Ciroza hepatica – simptome, cauze si tratament

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Ciroza hepatica poate sa apara in orice situatie in care exista leziuni hepatice prelungite.

Ciroza hepatica este rezultatul ultimilor ani de leziuni hepatice, care determina inlocuirea tesutului hepatic normal cu noduli si tesut fibros. Ciroza nu este altceva decat cicatrizarea ficatului. In cazul in care trebuie sa existe tesut functional, exista numai fibroza (cicatrizare).

In acest articol vom explica care sunt principalele cauze ale cirozei si care sunt cele mai frecvente simptome.

Ce este ciroza hepatica?

Ficatul este un organ mare, care cantareste aproximativ 1,5 kilograme si este situat in partea superioara dreapta a abdomenului, sub coaste. Ficatul indeplineste mai multe functii, care sunt esentiale pentru viata, cum ar fi producerea de proteine, metabolismul toxinelor, stocarea glucozei, productia de colesterol, productia de bila, sinteza factorilor de coagulare, vitamine si stocare de fier etc.

Ficatul este capabil sa se regenereze chiar daca a suferit daune. Cu toate acestea, in cazul in care agresiunea apare persistenta de mai multi ani, procesul de reparare incepe sa implice crearea de tesut cicatricial in loc de tesut cu celule hepatice capabile sa-si indeplineasca functiile. Astfel, in situatii in care exista agresivitate continua a ficatului, asa cum se intampla, de exemplu, cu un consum cronic si excesiv de alcool poate provoca cicatrici in zone semnificative in ficat, un proces pe care o numim ciroza.

Dupa cum era de asteptat, ciroza hepatica cu cat este mai extinsa, cu atat numarul de celule hepatice functionale este mai mic si, prin urmare, cu atat este mai mare gradul de insuficienta hepatica. In cele din urma, ciroza este o stare de insuficienta hepatica, un organ nobil fara de care nu putem supravietui.

Care sunt cauzele cirozei?

Ciroza poate sa apara in orice situatie in care exista o leziune hepatica prelungita. Consumul excesiv de alcool si hepatita cronica virala sunt principalele cauze, dar nu si singurele cauze.

In continuare aflati despre principalele cauze ale cirozei hepatice.

Ciroza alcoolica

Ciroza alcoolica este o cauza comuna a cirozei. Consumul zilnic si prelungit de alcool poate duce la aparitia leziunilor permanente in ficat.

Consumul zilnic de aproximativ 3 pahare de bere sau 2 pahare de vin este deja suficient ca volum pentru a provoca leziuni hepatice, in special la femei, care sunt mai susceptibile la afectarea hepatica a alcoolului.

Consumul regulat de alcool duce la steatoza hepatica, cunoscuta si sub denumirea de boala ficatului gras, care poate progresa pana la hepatita alcoolica si in cele din urma la ciroza si insuficienta hepatica.

Hepatita virala

Hepatitele virale cronice, in special hepatitele B si C, sunt cauze comune ale leziunilor hepatice, care pot duce la ciroza dupa ani de boala activa. Adesea, pacientul nici nu banuieste ca el sau ea poarta unul dintre acesti virusi, descoperit abia dupa multi ani cand simptomele cirozei se manifesta.

Hepatita autoimuna

Hepatita autoimuna este o forma de leziuni hepatice, in care corpul nostru incepe sa produca anticorpi impotriva celulelor hepatice proprii in mod necorespunzator, ca si cum ar fi fost un atacator sa fie un corp strain, care nu fac parte.

Steatoza hepatica nealcoolica

Consumul excesiv de alcool este una dintre cele mai frecvente cauze ale steatozei hepatice, dar nu este singura. Obezitatea, diabetul, malnutritia si unele medicamente pot provoca, de asemenea, steatoza, care in etapele ulterioare poate progresa pana la steatoza hepatica si ulterior la ciroza.

Ciroza biliara primara

Ciroza biliara primara, care este si o boala de origine autoimuna, este o forma de leziuni hepatice in care procesul incepe prin distrugerea tractului biliar.

Alte afectiuni care pot provoca ciroza

  • Hemocromatoza
  • Boala lui Wilson
  • Alfa 1 deficit de antitripsina
  • Fibroza chistica
  • Cholangita sclerozanta primara

Simptomele cirozei

Pentru o mai buna intelegere, putem imparti simptomele cirozei printre cele cauzate de insuficienta hepatica si cele cauzate de hipertensiunea portala.

Ce este hipertensiunea portala?

Tot sangele care provine din sistemul digestiv (stomac, intestine, pancreas …) si splina trebuie sa treaca prin ficat inainte de a continua pana la restul corpului. Toate venele acestor organe curg intr-o singura vena mare a ficatului, numita portal.

Existenta sistemului portal asigura ca toate substantele absorbite de tractul gastrointestinal trec mai intai prin ficat, inainte de a intra in circulatia sistemica. Acest lucru inseamna ca toate substantele digerate si absorbite de sistemul digestiv sunt administrate la nivelul ficatului pentru a fi metabolizate inainte de a trece la restul corpului.

Pacientul cu cizrozaare un ficat plin de fibroza, care poate provoca obstructia alimentarii cu sange a ficatului prin sistemul portal. Cu cat ciroza este mai extinsa, cu atat este mai mare obstructia sangelui care vine prin vena portalului. Atunci cand sangele de la organele abdominale se confrunta cu o obstructie a fluxului sau, presiunea in vena portal creste, initiind un proces numit hipertensiune portala.

Simptomele cirozei cauzate de hipertensiunea portala

Circulatia colateralului

Ori de cate ori fluxul sanguin intampina o obstructie, trebuie sa gaseasca o modalitate alternativa de a continua curgerea. Daca in fata exista o obstructie, singura cale este sa se intoarca si sa caute alte vene.

Vena portalului este bine calibrata si sustine fluxurile sanguine mari. Acelasi lucru nu se intampla cu venele din restul sistemului digestiv. Cand sangele care trebuie drenat prin vena portalului incepe sa se intoarca in numar mare prin venele colaterale, se dilata, formand vene varicoase.

Pacientul cu ciroza are, de obicei, vene abdominale foarte clare, deoarece primeste volume mari de sange din vena portala obstructionata. Dar, aceste vene dilatate nu apar doar in vasele mai superficiale ale pielii, ci apar si in organe, in principal in stomac, intestin si esofag, ceea ce duce la formarea de vene varicoase in aceste organe.

Sangerare digestiva

Prezenta varicelor in stomac si esofag este un factor de risc pentru sangerare. Vasele de sange din aceste organe nu sunt pregatite sa primeasca flux sanguin si tensiune arteriala si se pot rupe spontan.

Sangerarea digestiva din varicele esofagiene este, de obicei, dramatica, cu pierderi masive de sange prin varsaturi. Pacientul va vomita in viu si volum mare de sange.

Splenomegalie (extinderea splinei)

Cresterea tensiunii arteriale in splina duce la largirea splinei, facandu-l usor palpabil la examenul fizic. Noi numim splenomegalie aceasta extindere a splinei. Deseori suspiciunea de ciroza apare atunci cand examenul fizic detecteaza o splina marita.

Anemie, trombocitopenie (trombocite scazute) si leucopenie (leucocite scazute)

Splina are ca una din functiile sale eliminarea celulelor sanguine care sunt deja vechi. De fiecare data cand sangele trece prin splina, mii de celule sunt indepartate, astfel incat sa existe loc pentru noi celule rosii din sange, trombocite si leucocite nou produse. In hipertensiunea portala, sangele care trebuie sa curga din splina pana la ficat devine congestionat si ramane mai lung in interiorul splinei, ceea ce elimina in cele din urma mai multe celule din sange decat ar fi necesar.

Acest fenomen se numeste hipersplenism, ceea ce inseamna o functionare exagerata a splinei. De aceea, pacientii cu ciroza si hipersplenism pot prezenta anemie hemoleucograma si numar mic de celule albe din sange si / sau de trombocite.

Ascite

Ascita sunt acumularea de apa in interiorul cavitatii abdominale. Ascita in ciroza sunt cauzate de hipertensiunea portala si de o scadere a concentratiei de albumina din sange. In ciroza se poate acumula mai mult de 10 litri de lichid ascitic in cavitatea peritoneala, ceea ce determina ca pacientul sa aiba un abdomen foarte voluminos.

Una dintre complicatiile ascitei este peritonita, care apare cand lichidul din interiorul burtii se infecteaza de bacterii provenite din intestine. Peritonita este o afectiune grava care, daca nu este identificata si tratata in timp, poate progresa pana la sepsis.

In plus fata de acumularea de lichid in interiorul abdomenului, pacientul cu cizroza poate avea de asemenea retentie de lichide in picioare si plamani. Despre ascita citeste mai multe informatii aici Ascita – simptome, cauze si tratament

Simptomele cirozei cauzate de insuficienta hepatica

Encefalopatia hepatica

Ficatul este organul responsabil de metabolismul numeroaselor substante toxice. Cand nu mai functioneaza, acumularea de toxine duce la modificari ale sistemului nervos, de la mici modificari mentale, pana la somnolenta, dezorientare sau coma, in cazuri mai avansate.

Icter

Ficatul cirotic nu poate elimina bilirubina produsa, care incepe sa se acumuleze in sange. Excesul de depozite de bilirubina pe piele, lasand pacientul cu pielea si ochii cu o culoare galbuie. Acest fenomen se numeste icter.

In plus fata de ingalbenirea pielii, icterul de la ciroza determina, de asemenea, urina inchisa la culoare si scaune moi.

Urina inchisa la culoare apare deoarece excesul de bilirubina in sange este filtrat prin rinichi, ceea ce face ca urina cu o coloratie similara a Coca-Cola.

La persoanele sanatoase, culoarea scaunului este inchis si se datoreaza prezentei bilirubinei. Ca si in ciroza, drenajul bilirubinei in intestin este afectat, fecalele incep sa apara din ce in ce mai deschise la culoare, putand deveni aproape albe. Lectura suplimentara Icter (piele galbuie) – Cauze, simptome si tratament

Lipsa de proteine

Ficatul este responsabil pentru producerea diferitelor proteine, inclusiv a albuminei. Lipsa de albumina cauzeaza malnutritia si este unul dintre factorii care conduc la formarea de edeme si ascite.

O alta proteina produsa in ficat este vitamina K, care este legata de coagularea sangelui. Pacientii cu ciroza avansata au tulburari de coagulare si sunt mai susceptibili de a avea hemoragie.

Sangerari gastro-intestinale cauzate de ruptura varicelor esofagiene sunt adesea severe, deoarece pacientii in plus fata de pierderea unor cantitati mari de sange, inca considera ca este dificil de a opri sangerarea, deoarece, in plus fata de trombocite scazute, are, de asemenea, un deficit de factori de coagulare.

Ginecomastia 

Boala ficatului modifica, de asemenea, echilibrul hormonilor sexuali. Cresterea estrogenului duce la aparitia sanilor si la pierderea parului la pacientii de sex masculin.

Alte simptome

Exista inca cateva alte semne si simptome legate de ciroza, printre care:

  • Crampe 
  • Sindrom hepato-renal:  insuficienta renala acuta care apare la ciroza avansata si de obicei indica un caz terminal. Pacientul care dezvolta sindromul hepato-renal are o supravietuire foarte scurta si singurul tratament este transplantul hepatic.
  • Unghii deformate 
  • Cancer la ficat: Pacientii cu ciroza prezinta un risc mai mare de a dezvolta cancer la ficat, in special daca ciroza este cauzata de alcool sau hepatita virala.

Ciroza in stadiile initiale poate fi asimptomatica. In etapele finale, majoritatea semnelor si simptomelor descrise mai sus sunt prezente.

Severitate ciroza hepatica

Severitatea cirozei este de obicei descrisa de scala Child-Pugh, care se bazeaza pe parametrii clinici si de laborator.

Conform acestor rezultate, pacientii sunt clasificati in trei clase: A, B si C, acestea din urma fiind cele mai severe. Pacientii clasificati drept C au o rata a mortalitatii peste 60% in urmatorii 2 ani.

Exista, de asemenea, clasificarea MELD, pe baza severitatii testelor de sange.

Atat Child, cat si MELD sunt modalitati de a standardiza gravitatea cirozei, servind, de asemenea, ca baza pentru lista de transplant hepatic, care este singurul tratament eficient pentru ciroza pana in prezent.

Tratament ciroza hepatica

Singurul tratament eficient pentru ciroza este transplantul hepatic, care este indicat numai in cazuri selectate.

In timp ce pacientul asteapta transplantul, tratamentul se face pentru a controla simptomele si complicatiile. Exemple: pentru ascita si edem, pot fi utilizate diuretice cum ar fi spironolactona si furosemidul. Pentru varicele esofagiene, tratamentul se face prin endoscopie digestiva. Laxativele, cum ar fi lactuloza, ajuta la controlul encefalopatiei hepatice.

Este important ca pacientul sa evite alcoolul si alte medicamente nefrotoxice.

(Visited 5.768 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

2 comentarii la „Ciroza hepatica – simptome, cauze si tratament

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!