Simptomele COVID 19 pe zile: Zilele 4 si 5 ale infectiei cu coronavirus sunt cele mai critice

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Virusul SARS-CoV-2 cauzeaza epidemia actuala, dar, deoarece este un virus nou, nu stim inca multe despre acesta sau despre efectele sale asupra corpului uman. Cu toate acestea, in cazul bolilor severe, se pot recunoaste un model urmat in evolutia COVID-19.

Mai multe informatii despre COVID-19 gasiti aici Informatii Coronavirus (COVID-19)

Pe scurt, in timp ce majoritatea pacientilor se recupereaza in decurs de o saptamana, o mica parte dintre cei infectati pot prezenta simptome severe in al doilea val dupa aparitia ameliorarii bolii. Adica, la pacientii severi, dupa prima etapa a infectiei, simptomele revin la un nivel sau chiar amelioreaza, dar apoi vine cea de-a doua faza mult mai rea.

Medicii spun ca perioada cuprinsa intre zilele 5 si 10 ale bolii este de obicei cea mai ingrijoratoare pentru complicatiile respiratorii. Acest lucru este valabil mai ales pentru pacientii in varsta sau pentru cei cu hipertensiune arteriala, supraponderalitate severa sau diabet. La pacientii mai tineri, complicatiile se pot dezvolta mult mai tarziu, chiar in ziua 10 sau 12 a bolii.

Pe de alta parte, cei care ajung in ziua 14 fara simptome mai severe au sanse mari sa inceapa deja drumul catre recuperarea completa.

Pneumonia indusa de COVID apare pe raze X ca o ceata asemanatoare sticlei in partea inferioara a ambilor plamani. Pneumonia determina o scadere a nivelului de oxigen din sange. Aceasta cadere este atat de lenta, incat persoana infectata nici macar nu observa ca a devenit hipoxica.

Prin urmare, este important sa ne monitorizam constant saturatia (nivelul de oxigen din sange) in cazul unei infectii cu un sistem echipat in acest scop, pulsoximetrul.

Mai multe informatii despre hipoxemie gasiti aici Hipoxemia (nivel scazut al oxigenului din sange): Cauze, simptome si sfaturi

Apropo, exista si aplicatii telefonice care sunt capabile de acest lucru, in principiu, dar testele arata ca nu sunt fiabile.

Nivelurile normale de oxigen variaza de la 96 la 99%, iar daca scade sub 92%, cu siguranta este nevoie de ajutor medical.

Daca nu putem cumpara un astfel de dispozitiv in ultima vreme, putem solicita si un imprumut de la un cunoscut, deoarece acesta poate fi dezinfectat cu usurinta si eficient. Exista altfel metode non-dispozitiv pentru a determina nivelurile de oxigen din sange, dar acestea nu sunt fiabile si pot chiar transforma pacientul si mediul in constientizare falsa a sigurantei.

Daca incercam sa ne recuperam acasa, este important sa nu ne intindem pe spate. Intorcandu-ne pe burta, fluxul de aer in plamani se intensifica. De asemenea, ajuta sa alternam intre culcat in dreapta sau in stanga noastra. Poate ne asezam.

Medicul de urgenta, Dr. Richard Levitan, pentru New York Times, a declarat ca initial nu este adecvat din perspectiva sanatatii publice sa sfatuiasca oamenii sa caute ajutor profesional numai in cazul unor dificultati respiratorii severe.

Deoarece lipsa de oxigen se dezvolta atat de incet incat de multe ori se observa doar atunci cand situatia este severa, multi apeleaza o ambulanta tarziu.

Potrivit dr. Levitan, starea pacientilor tinde sa se deterioreze in mod obisnuit intre zilele 5 si 10, dar acest lucru este dificil de afirmat tocmai pentru ca multi sunt incapabili sa spuna exact cand a inceput boala lor.

Acesta este modul in care simptomele COVID-19 pe zile.

COVID-19 ziua 1-3

In aceasta perioada, simptomele variaza foarte mult. Unele persoane simt o zgarietura pe gat, alti tuse, febra, cefalee sau presiune toracica usoara. Unii pacienti se simt deprimati in aceasta perioada. Dar nici durerile abdominale si diareea nu sunt excluse.

Multi oameni se simt doar obositi si nu au simtul mirosului, precum si simtul gustului. Sunt cunoscuti o multime de pacienti care produc mai multe simptome, dar nu au febra. Unii pacienti care sufera de afectiuni abdominale prezinta, de asemenea, simptome respiratorii, in timp ce altii nu.

COVID-19 ziua 4-6

Unii pacienti raman asimptomatici, altii au simptome usoare. Dar sunt si cei care sunt cu adevarat raspanditi de virus. Febra constanta, dureri articulare, frisoane, tuse – acestea pot caracteriza aceasta perioada.

Eruptii cutanate pot aparea, de asemenea, la copii si adulti mai tineri. Acestea pot include mancarime, pete rosii, dar degetele de la picioare ale mainilor se pot umfla, la fel ca ceea ce cauzeaza degeraturi. 

COVID-19 ziua 7-8

Cei norocosi, care au avut doar simptome usoare pana acum, au acum mari sanse sa treaca de partea cea mai rea.

La alti pacienti, simptomele se pot agrava, dar starea pacientului poate sa nu se schimbe sau chiar sa se imbunatateasca, astfel incat sa inceapa sa se inrautateasca din nou.

In acest caz, este foarte important ca pacientul sa isi monitorizeze constant nivelurile de oxigen din sange.

COVID-19 ziua 8-12

Aceasta este a doua saptamana. Pacientul trebuie sa-si monitorizeze in continuare starea.

In majoritatea cazurilor, este acum clar sa vedem unde se schimba starea pacientului. Semnele deteriorarii pot include respiratia din ce in ce mai dificila si o tuse din ce in ce mai urata.

COVID-19 ziua 13-14

Persoanele infectate cu boli mai usoare se recupereaza pana acum. Cu toate acestea, pacientii cu conditii mai slabe, ai caror parametri de oxigen din sange au ramas normali, se recupereaza si dupa aproximativ doua spate.

Pacientii cu afectiuni mai severe care au nevoie chiar de terapie adjuvanta recuperarea poate dura mai mult timp.

(Visited 6.344 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

4 comentarii la „Simptomele COVID 19 pe zile: Zilele 4 si 5 ale infectiei cu coronavirus sunt cele mai critice

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!