Pneumonia COVID-19 – Cine este expus riscului, simptome si tratament

Citeste

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
Vizualizari 6

Pneumonia este o infectie a plamanilor cauzata de virusi, bacterii si ciuperci.

Pneumonia poate face ca micii saci de aer din plamani, cunoscuti sub numele de alveole, sa se umple cu lichid.

Pneumonia poate fi o complicatie a COVID-19 , boala cauzata de noul coronavirus cunoscut sub numele de SARS-CoV-2.

Despre pneumonie puteti citi aici Simptome pneumonie – adulti, copii si varstnici iar informatii despre COVID-19 aveti aici Informatii despre COVID-19 si cheagurile de sange si Informatii Coronavirus (COVID-19)

In acest articol, vom discuta despre pneumonia COVID-19, a ceea ce o face diferita, simptome si tratatament.

Care este legatura dintre noul coronavirus si pneumonie?

Infectia cu SARS-CoV-2 incepe atunci cand picaturile respiratorii care contin virusul intra in tractul respirator superior. Pe masura ce virusul se inmulteste, infectia poate progresa la plamani. Cand se intampla acest lucru, este posibil sa se dezvolte pneumonie .

Dar cum se intampla de fapt asta? De obicei, oxigenul pe care il respirati in plamani trece in fluxul sanguin in interiorul alveolelor , micii saci de aer din plamani. Cu toate acestea, infectia cu SARS-CoV-2 poate deteriora alveolele si tesuturile din jur.

In plus, pe masura ce sistemul imunitar lupta impotriva virusului, inflamatia poate cauza acumularea de lichide si celule moarte in plamani. Acesti factori interfereaza cu transferul de oxigen, ducand la simptome precum tuse si dificultati de respiratie .

Persoanele cu pneumonie COVID-19 pot dezvolta, de asemenea, sindromul de detresa respiratorie acuta (ARDS) , un tip progresiv de insuficienta respiratorie care apare atunci cand sacii de aer din plamani se umplu cu lichid. Acest lucru poate ingreuna respiratia.

Multi oameni cu SDRA au nevoie de ventilatie mecanica pentru a le ajuta sa respire.

Cu ce difera pneumonia COVID-19 de pneumonia obisnuita?

Simptomele pneumoniei COVID-19 pot fi similare cu alte tipuri de pneumonie virala . Din aceasta cauza, poate fi dificil sa stii ce cauzeaza starea ta fara a fi testat pentru COVID-19 sau alte infectii respiratorii.

Cercetarile sunt in desfasurare pentru a determina modul in care pneumonia COVID-19 difera de alte tipuri de pneumonie. Informatiile din aceste studii pot ajuta potential la diagnosticare si la imbunatatirea intelegerii noastre asupra modului in care SARS-CoV-2 afecteaza plamanii.

Un studiu a folosit scanari CT si teste de laborator pentru a compara caracteristicile clinice ale pneumoniei COVID-19 cu alte tipuri de pneumonie. Cercetatorii au descoperit ca persoanele cu pneumonie COVID-19 au mai multe sanse de a avea:

 • pneumonie care afecteaza ambii plamani, spre deosebire de doar unul
 • plamani care au avut un aspect caracteristic de „sticla slefuita” prin scanare CT
 • anomalii la unele teste de laborator, in special cele care evalueaza functia hepatica

Care sunt simptomele?

Simptomele pneumoniei COVID-19 sunt similare cu simptomele altor tipuri de pneumonie si pot include:

 • Febra
 • frisoane
 • tuse , care poate fi productiva sau nu
 • dificultati de respiratie
 • durere in piept care apare atunci cand respiri profund sau tusesti
 • oboseala

Majoritatea cazurilor de COVID-19 implica simptome usoare pana la moderate. In conformitate cu Centers for Disease Control and Prevention (CDC), pneumonia usoara poate fi prezenta la unii dintre aceste persoane.

Cu toate acestea, uneori, COVID-19 este mai grav. Un studiu  din China a constatat ca aproximativ 14% din cazuri au fost severe, in timp ce 5% au fost clasificate drept critice.

Persoanele cu cazuri severe de COVID-19 pot prezenta crize mai grave de pneumonie. Simptomele pot include dificultati de respiratie si niveluri scazute de oxigen. In cazurile critice, pneumonia poate evolua spre SDRA.

Cand sa solicitati ingrijiri de urgenta

Asigurati-va ca solicitati imediat asistenta de urgenta daca dvs. sau altcineva aveti:

 • respiratie dificila
 • respiratie rapida
 • senzatii persistente de presiune sau durere in piept
 • batai rapide ale inimii
 • confuzie
 • o culoare albastruie a buzelor, fetei sau unghiilor
 • dificultati de a ramane treaz sau dificultati de trezire

Cine este cel mai expus riscului de a dezvolta pneumonie COVID-19?

Unii oameni au un risc mai mare de a dezvolta complicatii grave, cum ar fi pneumonia si SDRA, din cauza COVID-19. Sa exploram acest lucru mai detaliat mai jos.

Varstnici

Adultii cu varsta de 65 de ani si peste prezinta un risc crescut de imbolnavire grava din cauza COVID-19.

In plus, locuirea intr-o unitate de ingrijire pe termen lung, cum ar fi un azil de batrani sau o unitate de viata asistata, va poate expune, de asemenea, la un risc mai mare.

Conditii de sanatate de baza

Persoanele de orice varsta care au afectiuni de baza sunt expuse unui risc mai mare de imbolnavire grava cu COVID-19, inclusiv pneumonie. Conditiile de sanatate care va pot expune un risc mai mare includ:

 • boli pulmonare cronice, cum ar fi boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC)
 • Astm
 • Diabet
 • Afectiuni cardiace
 • Boala de ficat
 • Boala cronica de rinichi
 • Obezitatea

Sistem imunitar slabit

A fi imunocompromis poate creste riscul de imbolnavire grava cu COVID-19. Se spune ca cineva este imunocompromis atunci cand sistemul sau imunitar este mai slab decat in ​​mod normal.

A avea un sistem imunitar slabit poate rezulta din:

 • luati medicamente care va slabesc sistemul imunitar, cum ar fi corticosteroizi sau medicamente pentru o afectiune autoimuna
 • in curs de tratament pentru cancer
 • a primit un transplant de organ sau de maduva osoasa
 • avand HIV

Diagnostic pneumonia COVID-19?

Diagnosticul COVID-19 se realizeaza cu ajutorul unui test care detecteaza prezenta materialului genetic viral dintr-o proba respiratorie. Aceasta implica adesea colectarea unei probe prin tamponarea nasului sau a gatului.

Tehnologia imagistica, cum ar fi o radiografie toracica sau o scanare CT , poate fi, de asemenea, utilizata ca parte a procesului de diagnosticare. Acest lucru va poate ajuta medicul sa vizualizeze modificarile plamanilor dvs. care pot fi cauzate de pneumonia COVID-19.

Testele de laborator pot fi de asemenea utile in evaluarea severitatii bolii. Acestea implica colectarea unei probe de sange dintr-o vena sau o artera din brat.

Cateva exemple de teste care pot fi utilizate includ o hemoleucograma completa (CBC) si un panou metabolic .

Tratament

In prezent, nu exista un tratament specific care sa fie aprobat pentru COVID-19. Cu toate acestea, o varietate de medicamente sunt cercetate ca potentiale terapii.

Tratamentul pneumoniei COVID-19 se concentreaza pe ingrijirea de sustinere. Acest lucru implica ameliorarea simptomelor si sa va asigurati ca primiti suficient oxigen.

Persoanele cu pneumonie COVID-19 primesc adesea terapie cu oxigen. Cazurile severe pot necesita utilizarea unui ventilator.

Uneori, persoanele cu pneumonie virala pot dezvolta si o infectie bacteriana secundara. Daca se intampla acest lucru, antibioticele sunt utilizate pentru a trata infectia bacteriana.

Efecte pe termen lung

Leziunile pulmonare din cauza COVID-19 pot duce la efecte de durata asupra sanatatii .

Un studiu a constatat ca 66 din 70 de persoane care au avut pneumonie COVID-19 aveau inca leziuni pulmonare vizibile prin tomografie atunci cand au parasit spitalul.

Deci, cum va poate afecta acest lucru sanatatea respiratorie? Este posibil ca dificultatile de respiratie sa continue in timpul si dupa recuperare din cauza leziunilor pulmonare. Daca aveti pneumonie severa sau SDRA, este posibil sa aveti cicatrici pulmonare de durata.

studiu recent a urmarit 71 de persoane la 15 ani dupa ce au avut SARS , care se dezvolta dintr-un coronavirus inrudit . Cercetatorii au descoperit ca leziunile pulmonare au scazut semnificativ in anul dupa recuperare. Cu toate acestea, dupa aceasta perioada de recuperare, leziunile au stagnat.

Sfaturi de prevenire

Desi nu este intotdeauna posibil sa preveniti dezvoltarea pneumoniei COVID-19, exista cativa pasi pe care ii puteti lua pentru a va reduce riscul:

 • Continuati sa implementati masuri de control al infectiilor, cum ar fi spalarea frecventa a mainilor , distantarea fizica si curatarea regulata a suprafetelor cu atingere ridicata .
 • Practicati obiceiuri de stil de viata care va pot ajuta sa va intariti sistemul imunitar, cum ar fi sa va hidratati , sa aveti o dieta sanatoasa si sa dormiti suficient .
 • Daca aveti o afectiune de baza, continuati sa va gestionati starea si sa luati toate medicamentele conform instructiunilor.
 • Daca va imbolnaviti de COVID-19, monitorizati-va cu atentie simptomele si pastrati legatura cu medicul. Nu ezitati sa solicitati ingrijiri de urgenta daca simptomele incep sa se agraveze.

Cuvant final

In timp ce majoritatea cazurilor de COVID-19 sunt usoare, pneumonia este o complicatie potentiala. In cazuri foarte severe, pneumonia COVID-19 poate duce la un tip progresiv de insuficienta respiratorie numita SDRA.

Simptomele pneumoniei COVID-19 pot fi similare cu alte tipuri de pneumonie. Cu toate acestea, cercetatorii au identificat modificari ale plamanilor care pot indica pneumonie COVID-19. Aceste modificari pot fi observate cu imagistica CT.

Nu exista tratament actual pentru COVID-19. Persoanele cu pneumonie COVID-19 au nevoie de ingrijiri de sustinere pentru a-si usura simptomele si pentru a se asigura ca primesc suficient oxigen.

Desi este posibil sa nu puteti preveni dezvoltarea pneumoniei COVID-19, exista pasi pe care ii puteti lua pentru a va reduce riscul. Aceasta include utilizarea masurilor de control al infectiilor, gestionarea oricaror conditii de sanatate subiacente si monitorizarea simptomelor daca va infectati cu noul coronavirus.

Resurse


nhlbi.nih.gov/health-topics/acute-respiratory-distress-syndrome


10.1148/radiol.2020200823


cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/faq.html


cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/clinical-guidance-management-patients.html


cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/if-you-are-sick/steps-when-sick.html


hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavirus/what-coronavirus-does-to-the-lungs


10.1186/2Fs40779-020-00240-0

health.clevelandclinic.org/heres-the-damage-coronavirus-covid-19-can-do-to-your-lungs/


covid19treatmentguidelines.nih.gov/overview/management-of-covid-19/


nhlbi.nih.gov/health-topics/pneumonia


10.1126/science.abc3208


10.1148/radiol.2020200843


10.1001/jama.2020.2648


10.1208/2Fs12249-020-01679-z

10.1038/s41413-020-0084-5

10.1093/cid/ciaa247

LĂSAȚI UN MESAJ

Psihic

Articole relevante