Hepatita virala: Simptome, diagnostic si tratament

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Mai multe tipuri distincte de virusi pot infecta ficatul, cauzand inflamatie care se numeste hepatita. Cea mai raspandita dintre acestea sunt hepatita A, B si C.

Experti de la UCSF Medical Center ofera cele mai avansate proceduri de diagnostic si tratament pentru pacientii cu toate formele de hepatita virala. In cazul in care starea progreseaza, duce la leziuni hepatice sau insuficienta hepatica severa, sau in cazul in care un pacientul nu raspunde la tratament, un transplant de ficat poate fi necesar.

Simptome hepatita virala

Deoarece hepatita virala devine mai avansata, aceasta poate provoca una sau mai multe dintre urmatoarele simptome:

  • Pierderea poftei de mancare
  • Greata si / sau varsaturi
  • Febra
  • Urina inchisa la culoare
  • Dureri de stomac
  • Oboseala
  • Ingalbenirea pielii si a ochilor, numit icter. Despre icter cititi mai multe aici Icter (piele galbuie) – Cauze, simptome si tratament
  • Schimbare stare de spirit
  • Miscarile ale intestinului, care indica sangerare in intestine

Diagnostic hepatita virala

La efectuarea unui diagnostic de hepatita, se efectueaza teste de sange pentru a detecta virusul hepatitei, precum anticorpii virusului. Testele de asemenea, ofera informatii daca este o infectie acuta sau cronica.

Tratament hepatita virala

Tratamentul pentru hepatita difera in functie de tipul si severitatea bolii.

Tratamentul hepatitei A

Nu exista nici un tratament specific pentru hepatita acuta A. Prin urmare, prevenirea este cheia. Un vaccin eficient este disponibil si recomandat pentru oricine fel de boli de ficat. De asemenea, este recomandat si pentru persoanele care intentioneaza sa calatoreasca in zone ale lumii unde salubritatea poate fi precara.

Inainte de a primi vaccinul, pacientul va avea de obicei un test de sange pentru a verifica daca anticorpul la virus este prezent deja, in care caz vaccinarea nu mai este necesara.

Tratamentul hepatitei B

Aproximativ 25% din persoanele cu hepatita cronica B pot fi vindecate cu un medicament numit interferon alfa pegilat, care este luat ca o injectie odata pe saptamana timp de sase luni. Alternativa este suprimarea virusului cu medicamente pe cale orala, cum ar fi lamivudina si dipivoxil. Supresia este recomandata pentru pacientii cu niveluri virale crescute si dovezi de avansarea bolii hepatice.

La persoanele cu o posibila expunere la virusul hepatitei B, cum ar fi persoanale care lucreaza in spitale sau cu bolnavi si parteneri sexuali ai persoanelor infectate, se recomanda un vaccin. In plus, transmiterea hepatitei B de la mama la nou-nascut in mare parte pot fi prevenite prin vaccinarea sugarilor si administrarea hepatitei B imunoglobulina.

Tratamentul hepatitei C

In prezent, tratamentul cel mai eficient pentru hepatita C este o combinatie de medicamente care consta din interferon pegilat si ribavirina. Interferon pegilat este luat pe saptamana sub forma de injectie si ribavirina este un comprimat de doua ori pe zi. Tratamentul este o forma de chimioterapie si capacitatea de a tolera aceasta variaza foarte mult pentru fiecare persoana.

Raspunsul unui pacient va depinde de tipul particular de hepatita C, cunoscut sub numele de “genotip”. In SUA, genotipurile 1, 2 si 3 sunt cele mai multe cazuri. Interferon-ribavirina vindeca aproximativ 40% din cazuri cu genotipul 1 si 80% din cazurile cu genotip 2 sau 3. Alti factori care imbunatatesc sansele unui pacient de vindecare includ niveluri virale scazute, functie hepatica normala si greutatea normala.

La majoritatea oamenilor, interferon-ribavirina cauzeaza simptome asemanatoare gripei, cu dureri musculare, iritabilitate, pierderea apetitului si depresie. Pierderea parului, de asemenea, poate sa apara. Interferon si ribavirina poate reduce numarul celulelor sanguine, ceea ce poate la reducerea dozei sau intreruperea tratamentului. Teste de laborator periodice in timpul tratamentului sunt esentiale.

Transplantul de ficat

Evaluarea pentru un transplant este complex si necesita in general cateva luni. Prin urmare, chiar si pacientii care se simt bine ar trebui sa fie mentionati pentru un transplant de la primul semn de insuficienta hepatica, sau in cazul in care acestea au boala avansata prin studii cu raze X sau biopsie hepatica.

Sursa: https://www.ucsfhealth.org/

(Visited 874 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

One thought on “Hepatita virala: Simptome, diagnostic si tratament

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!