Hepatita virala: Simptome, diagnostic si tratament

Mai multe tipuri distincte de virusi pot infecta ficatul, cauzand inflamatie care se numeste hepatita. Cea mai raspandita dintre acestea sunt hepatita A, B si C.

Experti de la UCSF Medical Center ofera cele mai avansate proceduri de diagnostic si tratament pentru pacientii cu toate formele de hepatita virala. In cazul in care starea progreseaza, duce la leziuni hepatice sau insuficienta hepatica severa, sau in cazul in care un pacientul nu raspunde la tratament, un transplant de ficat poate fi necesar.

hepatita-virala

Simptome hepatita virala

Deoarece hepatita virala devine mai avansata, aceasta poate provoca una sau mai multe dintre urmatoarele simptome:

 • Pierderea poftei de mancare
 • Greata si / sau varsaturi
 • Febra
 • Urina inchisa la culoare
 • Dureri de stomac
 • Oboseala
 • Ingalbenirea pielii si a ochilor, numit icter
 • Schimbare stare de spirit
 • Miscarile ale intestinului, care indica sangerare in intestine

Diagnostic hepatita virala

La efectuarea unui diagnostic de hepatita, se efectueaza teste de sange pentru a detecta virusul hepatitei, precum anticorpii virusului. Testele de asemenea, ofera informatii daca este o infectie acuta sau cronica.

Tratament hepatita virala

Tratamentul pentru hepatita difera in functie de tipul si severitatea bolii.

Tratamentul hepatitei A

Nu exista nici un tratament specific pentru hepatita acuta A. Prin urmare, prevenirea este cheia. Un vaccin eficient este disponibil si recomandat pentru oricine fel de boli de ficat. De asemenea, este recomandat si pentru persoanele care intentioneaza sa calatoreasca in zone ale lumii unde salubritatea poate fi precara.

Inainte de a primi vaccinul, pacientul va avea de obicei un test de sange pentru a verifica daca anticorpul la virus este prezent deja, in care caz vaccinarea nu mai este necesara.

 

Tratamentul hepatitei B

Aproximativ 25% din persoanele cu hepatita cronica B pot fi vindecate cu un medicament numit interferon alfa pegilat, care este luat ca o injectie odata pe saptamana timp de sase luni. Alternativa este suprimarea virusului cu medicamente pe cale orala, cum ar fi lamivudina si dipivoxil. Supresia este recomandata pentru pacientii cu niveluri virale crescute si dovezi de avansarea bolii hepatice.

La persoanele cu o posibila expunere la virusul hepatitei B, cum ar fi persoanale care lucreaza in spitale sau cu bolnavi si parteneri sexuali ai persoanelor infectate, se recomanda un vaccin. In plus, transmiterea hepatitei B de la mama la nou-nascut in mare parte pot fi prevenite prin vaccinarea sugarilor si administrarea hepatitei B imunoglobulina.

Tratamentul hepatitei C

In prezent, tratamentul cel mai eficient pentru hepatita C este o combinatie de medicamente care consta din interferon pegilat si ribavirina. Interferon pegilat este luat pe saptamana sub forma de injectie si ribavirina este un comprimat de doua ori pe zi. Tratamentul este o forma de chimioterapie si capacitatea de a tolera aceasta variaza foarte mult pentru fiecare persoana.

 

Raspunsul unui pacient va depinde de tipul particular de hepatita C, cunoscut sub numele de “genotip”. In SUA, genotipurile 1, 2 si 3 sunt cele mai multe cazuri. Interferon-ribavirina vindeca aproximativ 40% din cazuri cu genotipul 1 si 80% din cazurile cu genotip 2 sau 3. Alti factori care imbunatatesc sansele unui pacient de vindecare includ niveluri virale scazute, functie hepatica normala si greutatea normala.

La majoritatea oamenilor, interferon-ribavirina cauzeaza simptome asemanatoare gripei, cu dureri musculare, iritabilitate, pierderea apetitului si depresie. Pierderea parului, de asemenea, poate sa apara. Interferon si ribavirina poate reduce numarul celulelor sanguine, ceea ce poate la reducerea dozei sau intreruperea tratamentului. Teste de laborator periodice in timpul tratamentului sunt esentiale.

Transplantul de ficat

Evaluarea pentru un transplant este complex si necesita in general cateva luni. Prin urmare, chiar si pacientii care se simt bine ar trebui sa fie mentionati pentru un transplant de la primul semn de insuficienta hepatica, sau in cazul in care acestea au boala avansata prin studii cu raze X sau biopsie hepatica.

Sursa: https://www.ucsfhealth.org/

(Visited 161 times, 1 visits today)
Similar posts
 • Enzime hepatice crescute: simptome, c... De obicei, daca aveti enzime hepatice crescute pot fi detectate in timpul testelor de sange de rutina. De cele mai multe ori, aceste enzime hepatice sunt doar temporar crescute. Nu semnaleaza o problema hepatica serioasa sau cronica.       Ficatul este un organ important in organism. Regleaza cele mai multe niveluri chimice din sange [...]
 • Durere sub coaste: Cele mai frecvente... Toracele este o parte importanta a sistemului respirator si protejeaza organele vitale, cum ar fi inima, plamanii, stomacul si rinichii. Cei mai multi oameni, la un moment dat in viata lor, simt durere sub coaste. Exista diverse conditii, cum ar fi probleme de digestie, pietre la rinichi, inflamatia tesuturilor, un prejudiciu, sau chiar un atac [...]
 • Remediu natural pentru detoxifierea f... Ficatul este un organ foarte important, deoarece este responsabil pentru sintetizarea proteinelor si curatare a sangelui, precum si eliminarea toxinelor. Mai mult decat atat, acesta este singurul organ al corpului care poate fi restaurata complet dupa ce a fost taiat. Avand in vedere ca este de o importanta cruciala pentru sanatatea intregului organism, trebuie sa [...]
 • Ce spune culoarea urinei despre sanat... Inca de la inceputuri medicina, culoarea urinei a fost folosit ca un instrument util pentru diagnostic. Caracteristicile sale, inclusiv culoare, densitatea, si mirosul poate indica starea noastra de sanatate. Acest articol dezvaluie cateva din lucruri despre sanatate noastra in functie de trasaturile urinei.   Urina poate schimba culoarea datorita anumitor modificari care au loc in [...]

No Comments Yet

Lasă un răspuns

Recomand

Cele mai citite articole