de asemenea, numita tiroidita Hashimoto), o forma de inflamatie a tiroidei cauzate de propriul sistem imunitar al pacientului.

A doua cauza majora este de categorie “tratamente medicale.” Tratamentul multor boli tiroidiene se face pa cale chirurgicala prin eliminarea a unei parti a glandei sau in totalitate. In cazul in care masa totala a celulelor producatoare tiroidiene lasate in interiorul corpului nu sunt suficiente pentru a satisface nevoile organismului, pacientul va dezvolta hipotiroidism. Acest lucru fiind de multe ori obiectivul de interventie chirurgicala pentru cancer tiroidian .

Dar, in alte momente, operatia va fi de a elimina un ingrijorator nodul, lasand jumatate din tiroida in gat netulburata. Uneori, acest lob tiroidian ramas si istm va produce hormon suficient pentru a satisface cerintele organismului.

In mod similar, gusa si alte afectiuni tiroidiene pot fi tratate cu terapia cu iod radioactiv. Scopul terapiei cu iod radioactiv (pentru afectiuni benigne) este de a ucide o parte a tiroidei pentru a preveni cresterea mai mare sau care produc prea multi hormon ( hipertiroidism).

Ocazional, rezultatul tratamentului cu iod radioactiv va fi ca prea multe celule sunt deteriorate astfel incat pacientul devine adesea hipotiroid intr-un an sau doi.

Exista mai multe alte cauze rare de hipotiroidism, una dintre ele fiind complet “normal” glanda tiroida, care nu face suficient de hormoni din cauza unei probleme la glanda pituitara. In cazul in care glanda pituitara nu produce suficient hormon de stimulare tiroidiana (TSH), atunci tiroida, pur si simplu nu are “semnal” pentru a face hormoni.

Simptome hipotiroidism

 • Oboseala
 • Slabiciune
 • Cresterea in greutate sau dificultate in a slabii
 • Par aspru, uscat
 • Piele uscata, aspra
 • Pierderea parului
 • Intoleranta la rece
 • Crampe musculare si dureri musculare frecvente
 • Constipatie
 • Deprese
 • Iritabilitate
 • Pierderea memoriei
 • Cicluri menstruale anormale
 • Scaderea libidoului

Fiecare pacient poate avea oricare dintre aceste simptome, iar acestea vor varia in functie de severitatea deficitului de hormon tiroidian, precum si durata de timp in care organismul a fost lipsit de cantitatea corespunzatoare a hormonului.

Daca aveti aceste simptome, trebuie sa le discutati cu medicul dumneavoastra. In plus, este posibil sa trebuiasca sa mergeti la un endocrinolog. Daca ati fost deja diagnosticati si tratati pentru hipotiroidism si continuati sa aveti oricare sau toate aceste simptome, trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra.

Tratament hipotiroidism

Hipotiroidismul este de obicei destul de usor de tratat (pentru cei mai multi oameni)! Cel mai simplu si cel mai eficient tratament este pur si simplu de a lua o pastila de hormon tiroidian (Levotiroxina) o data pe zi, de preferinta dimineata. Acest medicament este o forma sintetica pura de T4 care se face intr – un laborator pentru a fi un inlocuitor exact pentru T4 care glanda tiroida umana in mod normal o secreta. Ea vine in mai multe puncte forte, ceea ce inseamna ca o doza adecvata poate fi aproape intotdeauna gasita pentru fiecare pacient. Doza trebuie sa fie reevaluate si, eventual, ajustata lunar, pana cand se stabileste nivelul adecvat. Doza trebuie apoi sa fie re-evaluata cel putin o data pe an. Daca sunteti pe acest medicament, asigurati-va ca medicul dumneavoastra stie acest lucru el / ea poate verifica nivelurile de cel putin odata pe an.

Evolutie

Unii pacienti vor observa o usoara reducere a simptomelor in decurs de 1 pana la 2 saptamani, dar raspunsul metabolic complet la terapia cu hormoni tiroidieni este adesea amanata pentru o luna sau doua inainte ca pacientul se simta complet normal. Este important sa fie folosit cantitatea corecta de hormon tiroidian. Daca nu este corecta doza, pacientul poate simti in continuare oboseala sau unele dintre celelalte simptome de hipotiroidism. O doza prea mare poate provoca simptome de nervozitate, palpitatii sau insomnie tipic de hipertiroidism. Unele studii recente au sugerat ca prea mult hormon tiroidian poate determina cresterea pierderii de calciu din oase, creste riscul pacientului pentru osteoporoza. Pentru pacientii cu afectiuni cardiace sau boli, o doza optima este deosebit de important. Chiar si un usor exces poate creste riscul pacientului pentru atac de cord sau agrava angina. Unii medici considera ca mai multe controale ale dozei frecvente si a nivelului de hormoni din sange sunt adecvate la acesti pacienti.

Dupa circa o luna de tratament, nivelurile de hormoni sunt masurate in sange pentru a stabili daca doza de hormon tiroidian, este adecvata. Adesea, la probele de sange sunt de asemenea verificate pentru a vedea daca exista anticorpi impotriva tiroidei, un semn de tiroidita autoimuna. Aceasta fiind cea mai frecventa cauza de hipotiroidism. Odata ce tratamentul pentru hipotiroidism a inceput, de obicei, ea va continua pe toata viata pacientului. Prin urmare, este foarte important ca diagnosticul sa fie stabilit cu fermitate si sa aveti o relatie buna cu un medic va place si este de incredere.

Sursa: com Hypothyroidism: Too Little Thyroid Hormone

(Visited 2.836 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

7 comentarii la „Hipotiroidismul – deficienta hormonilor tiroidieni: Cauze, simptome si tratament

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!