Cum sa-ti dai seama daca ai un cheag de sange (tromb)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Un cheag de sange este o masa de sange care s-a schimbat de la un lichid la o stare asemanatoare gelului sau semisolida. Coagularea este un proces necesar care va poate impiedica sa pierdeti prea mult sange in anumite cazuri, cum ar fi atunci cand sunteti ranit sau taiat.

Cand se formeaza un cheag in interiorul uneia dintre vene, acesta nu se va dizolva intotdeauna de la sine. Aceasta poate fi o situatie foarte periculoasa si chiar pune viata in pericol.

Un cheag de sange imobil, in general, nu va va face rau, dar exista sansa ca acesta sa se miste si sa devina periculos. Daca un cheag de sange se elibereaza si calatoreste prin vene catre inima si plamani, acesta se poate bloca si poate impiedica fluxul de sange. Aceasta este o urgenta medicala.

Ar trebui sa va adresati imediat medicului dumneavoastra daca credeti ca ati putea avea un cheag de sange. Un profesionist din domeniul sanatatii va putea sa va verifice simptomele si istoricul medical si va va spune ce pasi sa urmati de acolo.

Tipuri de cheaguri de sange

Sistemul circulator este alcatuit din vase numite vene si artere, care transporta sangele in tot corpul. Cheaguri de sange se pot forma in vene sau artere.

Cand apare un cheag de sange intr-o artera, se numeste cheag arterial. Acest tip de cheag provoaca simptome imediat si necesita tratament de urgenta. Simptomele unui cheag arterial includ durere severa, paralizia unor parti ale corpului sau ambele. Poate duce la un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Un cheag de sange care apare intr-o vena se numeste cheag venos. Aceste tipuri de cheaguri se pot acumula mai lent in timp, dar totusi pot pune viata in pericol. Cel mai grav tip de cheag venos se numeste tromboza venoasa profunda.

Tromboza venoasa profunda

Tromboza venoasa profunda (TVP) este numele cand se formeaza un cheag intr-una dintre venele majore din interiorul corpului tau. Cel mai frecvent este ca acest lucru sa se intample intr-unul dintre picioare, dar se poate intampla si in brate, pelvis, plamani sau chiar in creier.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) estimeaza ca TVP, impreuna cu embolia pulmonara (un tip de cheag venos care afecteaza plamanii) afecteaza pana la 900.000 de americani in fiecare an. Aceste tipuri de cheaguri de sange ucid aproximativ 100.000 de americani anual.

Nu exista nicio modalitate de a sti daca aveti un cheag de sange fara indrumare medicala. Daca cunoasteti cele mai frecvente simptome si factori de risc, va puteti oferi cea mai buna sansa de a sti cand sa cautati o optiune de specialitate.

Este posibil sa aveti un cheag de sange fara simptome evidente. Cand apar simptomele, unele dintre ele sunt aceleasi cu simptomele altor boli. Iata semnele si simptomele de avertizare timpurii ale unui cheag de sange in picior sau brat, inima, abdomen, creier si plamani.

Citeste mai multe despre tromboza venoasa profunda aici Tromboza venoasa profunda (cheaguri de sange in picior): simptome, cauze, factori de risc, diagnostic si tratament

Cheag de sange in picior sau brat

Cel mai obisnuit loc in care apare un cheag de sange este in partea inferioara a piciorului, spune Akram Alashari, MD, chirurg traumatologie si medic critic la Centrul Medical Regional Grand Strand.

Un cheag de sange in picior sau brat poate avea diferite simptome, inclusiv:

 • Umflatura
 • Durere
 • Sensibilitate
 • O senzatie calda
 • Decolorare rosiatica

Simptomele dumneavoastra vor depinde de marimea cheagului. De aceea s-ar putea sa nu aveti niciun simptom sau s-ar putea sa aveti doar o umflare minora a gambei, fara multa durere. Daca cheagul este mare, intregul picior s-ar putea umfla cu durere extinsa.

Nu este obisnuit sa aveti cheaguri de sange in ambele picioare sau brate in acelasi timp. Sansele dvs. de a avea un cheag de sange cresc daca simptomele sunt izolate pe un picior sau pe un brat.

Cheag de sange in inima sau atac de cord

Un cheag de sange in inima provoaca un atac de cord. Inima este o locatie mai putin obisnuita pentru un cheag de sange, dar se poate intampla totusi. Un cheag de sange in inima ar putea cauza durerea in piept sau sa va simtiti greu. Ameteli si dificultati de respiratie sunt alte simptome potentiale.

Cheag de sange in abdomen

Durerea abdominala severa si umflarea ar putea fi simptome ale unui cheag de sange undeva in abdomen. Acestea ar putea fi, de asemenea, simptome ale unui virus stomacal sau intoxicatii alimentare.

Cheag de sange in creier sau accident vascular cerebral

Un cheag de sange in creier este cunoscut si sub denumirea de accident vascular cerebral. Un cheag de sange in creier poate provoca o durere de cap brusca si severa, impreuna cu alte simptome, inclusiv dificultati bruste de a vorbi sau de a vedea.

Cheag de sange in plamani sau embolie pulmonara

Un cheag de sange care ajunge la plamani se numeste embolie pulmonara (EP). Simptomele care ar putea fi un semn al unei PE sunt:

 • Scurtarea brusca a respiratiei care nu este cauzata de exercitii fizice
 • Dureri in piept
 • Palpitatii sau ritm cardiac rapid
 • Probleme de respiratie
 • Tuse cu sange

Care sunt factorii de risc?

Anumiti factori de risc cresc sansele de a avea un cheag de sange. O spitalizare recenta, in special una lunga sau legata de o interventie chirurgicala majora, creste riscul aparitiei unui cheag de sange.

Factorii obisnuiti care va pot expune la un risc moderat pentru un cheag de sange includ:

 • Varsta, mai ales daca ai peste 65 de ani
 • Calatorii lungi, cum ar fi orice calatorie care v-a facut sa stati mai mult de patru ore la un moment dat
 • Repaus la pat sau a fi sedentar pentru perioade lungi de timp
 • Obezitatea
 • Sarcina
 • Antecedente familiale de cheaguri de sange
 • Fumatul
 • Cancer
 • Anumite pilule contraceptive

Cand sa sunati la medic

Diagnosticarea unui cheag de sange numai dupa simptome este foarte dificila. In conformitate cu CDC, aproape 50% dintre persoanele cu TVP nu au simptome. De aceea, cel mai bine este sa-ti suni medicul daca crezi ca ai putea avea unul.

Simptomele care apar din senin sunt deosebit de ingrijoratoare. Apelati imediat serviciile locale de urgenta daca aveti oricare dintre urmatoarele:

 • Scurtarea brusca a respiratiei
 • Presiunea toracica
 • Dificultati de a respira, de a vedea sau de a vorbi

Medicul dumneavoastra sau alt profesionist din domeniul sanatatii va putea spune daca exista motive de ingrijorare si va poate trimite pentru mai multe teste pentru a determina cauza exacta. In multe cazuri, primul pas va fi o ecografie neinvaziva. Acest test va arata o imagine a venelor sau arterelor dvs., care va poate ajuta medicul sa puna un diagnostic.

Resurse


radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=bloodclot

hematology.org/Patients/Clots/

stoptheclot.org/learn_more/dvt.htm

cdc.gov/ncbddd/dvt/facts.html

stoptheclot.org/how_dvt_is_diagnosed.htm

mayoclinic.org/symptoms/blood-clots/basics/definition/sym-20050850

mayoclinic.org/symptoms/blood-clots/basics/when-to-see-doctor/sym-20050850

stoptheclot.org/learn_more/blood_clot_symptoms__dvt.htm

ihtc.org/patient/blood-disorders/clotting-disorders/signs-and-symptoms-of-thrombosis/

cdc.gov/ncbddd/dvt/data.html

cdc.gov/ncbddd/dvt/facts.html

nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/pe/signs

(Visited 1.257 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!