Informatii Coronavirus (COVID-19)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Noua pandemie Coronavirus este poate cea mai grava situatie de sanatate publica din ultimii 100 de ani. Virusul este foarte contagios si se raspandeste cu usurinta.

Multe sisteme de sanatate din lume, publice sau private, nu au resurse tehnice sau umane pentru a face fata unei cresteri mari si bruste a numarului de pacienti care necesita internare.

Sisitemele de ingrijire a sanatatii nu sunt in masura sa trateze nu numai Covid-19 cazuri, dar si orice alt tip de boala. Persoanele cu boli tratabile, inclusiv tineri, pot muri din lipsa ingrijirii medicale.

In Italia, centrele chirurgicale sunt transformate pentru a raspunde cererii imense a pacientilor bolnavi critici. Oamenii care au nevoie de operatie nu se pot opera nicaieri.

Singura modalitate de a opri virusul care s-a dovedit a fi eficient pana acum este distantarea sociala (toata lumea acasa, totul este inchis si functioneaza doar serviciile esentiale).

Daca virusul SARS-CoV-2 nu este oprit, acesta poate infecta 60 pana la 70% din populatie. Rata mortalitatii este de 3 pana la 4% din cazurile raportate, dar poate ajunge la mai mult de 10% in tarile cu un sistem de sanatate esuat. 

STAI ACASA!

Ce este Coronavirus?

Coronavirusurile (CoV) sunt o familie numeroasa de virusuri cunoscute inca din anii ’60, care pot infecta oamenii si alte animale.

Coronavirusurile umane sunt comune la nivel mondial. De obicei cauzeaza boli respiratorii usoare pana la moderate. Se estimeaza ca pana la 10% din cazurile de raceala obisnuite sunt cauzate de acest tip de virus. Prin urmare, este foarte posibil sa fi avut deja cel putin o infectie cu virus de un coronavirus si nici macar nu o cunoasteti.

Unele serotipuri, insa, sunt mai virulente si pot provoca infectii pulmonare severe, cu risc de deces. In ultimii 10 ani, focare de tulpini mai agresive din Orientul Mijlociu si Asia de Sud-Est au provocat sute de decese, majoritatea din cauza unei pneumonii severe.

Cel mai recent focar a venit la sfarsitul anului 2019 in orasul Wuhan, China. Aceasta noua tulpina a infectat deja mii de oameni si a ajuns in peste 100 de tari.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, boala se numeste Covid-19, iar virusul responsabil pentru aceasta se numeste SARS-CoV-2 .

Denumit initial Covid-2019, numele virusului a fost schimbat in SARS-CoV-2 pe baza relatiei sale genetice cu SARS-CoV initial care a provocat focarul in 2002-2003.

Numar de cazuri de Coronavirus in lume

Conform unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pana la 30 martie 2020, datele epidemiologice privind infectia SARS-CoV-2 sunt urmatoarele:

La nivel global, au fost deja inregistrate 737.670 de cazuri, cu 35.071 de decese.

 • SUA au 144.090 de cazuri confirmate si 2.573 de decese.
 • Italia are 97.689 de cazuri confirmate si 10.779 de decese.
 • Spania are 85.199 de cazuri confirmate si 7.424 de decese.
 • China are 81.439 de cazuri confirmate si 3.300 de decese.
 • Germania are 63.929 de cazuri confirmate si 560 de decese.
 • Franta are 40.174 de cazuri confirmate si 2.606 de decese.

Tipuri de coronavirus

Unele coronavirusuri au fost identificate timp de mai multi ani, in timp ce altele au fost recunoscute doar recent, precum cazurile de coronavirus din sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) in 2012 si coronavirusul acut sever (SARS-CoV) in 2003, care a aparut in Asia de Sud-Est.

Coronavirusurile infecteaza mamiferele si pasarile. Exista mai multe tulpini diferite, liliecii fiind animalele care adapostesc cel mai mare numar de variante ale virusului.

La om, exista cel putin 7 serotipuri coronavirus care provoaca boala:

 • HCoV-229E.
 • HCoV-NL63.
 • HCoV-OC43.
 • HCoV-HKU1.
 • MERS-CoV.
 • SARS-CoV.
 • SARS-CoV-2

Transmisie

Coronavirusurile umane se raspandesc de obicei de la o persoana infectata la altele prin:

Transmisie aeriana cand un pacient infectat tuseste sau stranuta.

Contact personal apropiat, cum ar fi atingerea sau strangerea mainilor cu cineva infectat.

Atingeti un obiect sau o suprafata care a fost contaminata cu virusul si apoi aduceti mana la gura, nas sau ochi.

Rareori, contaminarea prin contact cu fecalele pacientului.

Infectiile cu coronavirus uman apar de obicei in lunile de toamna si de iarna.

Majoritatea oamenilor sunt infectate cu una sau mai multe coronavirusuri umane obisnuite in timpul vietii lor, in special in perioada copilariei.

Focare in anii 2000

Unele tipuri de coronavirus sunt zoonoze, adica pot fi transmise de la animale la oameni.

Focarul MERS-CoV a inceput in Orientul Mijlociu, dupa ce virusul camila-om a „sarit” de la oameni. SARS-CoV in China a venit probabil dupa transmiterea liliecilor catre oameni.

Cand coronavirusul „sare” dintr-o specie de animal la noi oamenii, focarele tind sa fie mai grave, deoarece sunt virusi complet noi pentru sistemul nostru imunitar. Marea majoritate a persoanelor nu are niciun grad de imunitate, iar cei mai slabiti ajung sa dezvolte o infectie severa.

Noul coronavirus din 2019 (SARS-CoV-2)

Inca nu se stie exact cum a aparut acest nou serotip Wuhan, dar investigatiile epidemiologice indica o piata a fructelor de mare, unde majoritatea persoanelor au lucrat sau au vizitat, ca origine a acestui nou focar. Pe aceasta piata s-au vandut si carne procesata si animale destinate consumului viu, inclusiv pasari, magari, oi, porci, camile, vulpi, arici si reptile.

In primele cazuri identificate ale acestui nou focar, majoritatea pacientilor au raportat o legatura cu piata de fructe de mare si alte animale, ceea ce sugereaza ca raspandirea initiala a venit de la animale la oameni.

Pe masura ce numarul de persoane infectate de virus a crescut, a existat un numar din ce in ce mai mare de persoane care au negat orice contact cu piata sau cu alte animale, ceea ce sugereaza ca virusul se perpetueaza acum prin transmiterea directa de la o persoana la alta .

In a doua jumatate a lunii ianuarie 2020, guvernul chinez a anuntat ca transmiterea unei persoane la alta a acestui nou serotip a fost confirmata. Estimarile actuale sugereaza ca fiecare persoana infectata a raspandit virusul la inca 2 sau 3.

Nu stim inca cat timp supravietuieste SARS-CoV-2 in mediu, dar studiile initiale arata ca ramane viabila pentru transmitere pana la 4 pana la 5 zile de pe materiale precum lemn, aluminiu, plastic, hartie si sticla. In locurile calde cu expunere directa la soare, rezistenta la virus este mult mai mica.

Acest timp de supravietuire in mediu face foarte putin probabil raspandirea infectiei prin produsele importate din China, deoarece timpul necesar pentru ca materialul sa ajunga la destinatie este de obicei mult mai lung decat capacitatea de supravietuire a virusului.

Unele studii arata ca rata de transmisie este mai mica in tarile cu clima calda si umeda. Cu toate acestea, climatul singur nu este in masura sa previna epidemia.

Simptome

Coronavirus in general

In majoritatea cazurilor, infectiile cu coronavirus provoaca afectiuni respiratorii usoare. Perioada de incubatie variaza de la 2 la 14 zile.

Coronavirusurile umane obisnuite, inclusiv tipurile 229E, NL63, OC43 si HKU1, provoaca, in general, boli usoare pana la moderate ale tractului respirator superior, cum ar fi raceala comuna.

Racelile coronavirusului sunt de scurta durata si se vindeca spontan. Cele mai frecvente simptome includ:

 • Congestie nazala
 • Dureri de cap
 • Tusea
 • Dureri in gat
 • Febra
 • Indispozitie
 • Otita medie (mai frecventa la copii)

In cele din urma, coronavirusurile umane pot provoca boli ale tractului respirator inferior, cum ar fi pneumonia sau bronsita. In serotipurile enumerate mai sus, aceste complicatii sunt neobisnuite si, de obicei, se intampla doar la persoane mai vulnerabile, cu boala cardiaca, pulmonara, cu sistem imunitar slabit, la bebelusi sau varstnici.

MERS-CoV si SARS-CoV

Se stie ca alte doua coronavirusuri umane, MERS-CoV si SARS-CoV, cauzeaza frecvent simptome severe.

Simptomele MERS-CoV includ de obicei febra, tuse si dificultati de respiratie. Boala progreseaza adesea spre pneumonie. Aproximativ 30 pana la 40% dintre pacientii diagnosticati cu sindrom respirator din Orientul Mijlociu ajung sa moara.

Simptomele infectiei cu SARS-CoV includ de obicei febra, frisoane, tuse si dureri corporale. De asemenea, afectiunea dezvolta de obicei pneumonie. Mortalitatea cauzata de sindromul respirator acut sever de coronavirus este de obicei de 9 pana la 12%.

Covid-19 (noul coronavirus)

Spectrul clinic al SARS-CoV-2 variaza de la o stare usoara, similara cu racelile cauzate de alte tipuri de Coronavirus, pana la pneumonie severa cu insuficienta respiratorie si soc septic. Exista, de asemenea, rapoarte despre pacientii infectati cu SARS-CoV-2 fara niciun simptom de boala.

Perioada medie de incubatie este de 4 pana la 5 zile. Dupa aproximativ 8 zile de boala, majoritatea pacientilor nu mai sunt contagiosi.

Printre pacientii care dezvolta simptome, febra, tusea si scurtarea respiratiei sunt cele mai frecvente. Febra, insa, poate sa nu fie prezenta la unii pacienti, cum ar fi bebelusii, persoanele in varsta, imunosuprimate sau persoanele care iau in mod regulat medicamente care pot masca febra, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare sau calmantele comune.

Intr-un studiu efectuat pe 138 de pacienti cu pneumonie Covid-19 la Wuhan, cele mai frecvente caracteristici clinice la debutul bolii au fost:

 • Febra in 99%
 • Oboseala cu 70%
 • 59% tuse uscata
 • Pierderea poftei de mancare) cu 40%
 • Mialgie (dureri musculare) cu 35%
 • Dispnee (respiratie ingreunata) in 31%
 • 27% tuse cu sputa

Intr-un alt studiu realizat in China, considerat cel mai mare din SARS-CoV-2 pana in prezent, cercetatorii Centrului Chinez pentru Controlul si Protectia Bolilor au analizat 44.672 de cazuri confirmate in China intre 31 decembrie 2019 si 11 februarie 2020. Dintre acestea cazuri, 80,9% (sau 36,160 cazuri) au fost considerate usoare, 13,8% (6,168 cazuri) severe si 4,7% (2.087) critice. Cazurile critice au fost cele care au prezentat insuficienta respiratorie, soc septic sau insuficienta multipla de organ.

Rata actuala a mortalitatii este in jur de 3 pana la 4%, mult mai mica decat rata recentelor focare de MERS si SARS Coronavirus. Problema este numarul mare de persoane infectate, ceea ce face ca numarul absolut de decese sa fie ridicat (la fiecare 100.000 de persoane cunoscute a fi infectate rezulta cel putin 3.000 de decese).

Rata actuala de mortalitate a noului coronavirus in functie de grupa de varsta este:

 • 14,8% la pacientii cu varsta peste 80 de ani.
 • 8% cu varste cuprinse intre 70 si 79 de ani.
 • 3,6% pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 60 si 69 de ani.
 • 1,3% pentru 50 pana la 59 de ani.
 • 0,4% pentru grupa de varsta intre 40 si 49 de ani.
 • 0,2% pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 10 si 39 de ani.
 • 0% pentru persoanele pana la 9 ani.

Timpul mediu de recuperare este de 2 saptamani pentru cazurile usoare si de 3 pana la 6 saptamani pentru cazurile mai severe.

Cand sa suspectati infectia cu coronavirus?

Consideram cazuri suspecte de Covid-19 atunci cand pacientul prezinta urmatoarele doua caracteristici:

 • Febra si simptomele bolilor respiratorii scazute, cum ar fi tuse si respiratie dificila.
 • Locuiti sau aveti un istoric de calatorie in orase in care virusul circula in randul populatiei in ultimele 14 zile inainte de debutul simptomelor sau contactului strans cu o persoana care este investigata pentru Covid-19 in timp ce acea persoana era bolnava in ultimele 14 zile inainte de debut simptomelor.

Coronavirus este mai grav decat gripa (virusul gripal)?

Daca intrebarea este despre Covid-19, raspunsul este un rasunator da. Dar sa incepem sa discutam despre toate tipurile de coronavirus si gripa.

Raspunsul depinde cu ce Coronavirus si cu ce gripa pe care o comparam. Depinde si de faptul ca vorbim despre rata mortalitatii sau numarul absolut de decese.

Actualul virus gripal care a circulat in lume intre 2019 si 2020 are o rata a mortalitatii de doar 0,05%, mult mai mica decat 3 – 4% din SARS-CoV-2. Cu toate acestea, in aceasta iarna numai in SUA, peste 30 de milioane de oameni au avut gripa, cu pana la 46.000 de decese. Numere absolute mult mai mari decat cele ale Coronavirusului, cel putin pana acum.

In plus, nu este potrivit sa se compare numerele unui nou focar viral, cum ar fi coronavirusul chinez actual, cu gripa comuna, care este cauzata de un virus care circula de mult timp. La aparitia focarului de gripa A in 2009, de exemplu, rata mortalitatii s-a apropiat de 2%, o cifra apropiata de cea a focarului SARS-CoV-2 actual. Gripa spaniola din 1918 a avut o rata de deces de aproximativ 8% si a infectat peste 500 de milioane de oameni.

Pe de alta parte, daca ne uitam la rata mortalitatii coronavirusurilor obisnuite care provoaca o raceala, este atat de scazuta incat este chiar dificil sa gasesti date de incredere pe acest subiect. Prin urmare, focarele trebuie comparate cu focare comune si infectii cu infectii comune.

O alta data importanta este mortalitatea la copii. SARS-CoV-2 a fost foarte agresiv la pacientii varstnici, dar destul de benign la copii, fara inregistrari pana acum. Virusul gripal nu are acest comportament „docil” cu copiii, in special cu copiii.

In cele din urma, trebuie sa luam in considerare si existenta vaccinurilor si a medicamentelor eficiente impotriva gripei. Pana in prezent, Coronavirus nu are niciuna.

In momentul de fata, intrucat ne aflam in mijlocul pandemiei SARS-CoV-2, iar mortalitatea acesteia este relativ ridicata la persoanele in varsta si persoanele vulnerabile, Covid-19 din punct de vedere al sanatatii publice este o boala mult mai periculoasa decat gripa comuna.

Diagnostic

Coronavirusul poate fi identificat in laborator prin colectarea de probe de secretie din nazofaringe. Cea mai utilizata metoda astazi este RT-PCR (reactia in lant a polimerazei cu transcriptaza inversa).

Tratament

Nu exista niciun tratament disponibil pentru infectiile cu coronavirus. Tratamentul utilizat este doar simptomatic, cu controlul febrei si durerii. In marea majoritate a cazurilor, boala se vindeca dupa cateva zile.

Pacientii cu afectiuni mai severe si suspiciuni de pneumonie trebuie sa fie admisi pentru a primi ingrijiri de sustinere. Unii pacienti progreseaza cu insuficienta respiratorie si necesita intubatie orotraheala si ventilatie mecanica.

Medicamente antivirale, cum ar fi lopinavir si ritonavir, si alti agenti, cum ar fi cloroquina sau hidroxiclorochina, sunt utilizati la mai multi bolnavi in stare critica, dar eficacitatea acestor medicamente nu a fost inca dovedita.

Ceea ce putem spune este ca niciunul dintre ei nu a aratat pana acum semne ca este de fapt un tratament eficient pentru virus.

Clorochina sau hidroxiclorochina

Clorochina sau hidroxiclorochina au fost folosite de zeci de ani pentru a trata malaria si simptomele articulare ale lupusului si artritei reumatoide. Ambele au fost folosite experimental in tratamentul celor mai grave cazuri de Covid-19 de la inceputul epidemiei din China.

In ciuda faptului ca are actiuni antivirale in studiile invitro, in special hidroxiclorochina, nu exista inca suficiente date care sa demonstreze eficacitatea sa in tratarea Covid-19 la om. Putinele studii disponibile au probleme metodologice importante si au fost efectuate la un numar mic de pacienti.

In ciuda datelor clinice limitate, avand in vedere siguranta relativa a utilizarii pe termen scurt a hidroxiclorochinelor, unii medici considera ca utilizarea medicamentului este rezonabila la pacientii spitalizati cu risc grav.

Este important de mentionat insa ca hidroxiclorochina nu este un medicament care vindeca infectia sau impiedica moartea la pacientii bolnavi critici. Se pare ca are o anumita eficienta, dar este departe de a fi un medicament care va schimba istoria epidemiei.

Lopinavir-ritonavir

Combinatia dintre aceste doua antivirale, utilizate de ani de zile in tratamentul pacientilor cu HIV, a fost utilizata de mai multe tari ca tratament experimental, insa studiile publicate recent au aratat ca aceste medicamente au o eficacitate mica sau deloc impotriva SARS-CoV-2.

Remdesivir

Exista mai multe medicamente in studiu, dar unul dintre ele, numit Remdesivir, este marele pariu al momentului. Studiile pe Invitro si pe animale au avut succes. Medicamentul este acum in studii la om. Exista doua studii majore in curs. Unul cu 400 de pacienti cu Covid sever si celalalt cu 600 de pacienti cu Covid moderat.

Rezultatele apar in mai, dar daca medicamentul este intr-adevar bun, studiul poate fi oprit inainte de momentul eliberarii medicamentului.

Profilaxie

Nu exista inca vaccinuri disponibile impotriva infectiei cu coronavirus uman. Prin urmare, prevenirea se reduce la ingrijirea personala pentru a reduce riscul de contagiune, inclusiv:

 • Spalati-va frecvent mainile cu apa si sapun timp de cel putin 20 de secunde. Cititi articolul de ce este important sa va spalati pe maini https://www.sanatatedefier.ro/de-ce-este-important-sa-te-speli-pe-maini/
 • Daca sapunul si apa nu sunt disponibile, o alternativa este sa utilizati solutii alcoolice pentru igiena mainilor, cum ar fi gelul cu alcool (da, functioneaza, nu credeti zvonurile de pe Internet).
 • Evitati sa atingeti ochii, nasul sau gura cu mainile nespalate.
 • Evitati contactul strans cu persoanele cu simptome respiratorii. Cel putin 2 metri distanta este recomandata.
 • Evitati deplasarea in zonele in care apar focare.
 • In orasele unde se stie ca virusul circula, evitati multimea de oameni, in special in interior. Stai acasa cat mai mult timp.
 • Locurile publice in care oamenii se ating cu mainile trebuie adesea curatate cu 70% alcool sau inalbitor (clor).

Intrebari comune

Mastile sunt eficiente in prevenirea coronavirusului?

Doar partial. Virusul poate fi transmis prin picaturi aeriene si masti care ajuta in aceasta situatie. Cu toate acestea, mainile infectate sunt de obicei principala cale de contagiune in acest tip de virus. Daca va contaminati mainile si apoi mancati sau va zgarieti ochii, gura sau nasul, virusul poate fi dobandit.

Nu exista dovezi ca utilizarea mastilor faciale de catre oameni sanatosi este o strategie eficienta pentru reducerea contaminarii. Masca trebuie folosita numai la persoane cu infectie dovedita sau suspectata.

Exista masti faciale specifice pentru uz medical, care previn eficient contaminarea.

Poate animalul meu de companie sa transmita coronavirusul?

Nu exista cazuri de contaminare a animalelor domestice, cum ar fi cainii si pisicile.

Pot muri daca primesc coronavirusul Covid-19?

Se poate. Rata mortalitatii este in jur de 4%, adica aproximativ 4 din 100 persoane infectate sfarsesc prin a muri. Varstnicii si pacientii cu boli cardiace, pulmonare sau ale sistemului imunitar sunt cei cu cel mai mare risc de deces. Cu toate acestea, exista si cazuri de deces la adulti sanatosi.

Noul coronavirus este o arma biologica dezvoltata de China?

Nu. Analiza genetica a virusului arata ca este o mutatie a unui subtip de virus distribuit pe scara larga in natura. Acest coronavirus curent este similar structural cu cel care circula printre serpi in China.

Nu este prima data cand virusii „sar” de la o specie la alta. Ultima pandemie de gripa a fost cauzata de un virus gripal care a circulat initial la porci, motiv pentru care a fost denumita in acel moment gripa porcina.

Studiile au aratat deja ca Covid-19 este rezultatul selectiei naturale si nu a manipularii genetice artificiale.

Exista un vaccin impotriva coronavirusului?

Pana acum, nu. Si vaccinurile impotriva gripei, pneumococii sau Haemophilus influenza tip B (Hib) nu sunt eficiente impotriva Coronavirus.

Consumul de usturoi poate preveni infectia cu noul Coronavirus?

Nu exista nicio dovada ca usturoiul sau orice alt tip de aliment are un efect protector.

Uscatorul de par sau uscatorul de maini din toaletele publice ucid Coronavirus?

Nu, caldura de la uscatoare este insuficienta pentru a ucide orice tip de virus.

Tratamentele homeopate functioneaza impotriva Coronavirusului?

Nu, nu exista niciun studiu care sa dovedeasca eficacitatea homeopatiei sau a oricarui alt tip de medicament alternativ impotriva Coronavirusului.

Este uleiul de susan eficient impotriva Coronavirusului?

Nu, asa cum am mentionat deja, nu exista dovezi cu privire la eficacitatea niciunui tip de aliment sau tratament alternativ.

Antibiotice sunt eficiente impotriva SARS-CoV-2?

Nu, antibioticele sunt medicamente utilizate pentru tratarea bolilor cauzate de bacterii. Coronavirus este un virus. Antibioticele nu sunt eficiente impotriva virusurilor.

Coronavirus este mai putin periculos in tarile fierbinti?

Probabil ca da, dar nu suficient pentru a preveni aparitia epidemiilor. Brazilia, de exemplu, a aratat o crestere accelerata a numarului de cazuri, dovedind ca clima singura nu este capabila sa opreasca virusul.

Care este diferenta dintre distantare sociala, izolare si carantina?

Izolarea este folosita la persoanele cunoscute a fi infectate, astfel incat sa nu infecteze alti cetateni. Izolarea se poate face in spitale sau acasa, daca exista conditii si starea clinica a pacientului permite.

Carantina este utilizata la persoanele care credem ca sunt sanatoase, dar care ar fi putut intra in contact cu un pacient cunoscut a fi infectat. Acestea ar trebui sa stea acasa timp de 14 zile.

Distantarea sociala se face la persoanele sanatoase care nu au avut contact cu persoanele infectate, pentru a preveni contaminarea acestora. Distantarea se face acasa la nesfarsit pana la intreruperea lantului de transmitere a virusului.

Surse medicale:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/

https://coronavirus.jhu.edu/map.html

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2Findex.html

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nCoV/index.html

https://www.uptodate.com/contents/coronaviruses

https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa030781

https://www.journalofhospitalinfection.com/article/S0195-6701(20)30046-3/fulltext

http://weekly.chinacdc.cn/en/article/id/e53946e2-c6c4-41e9-9a9b-fea8db1a8f51

https://www.nature.com/articles/s41591-020-0820-9

(Visited 3.710 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

7 comentarii la „Informatii Coronavirus (COVID-19)

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!