Simptome pneumonie – adulti, copii si varstnici

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Pneumonia este termenul folosit pentru a descrie aparitia infectiei la unul sau la ambii plamani. Exista mai mult de 100 de tipuri de microbi care pot provoca pneumonie, inclusiv bacterii, virusuri, ciuperci si paraziti. Majoritatea cazurilor sunt insa cauzate de doar 4 sau 5 tipuri de bacterii sau virusi.

Nu exista o singura imagine a semnelor si simptomelor care sa se potriveasca tuturor pacientilor. De fapt, simptomele pneumoniei pot fi foarte diferite de la un pacient la altul, variind in functie de varsta, cu starea clinica anterioara a individului si cu un agent infectios.

Chiar si acele simptome cele mai tipice, cum ar fi tuse si febra, pot prezenta prezentari foarte diferite, in functie de caracteristicile clinice ale bolnavului. De exemplu, exista cazuri de pneumonie cu febra ridicata, cazuri de pneumonie cu febra scazuta si cazuri de pneumonie fara febra; tusea poate avea sputa transparenta, verzuie, galbuie sau sangeroasa, dar poate sa nu aiba nici o secretie sau pur si simplu sa nu fie prezenta.

In acest articol, vom vorbi despre principalele semne si simptome ale pneumoniei in functie de grupa de varsta a persoanei. Urmatoarele subiecte vor fi abordate:

 • Simptomele pneumoniei virale si bacteriene la copii.
 • Simptomele pneumoniei virale si bacteriene la adulti.
 • Simptomele pneumoniei virale si bacteriene la varstnici.

In aceasta recenzie ne vom concentra doar pe semnele si simptomele pneumoniei. Daca doriti mai multe informatii despre boala, precum cauze, forme de transmitere, metode de diagnostic si tratament, accesati urmatoarele articole: https://www.sanatatedefier.ro/pneumonia-este-contagioasa-cauze-simptome-si-transmitere/

Pneumonia bacteriana la copii

Semnele si simptomele pneumoniei bacteriene la copii variaza in functie de agentul infectios, varsta copilului, severitatea infectiei si caracteristicile clinice ale pacientului, adica daca este un copil sanatos sau anterior cu o problema de sanatate.

In general, pneumonia este o situatie de debut rapid, cu aparitia febrei inalte, apetie si a tusei, care evolueaza in cateva ore. Cu toate acestea, in asa-numitele pneumonii atipice, starea poate fi mai insidioasa, cu debut progresiv al simptomelor pe parcursul mai multor zile.

Printre cele mai frecvente simptome ale pneumoniei bacteriene la copii, putem mentiona:

 • Febra
 • Tusea
 • Tachipnee (respiratie rapida)
 • Letargia
 • Varsaturi
 • Semne de efort pentru a respira
 • Respiratie zgomotoasa
 • Refuzul alimentar
 • Durere in piept
 • Dureri abdominale

Febra

Desi nu este un simptom obligatoriu, febra este prezenta in peste 90% din cazurile de pneumonie, in special la copiii mai mari de 1 an. In unele cazuri, febra poate fi singurul semn prezent.

Tusea

Tusea este un alt simptom comun, care poate fi gasit in pana la 70% din cazuri. Cu toate acestea, o tuse cu sputa galbena sau verzuie, care este un simptom tipic al infectiilor pulmonare, nu poate fi prezenta in mai mult de jumatate din cazuri. Pneumonia care se prezinta cu o tuse uscata este destul de frecventa.

Nu este obisnuit, dar este perfect posibil ca un copil sa aiba pneumonie fara febra sau tuse, in special la copii. La unii copii, pneumonia poate prezenta doar cu dificultati de respiratie si tahipnee. Altii pot arata doar somnolenta si putina reactivitate.

Tachipneea

Tachipneea, de fapt, este unul dintre principalele simptome care trebuie investigate atunci cand dorim sa evaluam posibilitatea unei pneumonii cu semne de severitate. Orice copil care are o frecventa respiratorie ridicata, chiar si fara febra sau tuse, trebuie luat imediat pentru evaluare medicala. Este considerat ca este un semn de gravitate atunci cand copilul are urmatoarea frecventa de incursiuni respiratorii (numarul de respiratii pe minut):

 • Copii sub 2 luni – mai mult de 60 de respiratii pe minut.
 • Copii intre 2 si 12 luni – mai mult de 50 de respiratii pe minut.
 • Copii cu varsta intre 1 si 5 ani – mai mult de 40 de respiratii pe minut.
 • Copii mai mari de 5 ani – mai mult de 20 de respiratii pe minut.

Este important de subliniat faptul ca tahipneea este mai utila pentru evaluarea gravitatii decat pentru a face un diagnostic de pneumonie, deoarece in primele zile de infectie, copilul nu are de obicei o respiratie foarte rapida.

De fapt, singurul semn care pare universal la toti copiii cu pneumonie este aspectul de a fi bolnav. Aceasta inseamna ca copilul este mai putin activ, mananca mai putin, arata bolnav, mai iritat sau adormit … Adica este un set de factori care o fac pe mama sa observe in curand ca copilul nu este in starea lui obisnuita.

Pneumonia virala la copii

Pneumonia virala apare de obicei ca o complicatie a unei afectiuni virale respiratorii comune. Gripa si raceala se pot transforma, in unele cazuri, in pneumonie. La adultii sanatosi acest lucru este rar, insa, la copiii cu varsta sub 5 ani, pneumonia virala este cea mai frecventa cauza de pneumonie.

Pneumonia virala poate avea simptome similare cu cele ale pneumoniei bacteriene, dar este de obicei mai putin severa, desi exista cazuri fatale. In general, pacientul, pe langa febra si tuse, prezinta si simptome de infectie virala, cum ar fi dureri in gat, curgerea nasului, stranut, dureri de corp si dureri de cap. Bronchiolita este o complicatie frecventa.

Pneumonia virala dureaza de obicei intre 3 si 5 zile si, spre deosebire de pneumonia bacteriana, se rezolva spontan in majoritatea cazurilor.

Pneumonia la adulti

La adultii sanatosi sub 65 de ani, pneumonia are de obicei o origine bacteriana si se instaleaza rapid, simptomele incepand in primele 24 pana la 48 de ore. Este frecvent ca pneumonia bacteriana sa fie precedata de 2 sau 3 zile de un virus respirator.

Cele mai frecvente semne si simptome ale pneumoniei la adulti sunt:

 • Febra – poate fi mare sau mica.
 • Tuse – poate fi uscata sau are sputa transparenta, galbuie, verzuie sau sangeroasa.
 • Frisoane.
 • Durere in piept, care de obicei se agraveaza cu respiratia profunda (acest tip de durere este cunoscut sub numele de durere pleuritica).
 • Resperatie scurta
 • Prostratie.
 • Oboseala la eforturi mici.
 • Greata si varsaturi.

Pneumonia poate fi usoara, permitand tratamentul cu antibiotice oral la domiciliu sau severa, necesitand spitalizare si antibiotice intravenoase. Aproximativ 20% dintre pacientii cu pneumonie ajung sa aiba nevoie de tratament la spital.

Pneumonia virala la adulti

Pneumonia virala la adulti este cauzata de obicei de virusul gripal, acelasi care provoaca gripa. Pneumonia virala este mai frecventa la copii si la varstnici, dar poate afecta si adultii, in special femeile insarcinate, persoanele obeze sau persoanele anterior debilitate de alte boli.

Tabloul clinic este cel al unei gripe puternice care, in loc sa se imbunatateasca dupa cateva zile, mentine simptomele sa se inrautateasca progresiv, cu febra ridicata, tuse persistenta, prostratie si lipsa de respiratie, care devine din ce in ce mai intensa.

Pneumonia la varstnici

Simptomele pneumoniei la varstnici depind foarte mult de starea de sanatate a individului. La varstnici sanatosi si in stare generala buna, simptomele tind sa fie foarte asemanatoare cu cele ale populatiei adulte. Cu toate acestea, cu cat este mai invarsta si cu cat este mai mare numarul de boli asociate, cu atat poate fi mai atipica prezentarea clinica a pneumoniei.

Spre deosebire de ceea ce se intampla la adultii mai tineri, pneumonia la varstnici nu duce adesea la febra si simptomele respiratorii pot fi usoare. Tusea, cand este prezenta, este de obicei uscata. 

Simptome pneumonie varstnici

Cel mai frecvent simptom de pneumonie la varstnici este schimbarea de comportament. Pacientul poate fi dezorientat in raport cu timpul si spatiul, poate avea halucinatii si poate dezvolta un discurs incoerent. Refuzul de a manca si deteriorarea starii generale, cu prostratie intensa sunt, de asemenea, destul de frecvente.

Pneumonia la varstnici este de obicei mai severa. In primul rand pentru ca persoana este de obicei mai debilitata si in al doilea rand pentru ca diagnosticul poate sa nu fie facut rapid, in special la cei ale caror simptome sunt tipice. Nevoia de spitalizare este frecventa in aceasta grupa de varsta, iar rata mortalitatii este mult mai mare. In plus, persoanele in varsta care au nevoie de spitalizari prelungite nu au adesea acelasi nivel de independenta in activitatile lor zilnice ca si inainte.

Ca si in cazul copiilor, pneumonia virala este destul de frecventa la varstnici. Afectiunea este de obicei mai putin severa decat in ​​pneumonia de origine bacteriana, totusi multi varstnici au nevoie de tratament la spital, in special cei care au fost anterior mai debilitati. Tratamentul cu antivirale este de obicei indicat pentru a reduce riscul de complicatii.

Surse medicale:

https://www.uptodate.com/contents/community-acquired-pneumonia-in-children-clinical-features-and-diagnosis

https://www.uptodate.com/contents/overview-of-community-acquired-pneumonia-in-adults

https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/pneumonia/symptoms-and-diagnosis

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21088086

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21088086

(Visited 1.148 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

One thought on “Simptome pneumonie – adulti, copii si varstnici

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!