Cancerul de san: Simptome, cauze, factori de risc, diagnostic, tratament, perspective si prevenire

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Cancerul este un pericol serios pentru viata. In ultimii ani, numarul persoanelor care au un fel de cancer a crescut dramatic. Unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei este cancerul de san.

Cancerul de san este cel mai frecvent cancer la femei, cu un numar de 1,7 milioane de noi cazuri detectate numai in 2012 pe tot globul. In Romania, sunt diagnosticate un numar de 10000 de noi cazuri anual. Din pacate 80% sunt gasite in stadii avansate.

Acest tip de cancer implica cresterea celulelor maligne din glanda mamara. Cand cancerul ajunge la tesuturile organismului, celulele odata sanatoase se vor schimba si vor scadea de sub control. Ca rezultat, aceste celule vor forma o masa numita tumora. Tumorile pot fi benigne sau canceroase (maligne). Atunci cand o tumoare este maligna, aceasta poate afecta tesuturile din jur si se poate raspandi in celelalte parti ale corpului.

Si barbatii pot avea cancer de san, dar reprezinta doar un procent foarte mic din toate cazurile. Femeile, pe de alta parte, au o probabilitate mai mare de a dezvolta acest tip de cancer. Cancerul de san este a doua cauza principala a deceselor cauzate dupa cancerul pulmonar.

Tipuri de cancer mamar

Carcinomul ductal

Carcinomul ductal in situ (DCIS)

Carcinomul ductal in situ (DCIS) este un tip neinvaziv de cancer. Acest tip de cancer nu sa raspandit inca in afara canalelor de san.

Carcinomul ductal infiltrat / invaziv

Acest tip de cancer s-a raspandit in afara canalului. Acesta este cel mai frecvent tip de cancer. Aproximativ 80% din toate cazurile de cancer mamar sunt invazive.

Tipurile mai putin frecvente de cancer mamar includ cancerul mamar lobular, medular, tubular, metaplazic, mucinos si papilar.

Semne si simptome cancer mamar

Etapele timpurii ale cancerului mamar pot fi asimptomatice, ceea ce inseamna ca pacientul nu va simti nici o durere sau disconfort. Chiar daca nu exista durere, exista modificari ale sanilor care pot indica cancer de san.

 • Modificarea dimensiunii si formei sanilor
 • Eruptia cutanata sau modificarile cutanate pe piept
 • Anomalii ale mamelonului
 • Mamelon inversat
 • Secretii hemoragice sau transparente

Cauzele cancerului de san

In ciuda faptului ca cauza cancerului de san este inca neclara, se poate dezvolta atunci cand materialul genetic din celule ii determina sa evolueze in celule maligne. Ele incep sa se multiplice intr-un mod necontrolat, formand tumori sau noduli.

Femeile a caror fiica, sora sau mama a avut cancer mamar sunt de doua pana la trei ori mai susceptibile de a avea boala. Riscul este deosebit de ridicat daca o ruda de gradul intai este afectata. Mai multe studii au constatat ca doua gene pot fi responsabile pentru dezvoltarea cancerelor de san in familii – BRCA1 si BRCA2. Atunci cand o femeie are oricare dintre aceste doua gene, riscul pe viata este cuprins intre 56 si 85%.

Aceste gene au fost, de asemenea, legate de formarea altor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul ovarian, melanomul sau cancerul de piele, cancerul de san masculin si cancerul pancreatic.

Cu toate acestea, severitatea bolii si modul in care se dezvolta aceste celule depinde de multi factori de risc.

Factori de risc

Exista factori de risc care pot afecta probabilitatea de a dezvolta cancer de san.

Varsta

Pe masura ce o femeie imbatraneste, creste si riscul de a dezvolta cancer de san. Conditia este frecventa in randul femeilor care au varsta de 50 de ani si mai mult. De fapt, opt din 10 cazuri de cancer mamar se intampla la femei dupa 50 de ani.

Genetica

Dupa cum sa discutat mai devreme, istoria familiala si genetica joaca un rol esential in dezvoltarea cancerului de san. Daca aveti o ruda care a avut cancer de san, aveti sanse mai mari sa va imbolnaviti.

Expunerea la estrogen

Hormonul feminin numit estrogen poate stimula celulele cancerului de san sa creasca anormal. Cu cat este mai mare expunerea la estrogen, cu atat este mai probabil ca o femeie sa dezvolte cancer de san. De exemplu, avand prima menstruatie la o varsta frageda si menopauza la o varsta tanara poate creste riscul de cancer de san datorita expunerii mai lungi la estrogen.

Mai mult, daca nu aveti copii sau amanati avand copii la o varsta mai tarzie, poate creste posibilitatea aparitiei cancerului de san datorita expunerii mai extinse la estrogeni.

Obezitatea

Fiind supraponderali sau obezi poate creste sansele de a avea cancer la san. Acest lucru a fost legat si de estrogen. Fiind supraponderali si obezi creierul produce mai mult estrogen in organism.

Diagnostic

Detectarea precoce a cancerului de san poate creste sansele de supravietuire. Astfel, diagnosticul este crucial.

Examen mamar

Puteti verifica sanii in fiecare luna pentru a determina noduli sau tumori. Medicul va poate ajuta sa identificati daca exista anomalii ale sanilor.

Mamografie

Considerata radiografia mamarului, mamografia este cea mai frecvent utilizata metoda de screening pentru cancerul de san.

Ecografia mamara

Ecografia mamara este o scanare care utilizeaza unde sonore pentru a produce imagini ale structurilor din interiorul corpului. Aceasta procedura este necesara pentru a determina daca o bucata din san este o masa solida sau un chist plin cu lichid.

Biopsia sanilor

O biopsie de san este o procedura in care tesutul este indepartat chirurgical. Probele de tesut mamar sunt examinate in cadrul unei proceduri numite biopsie. Aceasta metoda este necesara pentru evaluarea severitatii si gradului conditiei.

Imagistica prin rezonanta magnetica mamara (RMN)

In timpul RMN la san, magnetul transmite energia magnetica si undele radio prin tesutul mamar. Poate scana tesutul din piept, identificand tumori sau chisturi.

Tratamentul

Tratamentul cancerului de san depinde de severitatea afectiunii si de tipul acesteia.

Interventie chirurgicala

Cancerul de san poate avea un impact asupra stimei unei femei. In tratarea bolii, este necesara eliminarea unor parti ale sanului sau a intregului. Iata tipurile de interventii chirurgicale.

Lumpectomia este operatia care elimina cancerul de san sau tumora. Aceasta se face sub anestezie locala si este pentru tumori mici.

Mastectomia este indepartarea tuturor tesuturilor mamare. Cand se face aceasta procedura, chirurgul va indeparta toate tesuturile mamare, inclusiv tesutul gras, mamelonul, areola, conductele si lobulii. Uneori, daca cancerul s-a raspandit in alte tesuturi ale sanului, se recomanda o mastectomie bilaterala.

Chimioterapia

Chimioterapia implica uciderea celulelor canceroase. Aceste medicamente puternice lupta impotriva bolii, dar pot provoca o mare varietate de reactii adverse cum ar fi oboseala, greata, caderea parului si bufeuri.

La femeile cu tumori mari, chimioterapia poate fi administrata inainte de operatie pentru a preveni raspandirea cancerului in alte parti ale corpului.

Radiatia

Una dintre inovatiile recente in tratamentul cancerului este utilizarea unor fascicule de energie cu energie electrica pentru a ucide celulele canceroase. Terapia cu radiatii se face folosind o masina mare, in care grinzile de energie vizeaza corpul, denumite radioterapie externa.

Cu toate acestea, radiatia se poate face, de asemenea, prin plasarea unui material radioactiv in interiorul corpului. Efectele secundare frecvente ale radiatiilor sunt oboseala si o eruptie cutanata asemanatoare soarelui in zona in care au dirijat fasciculul. Reactiile adverse mai severe pot include afectarea inimii sau a plamanilor, dar sunt foarte rare.

Terapia hormonala

O alta modalitate de a trata cancerul mamar este prin terapia hormonala. Terapia hormonala-blocanta are rolul de a trata cancerul de san prin vizarea celor care sunt sensibili la hormoni. Terapia hormonala poate fi utilizata inainte sau dupa celelalte optiuni de tratament. Acest lucru va preveni recurenta sau recidiva celulelor canceroase.

Perspective

Potrivit American Cancer Society, perspectivele cancerului de san depind de stadiul si severitatea cresterii tumorale si a raspandirii cancerului. Cancerul care nu a fost inca metastazat in alte parti ale corpului are mai multe sanse de a raspunde la tratamente. Pe de alta parte, daca cancerul a metastazat sau sa raspandit in alte organe, este mai greu sa o tratam.

In tratamentul cancerului, exista un lucru numit rata de supravietuire. Ratele de supravietuire arata ce parte din persoanele cu acelasi tip si stadiu de cancer sunt inca in viata, intr-o perioada, de exemplu, de cinci ani.

In cancerul de san, prognosticul sau perspectivele femeilor variaza in functie de amploarea cancerului. In cazul in care cancerul se afla in stadiile sale anterioare, prognosticul este mai bun comparativ cu cei diagnosticati in fazele tarzii ale bolii.

Rata de supravietuire de 5 ani pentru femeile in stadiul 0 sau 1 al cancerului mamar este de aproximativ 100%. Aceasta inseamna ca, in cinci ani, majoritatea femeilor cu acest tip de cancer mamar sunt inca in viata.

Mai mult decat atat, femeile cu stadiul II al cancerului de san, rata de supravietuire este de aproximativ 93% in cinci ani. Rata de supravietuire pentru femeile cu cancer de san in stadiul III este de aproximativ 72%.

Cu toate acestea, femeile in stadiile tardive ale bolii, in care cancerul sa raspandit in celelalte parti ale corpului, sunt mai greu de tratat. Stadiul IV sau cancerele de san metastatice au o rata de supravietuire de 5 ani de aproximativ 22%.

Prevenirea

Nu exista masuri preventive specifice pentru a evita aparitia cancerului de san, mai ales daca sunteti predispusa genetic. Cu toate acestea, prevenirea cancerului de san incepe cu obiceiuri sanatoase.

A fi proactiva in ceea ce priveste sanatatea este importanta pentru reducerea riscului de cancer la san, chiar si la femeile cu risc crescut. Iata cateva modalitati de reducere a riscului de cancer mamar:

Limitati consumul de alcool la mai putin de o bautura pe zi. De asemenea, puteti sa evitati consumul de alcool.

 • Nu fumati
 • Controlati-va greutatea
 • Faceti sport regulat
 • Alaptati bebelusul
 • Limitaru doza si durata terapiei hormonale
 • Evitati expunerea la radiatii
(Visited 2.192 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

2 comentarii la „Cancerul de san: Simptome, cauze, factori de risc, diagnostic, tratament, perspective si prevenire

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!