Alcoolism – Ce inseamna, efecte secundare si tratament

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Alcoolul este cea mai consumata bautura din lume de aproximativ 60 pana la 80% din oameni, in functie de tara. In randul tinerilor, 80% afirma ca consuma frecvent bauturi alcoolice. In Statele Unite, costurile sistemului de sanatate si pierderile de productivitate datorate bolilor legate de alcool depasesc 180 de miliarde de dolari pe an.

Alcoolul este o bautura care poate dauna diferitelor organe ale corpului nostru, in special ficatului, pancreasului, inimii si creierului. Cu toate acestea, spre deosebire de tigari, care este rau in orice cantitate, daca bauturile alcoolice sunt consumate cu moderatie si cu responsabilitate, exista dovezi ca pot aduce unele beneficii pentru sanatate.

In acest articol vom analiza riscurile si beneficiile consumului de alcool. Vom vorbi si despre criteriile utilizate pentru definirea alcoolismului.

Beneficiile alcoolului

Acest text se refera in principal la efectele nocive ale alcoolului si alcoolismului; Cu toate acestea, nu putem inceta sa vorbim rapid despre beneficiile consumului de alcool. Spre deosebire de marijuana si tigari (celelalte doua substante utilizate social), exista unele dovezi ca un minim consum de alcool usor pana la moderat poate fi benefic pentru sanatate. Dar inainte ca toti oamenii sa iasa la baut fara masura, sunt necesare cateva explicatii.

Nu exista lucrari stiintifice majore privind efectele benefice ale alcoolului; Sunt in mare parte studii mici pe termen scurt, cu un numar mic de pacienti. In ciuda acestora, studiile sugereaza cu adevarat ca un consum moderat poate aduce beneficii precum reducerea bolilor de inima. Aceste avantaje ar trebui sa fie intelese ca ceva posibil real, dar nu ca un adevar absolut acceptat deja de comunitatea medicala.

Lucrarile arata ca beneficiile par sa provina din alcool si nu dintr-un anumit tip de bautura, cum ar fi vinul, de exemplu. Istoricul potrivit caruia flavonoidele vinului sunt cardioprotectoare nu a fost niciodata dovedit. Se pare ca orice bautura alcoolica are acelasi efect. Niciunul nu este superior altuia.

Marea problema este ca nu exista o doza ideala de alcool pentru toata lumea. In general, femeile sunt mai sensibile la consumul de alcool decat barbatii. Se accepta ca doza considerata benefica este de 10 pana la 15 grame de alcool, echivalentul unui pahar de vin sau al unei sticle de bere (355 ml) pe zi pentru femei. Barbatii pot bea ceva mai mult, cum ar fi doua sticle de bere sau doua pahare de vin pe zi. Exista unii care considera ca consumul nu poate fi zilnic, fiind necesare la distanta de 1 sau 2 zile.

Este important de subliniat faptul ca, la unele persoane, beneficiile cardiovasculare ale unui aport moderat de alcool ajung sa nu fie benefice, deoarece acestea creste riscul altor boli, cum ar fi cancerul de san, bolile hepatice si accidentele auto.

Consumul de alcool, desi moderat, este contraindicat in unele cazuri:

 • Femeile gravide
 • Oameni cu un trecut de alcoolism.
 • Persoanele cu istoric familial de alcoolism.
 • Istoric accident vascular cerebral hemoragic.
 • Persoanele cu boli hepatice.
 • Persoanele cu boli ale pancreasului.

Persoanele cu boli de stomac si esofagiene si cele cu istoric familial puternic de cancer de san ar trebui sa evite, de asemenea, consumul regulat de alcool.

Acestia nu ar trebui sa bea nicio cantitate de alcool, deasemnea persoanele care folosesesc utilaje grele sau conduc masini in urmatoarele ore.

Efecte adverse ale alcoolismului

Definim ca alcoolism greu consumul a mai mult de 7 bauturi pe saptamana sau consumul frecvent a mai mult de 3 bauturi pe zi la femei (1 bautura este echivalenta cu un pahar de vin sau 45 ml de whisky sau 355 ml bere) si dublu la barbati. Prin urmare, femeile care beau cate doua pahare de vin zilnic se incadreaza deja in grupul de alcoolism.

Consumul a mult alcool elimina posibilele beneficii ale consumului usor si poate aduce in continuare multe complicatii pentru sanatate, cum ar fi:

Pe langa problemele mentionate mai sus, toate beneficiile cardiovasculare ale unui consum moderat devin daune in cazul consumului excesiv de alcool. Riscurile de atacuri de cord, insuficienta cardiaca si aritmii cresc.

Pe langa problemele de sanatate, cei care au avut contact cu o persoana alcoolica cunosc puterea distructiva a acestei substante. Chiar si fara nicio boala fizica, acesti oameni devin improductivi. Alcoolicul nu functioneaza, nu are grija de familie, devine adesea violent si isi pierde contactele sociale, pe langa faptul ca pune viata altora in pericol atunci cand se afla la volanul unei masini.

Alcoolismul este o boala care prezinta morbiditate si mortalitate ridicata. Se estimeaza ca pana la jumatate din accidentele de circulatie fatale sunt, intr-un fel, legate de consumul de bauturi alcoolice. In Statele Unite, unde exista date mai precise, aproximativ 80.000 de persoane au murit intre 2001 si 2005 din cauza bolilor legate de alcool si 70% din cazurile de sinucidere la studentii universitari apar la persoane cu probleme de baut.

Mahmureala si betia

Ceea ce noi numim in mod popular betie este o intoxicatia acuta cu alcool. Simptomele intoxicatiei variaza in functie de concentratia de alcool din sange. Initial simtim ameteli, incoordonare motorie, dezinhibare si schimbari de vorbire. Concentratii foarte mari de alcool pot duce la reducerea nivelului de constiinta si coma.

Semne si simptome ce apar dupa o intoxicatia alcoolica, includ slabiciune, stare de rau, dureri de cap si sete intensa.

Consumul de alcool cu ​​alte medicamente

Asocierea alcoolului cu medicamente poate provoca reactii adverse grave, inclusiv riscul de deces. Alcoolul poate inrautati atat efectele unui medicament, cat si neutraliza. De asemenea, poate activa enzime care metabolizeaza medicamentul in substante toxice pentru organism.

In prezent, asocierea alcoolului cu bauturi energizante, alte medicamente si medicamente impotente precum Viagra a fost foarte frecventa in randul tinerilor.

Alcoolismul si dependenta

Consideram ca exista abuz de alcool atunci cand o persoana incepe sa prezinte cel putin una dintre problemele enumerate mai jos:

 • Dificultati in indeplinirea adecvata a sarcinilor lor profesionale sau ale studentilor.
 • Probleme legale legate de consumul de alcool cu ​​repetitie (de exemplu: agresiuni si accidente auto).
 • Utilizarea continua a alcoolului in ciuda problemelor sociale si profesionale care il provoaca.

Folosirea frecventa a alcoolului in situatii care ameninta integritatea fizica (conducere, exploatarea utilajelor grele, lucrul in constructii civile etc.) sau utilizarea frecventa a alcoolului pana la pierderea cunostintei.

Pacientul cu dependenta de alcool, numit popular alcoolic, este stabilit atunci cand exista cel putin 3 dintre problemele enumerate mai jos:

 • Toleranta la efectele toxice ale alcoolului (trebuie sa bei pentru a te imbata).
 • Trebuie sa bei alcool dupa ceva timp fara sa il consumi.
 • Consumul de cantitati mari de alcool, intotdeauna mai mare decat a fost planificat initial.
 • Perceptia care ar trebui sa scada sau sa controleze consumul de alcool sau vinovatia de a bea.
 • Dificultati profesionale sau sociale datorate abuzului de alcool.
 • Pierdeti o mare parte din zi la baut, incercand sa obtineti alcool sau sa va recuperati din mahmureala
 • Utilizarea persistenta a alcoolului in ciuda ideii ca il dauneaza.

Abuzul de alcool si dependenta au o relatie familiala stransa. Rudele de gradul I ale persoanelor cu probleme de alcool sunt de pana la 4 ori mai mari sa-l dezvolte.

Tratament alcoolism

Tratamentul alcoolismului are ca scop abstinenta de la alcool sau cel putin o reducere mare a consumului si consta in prezent in psihoterapie si medicamente. Tratamentul farmacologic este frecvent utilizat pana la 6 luni.

Naltrexona este in prezent cea mai indicata. Disulfiramul, topiramatul, acamprosatul si baclofenul sunt alte optiuni.

(Visited 3.859 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

5 comentarii la „Alcoolism – Ce inseamna, efecte secundare si tratament

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!