Beneficiile pentru sanatate ale vinului rosu – Ce spun studiile

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
  • 128
  •  
  • 1
  •  
    129
    Shares

Beneficiile pentru sanatate ale vinului rosu sunt o chestiune de dezbatere de ceva timp. Sunt multi care cred ca un pahar de vin rosu pe zi poate fi un plus valoros la dieta noastra, in timp ce altii cred ca avantajele sale sunt supraevaluate. Cu toate acestea, nu se poate nega studiile care au aratat ca un consum moderat de vin rosu pare sa scada riscul mai multor boli, inclusiv boli de inima. Cuvantul cheie: moderatie.

Vinul rosu contine antioxidanti puternici si multe surse sustin ca consumul acestuia are beneficii pentru sanatate. Ce spune cercetarile?

Cercetatorii au studiat pe larg vinul, in special vinul rosu, pentru posibilele sale beneficii pentru sanatate.

Acest articol analizeaza dovezile stiintifice din spatele beneficiilor vinului rosu, impreuna cu avertismentele de sanatate si discuta daca oamenii ar trebui sa-l bea.

Beneficiile pentru sanatate ale vinului rosu

Consumul moderat de vin rosu poate avea beneficii pentru sanatatea cardiovasculara.

Vinul rosu a facut parte din evenimente sociale, religioase si culturale de sute de ani. Manastirile medievale credeau ca calugarii lor traiau mai mult, partial din cauza consumului regulat si moderat de vin.

In ultimii ani, stiinta a indicat ca ar putea exista adevar in aceste afirmatii.

Potrivit unui studiu 2018, desi in special nu exista recomandari oficiale cu privire la aceste beneficii, consumul de vin rosu cu moderatie are legaturi pozitive cu:

  • boala cardiovasculara
  • ateroscleroza
  • hipertensiune
  • anumite tipuri de cancer
  • diabet de tip 2
  • tulburari neurologice
  • sindrom metabolic

Cum ar putea vinul rosu sa imbunatateasca sanatatea?

Vinul rosu poate aduce beneficii pentru sanatate din efectele sale antioxidante, antiinflamatorii si de reglare a lipidelor.

Vinul rosu — obtinut din struguri negri zdrobiti — este a relativ o sursa bogata  de resveratrol, un antioxidant natural din pielea strugurilor.

Antioxidantii reduc stresul oxidativ din organism. Stresul oxidativ are legaturi clare cu multe boli, inclusiv cancerul si bolile de inima.

Exista multe alimente sanatoase, bogate in antioxidanti, inclusiv fructe, nuci si legume.

Strugurii si fructele de padure sunt surse mai bune de resveratrol decat vinul rosu si, din cauza riscurilor pentru sanatate legate de consumul de alcool, obtinerea de antioxidanti din alimente este probabil mai sanatoasa decat consumul de vin.

Oamenii ar putea avea nevoie sa bea mult vin rosu pentru a obtine suficient resveratrol pentru a avea un efect, ceea ce ar putea face mai mult rau decat bine.

Acestea fiind spuse, atunci cand alegeti intre bauturi alcoolice, vinul rosu poate fi mai sanatos decat unele altele.

Urmatoarele sectiuni arunca o privire mai atenta asupra posibilelor beneficii pentru sanatate ale vinului rosu.

1. Sanatatea cardiovasculara

Multe studii de-a lungul anilor au aratat o legatura pozitiva intre consumul moderat de vin rosu si sanatatea inimii.

Recent, in 2019 s-a raportat ca consumul de vin rosu este asociat cu un risc mai scazut de boala coronariana, care este o cauza principala de imbolnavire si deces in Statele Unite.

Autorii au concluzionat ca vinul rosu ar putea avea efecte cardioprotectoare.

Insa Asociatia Americana a Inimii (AHA) spune ca astfel de studii nu arata relatii cauza-efect. Alti factori pot juca un rol. De exemplu, persoanele care beau vin rosu cu moderatie pot urma, de asemenea, un stil de viata mai sanatos sau o dieta mediteraneana.

De asemenea, ei subliniaza ca excesul de alcool poate dauna direct inimii. Pentru a ramane in siguranta, oamenii ar trebui sa respecte regulile oficiale ale Centers for Disease and Prevention (CDC), care definesc consumul moderat de alcool ca:

  • 1 pahar de vin pe zi pentru femei
  • 2 pahare de vin pentru barbati

Un pahar de vin este 150ml de 12% alcool in volum.

2. Sanatatea intestinala

studiu din 2018 raporteaza ca polifenolii din vinul rosu si strugurii pot imbunatati microbiota intestinala, contribuind la un intestin sanatos.

Conform cercetarii din 2012, compusii vinului rosu pot actiona si ca prebiotice, care sunt compusi care stimuleaza bacteriile intestinale sanatoase.

In 2016 , cercetatorii au sugerat ca vinul rosu ar putea reduce riscul de boli de inima prin efectele sale asupra microbiomului intestinal.

Cu toate acestea, cercetarea este limitata, iar medicii au nevoie de mai multe dovezi inainte de a intelege adevaratele efecte ale vinului rosu asupra sanatatii intestinale.

3. Diabet de tip 2

unu studiu din 2015 a demonstrat ca consumul unui pahar de vin rosu la cina „scade modest riscul cardiometabolic” la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 si ca un aport moderat de vin rosu este de obicei sigur.

Oamenii de stiinta cred ca etanolul din vin joaca un rol crucial in metabolizarea glucozei si ca si ingredientele nealcoolice pot contribui. Ei solicita mai multe cercetari pentru a confirma concluziile.

Oricine are diabet ar trebui sa consulte medicul inainte de a consuma alcool.

3. Tensiunea arteriala

In conformitate cu Asociatia Americana a Inimii (AHA) , resveratrolul – un antioxidant din vinul rosu – poate reduce tensiunea arteriala si creste nivelul de colesterol HDL (bun).

In 2006, oamenii de stiinta au raportat ca compusii vinului rosu numiti procianidine ajuta la mentinerea sanatoasa a vaselor de sange.

Multi oameni considera ca o bautura alcoolica ii relaxeaza, dar rezultatele publicate in 2012 indica faptul ca si vinul rosu fara alcool poate reduce tensiunea arteriala. Aceasta ar putea fi o optiune mai sanatoasa.

Este important, totusi, sa retineti ca consumul prea mult de alcool poate provoca hipertensiune arteriala si aritmie sau un ritm neregulat al inimii.

4. Leziuni cerebrale dupa accident vascular cerebral

recenzie din 2015 raporteaza ca resveratrolul poate ajuta la protejarea impotriva leziunilor secundare ale creierului dupa un accident vascular cerebral sau o leziune a sistemului nervos central. Acest lucru se datoreaza efectelor sale pozitive asupra inflamatiei, stresului oxidativ si mortii celulare.

Cu toate acestea, aceste studii arata mai degraba efectele resveratrolului decat vinul rosu in sine.

5. Pierderea vederii

Resveratrolul poate ajuta, de asemenea, la prevenirea pierderii vederii prin reducerea inflamatiei si a stresului oxidativ, potrivit cercetarii din 2016.

Multe forme de afectiuni oculare legate de varsta care provoaca pierderea vederii implica acesti factori, inclusiv:

  • glaucom
  • cataracta
  • retinopatie diabetica
  • degenerescenta maculara

6. Cancer

Unele cercetari spun ca consumul moderat de vin rosu ar putea reduce riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer.

Insa Institutul National al Cancerului spun ca exista dovezi puternice ca consumul de alcool poate provoca anumite tipuri de cancer, in special consumul excesiv de alcool in timp.

Acest lucru se datoreaza partial pentru ca creeaza toxine in organism, dauneaza tesuturilor corpului si creeaza oxidare. Aceasta inseamna ca potentialele efecte adverse ale alcoolului pot depasi orice beneficiu din resveratrol.

The Institutul National al Cancerului leaga consumul de alcool cu ​​o serie de tipuri de cancer, inclusiv cancerul de gura, gat, ficat, san si colon.

Pentru majoritatea oamenilor, savurarea vinului rosu cu moderatie este sigura, dar este important sa retineti ca consumul de alcool in exces este daunator.

Cu toate acestea, unele studii leaga consumul moderat de vin rosu cu risc redus sau rezultate mai bune in cancer. Urmatoarele sectiuni analizeaza studii specifice privind vinul rosu si anumite tipuri de cancer.

Cancer mamar

Alcoolul creste estrogenul din organism, o substanta chimica care incurajeaza cresterea celulelor canceroase.

Cu toate acestea, un studiu din anul 2012 spune ca inhibitorii de aromataza (IA) din vinul rosu – si, intr-o masura mai mica, vinul alb – pot reduce nivelul de estrogen si pot creste testosteronul la femeile care se apropie de menopauza.

Cercetatorii spun ca acesta poate fi motivul pentru care vinul rosu este mai putin asociat cu un risc crescut de cancer de san decat alte tipuri de alcool.

Citeste si Cancerul de san: Simptome, cauze, factori de risc, diagnostic, tratament, perspective si prevenire

Cancer de plamani

recenzie din 2017  raporteaza ca resveratrolul are efecte protectoare impotriva cancerului atat in ​​studiile la om, cat si in cele de laborator. Mecanismele includ prevenirea proliferarii celulare si cresterea tumorii, inducerea mortii celulare in celulele canceroase si inhibarea metastazelor.

Cu toate acestea, din nou, aceste efecte sunt mai degraba pentru resveratrol decat pentru vinul rosu in sine.

Cancer de prostata

Un studiu din 2019 raporteaza ca barbatii care au baut alcool au un risc usor mai scazut de cancer de prostata letal si ca vinul rosu a avut legaturi cu un risc mai scazut de progresie catre o boala letala.

Autorii spun ca aceste rezultate inseamna ca un consum moderat de alcool este sigur pentru persoanele cu cancer de prostata.

7. Dementa

Potrivit unui raport , cercetatorii au descoperit un risc crescut de dementa la persoanele care s-au abtinut de la consumul de vin.

Autorii spun ca acest lucru se poate datora efectelor neuroprotectoare ale polifenolilor si altor compusi din vin care pot reduce inflamatia si pot modifica profilul lipidic din organism.

8. Depresie

Un studiu din 2013 pe 5.505 persoane de peste 7 ani a aratat ca cei care au baut intre 2-7 pahare de vin in fiecare saptamana au avut un nivel mai scazut de depresie.

Ei au raportat, de asemenea, ca persoanele care au baut mult erau mai expuse riscului de depresie. Mai multe informatii despre depresie ai aici Semne fizice ale depresiei pe care majoritatea oamenilor nu le cunosc

9. Boala hepatica

Alcoolul este o cauza frecventa a bolilor hepatice. Cu toate acestea, un aport moderat de vin rosu are legaturi cu o buna sanatate a ficatului in unele contexte.

Potrivit unui studiu din 2018, aportul modest de alcool – in special vinul – este asociat cu o fibroza hepatica mai scazuta la persoanele cu boala hepatica grasa nealcoolica.

Acestea fiind spuse, impactul vinului rosu asupra sanatatii ficatului este complicat. Desi ofera antioxidanti si reduce stresul oxidativ, bautul poate creste si acidul uric si trigliceridele, care dauneaza ficatului.

Cercetatorii trebuie sa finalizeze mai multe studii pentru a determina efectele complexe ale consumului moderat de vin rosu asupra sanatatii ficatului.

Acestea fiind spuse, persoanele care au in prezent boli hepatice ar trebui sa evite cu totul alcoolul.

10. Viata mai lunga

Consumul moderat de vin rosu poate reduce riscul unor boli cronice, asa cum sa discutat mai sus, asa ca rezulta ca poate ajuta oamenii sa traiasca mai mult.

Intr-adevar, un studiu popularizat din 2000 a raportat ca „Barbatii cu varsta cuprinsa intre 45 si 64 de ani care beau aproximativ 5 bauturi pe zi au o speranta de viata mai lunga decat bautorii ocazionali si mari”.

Cu toate acestea, acest lucru se datoreaza probabil unor factori de confuzie, cum ar fi dieta, asa cum s-a discutat. De exemplu, vinul rosu este un adaos comun la dieta mediteraneana, un model alimentar care a stabilit legaturi cu sanatatea buna si viata lunga.

Vinul rosu sau alb este mai sanatos?

Resveratrolul pare sa stea la baza multor beneficii pentru sanatate ale vinului rosu.

Vinul rosu contine mai mult resveratrol decat vinul alb, deoarece este fermentat cu coaja, in timp ce vinul alb nu este. Majoritatea resveratrolului din struguri se afla in seminte si piele.

Avertizari

Consumul de vin poate avea unele beneficii pentru sanatate, dar consumul prea mult de orice tip de alcool poate creste riscurile pentru sanatate.

Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC)  oferiti indrumari cu privire la riscurile pentru sanatate ale consumului excesiv de alcool.

Ei raporteaza ca consumul excesiv de alcool a dus la aproximativ 88.000 de decese in Statele Unite intre 2006 si 2010, scurtand viata celor care au murit cu o medie de 30 de ani.

Mai mult, ei afirma ca 1 din 10 decese in randul adultilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 64 de ani au fost legate de consumul excesiv de alcool.

Riscurile consumului excesiv de alcool includ:

  • Probleme cu inima
  • accident vascular cerebral
  • boala ficatului gras
  • afectarea ficatului
  • boli mintale
  • anumite tipuri de cancer
  • pancreatita

Oamenii pot prezenta, de asemenea, intoxicatii cu alcool si tulburari legate de consumul de alcool. Consumul excesiv de alcool este deosebit de daunator sanatatii. Lectura suplimentara: Alcoolism – Ce inseamna, efecte secundare si tratament

Ar trebui sa bei vin rosu?

Pentru majoritatea oamenilor, savurarea unui pahar sau doua de vin rosu in fiecare zi poate face parte dintr-o dieta sanatoasa.

Cheia este moderatia. Indiferent de posibilele beneficii pentru sanatate, consumul de alcool in exces poate face mai mult rau decat bine.

In ciuda oricaror beneficii posibile, ghidurile oficiale ale SUA  nu recomandati oamenilor sa inceapa sa bea sau sa bea mai mult din orice motiv.

In cele din urma, multe dintre beneficiile legate de vinul rosu se datoreaza proprietatilor benefice ale resveratrolului. Consumul de struguri si fructe de padure poate fi, prin urmare, o optiune mai sanatoasa.

Cuvant final

Consumul moderat de vin rosu poate avea anumite beneficii pentru sanatate, inclusiv stimularea sanatatii inimii, intestinelor si creierului. Acest lucru se datoreaza faptului ca contine compusi cu efecte antioxidante, antiinflamatorii si de imbunatatire a lipidelor.

Consumul de alcool nu este sigur pentru toata lumea, iar consumul a mai mult decat o cantitate moderata poate cauza probleme grave de sanatate.

(Visited 483 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
  • 128
  •  
  • 1
  •  
    129
    Shares

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!