Analiza urinara: Cum se recolteaza urina si ce spune despre sanatatea ta

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Analiza urinara este un test al urinei. Un examen de urina este utilizat pentru detectarea si gestionarea unei game largi de tulburari, cum ar fi infectiile tractului urinar, bolile renale si diabetul.
O analiza a urinei implica verificarea aspectului, concentratiei si continutului de urina. Rezultatele anormale ale analizei de urina pot indica o boala.

De exemplu, o infectie a tractului urinar poate face ca urina sa para tulbure in loc sa fie clara. Cresterea nivelului de proteine in urina poate fi un semn al bolii renale. Rezultatele neobisnuite ale analizei urinei necesita adesea mai multe teste pentru a descoperi sursa problemei.

Analiza urinara este un test comun care se face din mai multe motive:

Pentru a va verifica starea generala de sanatate

Medicul dumneavoastra va poate recomanda o analiza urinara ca parte a unui examen medical de rutina, examinarea sarcinii, teste pre-chirurgicale sau la admiterea in spital pentru a examina o varietate de tulburari, cum ar fi diabetul, afectiunile renale si afectiunile hepatice.

Pentru a diagnostica o afectiune medicala

Medicul dumneavoastra va poate sugera o analiza a urinei daca aveti dureri abdominale, dureri de spate, urinare frecventa sau dureroasa, sange in urina sau alte probleme urinare. O analiza a urinei poate ajuta la diagnosticarea cauzei acestor simptome.

Pentru a monitoriza o afectiune medicala

Daca ati fost diagnosticat cu o afectiune medicala, cum ar fi boala renala sau o boala a tractului urinar, medicul dumneavoastra va poate recomanda o analiza urinara in mod regulat pentru a va monitoriza starea si tratamentul.

Alte teste, cum ar fi testarea sarcinii si testele de medicamente, se pot baza, de asemenea, pe o proba de urina, dar aceste teste cauta substante care nu sunt incluse intr-o analiza tipica a urinei. De exemplu, testul de sarcina masoara un hormon numit gonadotropina corionica umana (HCG). Testele de medicamente detecteaza medicamente specifice sau produsele lor metabolice, in functie de scopul testarii.

Cum sa va pregatiti pentru analiza urinei

Daca urina este testata numai pentru o analiza a urinei, puteti manca si bea in mod normal inainte de test. Daca aveti alte teste in acelasi timp, poate fi necesar sa repetati o anumita perioada de timp inainte de testare. Medicul va va oferi instructiuni specifice.
Multe medicamente, inclusiv medicamentele fara prescriptie medicala si suplimentele, pot afecta rezultatele unei analize urinare. Inainte de analiza urinara, spuneti medicului dumneavoastra despre orice medicamente, vitamine sau alte suplimente pe care le luati.

Cum se recolteaza urina pentru analiza urinara

In functie de situatia dvs., puteti colecta un esantion de urina la domiciliu sau la cabinetul medicului dumneavoastra. Medicul va furniza un recipient pentru proba de urina. S-ar putea sa vi se solicite sa colectati prima proba dimineata, deoarece la acel moment urina este mai concentrata si rezultatele anormale pot fi mai evidente.
Pentru a obtine cele mai exacte rezultate, esantionul ar putea fi necesar sa fie colectat in mijlocul fluxului, folosind o metoda de captare curata. Aceasta metoda implica urmatorii pasi:
• Curatati zona intima.
• Incepeti sa urinati in toaleta.
• Puneti recipientul de colectare in fluxul de urina.
• Urinati cel putin 30 pana la 59 mililitri in recipientul de colectare.
• Terminati urinarea in toaleta.
• Eliberati esantionul conform instructiunilor medicului dumneavoastra.
• Daca nu puteti livra esantionul in zona desemnata in interval de 60 de minute de la colectare, raciti proba, cu exceptia cazului in care ati fost instruit altfel de catre medicul dumneavoastra.
In unele cazuri, medicul dumneavoastra poate introduce un tub subtire, flexibil (cateter) prin deschiderea tractului urinar si in vezica pentru a colecta proba de urina.
Proba de urina este trimisa la un laborator pentru analiza. Va puteti intoarce imediat la activitatile obisnuite.

Rezultate analiza de urina

Pentru o analiza de urina, esantionul de urina este evaluat in trei moduri: examen vizual, testare cu joja si examen microscopic.
Examen vizual
Un tehnician de laborator examineaza aspectul urinei. Urina este de obicei clara. Culoarea sau mirosul neobisnuit pot indica o problema, cum ar fi o infectie.
Sangele din urina poate face rosu sau maro. Culoarea urinei poate fi influentata de ceea ce tocmai ati mancat. De exemplu, sfecla sau rubarba pot face urina rosie.

Test de dipstick

Dipstick bat de plastic subtire, cu benzi de substante chimice pe ea – este plasat in urina pentru a detecta anomalii. Benzile chimice isi schimba culoarea daca sunt prezente anumite substante sau daca nivelurile lor sunt mai mari decat cele normale. Un test de jet de cerneala verifica:
• Aciditate (pH). Nivelul pH-ului indica cantitatea de acid din urina. Valorile anormale ale pH-ului pot indica o afectiune a rinichiului sau a tractului urinar.
• Concentratie. O masura a concentratiei sau a unei greutati specifice arata cum sunt particulele concentrate in urina. O concentratie mai mare decat cea normala este adesea rezultatul lipsei de lichide suficiente.
• Proteina. Nivelurile scazute de proteine in urina sunt normale. Cresterile mici ale proteinelor in urina, de obicei, nu reprezinta un motiv de ingrijorare, dar cantitati mai mari pot indica o problema la rinichi. Citit si Proteinurie (proteine in urina): Simptome, cauze si complicatii
• Zahar. In mod normal, cantitatea de zahar (glucoza) din urina este prea mica pentru a fi detectata. Orice detectare a zaharului in acest test necesita, de obicei, testarea ulterioara a diabetului zaharat.
• Cetone. Ca si in cazul zaharului, orice cantitate de cetone detectate in urina poate fi un semn de diabet si necesita testare ulterioara.
• Bilirubina. Bilirubina este un produs de defalcare a celulelor rosii din sange. In mod normal, bilirubina este transportata in sange si trece in ficat, unde este eliminata si devine parte a bilei. Bilirubina in urina poate indica afectarea sau boala hepatica.
• Dovada infectiei. Daca este detectata in urina fie nitritii, fie esteraza leucocitelor – un produs al celulelor albe din sange, acesta poate fi un semn al unei infectii ale tractului urinar.
• Sange. Sangele din urina necesita teste suplimentare – poate fi un semn de leziuni renale, infectii, pietre la rinichi sau vezica, cancer renal sau vezica, sau tulburari de sange.

Examen microscopic

In timpul acestui examen, cateva picaturi de urina sunt vazute cu un microscop. Daca se observa oricare dintre urmatoarele situatii la niveluri mai mari decat media, pot fi necesare teste suplimentare:
• Celulele albe din sange (leucocitele) pot fi un semn al unei infectii. Lectura suplimentara Ai leucocite in urina sau scaun – Iata cauze si solutii posibile
• Celulele rosii din sange (eritrocitele) pot fi un semn al bolii renale, al unei tulburari de sange sau al unei alte afectiuni medicale de baza, cum ar fi cancerul de vezica urinara.
• Bacteriile sau drojdiile pot indica o infectie.
• Castrajele – proteine in forma de tub – se pot forma ca urmare a tulburarilor renale.
• Cristalele care se formeaza din substante chimice in urina pot fi un semn al pietrelor la rinichi. De citit supliementar Cristale in urina: Cauze, tratamente naturiste si cand este cazul sa mergeti la doctor

O analiza de urina singura, de obicei, nu ofera un diagnostic clar. In functie de motivul pentru care medicul dumneavoastra a recomandat acest test, rezultatele anormale pot sau nu pot necesita urmarirea.
Medicul dumneavoastra poate evalua rezultatele analizei urinei impreuna cu cele ale altor teste – sau pentru a efectua teste suplimentare – pentru a determina pasii urmatori.
De exemplu, daca sunteti altfel sanatos si nu aveti semne sau simptome de boala, rezultatele usor mai mari decat cele normale pe baza unei analize urinare nu pot constitui un motiv de ingrijorare si este posibil ca monitorizarea sa nu fie necesara. Cu toate acestea, daca ati fost diagnosticat cu o boala a rinichiului sau a tractului urinar, nivelurile ridicate pot indica necesitatea modificarii planului de tratament.
Pentru detalii despre ceea ce inseamna rezultatele analizei de urina, discutati cu medicul dumneavoastra.

Surse medicale:

  1. https://labtestsonline.org/understanding/analytes/urinalysis. Accesat pe 8 august 2016.
  2. https://www.kidney.org/atoz/content/what-urinalysis. Accesat pe 8 august 2016.
  3. McKean SC, si colab. Analizele de urina si electroliții din urina. In: Principiile si practica medicinei spitalicesti. New York, NY: Companiile McGraw-Hill; 2012. http://www.accessmedicine.com. Accesat pe 8 august 2016.
  4. Wu X. Urinalysis: O analiza a metodelor si procedurilor. Critical Care Nursing Clinics din America de Nord. 2010; 22: 121.
  5. Liu JJ, si colab. Analiza de urina in evaluarea hematuriei. JAMA. 2016; 315: 2726
(Visited 1.655 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

2 comentarii la „Analiza urinara: Cum se recolteaza urina si ce spune despre sanatatea ta

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!