Ultima actualizare 2020-09-03 de admin
Radacina de ghimbir este o planta delicioasa care are proprietati medicinale puternice. Radacina de ghimbir proaspat, ghimbirul uscat si praful de ghimbir macinat au toate utilizari antiinflamatoare, antimicrobiene si anti-spasmodice in medicina naturala. Puteti manca ghimbir crud sau bea ceai de ghimbir pentru a va ajuta sa preveniti si sa tratati greata, sa va imbunatatiti sanatatea cardiovasculara si sa va stimulati functia creierului.
Puteti obtine numeroase avantaje pentru sanatate din radacina de ghimbir daca adaugati la mancare. Puteti folosi ghimbir proaspat sau macinat pentru a face un ceai de ghimbir terapeutic. Sau, puteti mesteca ghimbir proaspat pentru a ajuta la ameliorarea greturilor. De asemenea, adaugarea de ghimbir la mancare nu distruge multe dintre proprietatile sale terapeutice.
In acest articol, voi analiza ce spune stiinta despre adevaratele beneficii pentru sanatate ale ghimbirului. Veti afla, de asemenea, cum puteti face propriul ceai de ghimbir acasa, de care va puteti bucura in orice moment al zilei.
Ghimbir proaspat vs. ghimbir macinat (forma de ghimbir praf)
Pentru a beneficia de valoarea medicinala a ghimbirului (numele botanic este Zingiber officinale ), este important sa stiti care este cel mai bun tip de ghimbir sa folositi. Vestea buna este ca atat ghimbirul proaspat, cat si praful de ghimbir macinat au multe beneficii pentru sanatate.
Cercetarile au descoperit ca ghimbirul proaspat contine multe proprietati anti-inflamatorii si antioxidanti numiti gingeroli si shogaoli. Compusii cu gingerol sunt mai raspanditi in ghimbirul proaspat. Gingerolii au fost asociati cu reducerea obezitatii, tratarea diabetului si au, de asemenea, proprietati anticanceroase.
Uscarea ghimbirului si crearea de praf de ghimbir schimba machiajul chimic al ghimbirului. Dezhidratarea ghimbirului determina o crestere a cantitatii de shogaoli in praf de ghimbir. Cercetarile sugereaza ca shogaolii sunt mai puternici decat gingerolii in tratarea si prevenirea multor afectiuni de sanatate.
Interesant este ca Journal of Chromatography B a raportat ca activitatea antioxidanta a ghimbirului macinat este de peste 5 ori mai mare decat ghimbirul proaspat.
Studiile au aratat ca fierberea sau prajirea ghimbirului intre 2 si 6 minute creste de fapt potentialul antioxidant al ghimbirului.
Atat radacina proaspata de ghimbir, cat si pulberea de ghimbir au compusi medicinali puternici, care au proprietati antioxidante.
Deci, nu trebuie sa va preocupati excesiv de diferenta dintre utilizarea ghimbirului proaspat sau macinat pentru beneficiile sale pentru sanatate.
Informatii nutritionale ghimbir
Radacina de ghimbir este buna pentru dumneavoastra, deoarece contine vitamine si minerale, precum si antioxidanti.
Valoarea nutritiva a 100 g radacina de ghimbir proaspata si crud este urmatoarea:
- 80 calorii
- 17,7 g carbohidrati
- 1,82 g proteine
- 2 g fibra
- 1,7 g zahar
- 16 mg calciu
- 43 mg magneziu
- 415 mg potasiu
- 13 mg zinc
- 5 mg vitamina C
Cartea Herbal Medicine spune ca ghimbirul are peste 115 compusi terapeutici. Gingerolii si shogaolii din ghimbir au proprietati antioxidante, antiinflamatorii, anti-greata si anticancerigene. Radacina de ghimbir si ghimbirul macinat pot ajuta, de asemenea, la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Beneficiile ghimbirului si a ceaiului de ghimbir
Sa analizam mai detaliat numeroasele beneficii pentru sanatate ale ceaiului de ghimbir, consumand radacina de ghimbir proaspat sau luand capsule de ghimbir pudra.
Ghimbirul este antiinflamator si poate ajuta la gestionarea simptomelor artritei
Reducerea inflamatiei este un beneficiu important pentru sanatate pentru a lua radacina de ghimbir sau a bea ceai de ghimbir.
6-Gingerol este unul dintre principalele componente antiinflamatoare din ghimbir. Cercetarile au sugerat ca gingerolul ajuta la inhibarea substantelor si enzimelor care provoaca inflamatii.
Extractele de ghimbir pot fi benefice pentru a reduce durerile inflamatorii cauzate de artroza. Un studiu a descoperit ca persoanele cu artroza care au luat extract de ghimbir au prezentat o reducere a durerii inflamatorii. In comparatie cu diclofenacul medicamentului antiinflamator, oamenii de stiinta au remarcat ca ghimbirul a fost la fel de eficient, dar a avut efecte secundare gastrointestinale mai putin ca arsurile la stomac.
Cercetarile privind efectele compusilor de gingerol si shogaol la ghimbir au descoperit ca consumul de ghimbir poate ajuta la ameliorarea inflamatiilor articulare in artrita reumatoida. Oamenii de stiinta au descoperit ca ghimbirul administrat pe cale orala are un efect similar cu AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene) precum ibuprofenul in reducerea durerii si inflamatiei.
Daca suferiti de forme de artrita, capsulele de radacina de ghimbir va pot ajuta sa va reduceti simptomele. Puteti adauga, de asemenea, ghimbir razuit in dieta dvs. adaugandu-l in salate sau adaugandu-l in apa fierbinte pentru a face un ceai de ghimbir anti inflamator.
Ghimbirul poate ajuta la reducerea durerii
Proprietatile de reducere a durerii ale ceaiului de ghimbir pot ajuta, de asemenea, la reducerea durerii, in special a durerilor musculare dupa exercitii fizice.
O revizuire sistematica a 7 studii privind efectul analgezic al ghimbirului a constatat ca poate ajuta la ameliorarea muschilor durerosi dupa antrenamentul de rezistenta. Cercetatorii au descoperit ca suplimentarea dietei dvs. cu 2 g de ghimbir (1 lingura) pe zi poate ajuta la scaderea durerii musculare atunci cand este luata cel putin 5 zile.
Alte studii au descoperit ca ghimbirul poate ajuta la reducerea inflamatiei care este rezultatul exercitarii cardio.
O revizuire a studiilor medicale efectuate pe o perioada de 10 ani a concluzionat ca ghimbirul ajuta la reducerea progresiei durerii musculare pe o perioada de timp. Unii cercetatori au descoperit ca luarea de ghimbir inainte de exercitarea cardio ar putea diminua durerea musculara.
Pudra de ghimbir este de asemenea utila ca remediu antiinflamator, care reduce durerea, care este la fel de eficient ca ibuprofenul.
Ghimbirul poate reduce crampele menstruale si durerea
Proprietatile anti-spasmodice ale ceaiului de ghimbir pot ajuta la ameliorarea durerilor abdominale asociate menstruatiei (dismenoree).
Un studiu randomizat, controlat pe 120 de femei, a descoperit ca pulberea de radacina de ghimbir reduce durerile menstruale. Femeile din proces au suferit crampe moderate sau severe. A lua 500 mg capsule de radacina de pulbere de trei ori pe zi a ajutat la reducerea durerilor si durerilor abdominale in primele zile ale perioadei menstruale.
O revizuire sistematica a 7 studii a descoperit, de asemenea, ca praful de ghimbir poate ajuta la ameliorarea crampelor menstruale in primele 3 sau 4 zile de menstruatie. Aceste studii au sugerat ca administrarea de pulbere de ghimbir de la 750 mg la 2.000 mg poate ajuta la ameliorarea dismenoreei.
Ghimbirul promoveaza digestia sanatoasa si poate preveni arsurile la stomac
Consumul de ghimbir mai proaspat sau consumul de ceai de ghimbir poate ajuta la imbunatatirea digestiei tale. Indigestia este adesea insotita de arsuri la stomac (reflux acid) si exces de gaze.
Unul dintre modurile in care ghimbirul va avantajeaza sistemul gastrointestinal este ca ajuta alimentele sa treaca mai usor prin sistemul digestiv. Un studiu a descoperit ca administrarea de capsule de ghimbir poate ajuta alimentele sa se deplaseze mai rapid prin sistemul digestiv. Cercetatorii au concluzionat ca „ghimbirul accelereaza golirea gastrica si stimuleaza contractiile antrale la voluntarii sanatosi”.
Studiile au relevat ca compusii din ghimbir au un efect benefic asupra tractului gastric si contribuie la reducerea spasmelor. S-a sugerat ca mestecarea ghimbirului, consumul de ceai de ghimbir sau administrarea de capsule cu radacina de ghimbir ar putea avea un efect terapeutic in ameliorarea problemelor gastro-intestinale.
Ghimbirul ajuta la prevenirea greturilor si a varsaturilor
Una dintre cele mai bine documentate utilizari pentru radacina de ghimbir sau ceaiul de ghimbir este de a preveni greata si problemele digestive.
Principalii compusi medicinali din ghimbir, shogaoli si gingeroli, ajuta la calmarea tractului gastro-intestinal si contribuie la reducerea simptomelor de greata si varsaturi. Cercetatorii descriu ghimbirul ca avand proprietati antiemetice si ajuta la ameliorarea gastro-tulburarilor precum crampe abdominale, greata si arsuri la stomac.
Suplimentele de radacina de ghimbir pot ameliora greata si varsaturile in timpul sarcinii
Intr-un studiu, femeile insarcinate au primit 1.000 mg capsule de ghimbir pe zi sau o pastila placebo. Femeile care iau pastile cu radacina de ghimbir au raportat o reducere a senzatiei de greata si varsaturi. Studiul a concluzionat ca ghimbirul este bun pentru ameliorarea greturilor si a bolilor in timpul sarcinii.
Suplimentele de praf de ghimbir pot reduce greata in timpul tratamentelor de chimioterapie
Ghimbirul are proprietati antiemetice care ajuta, de asemenea, la tratarea greatei legate de chimioterapie. Un proces a implicat 576 de pacienti. Cei care au luat 500 mg sau 1.000 mg capsule de ghimbir pe zi au raportat o reducere a simptomelor lor de greata.
Ghimbirul poate ajuta la combaterea infectiilor
Ceaiul de ghimbir are, de asemenea, un efect pozitiv asupra sistemului imunitar si va poate ajuta sa luptati mai bine impotriva infectiilor.
Studiile au descoperit ca gingerolii si enzimele din radacina si praful de ghimbir pot reduce inflamatia cauzata de infectiile virale. S-a descoperit, de asemenea, ca ghimbirul are proprietati antivirale.
Un alt studiu a descoperit ca ghimbirul proaspat era superior radacinii de ghimbir macinat, contribuind la reducerea efectului infectiilor virale respiratorii. Oamenii de stiinta au descoperit ca ceaiul fierbinte de ghimbir preparat din ghimbir proaspat are proprietati antivirale.
Un studiu a descoperit ca gingerolele din extractele de ghimbir au un potential antibacterian impotriva diferitelor tulpini de bacterii.
De indata ce simtiti ca va prinde o raceala sau aveti gripa, beti ceai de ghimbir in mod regulat pentru a ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar.
Ghimbirul va poate ajuta sa va mentineti inima sanatoasa si tensiunea arteriala inferioara
Consumul regulat de ceai de ghimbir este bun pentru hipertensiunea arteriala, din cauza flavonoidelor si a altor antioxidanti pe care ii contine.
Cercetatorii au descoperit ca extractele de ghimbir pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Au descoperit ca compusii din ghimbir ca 6-shogaolul si constituentii fenolici au ajutat la scaderea tensiunii arteriale si la reglarea batailor inimii.
Alte studii au aratat ca ghimbirul ajuta la prevenirea multor boli cardiovasculare. Ghimbirul are un efect antihipertensiune si reduce inflamatia, care are un efect benefic general asupra inimii.
Ghimbirul poate scadea nivelul colesterolului in mod natural si poate preveni arterele blocate
Un alt avantaj al consumului de ceai de ghimbir este ca poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL. Radacina de ghimbir poate ajuta, de asemenea, la prevenirea acumularii placii in arterele tale.
Journal of Nutrition a raportat ca consumul de extract de ghimbir poate ajuta la scaderea colesterolului LDL – tipul de colesterol „rau“ , care este asociat cu boli cardiace coronariene. Compusii fenolici din ghimbir ca zingerona, shogaolii si gingerolii au ajutat la reducerea nivelului de colesterol LDL.
Studiul de mai sus a descoperit, de asemenea, ca ghimbirul ajuta sanatate vasculara, deoarece poate impiedica acumularea placii arterelor (ateroscleroza).
Ateroscleroza este o boala in care placa se acumuleaza in interiorul arterelor tale. Poate provoca artere ingustate, angina, respiratie scurta, accident vascular cerebral si chiar un atac de cord.
Ghimbirul poate imbunatati nivelul de glucoza din sange si poate ajuta la gestionarea simptomelor diabetului
Extractele de ghimbir sau ceaiul de ghimbir va pot ajuta daca suferiti de diabet, deoarece acestea pot ajuta la scaderea glucozei din sange.
Proprietatile anti-diabetice ale ghimbirului au fost aratate in cercetarile publicate in 2017. Un studiu dublu-orb, controlat cu placebo, a demonstrat ca suplimentele de ghimbir au redus semnificativ nivelul de glucoza din sange. Suplimentarea regimului alimentar cu 2.000 mg pulbere de radacina de ghimbir a redus si markerii HbA1C – in felul acesta medicii monitorizeaza nivelul glicemiei pe termen lung.
Alte studii au ajuns la concluzia ca administrarea suplimentului de praf de ghimbir de 2.000 mg poate preveni riscul de complicatii cronice ale diabetului.
Aflati cum sa detectati semnele de avertizare ale diabetului si ce alimente ar trebui sa mancati pentru a reduce riscul de diabet de tip 2 .
Ghimbirul este sanatos pentru creier
Ceaiul de ghimbir poate proteja, de asemenea, impotriva bolilor degenerative cognitive, datorita efectului sau puternic antioxidant asupra creierului.
Efectele stresului oxidativ pot afecta negativ functia creierului. Cercetarile asupra efectelor extractului de ghimbir 6-shogaol au constatat ca potentialul sau antiinflamator poate ajuta la prevenirea pierderii de memorie la pacientii cu dementa.
Alte studii au aratat ca antioxidantii din ghimbir pot ajuta la cresterea functiei cognitive la om. Un proces a implicat femei de varsta mijlocie care au luat suplimente de extract de ghimbir timp de 2 luni. Cercetatorii au descoperit ca ghimbirul are un efect pozitiv asupra memoriei si a crescut memoria de lucru.
Ghimbirul este bun pentru sanatatea ficatului
Proprietatile antioxidante ale ghimbirului inseamna ca consumul de ceai de ghimbir are un efect pozitiv asupra ficatului.
De exemplu, gingerolul a demonstrat ca ajuta la eliminarea toxinelor din ficat si reduce efectele negative ale radicalilor liberi asupra sanatatii ficatului.
Nu doar in studiile de laborator s-a dovedit ca ghimbirul este bun pentru promovarea sanatatii ficatului.
Un studiu care a implicat 50 de persoane cu boala hepatica grasa non-alcoolica a descoperit ca administrarea a 2.000 mg de suplimente de ghimbir pe zi ajuta la anularea unora dintre efectele afectarii ficatului. 23 dintre persoanele din proces au luat suplimente de ghimbir si la sfarsitul a 12 saptamani, s-a constatat ca unele dintre simptomele lor de boala hepatica grasa non-alcoolica au fost imbunatatite.
Ghimbirul va poate ajuta sa slabiti
Consumul de ceai de ghimbir te poate ajuta sa slabesti si chiar sa ajute la prevenirea obezitatii.
O revizuire sistematica a efectelor ghimbirului asupra pierderii in greutate a gasit rezultate promitatoare. Cercetarile au descoperit ca ghimbirul poate ajuta la inhibarea absorbtiei de grasimi intestinale, la controlul apetitului si la cresterea defalcarii grasimilor in timpul digestiei.
O alta revizuire sistematica a studiilor controlate randomizate a constatat ca cresterea consumului de ghimbir in dieta poate ajuta la reducerea greutatii corporale, la imbunatatirea nivelului de glucoza din sange si la scaderea raportului talie la sold.
Desigur, ghimbirul nu este un remediu minunat care, in sine, va arde grasime. Cu toate acestea, studiile sugereaza ca utilizarea ghimbirului ca parte a unui program mai larg de pierdere in greutate te-ar putea ajuta sa slabesti mai repede.
Ghimbirul ajuta la calmarea cailor respiratorii si la reducerea unor simptome de astm
Una dintre utilizarile radacinei sau ceaiului de ghimbir este de a ajuta la reducerea inflamatiei si a spasmelor in caile respiratorii. Puteti utiliza ghimbir proaspat si uscat pentru a ajuta la imbunatatirea simptomelor bronsice ale astmului si infectiilor respiratorii.
Un studiu din 2015 a descoperit ca ghimbirul are un efect antiespasmodic si poate ajuta la suprimarea inflamatiei cailor respiratorii. Cercetatorii au sugerat ca ghimbirul poate fi utilizat pentru a ajuta la reducerea simptomelor raspunsurilor alergice respiratorii.
Alte cercetari au descoperit ca extractele de ghimbir pot beneficia de persoanele cu astm. Compusii de ghimbir precum gingerolul si shogaolul ajuta la relaxarea muschilor in caile respiratorii. Acest lucru ar putea oferi o usurare terapeutica de la unele simptome de astm.
Daca suferiti de astm, aflati ce alte remedii naturale pot ajuta la ameliorarea simptomelor astmatice .
Extractele de ghimbir au proprietati anticanceroase
Radacina de ghimbir si ceaiul de ghimbir au proprietati anti-cancer, datorita compusilor antioxidanti puternici si proprietatilor antiinflamatorii.
Ghimbirul contine compusi anti-cancer
O revizuire cuprinzatoare din 2018 a extractului de ghimbir 6-gingerol a constatat ca acesta are proprietati anticanceroase. Multe studii indica studii experimentale si clinice care au descoperit ca ghimbirul are potentialul de a trata tumorile si de a preveni raspandirea celulelor canceroase maligne.
Un studiu publicat in Journal of Food and Chemical Toxicology indica faptul ca gingerolii, paradolul si shagaolii continuti in ghimbir sunt compusi anti-cancer care pot ajuta la prevenirea cancerului.
Extractul de ghimbir poate preveni sau trata cancerul de prostata
British Journal of Nutrition a publicat rezultatele unui american studiu in care extractul de ghimbir ( Zingiber officinale Roscoe) inhibat cresterea celulelor umane cancerului de prostata.
Cercetatorii au concluzionat: „Studiul de fata este primul raport care descrie identificarea si evaluarea detaliata a activitatii anticancer in vitro si in vivo a intregului GE (extract de ghimbir) in managementul terapeutic al cancerului de prostata umana.”
Alte studii au aratat ca 6-shogaolul din ghimbir uscat poate ajuta la tratarea cancerului de prostata.
Gingerolul poate ajuta la tratarea cancerului ovarian
Angiogeneza este termenul care descrie inceputul cancerului. Daca puteti opri cancerul sa nu stea in ovare, atunci puteti preveni eficient cancerul.
Intr-un studiu de laborator publicat de BMC Complementary and Alternative Medicine, oamenii de stiinta au dovedit ca ingredientele active din radacina de ghimbir aveau proprietati anti-angiogene si care pot impiedica celulele canceroase sa creasca . Studiul a concluzionat ca „utilizarea agentilor dietetici precum ghimbirul poate avea potential in tratamentul si prevenirea cancerului ovarian.”
Ghimbir pentru cancer de ficat si colon
In 2015, oamenii de stiinta au prezentat dovezi ca ghimbirul poate preveni cancerul de colon si de ficat.
Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca „un numar semnificativ de studii in vitro , in vivo si epidemiologice ofera in plus dovezi substantiale ca ghimbirul si compusii activi ai acesteia sunt eficienti impotriva unei mari varietati de boli umane, inclusiv cancerul GI”. Au adaugat, de asemenea, ca este nevoie de mai multe cercetari.
Ceai de ghimbir kombucha pentru cancer de san
Ceaiul kombucha pe baza de ghimbir ar putea fi utilizat in tratarea unor forme de cancer de san.
Desi exista multe rezultate promitatoare in utilizarea ghimbirului ca tratament terapeutic pentru cancer, este inca prea devreme sa spunem exact cum poate fi folosit ghimbirul pentru a trata cancerul la oameni.
Reteta de ceai de ghimbir
Este extrem de usor sa obtineti beneficiile ceaiului de ghimbir pentru a va ajuta la imbunatatirea sanatatii, ameliorarea greturilor si prevenirea bolilor coronariene. Puteti prepara ceai de ghimbir folosind ghimbir proaspat sau praf de ghimbir.
Cum se prepara ceaiul de ghimbir din radacina proaspata de ghimbir
- Taiati sau tocati o bucata de radacina de ghimbir de 2,5 cm (daca lasati pielea, spalati bine radacina de ghimbir).
- Puneti o cana si turnati in apa clocotita.
- Acoperiti cupa cu o farfurie.
- Se lasa la infuzat timp de 5 minute pentru a extrage compusul sanatos din ghimbir.
- Se strecoara intr-o alta cana.
- Optional puteti adauga o lingurita de miere dupa gust.
- Beti ceai de ghimbir de 2 sau 3 ori pe zi pentru a obtine cele mai bune rezultate.
Nu uitati, nu aruncati feliile de ghimbir. Puteti mesteca feliile de ghimbir pentru a va ajuta sa va imbunatatiti sanatatea digestiva si sa obtineti si mai multe beneficii de ghimbir.
Cum se prepara ceaiul de ghimbir din pulbere de ghimbir
- Puneti cate o lingurita de ghimbir macinat intr-o cana.
- Se toarna peste apa clocotita si se amesteca bine.
- Adaugati o lingurita de miere cruda dupa gust.
- Beti de 2-3 ori pe zi pentru a ajuta la obtinerea beneficiilor de praf de ghimbir macinat.
Cum sa includeti ghimbirul in dieta dvs.
Exista multe alte modalitati de a obtine beneficiile consumului de ghimbir crud daca nu doriti sa faceti ceai de ghimbir. Iata cateva sfaturi utile pentru a utiliza mai mult ghimbir in dieta dvs.:
- Puneti o bucata de ghimbir ras sau felii de ghimbir in smoothie inainte de amestecare.
- Taiati ghimbirul si adaugati pentru a va condimenta salata.
- In timpul gatitului, adaugati o lingurita de ghimbir uscat.
Cat de mult ghimbir ar trebui sa consumi?
Ghimbirul este atat de concentrat cu ingrediente active si inseamna ca nu trebuie sa folositi o mare parte din acesta pentru a va bucura de beneficiile sale pentru sanatate.
In ceea ce priveste greata, de exemplu, ceaiul de ghimbir cu 1-2 centimetri de ghimbir proaspat in apa fierbinte poate fi tot ce trebuie pentru a calma stomacul.
Pentru dureri de artrita reumatica aveti nevoie de o cantitate si mai mica de ghimbir in alimente sau in ceaiul de ghimbir in fiecare zi. Oamenii care au consumat cantitati mai mari de ghimbir au raportat o usurare rapida si mai buna.
Cum sa cumperi si sa pastrezi ghimbirul?
Cand cumparati ghimbir, asigurati-va ca este rigid la atingere si ca are pielea neteda. Ghimbirul proaspat (si organic) nu necesita curatarea pielii si poate fi macinat asa cum este.
Totusi ghimbirul care a fost lasat pe raft pentru o lunga perioada de timp va avea o piele dura care trebuie sa fie decojita si va fi, de asemenea, mai fibroasa.
Puteti pastra ghimbirul proaspat intr-un loc rece si uscat si intunecat pana la trei saptamani, cand acesta nu este decojit sau la congelator pana la sase luni.
Pudra uscata de ghimbir trebuie pastrata intr-un borcan de sticla sigilat intr-un loc racoros, intunecat si uscat. Daca il pastrati la frigider, acesta isi va prelungi durata de valabilitate pana la un an.
Cum se face ceaiul de ghimbir cu lamaie cu multe beneficii pentru sanatate
Ingredinete
2 cm (5 cm) radacina de ghimbir
4 cani (1 L) apa filtrata
2 lingurite (30 ml) suc de lamaie
1-2 linguri de miere
Taiati bine radacina de ghimbir si infuzati in apa proaspata fiarta timp de 5 minute. Adaugati suc de lamaie si mierea si amestecati. Serviti cald sau rece pentru un tratament racoritor si revitalizant.
Ghimbir – Precautii
Multe persoane pot experimenta imbunatatiri ale sanatatii prin utilizarea ghimbirului macinat in alimente sau ca supliment alimentar, dar nu este alegerea potrivita pentru toata lumea.
Exista anumite grupuri de oameni care ar trebui sa evite consumul de ghimbir, deoarece acesta poate interactiona cu alte medicamente si poate agrava anumite conditii de sanatate.
Surse
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031942215300509
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1570023216300095
http://www.ifrj.upm.edu.my/17%20(02)%202010/IFRJ-2010-335-347_Purnomo_Indonesia%5b1%5d.pdf
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1494322/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22784345/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058601/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26200194/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3518208/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18403946/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4928719/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S002978440001228X
https://link.springer.com/article/10.1007/s00520-011-1236-3
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2957173/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23123794/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18814211/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16157513/
https://academic.oup.com/jn/article/130/5/1124/4686485
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5750786/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3253463/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25746828/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29193411/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25420680/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23065130/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S027869150600322X
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30009484/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3426621/
https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-7-44