Ascita – simptome, cauze si tratament

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Ascita, denumita popular fluid in abdomen, este denumirea data acumularii de lichid in cavitatea abdominala. Ascita nu este o boala, ci mai degraba un semn al bolii, de obicei al ficatului, dar poate fi cauzata si de rinichi, inima sau tumori maligne.

Lichidul ascitic ramane in interiorul burtei, in interiorul cavitatii peritoneale, in jurul organelor intraabdominale. Atunci cand volumul de lichid este prea mare, intestinele plutesc literalmente in interiorul abdomenului, iar pacientul prezinta o crestere abdominala remarcabila. In unele boli, ascita poate fi atat de voluminoasa incat pacientul are o distensie abdominala asemanatoare cu femeile insarcinate in stadiul final al sarcinii.

In acest articol vom explica ce este ascita, de ce apare, care sunt simptomele sale si ce forme de tratament sunt disponibile.

Ce este ascita?

Daca picioarele se umfla, se datoreaza faptului ca exista o retentie de lichid in tesutul subcutanat. Atunci cand aceasta acumulare de lichid nu apare la nivelul pielii, dar in interiorul cavitatii abdominale, numele pe care il dam este ascita. Cu toate acestea, in ciuda numelor diferite, mecanismul formarii ascitei este practic acelasi cu edemul pielii.

In rezumat, putem spune ca ascita se formeaza prin acumularea lichidului din vasele de sange care furnizeaza peritoneul in cavitatea peritoneala. In cele mai multe cazuri, aceasta incapacitate a vaselor de sange de a retine lichidele in interior apare din cauza uneia dintre cele 3 situatii de mai jos.

Cresterea presiunii hidrostatice in interiorul vaselor, cum ar fi cea care apare atunci cand exista o obstructie a fluxului sanguin normal, cum ar fi varice sau un tromb, de exemplu.

Cand pacientul are o boala care duce la retinerea de sare si apa de catre rinichi, determinand cresterea considerabila a volumului de apa din circulatie.

Cand pacientul are o reducere a concentratiei proteinelor din sange, deoarece proteinele precum albumina exercita un efect osmotic (numit presiune oncotica), care ajuta la retinerea apei in interiorul vaselor.

In situatii normale, cantitatea de lichid din interiorul cavitatii abdominale este zero. Unele femei pot, totusi, sa aiba volume mici de lichid liber, de aproximativ 10 pana la 20 ml, in unele faze ale ciclului menstrual, fara ca acest lucru sa creeze probleme. 

Cauze ascita

Principala cauza a ascitei este ciroza hepatica. Ciroza provoaca cele trei modificari descrise mai sus (obstructia fluxului de sange, retentia de sare si apa si pierderea proteinelor din sange) si poate aparea cu ascita voluminoasa, adesea cu mai mult de 10 litri de ascita in cavitatea abdominala.

Ciroza hepatica, de obicei secundara hepatitei virale sau abuzului de alcool, este responsabila pentru pana la 85% din cazurile de ascita. Celelalte 15% sunt impartite intre urmatoarele boli:

  • Sindromul nefrotic
  • Insuficienta cardiaca
  • Tuberculoza peritoneala
  • Pancreatita
  • Cancer cu metastaza la nivelul peritoneului
  • Schistosomiasis

Simptome ascita

Ascita voluminoasa, in special la persoanele slabe, este usor de recunoscut si chiar laicii pot observa prezenta acesteia. Dupa cum s-a mentionat deja, pacientul cu ascita se intampla sa aiba o crestere puternica a volumului abdominal.

La pacientii obezi sau in cazurile in care acumularea de lichid nu este foarte mare, pot exista indoieli in diagnostic. In aceste cazuri, un examen cu ultrasunete ajuta la clarificarea daca exista sau nu lichid in interiorul cavitatii abdominale.

In general, ceea ce ajuta la identificarea ascitei este faptul ca este adesea insotit de alte simptome ale bolii hepatice, cum ar fi icterul, cresterea ficatului, prezenta circulatiei colaterale in burta etc.

Ascita, cand este prea voluminoasa, provoaca disconfort sever pacientului. Adesea, cantitatea de lichid este atat de mare, incat indeparteaza peretele abdomenului, provocand hernii ombilicale, dureri abdominale si tulburari respiratorii, datorita restrictiei la miscarea diafragmei.

Una dintre complicatiile ascitei sunt infectia. Ascita este un mare mijloc de crestere si de multe ori bacteriile din intestine se pot deplasa in cavitatea peritoneala, pot infecta ascita si pot provoca o afectiune numita peritonita.

Tratament pentru ascita

Cea mai buna modalitate de a elimina excesul de lichid din abdomen este printr-o procedura numita paracenteza, care presupune introducerea unui ac conectat la o punga de colectare pentru drenarea lichidului de ascita. O paracenteza este o procedura simpla, efectuata sub anestezie locala si practic nedureroasa.

Pe langa posibilitatea de a scurge cativa litri de ascita pentru ameliorarea simptomatica a pacientului, paracenteza serveste si ca o procedura de diagnostic, odata ce putem profita de probe de ascita pentru evaluarea biochimica si investigarea infectiilor si a celulelor canceroase.

Ca si in edemele membrelor inferioare, utilizarea de diuretice, cum ar fi furosemidul sau spironolactona, ajuta, de asemenea, la prevenirea acumularii de apa in cavitatea peritoneala. Cu toate acestea, in cazurile de ciroza avansata, aceste medicamente nu sunt eficiente, iar singura optiune este sa efectuati paracenteza in mod regulat, atunci cand abdomenul este distins.

Lichidul normal de ascita este galben clar clar, similar cu urina. In cazurile de infectie cu ascita, lichidul devine tulbure si uneori purulent. In ascita secundara si tumorile peritoneale, ascita poate fi sangeroasa.

In cazurile de infectie cu lichid de ascita, pacientul trebuie sa ramana in spital pentru tratament cu antibiotice. Neradicarea infectiei poate duce la sepsis si, in consecinta, la moarte.

O paracenteza ajuta la drenarea ascitei si in cercetarea de diagnostic, insa nu actioneaza in cauza centrala a formarii ascitei. Daca nu se face nimic pentru a controla acumularea de lichid intraabdominal, paracenteza devine pur si simplu o procedura paliativa, deoarece lichidul va reveni in cateva zile sau saptamani.

Tratamentul definitiv al ascitei consta in tratamentul bolii primare. Restrangerea aportului de sare si utilizarea diureticelor sunt doua masuri esentiale pentru a incerca sa se evite formarea de ascite, in timp ce boala primara nu poate fi controlata.

(Visited 3.265 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

2 comentarii la „Ascita – simptome, cauze si tratament

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!