Revarsatul pleural – simptome, cauze si tratament

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Revarsatul pleural, cunoscut popular sub numele de apa in pleura sau apa in plamani, este numele dat acumularii anormale de lichide in pleura, o membrana subtire care inconjoara plamanii.

Revarsatul pleural nu este o boala, ci mai degraba o manifestare comuna a multor boli diferite. Prin urmare, odata diagnosticat un revarsatul pleural, urmatorul pas este investigarea cauzei acestuia.

Ce este pleura?

Asa cum meninxul este membrana care inconjoara creierul si pericardul este membrana care inconjoara inima, pleura este membrana care inconjoara plamanii.

Pleura este alcatuita din doua straturi, pleura viscerala, care este stratul interior si se lipeste de plamani, si pleura parietala, stratul cel mai exterior care este in contact cu structurile anatomice din jurul plamanilor.

Intre cele doua straturi ale pleurei exista un spatiu minim de 20 micrometri (0,02 mm), numit cavitatea pleurala sau spatiul pleural. In interior este o mica foaie de lichid, care face parte din lubrifiant, impiedicand frictiunea intre cele doua straturi de pleura atunci cand plamanii sunt umpluti si cand sunt goliti de aer. Acest lichid se numeste evident lichid pleural.

Volumul normal de lichid din cavitatea pleurala este de aproximativ 0,2 ml per kg de greutate corporala, adica aproximativ 12 ml la un individ de 60 kg.

Pleura este foarte vascularizata si lichidul sau este reinnoit constant la o rata de 0,6 ml / h. Sangele si microvasele limfatice care furnizeaza pleura sunt responsabile de aducerea si transportarea lichidului pleural, mentinand intotdeauna un volum constant in interiorul cavitatii. Cand exista o perturbare a acestui echilibru, retentia de lichid incepe sa aiba loc in spatiul pleural si se formeaza revarsatul.

Tipuri si cauze ale revarsatului pleural

Revarsatul pleural este practic impartit in doua tipuri, aceasta distinctie fiind importanta pentru stabilirea cauzei.

Transudat  – Lichidul pleural transudativ este clar si transparent, fara celule, cu concentratie scazuta de proteine, indicand acumularea unui fluid similar lichidului pleural normal

Revarsatul pleural care se manifesta cu lichid de tip transudat este in general cauzat de:

 • Insuficienta cardiaca .
 • Ciroza ficatului .
 • Sindrom nefrotic.
 • Insuficienta renala avansata.
 • Hipotiroidism decompensat .
 • Dializa peritoneala.

In general, orice boala care evolueaza cu ascita poate duce, de asemenea, la revarsat pleural, deoarece exista comunicare intre cavitatea abdominala si torace.

Exsudat  – Lichidul pleural exudativ este bogat in proteine ​​si celule inflamatorii, apare mai vascos si opac, uneori cu semne de sange mixt si poate, in caz de infectii, sa se prezinte de obicei ca o colectie de puroi.

Revarsatul pleural care se manifesta ca un tip exudat este de obicei cauzat de inflamatia pleurei si poate fi cauzat de mai multe grupuri diferite de boli, inclusiv infectii, boli sistemice si cancere. Cele mai frecvente boli care cauzeaza revarsat pleural exudativ sunt:

 • Pneumonie .
 • Tuberculoza .
 • Cancere cu metastaze la nivelul pleurei.
 • Mezoteliom
 • Limfom .
 • Embolie pulmonara .
 • Lupus .
 • Artrita reumatoida .
 • Alte boli autoimune .
 • Pancreatita .
 • Complicatii intraabdominale, cum ar fi peritonita sau abcesul
 • Sindromul de hiper-stimulare ovariana
 • Radioterapie.

Distinctia dintre exsudat si transudat se face prin dozarea proteinelor in lichid, explicata mai jos.

Cand are loc acumularea unui fluid sincer purulent, dam numele de empiem pleural. Exista inca alte tipuri de fluide care se pot colecta in pleura, cum ar fi:

 • Sange, numit hemotorax, care apare de obicei in traumele penetrante ale plamanului.
 • Urina, numita urinotorax, o afectiune rara care poate aparea in obstructiile tractului urinar.
 • Trigliceridele si lipidele, numite chilotorax, cauzate in mod normal de obstructia vaselor limfatice ale pleurei.

Simptome revarsatul pleural

Cu cat revarsatul pleural este mai mare si cu cat se formeaza mai rapid, cu atat va provoca mai multe simptome.

Cand ne uitam la ilustratia laterala care arata compresia plamanului prin excesul de lichid pleural, nu este dificil sa intelegem de ce cel mai frecvent simptom al revarsarii pleurale este respiratia scurta, numita dispnee in medicina.

Cand revarsatul apare brusc, respiratia este mai evidenta. Cand se formeaza lent si daca este asociat cu alte boli care provoaca, de asemenea, dificultati de respiratie, cum ar fi insuficienta cardiaca, poate trece neobservat pentru o vreme.

Unele efuziuni pleurale pot ajunge la 4 litri, ceea ce este suficient pentru a comprima complet plamanul afectat.

Un alt simptom comun al revarsatului pleural este durerea toracica care apare de obicei atunci cand pleura este inflamata. Este o durere injunghiata care se agraveaza de fiecare data cand pacientul inspira adanc. Acest tip de durere se numeste durere pleuritica. Este adesea o tuse uscata, iritanta.

Durerea si scurtarea respiratiei sunt practic cele doua simptome ale unui revarsatul pleural. Celelalte simptome care insotesc de obicei afectiunea apar de obicei din cauza bolii de baza, cum ar fi febra si tuse in pneumonie, tuse de sange in cancerul pulmonar, ascita in ciroza, picioare umflate in insuficienta cardiaca si asa mai departe.

Diagnostic revarsatul pleural

Un examen fizic bine facut, cu o buna auscultare a plamanilor, poate sugera prezenta revarsarii pleurale atunci cand exista mai mult de 300 ml de lichid acumulat. Excesul de lichid intra in calea plamanului si a spatelui, iar sunetele pulmonare sunt inaudibile.

Cand istoricul medical si examenul fizic sugereaza prezenta revarsatului pleural, confirmarea se poate face cu o radiografie toracica simpla.

Revarsatul pleural apare ca o pata alba mare, unde trebuie vazut doar un plaman plin de aer.

Pentru a fi detectat prin radiografie simpla, revarsatul pleural trebuie sa aiba cel putin 75 ml de lichid. Cand aveti dubii, o optiune este sa faceti o alta radiografie cu pacientul intins pe lateral, determinand fluidul sa curga de-a lungul coastelor. Aceasta metoda permite diagnosticarea deversarilor mai mici de 50 ml.

Testele precum CT si ultrasunetele pot detecta colectii minime de lichide, de doar 10 ml.

Odata ce revarsatul pleural a fost diagnosticat, cu exceptia cazului in care cauza acestuia este evidenta, cum ar fi la pacientii cirotici cu ascita mare, sindrom nefrotic decompensat sau insuficienta cardiaca severa, lichidul sau ar trebui analizat pentru a determina compozitia sa.

Singura modalitate de a ajunge la lichidul pleural este printr-o procedura numita toracenteza, care presupune inocularea unui ac intre coastele pacientului pana cand acesta ajunge in spatiul pleural. De obicei, se colecteaza 50-100 ml din deversare.

Lichidul colectat poate fi analizat pentru prezenta exsudatului sau transudatului de celule canceroase si bacterii.

In plus fata de toracenteza diagnostica, in cazurile de revarsat pleural voluminos, se poate implementa un tub mic pentru a scurge volume mari de lichid pentru a debloca plamanul afectat.

Principalele complicatii ale toracentezei sunt hematoamele la locul punctiei, contaminarea revarsatului pleural de catre bacteriile pielii si pneumotoraxul.

Daca examenele anterioare nu identifica cauza revarsarii pleurale, se poate efectua in continuare o toracoscopie, cu introducerea unui endoscop in cavitatea pleurala pentru a vizualiza pleura si plamanii si eventuala efectuare a unei biopsii.

Tratament

Dupa cum sa mentionat la inceputul acestui text, revarsatul pleural nu este o boala in sine, ci un semn al unei boli. Prin urmare, drenarea simpla a fluidului este doar o procedura paliativa, deoarece, daca cauza nu este tratata, cu atat este mai probabil ca revarsarea sa se formeze din nou.

Revarsatul pleural se va rezolva dupa controlul bolii. Infectiile sunt controlate cu antibiotice, insuficienta renala cu dializa, boli autoimune cu imunosupresoare etc.

In unele situatii, cand boala de baza nu are un tratament eficient, cum ar fi in multe cazuri de cancer metastatic, o optiune de prevenire a revarsarilor pleurale repetate este scleroza cavitatii pleurale. O substanta iritanta este injectata in pleura, provocand cicatrici mari eliminand astfel spatiul pleural.

Resurse

https://medlineplus.gov/ency/article/000086.htm

https://err.ersjournals.com/content/25/141/303

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4753987/

https://www.uptodate.com/contents/mechanisms-of-pleural-liquid-accumulation-in-disease

https://www.uptodate.com/contents/diagnostic-evaluation-of-a-pleural-effusion-in-adults-initial-testing

https://emedicine.medscape.com/article/299959-overview

(Visited 446 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!