Dureri de san – cauze si tratament

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 122
 •  
 •  
 •  
  122
  Shares

Durerile de san se numesc in termeni medicali mastalgie. Cand durerea de san este strans legata de menstruatie, se numeste mastodinie.

Durerea de san este un simptom extrem de comun. Aproximativ 60% din femei au un anumit grad de mastalgie, dar putini considera ca acest simptom este suficient de important pentru a cauta ajutor medical. De fapt, doar 1 din 10 femei care raporteaza durerea in unul sau ambii sani descrie durerea, de la intensitate moderata la severa.

In marea majoritate a cazurilor, mastalgia nu este un semn de boala grava a sanului. Acest lucru nu inseamna totusi ca femeile cu dureri de san persistente nu ar trebui sa-si caute ginecologii sa incerce sa clarifice sursa durerii lor.

Cauzele durerii de san

Doua treimi din durerea mamara este considerata ciclica, iar o treime este considerata non-ciclica. Durerea ciclica este una care este asociata cu variatiile hormonale ale ciclului menstrual, de obicei cu o saptamana inainte de menstruatie. Durerea non-ciclica este una care nu urmeaza un model mai mult sau mai putin previzibil si poate fi constanta, intermitenta sau doar punctuala, cum ar fi dupa traumatismul sanului sau pieptului.

Principalele cauze ale durerii ciclice la san

Durerea usoara sau disconfortul difuz mic in ambii sani sunt normali in timpul ciclului menstrual si apar la aproape toate femeile aflate la varsta fertila. Acest tip de durere la nivelul sanilor apare de obicei in a doua jumatate a ciclului menstrual, si se agraveaza in zilele inainte de menstruatie si dispare de indata ce femeia numai are menstruatie.

Atunci cand aceasta durere ciclica legata de ciclul menstrual are o intensitate moderata pana la puternica, spunem ca pacientul are mastalgie ciclica. Caracteristicile sunt aceleasi ca si orice durere ciclica, dar tulburarea este atat de importanta incat poate intrerupe activitatea sexuala, sociala si fizica in zilele anterioare menstruatiei.

O alta cauza obisnuita a durerii ciclice la san se numeste mastoza fibrochistica. In ciuda faptului ca are o boala in nume, aceasta modificare a sanilor nu este o boala in realitate. Ele sunt doar noduli chistice benigne care pot aparea in san pe tot parcursul vietii datorita stimulilor hormonali. In unele cazuri, aceste chisturi pot fi dureroase.

Principalele cauze ale durerii non-ciclice la san

Spre deosebire de durerea ciclica, durerea mamara non-ciclica nu are nicio legatura cu ciclul menstrual si, de obicei, afecteaza numai un singur san. Printre cauzele comune ale durerii non-ciclice se numara:

 • Sanii foarte mari  – greutatea poate provoca intinderea ligamentului Cooper, care este structura care sustine sanii.
 • Mastita – Inflamatiile mamare sunt foarte frecvente in timpul alaptarii, dar pot sa apara si la femeile care nu alapteaza.
 • Trauma la san – Dupa ranire sau trauma, sanul poate avea durere non-ciclica pentru ceva timp.
 • Ectazia ductala – aceasta schimbare apare prin dilatarea si obstructia conductelor de lapte care transporta lapte. Ectazia ductala poate provoca inflamatie, ducand la o imagine foarte asemanatoare cu aceea a mastitei.
 • Sarcina – dezvoltarea sanilor in timpul sarcinii poate duce la imagini de durere non-ciclice.
 • Cancerul de san – un tip de tumoare maligna a sanului, cunoscut sub numele de boala Paget a sanului, este o forma mai putin frecventa de cancer mamar care poate provoca inflamatii, ulceratii si durere la nivelul sanului.
 • Chirurgia anterioara a sanului – dupa vindecarea tesutului mamar din cauza unei interventii chirurgicale sau a unei biopsii, sanul intervenit poate prezenta imagini dureroase non-ciclice.
 • Medicamente – unele medicamente pot provoca dureri non-ciclice de san, de exemplu: antidepresive (fluoxetina sau sertralina), pilulele anticonceptionale, metronidazol, clomifen, spironolactona si altele.

Principalele cauze ale durerii extra-mamare

Unele femei cu dureri de san pot avea probleme in afara de san, cum ar fi dureri musculare in regiunea pieptului, leziuni in coaste, zona zoster, fibromialgia, probleme de spate, etc.

Durerea mamara poate fi un simptom al cancerului mamar?

Majoritatea femeilor care isi cauta ginecologul din cauza durerii de san, o fac din cauza fricii de cancer la san. Din fericire, aceasta frica este neintemeiata in majoritatea cazurilor.

Adevarul este ca durerea de san este un simptom mult mai inrudit cu bolile benigne de san, decat cu cancerul. Mai putin de 3% dintre femeile care sufera de dureri de san ca singurele simptome constata ca sursa durerii a fost o tumoare maligna a sanului.

In cazurile de durere ciclica sau atunci cand cauza durerii de san este evidenta, cum ar fi traumatismele recente sau mastita in curs de desfasurare, examinarile imagistice, cum ar fi mamografia sau ultrasunetele mamare, nu sunt necesare pentru a exclude o boala mai grava.

Cu exceptia cazului in care durerea este de origine necunoscuta si in timpul examinarii la san este posibil sa se identifice un nodul solitar suspect, nu exista niciun motiv sa se gandeasca la cancerul de san pentru pacientii cu plangeri de mastalgie.

Tratamentul durerii de san

Primul pas in tratarea mastalgiei este calmarea pacientului si explicarea faptului ca acest simptom nu este un semn comun al cancerului de san.

In multe cazuri, durerile de san dispar in timp, fara a fi necesara nicio procedura. In altele, schimbarile simple de dieta si obiceiurile de viata pot ajuta. Eliminarea grasimilor, oprirea fumatului si reducerea consumului de cafeina par a fi eficiente in unele cazuri.

Femeile cu sani mari ar trebui sa schimbe dimensiunea si tipul sutienului, pentru a le mentine intr-o pozitie mai buna. Femeile care practica curse sau alte activitati fizice care provoaca miscari intense ale sanilor ar trebui sa poarte “sutiene de sport” pentru a le mentine “blocate”.

Atunci cand durerea este legata de medicatie sau se schimba medicamentul sau doza trebuie redusa.

Daca durerea este foarte inconfortabila, antiinflamatoarele sau analgezicele simple pot fi utilizate pentru cateva zile. In cazurile de durere severa, pot fi prescrise medicamente precum tamoxifen si danazol, desi au efecte secundare frecvente.

(Visited 970 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 122
 •  
 •  
 •  
  122
  Shares

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!