Informatii despre COVID-19 si cheagurile de sange

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Ultima actualizare 2021-12-30 de admin

COVID-19 este o boala cauzata de noul coronavirus, SARS-CoV-2. Multe simptome ale COVID-19 , cum ar fi tusea si scurtarea respiratiei, va afecteaza sistemul respirator. Citeste si Simptomele COVID 19 pe zile: Zilele 4 si 5 ale infectiei cu coronavirus sunt cele mai critice

Cu toate acestea, virusul poate avea si alte efecte asupra corpului dumneavoastra. De exemplu, in unele cazuri poate provoca simptome gastrointestinale, pierderea mirosului sau a gustului sau chiar o eruptie cutanata la degetul de la picioare.

Un alt posibil efect secundar al COVID-19 este ca poate duce la cheaguri de sange la unii oameni.

In acest articol, vom arunca o privire mai atenta asupra modului in care COVID-19 poate contribui la formarea cheagurilor de sange, cine prezinta un risc mai mare si optiunile de tratament.

Ce se stie despre COVID-19 si dezvoltarea cheagurilor de sange?

In mod normal, cheagurile de sange ajuta la oprirea sangerarii atunci cand sunteti ranit.

Cand un vas de sange este ranit, acesta produce proteine ​​care atrag trombocitele si alti factori de coagulare. Acestea se aduna pentru a forma un cheag care blocheaza leziunea si ii permite sa se vindece.

Cu toate acestea, uneori se formeaza cheaguri de sange in absenta unei rani. Acest lucru este potential periculos, deoarece cheagul poate restrictiona fluxul de sange in vasele de sange, ducand la complicatii precum accident vascular cerebral sau atac de cord.

Cheaguri de sange cu COVID-19 au fost observate cel mai adesea la persoanele care au fost spitalizate cu boala.

Un studiu pe 184 de persoane aflate in UTI pentru COVID-19 sever a constatat ca 31 la suta  dintre acesti indivizi au prezentat complicatii legate de cheaguri de sange.

Inca nu se stie cat de comune sunt cheagurile de sange la persoanele care au un caz usor de COVID-19.

Complicatiile COVID-19 din cheaguri de sange pot aparea la toate varstele. Un mic studiu a analizat 14 persoane cu COVID-19 care au suferit un accident vascular cerebral din cauza unui cheag de sange.

Studiul a constatat ca 42 la suta dintre participanti aveau varsta sub 55 de ani si nu aveau factori de risc existenti pentru accident vascular cerebral.

De ce poate cauza COVID-19 cheaguri de sange?

Inca nu este clar de ce se dezvolta cheaguri de sange la persoanele cu COVID-19. Cu toate acestea, a studiu recent, publicat in revista The Lancet Haematology, ajuta sa arunce o lumina asupra acestui subiect.

Studiul a implicat 68 de persoane spitalizate cu COVID-19. Dintre acesti oameni, 48 se aflau in UTI si 20 nu. Sangele lor a fost analizat pentru diversi markeri asociati cu coagularea.

Markerii in cauza sunt implicati in activarea celulelor care captusesc vasele de sange (celule endoteliale) si trombocite. Atat celulele endoteliale, cat si trombocitele sunt importante pentru inceperea procesului de coagulare.

Studiul a constatat ca persoanele din UTI aveau niveluri mai mari ale acestor markeri de coagulare decat cei care nu erau in UTI.

Cauza exacta a cresterii markerilor de coagulare este incerta, dar s-ar putea datora unuia (sau unei combinatii) dintre mecanismele de mai jos:

 • Celulele endoteliale exprima proteina ACE2, pe care noul coronavirus o foloseste pentru a patrunde in celule. Din acest motiv, virusul ar putea invada si deteriora direct celulele endoteliale, declansand mecanismul de coagulare al corpului.
 • Daca celulele endoteliale nu sunt infectate direct, deteriorarea tesuturilor din jurul lor din cauza infectiei virale sau a raspunsului dumneavoastra imunitar ar putea duce la cresterea coagularii.
 • O crestere a moleculelor inflamatorii pe care sistemul dumneavoastra imunitar le produce ca raspuns la infectia virala ar putea activa coagularea.

Un alt studiu care a fost publicat in revista Blood sustine unele dintre constatarile de mai sus.

In acest studiu, trombocitele persoanelor spitalizate cu COVID-19 s-au dovedit a fi hiperactive, avand o activare si agregare crescuta (aglomerare).

Sunt unii oameni cu un risc mai mare de a dezvolta cheaguri de sange?

Este posibil sa aveti un risc mai mare de aparitie a cheagurilor de sange din cauza COVID-19 daca:

 • Sunteti internati in spital. Cele mai multe cazuri de cheaguri de sange la persoanele cu COVID-19 au fost raportate la persoane care au fost spitalizate.
 • Au niveluri ridicate ale anumitor markeri. La un studiu la peste 300 de persoane spitalizate cu COVID-19, au descoperit ca nivelurile ridicate de dimer D au fost un predictor puternic al decesului. Alti markeri de coagulare si inflamatori au, de asemenea au fost asociate  cu coagulare sau rezultat slab.
 • Aveti alte afectiuni care va pun in pericol de coagulare. Cateva exemple includ boli de inima , diabet si obezitate .

Ce complicatii pot provoca cheaguri de sange?

Aparitia unui cheag de sange poate duce la unele complicatii potential grave, cum ar fi:

 • Accident vascular cerebral. Un cheag de sange poate bloca vasele de sange din creier, intrerupand fluxul sanguin si ducand la un accident vascular cerebral . Daca un cheag reduce temporar fluxul de sange, puteti avea un atac ischemic tranzitoriu (AIT) .
 • Embolie pulmonara. O embolie pulmonara este atunci cand un cheag de sange ajunge la plamani si blocheaza fluxul de sange. Acest lucru poate scadea nivelul de oxigen si poate deteriora plamanii.
 • Infarct. Un atac de cord are loc atunci cand fluxul de sange catre tesutul inimii este intrerupt. Cheagurile de sange sunt o cauza potentiala a atacurilor de cord.

De asemenea, este posibil ca un cheag de sange sa restrictioneze fluxul de sange in alte parti ale corpului, provocand daune potential grave. Cateva exemple de alte zone pe care le poate afecta un cheag de sange includ:

 • membrele
 • tract gastrointestinal
 • rinichi

COVID-19 si vasele capilare

Capilarele sunt cele mai mici vase de sange din corpul tau. Ele pot fi atat de inguste incat celulele rosii din sange trebuie sa treaca prin ele intr-o singura linie.

Cheagurile din cauza COVID-19 pot afecta si capilarele. De fapt, este posibil ca prezenta unor cheaguri mici in capilare ar putea contribui la afectiunea cunoscuta sub numele de „ degetele de la picioare COVID ”.

Aceste cheaguri minuscule poate fi periculoase la persoanele cu pneumonie COVID-19, unde inflamatia si acumularea de lichide fac deja dificila respiratia.

Un cheag in capilarele din interiorul micilor saci de aer ai plamanilor poate restrictiona fluxul, scazand si mai mult nivelul de oxigen.

Care sunt variantele de tratament?

Persoanele care au cheaguri de sange sunt adesea tratate cu un medicament numit diluant de sange, care reduce coagularea in organism. Diluantii de sange pot ajuta la prevenirea cresterii cheagurilor existente si impiedica formarea de noi cheaguri.

Un studiu  a examinat efectele diluantilor de sange la persoanele care au fost spitalizate cu COVID-19. S-a constatat ca persoanele care au fost tratate cu diluanti ai sangelui in spital au avut un rezultat mai pozitiv decat cei care nu au fost tratati.

Este important de mentionat ca acest studiu a fost doar observational si nu a fost un studiu clinic.

In continuare, vor trebui efectuate studii clinice pentru a determina siguranta, eficacitatea si doza adecvata de diluanti ai sangelui pentru a trata cheagurile de sange legate de COVID-19.

Exista ceva ce puteti face pentru a va reduce riscul de formare a cheagurilor de sange?

Puteti reduce riscul de formare a cheagurilor de sange in general, facand urmatoarele:

 • Fiti activi. Un stil de viata sedentar va poate creste riscul de formare a cheagurilor de sange, asa ca asigurati-va ca faceti exercitii fizice regulate. Daca trebuie sa stai mult timp – cum ar fi munca sau calatoria – incearca sa iei pauze regulate, astfel incat sa te poti ridica si sa te misti.
 • Slabeste daca esti supraponderal. Scaderea greutatii in exces poate ajuta la scaderea riscului de aparitie a cheagurilor de sange.
 • Nu fuma. Fumatul poate deteriora mucoasa vaselor de sange si poate provoca formarea de cheaguri.
 • Cunoasteti efectele secundare ale medicamentelor. Unele tipuri de medicamente, inclusiv pilulele contraceptive, terapia de substitutie hormonala si anumite medicamente impotriva cancerului, va pot creste riscul de formare a cheagurilor de sange. Colaborati cu medicul dumneavoastra pentru a va asigura ca acestea sunt gestionate corespunzator pentru a minimiza riscul de formare a cheagurilor de sange.

Cel mai bun mod de a ajuta la prevenirea cheagurilor de sange legate de COVID-19 este luarea de masuri pentru a evita contractarea noului coronavirus. Cel mai eficient mod de a evita acest virus extrem de contagios este:

 • Practicati distantarea fizica.
 • Evitati oamenii bolnavi.
 • Spalati-va mainile des.
 • Evitati sa va atingeti nasul, gura si ochii cu mainile nespalate.
 • Purtati o masca de fata daca trebuie sa fiti in preajma unor persoane care nu sunt in gospodaria dvs.

Daca suferiti de COVID-19 si sunteti ingrijorat de riscul de formare a cheagurilor de sange, nu ezitati sa discutati cu medicul dumneavoastra.

Daca aveti un risc crescut de aparitie a cheagurilor de sange, este posibil ca medicul dumneavoastra sa va prescrie un medicament oral pentru diluarea sangelui.

Cuvant final

COVID-19 poate provoca cheaguri de sange. Pana acum, cheaguri de sange au fost observate mai ales la persoanele care sunt spitalizate cu simptome severe de COVID-19.

Nu este clar exact cum COVID-19 duce la cheaguri de sange. Cu toate acestea, s-a descoperit ca infectia activeaza celulele care sunt implicate in procesul de coagulare.

Cheagurile de sange din cauza COVID-19 pot duce la complicatii precum accident vascular cerebral si atac de cord. Acestea pot aparea la toate grupele de varsta si la persoane altfel sanatoase.

Daca va imbolnaviti de COVID-19 si sunteti ingrijorat de riscul de formare a cheagurilor de sange, asigurati-va ca discutati cu medicul dumneavoastra.

Resurse


10.1182/2Fblood.2020006520


directorsblog.nih.gov/2020/06/11/searching-for-ways-to-prevent-life-threatening-blood-clots-in-covid-19/


10.1016/S2352-3026(20)30216-7


10.1016/2Fj.jaad.2020.05.145


10.1016/2Fj.thromres.2020.04.013


10.1182/blood.2020007214


10.1177/2F1076029620938149


10.4103/2F0019-5049.144643


10.1016/2Fj.jacc.2020.05.001

10.1093/2Fneuros/2Fnyaa254

10.1038/d41586-020-01403-8


10.1111/2Fjth.14859

admin
adminhttps://www.sanatatedefier.ro/
Vrei să afli informații credibile despre sănătate și wellness în limba română? Ești la locul potrivit! Din 2015, sanatatedefier.ro a devenit o resursă de încredere pentru cititorii români interesați de sănătate. Ca administrator și editor, sunt implicat în fiecare aspect al site-ului, asigurându-mă că informațiile pe care le găsești sunt precise, ușor de înțeles și te ajută să iei decizii informate despre sănătatea ta. Mă bazez pe surse verificate precum: studii științifice publicate în reviste de specialitate, articole scrise de experți din domeniul sănătății, organizații de renume din domeniul sănătăți iși alte surse sigure și actuale.Obiectivul meu este să te informez, nu să înlocuiesc un medic. Conținutul site-ului are doar scop informativ și nu reprezintă un substitut pentru consultanță, diagnostic sau tratament medical.Întrebările și feedback-ul tău sunt binevenite! Mă ajută să îmbunătățesc constant site-ul și conținutul lui. Explorează articolele noastre informative astăzi! Urmărăște-ne pe rețelele sociale pentru mai multe informații despre sănătate! Sanatatedefier.ro - Sănătate informată, alegeri inspirate!

Related Articles

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

URMĂREȘTE-NE

6,230FaniÎmi place
360CititoriConectați-vă
79CititoriConectați-vă
679AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ARTICOLE