Sarcoidoza: Ce este, care sunt simptomele, cauzele si tratamentul adecvat

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Sarcoidoza este o afectiune in care nodulii anormali, numiti granuloame sarcoide, apar in tesuturile organismului. Sarcoidoza poate implica orice organ in organism, dar afecteaza plamanii sau ganglionii limfatici ai pieptului in aproximativ 90% din cazuri. Se poate dezvolta la orice varsta, dar afecteaza in cea mai mare parte persoanele in varsta de 20 de ani pana la inceputul anilor ’40. 

Sarcoidoza nu este cancer si nu are legatura cu tuberculoza, care este o infectie bacteriana grava si potential letala a plamanilor. Majoritatea oamenilor se imbolnavesc intr-un an pana la trei ani si nu au nevoie de alt tratament medical decat de o observatie apropiata de medicul lor.

Simptomele sarcoidozei

Multi pacienti cu sarcoidoza nu au simptome. Starea poate fi diagnosticata intamplator in timpul testelor medicale pentru o problema de sanatate fara legatura. Atunci cand simptomele apar, ele depind de partea corpului care este afectata. 

Simptomele tipice pot include:

 • Tuse
 • Febra
 • Dureri toracice sau disconfort
 • Dificultati de respiratie
 • Oboseala si letargie
 • Inflamarea fetei
 • Artrita, in special a articulatiilor mari
 • Eritem

Granulomul sarcoid

Nodulii inflamatori mici prezenti in sarcoidoza sunt cunoscuti sub numele de granuloame sarcoide. Acestea cuprind grupuri de celule imune, care in mod normal fac parte din sistemul de aparare al organismului. Sarcoidoza afecteaza in mod obisnuit plamanii sau ganglionii limfatici in apropierea plamanilor. Motivul pentru acest lucru nu este cunoscut. Ganglionii limfatici in alta parte a corpului, cum ar fi gatul sau axile ar putea fi implicate. In aproximativ 10% din cazuri, sarcoidoza poate implica alte organe sau tesuturi din organism, inclusiv glandele salivare, ficatul, ochii sau pielea.

Complicatii ale sarcoidozei

Ocazional, sarcoidoza se poate dezvolta in creier sau in inima, ceea ce poate duce la complicatii grave:

 • Daca creierul este afectat, simptomele pot include dureri de cap, slabiciune, amorteala si vedere incetosata
 • Daca inima este afectata, simptomele pot include palpitatii, ameteli sau dureri in piept.

Cauza sarcoidozei

Cauza sarcoidozei nu este cunoscuta. Se pare ca este mai frecvent in climatul mai rece, dar motivul este neclar. Ocazional, sarcoidoza apare in familii, ceea ce sugereaza ca genele pot juca un rol important. Gandirea actuala sugereaza ca cauza poate fi un agent infectios sau o alergie care lucreaza in combinatie cu gene susceptibile. Cu toate acestea, nu exista dovezi care sa sustina aceasta teorie. Cercetarea este in curs de desfasurare.

Diagnosticul sarcoidozelor

Sarcoidoza poate fi, de obicei, diagnosticata pe baza simptomelor, a rezultatelor pe raze X si a testelor de sange, desi uneori este dificil de diagnosticat. Este important sa se diferentieze sarcoidoza de alte conditii care pot mari glandele limfatice si pot provoca umbre pe raze X ale toracelui. 

In cele mai multe cazuri, totusi, medicul va dori sa confirme diagnosticul cu o biopsie. Biopsiile bioptice se efectueaza cu ajutorul unui bronhoscop cu fibra optica, plasat in trahee prin gura. Uneori, bronhoscopul este inserat intr-o mica incizie in gat sau intre coaste. Specimenul de biopsie este trimis unui patolog care il examineaza sub microscop. 

Medicul dumneavoastra ar putea dori sa ia masuri pentru alte teste medicale, cum ar fi:

 • Analize de sange
 • Teste de urina
 • Teste de respiratie
 • Electrocardiograma (ECG)
 • Echocardiograma (ECHO)
 • CT
 • Teste neurologice
 • Testari oculare

Tratamentul pentru sarcoidoza

Sarcoidoza este de obicei o afectiune usoara. Majoritatea pacientilor se imbolnavesc intr-un an sau trei ani si nu au nevoie de niciun tratament medical. Cu toate acestea, medicul dumneavoastra va dori sa va monitorizeze indeaproape in timpul recuperarii dvs., deci asteptati controale medicale periodice. Medicul dvs. va poate trimite la un specialist. 

Tratamentul medical este necesar in cazuri grave sau progresive. Medicamentul cu steroizi, cum ar fi prednisolonul sau cortizonul, este cea mai frecventa terapie. Rar, pot fi necesare alte medicamente. Initial, doza de steroizi poate fi ridicata. Doza poate fi adesea redusa odata ce starea este controlata. 

Odata ce sarcoidoza pare sa se imbunatateasca, recidiva este rara daca medicamentul nu este oprit. Nu incetati brusc sa luati medicamentul. Cand se rezolva, sarcoidoza se intoarce rar.

Perspective pe termen lung pentru sarcoidoza

Aproximativ o persoana din trei cu sarcoidoza va avea un anumit grad de afectare a organelor. Fara tratament, sarcoidoza cronica si severa a inimii, creierului sau plamanilor poate avea consecinte grave asupra sanatatii, inclusiv moartea. Cu toate acestea, este important sa ne amintim ca complicatiile grave sunt rare. Majoritatea oamenilor se recupereaza pe deplin si nu au efecte daunatoare de durata. Discutati toate preocuparile si temerile cu medicul sau specialistul dumneavoastra. 

Medicul dumneavoastra poate recomanda modificari ale stilului de viata, daca este necesar. Ocazional, prea mult soare poate cauza niveluri ridicate de calciu in sange si urina, ceea ce poate duce la probleme renale. Daca sunteti fumator, ar trebui sa renuntati. In general, va puteti astepta sa duceti o viata activa normala.


Surse medicale:

 1. http://lungfoundation.com.au/wp-content/uploads/2013/12/Sarcoidosis.pdf
 2. http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/sarc/
(Visited 3.215 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!