Icter (piele galbuie) – Cauze, simptome si tratament

Citeste

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
Vizualizari 152

Icterul este un semn clinic care se caracterizeaza prin piele galbuie, a membranelor mucoase si a ochilor. Apare atunci cand exista o exces de substanta numita bilirubina.

Icterul este un simptom tipic al bolilor hepatice si ale cailor biliare, ca hepatita, ciroza si obstructia conductelor biliare ca principale cauze.

In acest articol, vom explica ce este icterul, de ce apare si care sunt simptomele.

Inainte de a vorbi despre icter in sine, este important sa cititi cateva randuri care explica ce este bilirubina si in ce situatii se poate acumula in sange.

Ce este bilirubina?

Inainte de a vorbi despre icter in sine, este important sa aflati in cateva randuri ce este bilirubina si in ce situatii se poate acumula in sange.

Celulele rosii din sange au un timp de injumatatire de 120 de zile. Cand imbatranesc, sunt duse la splina pentru a fi distruse. Unul dintre produsele eliberate in acest proces de distrugere este bilirubina, un pigment galben-verzui.

In fiecare zi, milioane de celule rosii din sange sunt distruse si o cantitate mare de bilirubina este eliberata. Marele organ responsabil pentru metabolizarea substantelor din corpul nostru este ficatul.

Singurul mijloc de transport al oricarei substante prin organism este prin circulatia sangelui. Bilirubina produsa in splina nu este diluata in apa. In acest fel, pentru a fi transportat de sange, trebuie sa fie conectat la o proteina numita albumina.

Aceasta bilirubina insolubila produsa in splina se numeste bilirubina indirecta (sau bilirubina neconjugata). Concentratia sa normala in sange variaza intre 0,1 si 0,7 mg / dl.

La atingerea ficatului, bilirubina indirecta este metabolizata si transformata intr-o substanta solubila in apa, denumita acum bilirubina directa (sau bilirubina conjugata). Bilirubina directa este eliminata prin canalele biliare in tractul gastrointestinal, unde va fi eliminata in scaun.

Cand ajunge la intestine, bilirubina este din nou metabolizata, acum prin bacterii intestinale, devenind un pigment maroniu responsabil pentru culoarea caracteristica a fecalelor noastre.

O mica parte a bilirubinei produse in ficat se extrage in sange. Concentratia normala a bilirubinei directe in sange variaza intre 0,1 si 0,4 mg / dl. Aceasta bilirubina directa diluata in sange este filtrata de rinichi si eliminata in urina. Partea de colorare galbena a urinei este data de prezenta unor cantitati mici de bilirubina in ea.

De aceea, valorile normale ale bilirubinei in sange la adulti sunt urmatoarele:

 • Bilirubina totala: 0,2 pana la 1,1 mg / dl.
 • Bilirubina indirecta: 0,1 si 0,7 mg / dl.
 • Bilirubina directa: 0,1 si 0,4 mg / dl.

Observatie: aceste valori pot varia in functie de laborator si de metoda utilizata pentru masurare.

Icterul apare cand, dintr-un anumit motiv, se produce o acumulare de bilirubina directa si / sau indirecta in sange. Cand concentratiile de bilirubina depasesc intre 1,5 si 2,0 mg / dl, pielea devine galbuie si de asemnea mucoasele si membrana care acopera sclera (partea alba a ochilor), generand caracterul aparent galbui icter.

Cauzele icterului

Icterul apare, in principiu, atunci cand exista o productie excesiva de bilirubina si / sau atunci cand exista o eliminare deficitara a acesteia.

Icterul datorat cresterii bilirubinei indirecte

Bilirubina indirecta se poate acumula atunci cand exista o distrugere mare a celulelor rosii din sange – in plus fata de ceea ce este considerat normal – prin tragerea in circulatie a sangelui o cantitate de bilirubina mai mare decat capacitatea ficatului de al putea elimina.

Aceasta distrugere se numeste hemoliza si poate aparea din mai multe motive:

 • Utilizarea medicamentelor (ribavirina, benzocaina, dapsona, fenazopiridina, paraquat, gaz arsenic, plumb, etc.). 
 • Infectii, cum ar fi malaria si leptospiroza.
 • Defecte ale celulelor rosii din sange, ca si in sferociteoza ereditara, hemoglobinuria paroxistica nocturna, anemia celulelor secera, talasemia etc.
 • Boli autoimune

Acumularea indirecta a bilirubinei poate aparea, de asemenea, din cauza incapacitatii ficatului de a o conjuga in bilirubina directa. Sindromul Gilbert si sindromul Crigler-Najjar sunt doua boli genetice care pot provoca icter datorita deficientei enzimei hepatice responsabile de conjugarea bilirubinei.

Icterul de la cresterea bilirubinei directe

Icterul de la bilirubina directa are loc atunci cand ficatul conjuga bilirubina, dar din anumite motive nu o elimina in intestin. Printre cauzele principale se numara:

 • Hepatita virala
 • Steatoza hepatica severa.
 • Ciroza hepatica
 • Ciroza biliara primara.
 • Obstructia tractului biliar de pietre. 
 • Cancer al ficatului sau al canalelor biliare.
 • Cancer pancreatic cu obstructie a conductelor biliare.

Semne clinice si simptome asociate cu icterul

Pe langa pielea galbuie si ochii, icterul tinde sa atace si membranele mucoase. 

Depunerea pigmentului in piele, pe langa faptul ca este responsabila de ingalbenire, cauzeaza, de asemenea, mancarimi intense. De multe ori, pacientul se plange mai mult de mancarime decat de schimbarea culorii pielii.

Cand icterul este de origine directa, adica datorita bilirubinei solubile in apa, putem avea doua alte descoperiri tipice:

Urina de culoare inchisa

Atunci cand exista o cantitate mare de bilirubina directa in sange, exista, prin urmare, o cantitate mare de bilirubina care este filtrat de rinichi. Rezultatul este o urina de culoare inchisa (tip Coca-Cola) sau un portocaliu puternic, cauzata de excesul de pigment din acesta.

Deoarece bilirubina indirecta nu este solubila in apa, nu este filtrata de rinichi. Prin urmare, coluria este un semn tipic de icter de la bilirubina directa.

Fecale de culoare deschisa

Cand exista o afectare a excretiei bilirubinei conjugate la intestine, pacientul poate prezenta scaune foarte deschise la culoare, uneori aproape albe, datorita lipsei de pigment in acesta.

Tratamentul icterului

Icterul nu este o boala, ci un semn de boala. Prin urmare, in marea majoritate a cazurilor, tratamentul este in functie de boala care provoaca icterul. 

Una din putinele situatii in care tratamentul vizeaza direct reducerea icterului este in cazul icterului neonatal, deoarece excesul de bilirubina poate fi toxic pentru creierul nou-nascutului. 

Nu exista nici un remediu specific care sa poata fi luat pentru a reduce hiperbilirubinemia in toate cazurile. Fiecare situatie trebuie tratata individual.

Surse medicale:

https://medlineplus.gov/jaundice.html

https://www.aafp.org/afp/2017/0201/p164.html

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/jaundice

https://www.uptodate.com/contents/diagnostic-approach-to-the-adult-with-jaundice-or-asymptomatic-hyperbilirubinemia?search=jaundice&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1

https://www.uptodate.com/contents/classification-and-causes-of-jaundice-or-asymptomatic-hyperbilirubinemia

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Psihic

Articole relevante