De ce atat de multi oameni protesteaza atat de acerbi impotriva purtarii mastii? Acestea sunt primele 5 cauze, potrivit psihologilor

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Expertii au explicat de ce atat de multi se razvratesc impotriva purtarii mastii in timpul epdemiei de coronavirus. Exista multe motive diferite in spatele acestui fenomen.

Epidemia se inrautateste, regulile de purtare a mastii se inaspresc si sanctiunile cresc, totusi exista inca numeroase proteste impotriva mastii care acopera nasul si gura in intreaga lume. 

Nu numai pe internet, ci si in transportul public si in magazine, vezi si auzi in mod regulat oameni frustrati, precum si cei care incearca sa pacaleasca sistemul, de exemplu, incearca sa intre in magazine fara masca sau mai tarziu sa-l traga in jos, asumandu-si riscul unei amenzi. In multe tari, au existat chiar demonstratii impotriva purtarii mastii de protectie. Dar de ce este asa? De ce unii oameni nu vor sa poarte masca, in ciuda faptului ca s-a dovedit ca reduce sansele de infectie, precum si transmiterea bolii? Expertii au explicat fenomenul.

De ce unii oameni nu vor sa poarte masca

Unii spun ca incalca libertatile fundamentale

Ar fi usor sa spunem ca doar cei care nu cred in epidemie se opun purtarii mastii, nu este chiar asa. Psihologul clinic Steven Taylor a declarat pentru CNN ca este o reactie fireasca din partea oamenilor sa se revolte atunci cand li se spune ce sa faca – chiar daca masurile ii protejeaza. Deoarece considera ca libertatea lor este importanta, aceasta le poate provoca anxietate, indignare, daca altii incearca sa o limiteze – si multi vad acest lucru in purtarea mastii de protectie. 

Dr. David Aronoff, directorul Departamentului de Boli Infectioase de la Centrul Medical al Universitatii Vanderbilt, a comparat situatia cu restrictiile de fumat: fumatul este interzis in unele locuri, deoarece fumul poate fi daunator sanatatii altora. Acum, insa, datorita Covid-19, aerul expirat de cei infectati, mai ales atunci cand stranuta, tusesc – poate fi daunator celor din jur fara a purta masca.

Senzatie de slabiciune si recuperarea controlului

Potrivit psihologului clinic David Abrams , pentru unii, purtarea unei masti echivaleaza cu recunoasterea fricii de virus, chiar daca pana acum nu au fost confruntati in mod constient. Multi oameni vad masca ca si cum ar fi un simbol al slabiciunii, vulnerabilitatii si ar arata altora ca le este frica de epidemie. Prin urmare, incearca sa arate contrariul si par puternici cu respingere. 

Seide i-a spus paginii psihiatrului Margaret Health ,  desi criza nu s-a incheiat, multi oameni doresc sa mearga mai departe si sa preia controlul asupra vietii lor din nou. Si unii fac acest lucru respingand masca, deoarece a devenit un simbol al virusului.

Negarea ca aparare

Pe baza experientei doctorului Gayani DeSilva, situatia coronavirusului poate traumatiza oamenii si toata lumea incearca sa se ocupe de aceasta in moduri diferite. Unul dintre mecanismele de aparare comune este negarea, ceea ce duce la persoana care incearca sa ignore problema, sa nu auda faptele si, astfel, sa nu doreasca nici sa urmeze masurile de securitate. Exista cei care incearca doar sa pretinda ca totul este la fel, dar sunt si cei care pun sub semnul intrebarii in mod direct existenta intregului virus. Unii cred ca nu exista o epidemie reala si sunt cei care cred ca infectia nu este atat de periculoasa pe cat este prevazuta. Desigur, acestea din urma sunt cazuri si opinii extreme, dar reprezinta o problema reala.

Indrumari confuze, sfaturi diferite

Uneori exista o problema cu cantitatea nemasurata de informatii adesea diferite care curg de pe internet, televiziune si altele. Potrivit dr. Gayani DeSilva, de multe ori date si opinii contradictorii din mass-media pot o persoana sa o faca nesigura daca este cu adevarat necesar sa poarte o masca. O multime de mesaje diferite isi pierd credibilitatea si multi nu stiu ce surse ofera informatii reale. Acesta este motivul pentru care exista atat de multe convingeri false si daunatoare, incat masca nu este necesara sau ca nu protejeaza cu adevarat impotriva virusului.

Desigur, pot exista o serie de motive in spatele negarii. Cu toate acestea, este important ca toata lumea sa fie constienta de gravitatea si riscurile situatiei epidemice, sa acorde atentie sanatatii lor si a mediului inconjurator si sa respecte regulile si reglementarile pentru siguranta lor si a celorlalti.

(Visited 333 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

One thought on “De ce atat de multi oameni protesteaza atat de acerbi impotriva purtarii mastii? Acestea sunt primele 5 cauze, potrivit psihologilor

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!