Arsuri usoare – tratament si ingrijiri de baza

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 500
 •  
 • 1
 •  
  501
  Shares

Arsuri usoare care nu prezinta riscul de deces sau provoaca modificari metabolice in organism nu necesita tratament in spital.

In acest text vom aborda arsurile usoare, cele care nu necesita tratament in spital. Vom sublinia ingrijirea de baza si modul de tratare a arsurilor minore.

Gradul de arsura

 • Arsuri de gradul I:  sunt cele care implica doar epiderma, cel mai superficial strat al pielii.
 • Arsuri de gradul doi: sunt cele care implica epiderma si derma, cel mai adanc strat al pielii.
 • Arsurile de gradul trei  sunt cele care implica toate straturile pielii si ale tesuturilor subcutanate, cum ar fi muschii, nervii, vasele de sange, tendoanele etc.

Definitie arsura usoara

Majoritatea oamenilor cred ca o arsura usoara sau simpla este ceva asemanator acelor arsuri mici care apar atunci cand se atinge o tigaie fierbinte sau dupa o zi de soare fara protectie solara. De fapt, consideram ca arderea usoara a celor care nu prezinta riscul de deces sau care determina modificari metabolice in organism care necesita tratament in spital.

In cadrul acestui concept se pot include arsuri profunde si riscul de deformare a vindecarii, acele bun-simturi nu se vor numi niciodata arsuri simple.

Severitatea arsurii depinde de gradul, cauza, potentialul de complicatii si, in special, gradul de leziune. Aspectul estetic al leziunii nu serveste la definirea severitatii unei arsuri. Deci, puteti avea chiar si o arsura mica de gradul 3 si inca sa fie considerata o arsura usoara.

Prin urmare, consideram ca este o arsura usoara atunci cand are urmatoarele caracteristici:

 • Exista doar arsuri de gradul I.
 • Al doilea grad de arsura afecteaza mai putin de 10% din suprafata corpului unui adult (aproximativ 7,5 cm in diametrul cel mai mare).
 • Al doilea grad de arsura afecteaza mai putin de 5% din suprafata corporala a unui copil sau a unei persoane in varsta.
 • Arsurile de gradul 3 afecteaza mai putin de 2% din suprafata corporala si nu exista alte leziuni traumatice asociate.

In plus fata de cerintele de mai sus, pentru a fi considerata o arsura simpla, este de asemenea necesar ca:

 • Arsura este izolata (fara a inhalarea aerului fierbinte sau ardere cu electricitate)
 • Nu afecteaza ochii sau zonele mari ale fetei, mainilor, perineului sau picioarelor.
 • Nu implica complet imbinari mari, cum ar fi genunchii sau umerii, de exemplu.
 • Nu implica o zona a corpului circumferential, deoarece zonele arse devin umflate, iar arsurile circumferentiale pot obstructiona curgerea sangelui in regiunile adiacente.

Criteriile de mai sus servesc pentru evaluarea nevoii de spitalizare sau nu. Cu toate acestea, faptul ca o arsura nu este considerata moderata sau severa nu elimina neaparat necesitatea evaluarii medicale.

Orice arsura care distruge stratul superficial al pielii sau implica o extensie de mai mult de 1% din corp trebuie evaluata de un medic. Acelasi lucru este valabil si pentru orice arsura electrica sau produse chimice.

Cea mai obisnuita forma de arsura usoara este prin expunerea exagerata la soare fara protectie la soare. Accidentele din bucatarie in timpul pregatirii hranei sunt de asemenea comune, mai ales daca este uleiul fierbinte.

Tratament arsuri usoare

Arsuri la suprafata

Primii pasi dupa o arsura trebuie sa se raceasca si sa fie curatata zona arsa. Incepeti cu apa rece la nivelul leziunii timp de pana la 15 minute. Atentie: apa trebuie sa fie rece, nu gheata. Nu puneti niciodata gheata pe leziuni, deoarece poate, de asemenea, sa arda pielea si sa agraveze starea.

Initial nu aveti nevoie de produse de curatare specifice, pur si simplu apa si sapun. Nu aplicati substante asupra leziunii, in special unt, uleiuri, pasta de dinti, cafea etc. Aceste retete neturiste pentru tratamentul arsurilor nu functioneaza, pot agrava leziunile si chiar cresc riscul de infectare a ranilor.

Daca pielea nu este intacta, nu aplicati nici o substanta care nu a fost indicata de un medic. Marea majoritate a retetelor impotriva arderii fac mai mult rau decat bine.

Daca arsura este simpla, mica si superficiala, aceasta nu are anevoie ne ingrijire medicala, iar dupa racirea si curatarea plagii corespunzatoare, putem aplica o crema hidratanta de baza cu Aloe Vera sau vaselina.

In cele mai multe cazuri, arsurile gradului I se vindeca spontan dupa 3 pana la 6 zile.

Arsuri mai profunde

Daca pielea este deteriorata, impachetati leziunea cu comprese umede sau tifon (preferabil sterila). Nu utilizati materiale care se pot lipi de piele, cum ar fi bumbacul. Daca trebuie sa purtati bandaje, aveti grija sa nu faceti compresie pe arsura. Incercati intotdeauna sa protejati pielea fara a o apasa.

Daca exista bule, nu le spargeti niciodata; daca exista piele agatata, nu o rupeti. Daca exista semne de piele arsa sau moarta, permiteti medicului sa decida cum sa procedeze. Aveti grija cand curatati rana.

Daca nu exista contraindicatii, pacientul poate lua un analgezic cum ar fi acetaminofen sau dipyrone pentru controlul durerii. Arsurile de gradul I sau superficial de gradul doi sunt foarte dureroase. Daca arderea este mare, este adesea nevoie de un analgezic opioid pentru ameliorarea durerii, cum ar fi tramadolul.

Din nou, daca vatamarea este excesiva sau daca exista o deteriorare a stratului de suprafata al pielii, solicitati asistenta medicala.

Toti pacientii cu arsuri care determina expunerea straturilor mai profunde ale pielii trebuie sa primeasca vaccinul impotriva tetanosului (daca este necesar, in functie de starea lor de vaccinare anterioara)

(Visited 1.740 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 500
 •  
 • 1
 •  
  501
  Shares

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!