Oamenii de stiinta au descoperit ca simptomele COVID-19 apar intr-o ordine specifica

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 235
 •  
 • 1
 •  
  236
  Shares

Cercetatorii de la Universitatea din California de Sud (USC) au descoperit ceea ce pare a fi ordinea probabila in care apar simptomele COVID-19.

Oamenii de stiinta pot identifica o ordine specifica pentru simptomele COVID-19.

Rezultatele studiului dezvaluie ca persoanele infectate cu COVID-19 vor avea probabil simptome in urmatoarea ordine:

 1. febra
 2. tuse si dureri musculare
 3. greata, varsaturi sau ambele
 4. diaree

Cercetarea apare in revista Frontiers in Public Health . Larsen si colegii sai au realizat studiul in colaborare cu consilierii facultatii Peter Kuhn si James Hicks, la Centrul USC Michelson pentru Convergent Bioscience’s Institute Convergent Science in Cancer.

Pandemia COVID-19, cauzata de sindromul respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2), a avut un impact global catastrofal. Mai multe informatii despre COVID-19 poti citi aici Ce este Coronavirus (COVID-19)? Cum te poti proteja? sau Informatii Coronavirus (COVID-19)

Conform datelor actuale de la Universitatea Johns Hopkins , exista acum peste 23,9 milioane de cazuri confirmate de COVID-19 la nivel global si peste 820.000 de decese inregistrate.

Persoanele infectate cu COVID-19 sunt extrem de infectioase, demonstrand o rata de doua pana la trei ori mai contagioasa decat gripa. De asemenea, deoarece focarele de COVID-19 apar in grupuri, identificarea timpurie a bolii poate reduce numarul si dimensiunea acestora. Cu toate acestea, expertii nu pot defini cu precizie simptomele initiale.

Imbunatatirea strategiei de tratament pentru COVID-19

Cercetatorii observa ca o mai buna intelegere a modului in care apar simptomele COVID-19 ii ajuta pe pacienti sa caute imediat ingrijire sau sa decida sa se autoizoleze.

Aceste informatii pot ajuta, de asemenea, profesionistii din domeniul medical sa identifice pacientii cu boala, sa excluda alte boli si sa proiecteze mai rapid tratamentele adecvate.

Avand in vedere ca exista acum abordari mai bune pentru tratamentele pentru COVID-19, identificarea pacientilor mai devreme ar putea reduce timpul de spitalizare, spune prof. Larsen, autorul principal al studiului, si un profesor USC Dornsife.

Momentul si simptomele difera pentru COVID-19

Febra si tusea sunt frecvent asociate cu un sortiment de boli respiratorii, inclusiv gripa , Sindromul respirator acut sever (SARS) si Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) .

Pentru a determina ordinea in care apar simptomele COVID-19, cercetatorii au evaluat ratele incidentei simptomelor a 55.924 de cazuri confirmate de coronavirus in China. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a colectat aceste cazuri in perioada 16 – 24 februarie 2020.

Cercetatorii si-au extins analiza cu date din 1.099 de cazuri colectate de grupul de experti in tratamente medicale din China, prin Comisia Nationala de Sanatate din China, in perioada 11 decembrie – 29 ianuarie 2020.

Mai mult, pentru a compara ordinea simptomelor COVID-19 cu gripa, echipa a analizat setul de date privind gripa din 2.470 de cazuri confirmate de majoritatea pacientilor nevaccinati din Europa, America de Nord si emisfera sudica, care a fost raportata autoritatilor medicale din 1994 pana in 1998.

Rezultatele au aratat ca in cele trei boli studiate cauzate de coronavirusuri  COVID-19, SARS si MERS  cel mai probabil simptom initial este febra. In schimb, gripa incepe cu tuse.

In plus, desi simptomele acestor boli se suprapun cu COVID-19, ceea ce distinge noul coronavirus de acestea este momentul si simptomele tractului gastro-intestinal superior si inferior.

„Tractul GI superior (adica greata / varsaturi) pare a fi afectat inainte de tractul GI inferior (adica diaree) in COVID-19, ceea ce este opusul MERS si SARS”, au scris cercetatorii. In toate bolile, oamenii de stiinta au observat ca febra si tusea apar inainte de greata, varsaturi sau ambele si diaree.

„Aceasta ordine este deosebit de importanta pentru a sti cand avem cicluri suprapuse de boli, cum ar fi gripa, care coincid cu infectiile COVID-19”, subliniaza autorul principal, Peter Kuhn, profesor de stiinte biologice si profesor de medicina, inginerie biomedicala si aerospatial si Inginerie mecanica la USC Dornsife.

„Medicii pot determina ce masuri trebuie luate pentru ingrijirea pacientului si pot preveni agravarea starii pacientului.”

Recomandari pentru incetinirea raspandirii COVID-19

Oamenii de stiinta recomanda sa se testeze febra oamenilor inainte de a li se permite intrarea in spatii.

Mai mult, pe masura ce spatiile publice incep sa se redeschida dupa izbucnirea virusului, ei sugereaza ca medicii si alti profesionisti din domeniul sanatatii ar trebui sa inregistreze ordinea aparitiei simptomelor in COVID-19 si alte boli, ca parte a bunelor practici clinice.

Cercetatorii solicita studii viitoare pentru a investiga diferite tulpini de COVID-19 si pentru a determina daca debutul simptomelor difera in tulpini specifice.

Echipa sugereaza, de asemenea, ca cercetarile viitoare ar trebui sa stabileasca daca factorii de risc, cum ar fi obezitatea si factorii de mediu, cum ar fi temperatura, pot afecta ordinea simptomelor. Prof. Larsen si colegii lor concluzioneaza:

,,Pentru a incetini raspandirea COVID-19, rezultatele noastre sustin practica ca febra ar trebui sa fie testate inainte de a permite intrarea in spatii inchise si ca cei cu febra ar trebui sa caute imediat asistenta medicala pentru diagnostic si urmarirea simptomelor. Astfel de masuri pot ajuta la reducerea transmisiei, in ciuda contagiunii ridicate a SARS-CoV-2. ”

(Visited 5.932 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 235
 •  
 • 1
 •  
  236
  Shares

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!