10 Simptome ale anemiei

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Anemia este numele dat numarului scazut de globule rosii din sange. Celulele rosii din sange, numite si celule rosii sau eritrocite, sunt celulele responsabile pentru transportul oxigenului prin sange.

Exista mai multe tipuri de anemie, fiecare cu o cauza specifica, cum ar fi deficitul de fier, acid folic sau vitamina B12, infectii, afectiuni inflamatorii cronice, insuficienta renala, cancer hematologic, sarcina, boli autoimune , boli genetice etc.

Anemia, prin urmare, nu este o boala in sine, ci o manifestare comuna a mai multor boli diferite. Pentru ca persoana sa aiba anemie, este suficient ca numarul de celule rosii din sange care circula in sange sa fie redus.

In acest text vom explica principalele semne si simptome ale anemiei, indiferent de cauza lor. 

De ce provoaca simptome anemia?

Pentru a intelege simptomele anemiei este necesar sa se inteleaga inainte modul in care functioneaza celulele rosii din sange (globule rosii din sange).

Sangele nu este o substanta pur lichida. In ea se dilueaza trilioane de celule, celulele rosii sanguine fiind mai abundente. Celulele rosii din sange sunt celule a caror functie principala este de a transporta oxigen prin sange catre tesuturi. In interiorul celulelor rosii exista o proteina numita hemoglobina, care este structura responsabila pentru unirea cu molecula de oxigen. Odata ce oxigenul intra in celulele rosii din sange, se leaga de hemoglobina, astfel incat sa poata fi transportat in organism.

Atunci cand o persoana are anemie, adica reducerea hematiilor din sange, este mai dificil sa distribuie oxigenul respirat prin diferite tesuturi ale corpului. Prin urmare, apar simptomele anemiei. Si cu atat este mai grava este deficienta de celule rosii din sange, cu atat simptomele sunt mai intense.

In concluzie, putem clasifica anemia in modul urmator, in functie de valorile hemoglobinei din hemograma:

  • Hemoglobina normala: peste 13 g / dl la barbati sau 12 g / dl la femei.
  • Anemie usoara: intre 10 si 12 g / dl.
  • Anemie moderata: intre 8 si 10 g / dl.
  • Anemie severa: sub 8 g / dl.
  • Anemia cu risc de deces: sub 6,5 g / dl.

Semne si simptome anemiei

Oboseala si lipsa de energie

Dupa cum s-a spus deja, atunci cand cantitatea de celule rosii din sange este redusa, aprovizionarea cu oxigen a tesuturilor este compromisa. Deoarece oxigenul este esential pentru celule, reducerea provoaca simptome de lipsa de energie, cum ar fi oboseala, slabiciune, dificultati de comportament si starea de spirit incetinita.

Tinerii au tendinta sa aiba sisteme cardiovasculare si respiratorii mai sanatoase si sa tolereze mai bine alimentarea cu oxigen mai scazuta. Inima tanara si plamanii pot mari cantitatea de oxigen inspirata pentru a compensa reducerea numarului de celule rosii din sange. Celulele simt doar lipsa de energie in situatiile in care exista o cerere mai mare de oxigen decat de obicei, cum ar fi in timpul exercitiilor fizice sau cand anemia este foarte intensa.

Persoanele in varsta se plang adesea de oboseala si lipsa de energie mai devreme, ceea ce face dificila indeplinirea unor sarcini simple, cum ar fi imbracarea, scaldatul si mersul in jurul casei, chiar si atunci cand anemia nu este atat de grava.

Oboseala este cel mai frecvent simptom comun al anemiei. In ceea ce priveste pierderea globulelor rosii, este instalat rapid, chiar si cei mai tineri simt intens acest simptom. Pe de alta parte, in cazul in care reducerea numarului de celule rosii din sange evolueaza treptat, peste luni, sistemele cardiovasculare si respiratorii au atins timp sa se adapteze si oboseala poate aparea numai in etapele ulterioare.

Dificultate la respiratie

Logica din spatele senzatiei de dificultate a respiratiei este similara cu cea a oboselii.

Dificultatea la respiratie apare de obicei in cazurile severe de anemie sau la pacientii care prezinta deja un anumit grad de problema cardiaca si / sau pulmonara. Deoarece cantitatea de oxigen care ajunge in celule este insuficienta, raspunsul organismului este accelerarea ratei respiratorii, in incercarea de a creste oxigenarea sangelui. Persoana respira mai repede incercand sa creasca cantitatea de oxigen furnizata tesuturilor.

Daca observati ca respirati mai greu la indeplinirea sarcinilor zilnice normale, mai ales cele care pana de curand erau usoare, cum ar fi mersul pe jos, urcatul scarilor, curatenie in casa anemia poate fi cauza .

Tahicardie – inima accelerata

Asa cum exista o crestere a frecventei respiratorii, exista si o crestere a activitatii cardiace. Inima accelereaza incercand sa creasca cantitatea de sange care ajunge la tesuturi. Logica este simpla: daca sangele este scazut in celulele rosii din sange au nevoie de mai mult sange, mai repede si in cantitati mai mari pentru tesuturi pentru a primi o cantitate acceptabila de oxigen.

Tahicardia care apare la anemie determina aparitia unui murmur in inima.

Durere in piept

La pacientii care au deja un anumit grad de boala cardiovasculara ischemica, reducerea oxigenarea tesuturilor si accelerarea batailor inimii poate sa nu fie bine tolerata. In cazul in care persoana are deja o inima bolnava, veti avea dificultati in cresterea performantei lor, si chiar si o anemie usoara poate fi picatura care a umplut paharul pentru a declansa ischemie cardiaca.

La pacientii cu boli de inima, valorile hemoglobinei sub 10 g / dl sunt in general daunatoare.

Culoarea pielii

Paloare a pielii si a mucoaselor are loc din doua motive: principalul este reducerea fluxului sanguin care apare in tesuturile periferice, cum ar fi pielea, deoarece corpul da prioritate organelor importante ale corpului, dirijand fluxul sanguin pentru ei. Pe masura ce pielea primeste mai putin sange, devine mai palida. In plus, deoarece exista o scadere a numarului de celule rosii din sange circulant, sangele devine mai diluat, presupunand o culoare mai putin vie.

Diferenta dintre pielea colorata si pielea palida provocata de anemie.

Prin urmare, in anemie, pielea si membranele mucoase incep sa primeasca mai putin sange, iar sangele care soseste este diluat din cauza lipsei de celule rosii din sange. In plus fata de paloare, pielea poate fi, de asemenea, mai rece.

La persoanele cu piele inchisa la culoare, aceasta paloare a pielii este mai greu de observat. Pentru a identifica o anemie, este necesar sa se uite la culoarea gurii si culoarea ochilor, care apar mai palide in cazurile de anemie.

Este posibil ca paloarele pielii sa nu fie observata pana cand hemoglobina scade la valori de aproximativ 10 g / dl. Prin urmare, numai absenta paliditatii nu exclude anemia.

In cazurile de anemie cu deficienta de fier, pielea, pe langa paloare, poate deveni si mai rezecata si aburita.

Crampele

Crampele apar din aceleasi motive ca si oboseala si paloarele pielii.

Anemia determina muschii periferici sa primeasca mai putin oxigen. Deoarece oxigenul este esential pentru generarea energiei musculare, numarul scazut de globule rosii din sange provoaca tulburari metabolice severe in celulele musculare, ceea ce poate provoca contractii involuntare si aparitia crampe.

Sindromul picioarelor nelinistite

Sindromul picioarelor nelinistite, numit si boala Willis-Ekbom, este o tulburare in care exista disconfort si o dorinta incontrolabila de a misca picioarele in perioadele de inactivitate.

Anemia de deficit de fier este una din cauzele sindromului picioarelor nelinistite.

Cefalee

Cazurile de anemie moderata pana la severa pot provoca dureri de cap, care apar datorita reducerii alimentarii cu oxigen a neuronilor. In general, creierul este unul dintre organele pe care organismul tinde sa le pastreze, marind alimentarea cu sange in cazurile de anemie.

Problema este ca aceasta compensare are o limita si din valorile hemoglobinei sub 8 g / dl, creierul incepe sa primeasca mai putin oxigen decat este necesar pentru buna functionare a acestuia.

Somnolenta si dificultate in concentrare

In plus fata de durerile de cap, scaderea aportului de oxigen la neuroni cauzeaza si alte simptome neurologice, cele mai frecvente fiind somnolenta si dificultatea de concentrare.

Aceste doua simptome, asociate cu reducerea energiei in organism, fac ca persoana sa se intinda toata ziua, fie pentru ca este intotdeauna foarte obosit, fie pentru ca este intotdeauna somnoros.

Hipotensiune

Hipotensiunea arteriala este un simptom comun in anemiile care apar din cauza pierderii de sange. Cand pacientul prezinta o hemoragie, el pierde nu numai globulele rosii, ci si volumul de sange circulant, ceea ce duce la scaderea tensiunii arteriale. Hipotensiunea poate aparea, de asemenea, la anemii severe de orice origine, cand valorile hemoglobinei sunt mai mici de 6,5 g / dl.

Hipotensiunea se manifesta clinic ca slabiciune extrema, ameteli si stare de confuzie.

Anemia cu hipotensiune arteriala este o urgenta medicala, indicand transfuzia de sange cat mai curand posibil.

Diferentele dintre anemia acuta si anemia cronica

Intensitatea simptomelor de anemie depinde de doi factori: timpul de instalare a anemiei si severitatea acesteia.

Anemiile cronice, care sunt instalate lent si treptat, pe parcursul mai multor saptamani sau luni, nu produc, de obicei, simptome pana in stadii avansate. Deoarece procesul este lent, hemoglobinele existente au timp sa se adapteze, devenind mai eficiente in colectarea si distributia oxigenului de catre organism. In plus, sistemul cardiorespirator in sine sufera modificari in incercarea de a se adapta la concentratiile scazute de sange ale celulelor rosii din sange.

Datorita rezistentei organismului, persoana cu anemie cronica pot asimptomatici in repaus la niveluri de 8 sau 9 g / dl hemoglobina.

Logic, starea de sanatate anterioara conteaza. Daca persoana are deja alte boli, in principal de origine pulmonara sau cardiaca, capacitatea lor de a se adapta la anemie este mult mai scazuta.

Tinerii aflati in stare fizica buna nu pot simti decat simptomele anemiei in cazuri severe, cu hemoglobina in jur de 6 pana la 7 g / dl.

Persoanele in varsta pot incepe sa simta efectele imediat ce nivelul hemoglobinei scade sub 10 g / dl.

In cazurile de anemie acuta, cu instalare rapida, cum ar fi cele care apar datorita sangerarii, pacientul simte simptomele, desi scaderea hemoglobinei nu este foarte marcata. O hemoglobina care scade brusc de la 14 g / dl la 10 g / dl poate fi suficienta pentru a provoca multe dintre simptomele descrise mai sus.

Surse medicale:

https://www.nhlbi.nih.gov/files/docs/public/blood/anemia-yg.pdf

https://www.nhlbi.nih.gov/files/docs/public/blood/anemia-yg.pdf

https://www.uptodate.com/contents/approach-to-the-adult-with-anemia

https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/iron-deficiency-anemia

https://www.hematology.org/Patients/Anemia/

https://www.nature.com/articles/ncponc0451/tables/1

(Visited 10.087 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

4 comentarii la „10 Simptome ale anemiei

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!