Pneumonia este contagioasa? Cauze, simptome si transmitere

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Pneumonia este o infectie bacteriana, virala sau fungica a plamanilor care poate fi contagioasa. Daca pneumonia este rezultatul unei infectii respiratorii cum ar fi virusul gripal sau receala, atunci pneumonia este infectioasa si se poate raspandi usor de la o persoana la alta. Pneumonia poate provoca o tuse usoara sau severa si flegma. Picurile expulzate din gura pot contine germeni contagiosi care pot fi transmise cu usurinta altor persoane.

Pneumonia bacteriana si pneumonia virala sunt tipuri de infectii inflamatorii pulmonare care sunt contagioase.

Desi multe tipuri de pneumonie se pot raspandi, nu toate tipurile de pneumonie sunt contagioase. De exemplu, tipurile de pneumonie noncontagioasa includ pneumonia fungica si pneumonia de aspiratie. Agentii patogeni fungici pot fi inhalati din mediul inconjurator si provoaca pneumonie, dar nu vor fi transmisi intre persoane.

In acest articol, veti afla despre pneumonia contagioasa. Veti afla, de asemenea, ce puteti face pentru a preveni aparitia pneumoniei si cand trebuie sa mergeti la medic daca aveti infectie pulmonara.

Ce este pneumonia?

Pneumonia apare atunci cand germeni, microbi sau obiecte straine infecteaza plamanii, provocand inflamatii si disconfort in piept. Infectiile care cauzeaza pneumonie pot afecta pe oricine indiferent de varsta.

Potrivit cercetatorilor de la American Lung Association, pneumonia – contagioasa si noncontagioasa – descrie rezultatul inflamatiei pulmonare si nu este o singura boala. Inflamatia plamanilor face ca sacul de aer sa se umple cu lichid, ceea ce provoaca o tuse, precum si o eventuala febra si / sau dificultati de respiratie.

American Lung Association afirma, de asemenea, ca pneumonia virala se poate dezvolta in pneumonie bacteriana si poate provoca simptome mai severe ale inflamatiei plamanilor. O persoana este expusa riscului de aparitie a pneumoniei bacteriene din cauza varstei inaintate, daca are un sistem imunitar slabit sau este deja bolnav.

Pneumonia se poate dezvolta, de asemenea, intr-o boala pulmonara grava care poate necesita tratament intr-un spital, daca provoaca complicatii. Dr. Melissa Conrad Stöppler pe MedicineNet spune ca tratamentul pentru pneumonie poate fi necesar pentru a controla raspandirea infectiilor virale sau bacteriene in organism.

Ce este pneumonia dubla?

Dubla pneumonie este atunci cand infectiile virale, bacteriene sau fungice cauzeaza simptome de pneumonie la ambii plamani. Aceasta se numeste si pneumonie bilaterala. Dubla pneumonie cauzata de bacterii sau virusi poate fi la fel de contagioasa ca si pneumonia din plamanul stang sau din dreapta ( pneumonie unica ).

Este pneumonia contagioasa?

Puteti sa prinmiti pneumonie foarte usor daca sunteti langa o persoana care are o forma de pneumonie infectioasa. Virusii si infectiile bacteriene care provoaca inflamatia pulmonara si bolile respiratorii cum ar fi gripa provoaca pneumonia contagioasa.

De exemplu, Center for Disease Control and Prevention declara ca gripa este extrem de contagioasa si este usor de transmis. O persoana care „primeste“ virusul gripei poate dezvolta bronsita infectioasa sau simptome usoare pana la pneumonie severa.

Multe tipuri de pneumonie bacteriana pot fi de asemenea transmise de la o persoana la alta, desi formele bacteriene de pneumonie nu sunt la fel de contagioase ca si infectiile virale pulmonare. Cu toate acestea, medicii spun ca tuberculoza care cauzeaza pneumonie bacteriana este foarte infectioasa.

Care sunt semnele si simptomele pneumoniei?

Este important sa recunoastem simptomele si semnele de pneumonie pentru a ne asigura ca boala pulmonara nu progreseaza si cauzeaza complicatii suplimentare. Pneumonia poate provoca simptome similare cu bronsita, dar este de obicei mai severa si persoana sa se simta obosita.

Potrivit medicilor din National Heart, Lung, and Blood Institute, semnele si simptomele de pneumonie pot include urmatoarele

Daca vreunul dintre simptome nu se imbunatateste cu tratament sau se agraveaza brusc, trebuie sa va consultati medicul pentru o examinare.

Daca este lasata netratata, pneumonia poate provoca complicatii care pot chiar pune viata in pericol. Unele complicatii grave ale pneumoniei pot include

 • Bacteriile de la o infectie pulmonara bacteriana patrund in sange si provoaca soc septic
 • Pleurisia impreuna cu dureri in piept ascutite cand respirati adanc
 • Probleme de rinichi si probleme respiratorii grave

Cat timp este pneumonia contagioasa?

Puteti sa primiti pneumonie de la cineva care are o infectie pulmonara virala sau bacteriana cu o zi inainte de a incepe sa apara simptome.

In functie de tipul de infectie pulmonara bacteriana, pneumonia cauzata de bacterii poate fi contagioasa intre 1 si 2 zile dupa administrarea de antibiotice. Cu toate acestea, pentru tuberculoza, poate dura doua saptamani sau mai mult dupa administrarea antibioticelor.

Aceasta inseamna ca perioada de incubatie pentru pneumonie poate fi de 2 pana la 14 zile, in functie de gravitatea infectiei. De asemenea, nu este neobisnuit ca o tuse cauzata de pneumonie sa persiste pentru cateva saptamani dupa ce o persoana nu mai este contagioasa.

Cum se transmite pneumonia?

Pneumonia este raspandita prin contactul cu lichidul respirator infectat care intra in gura, ochi sau nas. Acest lucru inseamna ca puteti usor sa prinpiti pneumonie de la altcineva daca atingeti suprafetele infectate si apoi atingeti gura sau nasul.

Potrivit medicilor de la National Health Service, pneumonia se raspandeste si prin contactul strans atunci cand o persoana tuseste sau stranuta. Picurile de lichid infectat pot ateriza pe sau langa gura sau nas si infectia respiratorie se poate gasi in plamani.

Medicii de la Mayo Clinic, spun ca pneumonia care se raspandeste intre oameni este adesea denumita pneumonie comunitara. Acesta este momentul in care pneumonia virala, bacteriana sau fungica se transmite intre persoane aflate in afara unui spital sau a unei unitati medicale (numita pneumonie dobandita in spital). Acest lucru poate determina simptome usoare pana la severe ale infectiilor pulmonare care dureaza de la cateva zile pana la cateva saptamani.

Cum se poate preveni infectarea cu pneumoni de la cineva care o are

Deoarece infectiile virale si bacteriene pulmonare pot fi extrem de contagioase, este important sa incercati si sa impiedicati raspandirea pneumoniei.

De exemplu, puteti preveni primirea unei infectii respiratorii infectioase daca stati departe de persoanele care prezinta simptome de raceala sau de gripa cum ar fi tusea si stranutul. Un alt mod de a preveni aparitia pneumoniei este sa va spalati de multe ori mainile. Acest lucru ajuta la stoparea bacteriilor si a virusilor care determina raspandirea pneumoniei prin accesarea in tractul respirator.

Ce este pneumonia bacteriana?

Pneumonia bacteriana este o infectie respiratorie transmisibila care poate produce mucus in plamani. Dr. George Schiffman despre eMedicineHealth spune ca infectiile pulmonare provoaca inflamatie in tractul respirator, care poate afecta cantitatea de oxigen pe care corpul o primeste. Acest lucru poate duce la un tip infectios de pneumonie, mai ales daca este cauzat de tuberculoza sau de bacterii Mycoplasma pneumoniae.

Alte simptome ale pneumoniei bacteriene pot include:

 • Dificultati la respiratie
 • Febra
 • Pleurisie si simptomele insotitoare

Este pneumonia bacteriana contagioasa?

Pneumonia bacteriana poate fi contagioasa in functie de tipul de bacterii care cauzeaza infectia respiratorie. Dr. George Schiffman spune ca, desi cele mai multe tipuri de pneumonie bacteriana sunt infectioase, ele nu sunt foarte contagioase.

Ce este pneumonia virala?

Diferite tipuri de virusi pot infecta plamanii si tractul respirator, ducand la pneumonie virala. Acest tip de pneumonie este o complicatie obisnuita a virusul gripalui sau a unei raceli obisnuite.

Potrivit revistei The Lancet, pneumonia virala este frecventa in randul copiilor, varstnicilor si persoanelor cu un sistem imunitar slabit. Unele dintre virusii care cauzeaza infectii virale in plamani sunt rhinovirusul, bocavirusul sau virusul gripal. Pneumonia virala este, de asemenea , un tip de pneumonie dobandita in comunitate.

Simptomele pneumoniei virale pot include:

 • Febra scazuta, de obicei mai mica de 38 ° C
 • Tuse persistenta care poate provoca cantitati mici de flegma
 • Oboseala generala
 • Durere musculara

Este pneumonia virala contagioasa?

Sunteti contagiosi cu pneumonie virala atata timp cat simptomele dureaza. De obicei, sputa, saliva sau mucusul pe care le tusiti contin germeni infectiosi care se pot raspandi de la o persoana la alta.

Dr. Charles Patrick Davis (citat mai sus) spune ca pneumonia virala este infectioasa atata timp cat aveti febra. Cu toate acestea, in functie de tipul de infectie virala respiratorie, pneumonie poate fi transmisa pana la o saptamana dupa ce simptomele au disparut. Tusea in sine nu este un semn ca pneumonia virala este inca contagioasa.

Ce este pneumonia fungica?

Pneumonia fungica este o infectie necontagioasa in tractul respirator, care este cauzata de respiratia de spori. Acesti spori infecteaza sacile de aer in plamani si provoaca inflamatii care au ca rezultat simptome de pneumonie.

Potrivit dr. Romeo A. Mandanas, cercetator la Institutul de Cancer Integris din Oklahoma, pneumonia fungica este un tip mai putin frecvent de pneumonie comunitara decat soiurile virale sau bacteriene. Agentii patogeni fungici pot afecta persoanele sanatoase, precum si persoanele cu sisteme imune compromise.

Simptomele pneumoniei fungice

 • tuse uscata de care este dificil de scapat
 • Disconfort in piept
 • Inflamatii si dureri articulare cu dureri asemanatoare artritei
 • Dureri musculare
 • Eczema

Se poate transmite pneumonia dupa antibiotice?

Raspunsul la intrebarea: “este pneumonie contagioasa dupa antibiotice?” Depinde de tipul de pneumonie care cauzeaza tusea.

Medicii prescriu adesea antibiotice pentru infectiile bacteriene ale plamanilor sau pentru pneumonia virala care a devenit pneumonie bacteriana. Medicii de la Serviciul National de Sanatate spun ca, de obicei, pneumonia nu mai este infectioasa la aproximativ 24 de ore dupa administrarea antibioticelor. Cu toate acestea, durata de timp in care o persoana este infectioasa poate varia.

De exemplu, unele la antibiotice dureaza mai mult pana isi fac efectul. Aceasta inseamna lucru inseamna ca mai puteti transmite pneumonia bacteriana la o alta persoana si dupa 24 de ore dupa inceperea tratamentului cu antibiotice. Sau, daca aveti pneumonie virala impreuna cu pneumonie bacteriana, puteti continua sa transmiteti infectii virale chiar daca luati antibiotice.

In cat timp se vindeca pneumonia?

Durata de timp necesara pentru disparitia simptomelor de pneumonie depinde de tipul de infectie pulmonara pe care o aveti si de severitatea acesteia.

Dr. Carol DerSarkissian spune ca este nevoie de minim 3 saptamani pana va refaceti de la pneumonie. Cu toate acestea, datori unor factori, durata de vindecare poate fi mai mare.

Varsta si sistemului imunitar. Daca sunteti deja bolnav sau sunteti o persoana in varsta, simptomele de pneumonie pot fi mai severe si dureaza mai mult pan ava vindecati. Daca sunteti in varsta, ar trebui sa mergeti la medic cat mai repede posibil atunci cand dezvoltati primele semne de pneumonie.

Tipul de pneumonie infectioasa. In mod obisnuit, pneumonia bacteriana produce simptome si complicatii mai severe si dureaza mai mult timp se trateaza.

Ingrijirea la domiciliu pentru pneumonie. Este important sa va odihniti cat mai mult pentru a permite corpului sa se recupereze mai repede de la o infectie pulmonara. Asigurati-va ca evitati iritarea plamanilor si consumati multe lichide.

Pneumonia se poate vindeca?

Cu tratamentul adecvat si ingrijirea la domiciliu, pneumonia este vindecabila.

Cercetatorii de la American Lung Association spun ca, de obicei, pneumonia virala se vindeca prin multa odihna si cu remedii pentru a elibera flegma. Medicii vor trata pneumonie bacteriana usoara pana la severa cu antibiotice pentru a distruge bacteriile care cauzeaza infectii si pentru a preveni agravarea simptomelor.

Cand trebuie sa mergi la doctor daca ai pneuomonie?

Pneumonia se poate dezvolta dintr-o infectie respiratorie grava care cauzeaza complicatii neplacute. De obicei, folosirea remediilor naturiste pentru a trata infectiile toracice la primele semne ale unei infectii virale sau bacteriene in piept, ajuta la prevenirea agravarii pneumoniei.

In unele cazuri, poate fi necesar sa vizitati medicul pentru a va verifica simptomele infectiei pulmonare. Dr. Laurence Knott la Patient.info recomanda sa mergeti la medic pentru pneumonie in urmatoarele situatii:

 • Simptomele pneumoniei se agraveaza in ciuda utilizarii remediilor naturiste.
 • Incepeti sa tusiti cu flegma sau mucus gros care este galben, verde, maro sau are urme de sange.
 • Nu dispare tusea nici dupa 4 saptamani.
 • In mod frecvent aveti atacuri de bronsita sau alte infectii toracice.
 • Aveti dificultati de respiratie, ameteala, respiratie rapida sau dureri in piept.

Surse medicale:

 1. LungOrg. Learn about pneumonia.
 2. MedicineNet. Pneumonia.
 3. CDC. How flu spreads.
 4. MedicineNet. Medical definition of double pneumonia.
 5. NHLBI. Pneumonia.
 6. MedicineNet. Is pneumonia contagious?
 7. NHS. Is pneumonia contagious?
 8. MayoClinic. What do you know about pneumonia?
 9. eMedicineHealth. Bacterial pneumonia.
 10. TheLancet. Viral pneumonia.
 11. Medscape. Overview of fungal pneumonia.
 12. CDC. Fungal pneumonia.
 13. PatientInfo. Fungal lung infections.
 14. NHS. How long will I be infectious after starting antibiotics?
 15. WebMD. What is viral pneumonia?
 16. WebMD. Pneumonia – what happens.
 17. PatientInfo. Pneumonia.
(Visited 3.580 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

5 comentarii la „Pneumonia este contagioasa? Cauze, simptome si transmitere

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!