Care sunt simptomele infectiei OMICRON

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Pe masura ce infectiile cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 – virusul care provoaca COVID-19 – continua sa se raspandeasca in intreaga lume, au existat rapoarte ca simptomele, in unele privinte, sunt diferite de cele ale infectiilor cu varianta Delta. Simptomele chiar difera? La ce ar trebui sa ai grija?

Ce stie pana in prezent despre simptomele unei infectii cu varianta Omicron? 

Pe 26 noiembrie 2021, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a indicat o noua varianta de ingrijorare SARS -CoV-2, care a devenit cunoscuta ca Omicron.

Varianta a starnit ingrijorare in randul autoritatilor sanitare, deoarece pare sa fie foarte transmisibila si mai probabil sa se reinfecteze.

Au existat, de asemenea, unele ingrijorari ca Omicron poate ocoli protectia conferita de vaccinurile COVID-19. Pfizer sustine ca trei doze din vaccinul sau ARNm sunt capabile sa neutralizeze Omicron in experimente de laborator si ca doua doze pot preveni in continuare boli grave in urma infectiei cu aceasta varianta.

Din aceste motive, tarile din intreaga lume au luat diferite masuri de precautie pentru a reduce raspandirea Omicron in randul populatiilor lor.

Cu toate acestea, intr-o lume in continua miscare, poate fi imposibil sa o impiedici sa se raspandeasca cu totul. Un motiv pentru optimism poate fi faptul ca diverse rapoarte sugereaza ca infectiile cu aceasta varianta tind sa provoace simptome mai usoare decat cele cu variante anterioare de SARS-CoV-2, cum ar fi Delta.

Dar cum poate cineva sa spuna daca are infectia cu Omicron? Simptomele sunt aceleasi cu cele ale infectiilor cu variante anterioare?

Ce simptome provoaca Omicron?

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) enumera posibilele simptome a unei infectii cu SARS-CoV-2 fara a specifica o varianta. Acestea sunt:

 • Febra sau frisoane
 • Tuse
 • Dificultati de respiratie sau dificultati de respiratie
 • Oboseala
 • Dureri musculare sau corporale
 • Durere de cap
 • Noua pierdere a gustului sau a mirosului
 • Durere de gat
 • Congestie sau curge nasul
 • Greata sau varsaturi
 • Diaree

Cu toate acestea, CDC observa ca aceasta lista nu este exhaustiva, iar oamenii ar putea prezenta diferite simptome sau combinatii de simptome. In plus, rapoartele anecdotice de pe retelele sociale si alte platforme sustin ca combinatii mai specifice de simptome caracterizeaza infectiile cu Omicron.

Studiul Zoe COVID – realizat de cercetatori de la compania de stiinte a sanatatii ZOE si King’s College London din Regatul Unit – utilizeaza date de la peste 4.000.000 de participanti.

Analiza recenta a studiului a urmarit sa determine daca exista diferente intre cele mai frecvente simptome de infectie cu varianta Delta si cele mai frecvente simptome de infectie cu Omicron.

Ei au comparat simptomele raportate prin aplicatia Zoe COVID Study de participantii din Marea Britanie care au fost testati pozitiv pentru COVID-19 in octombrie 2021, cand Delta era dominanta in Regatul Unit, cu cei care au fost testati pozitiv in decembrie 2021, cand Omicron devenise varianta dominanta.

Analiza preliminara a indicat ca cele mai frecvente simptome raportate in ambele luni au fost in mare masura aceleasi: curgere nazala, dureri de cap, oboseala, stranut si durere in gat.

Descoperirile sugereaza ca nu exista diferente puternice in ceea ce priveste simptomele cele mai frecvent experimentate, probabil cauzate de cele doua variante SARS-CoV-2.

Cu toate acestea, conform acestor date auto-raportate, oamenii de stiinta de la ZOE observa, de asemenea, ca pierderea mirosului si a gustului par a fi mai putin frecvente in randul persoanelor testate recent pozitiv pentru COVID-19.

Afecteaza plamanii infectia OMICRON?

Conform Dr. David M. Cutler , medic de familie la Saint John’s Physician Partners din Santa Monica, CA,

simptomele OMICRON variaza si s-ar putea sa nu iasa in evidenta in vreun fel anume, in comparatie cu semnele de infectie cu variantele anterioare.

„Varietatea simptomelor observate cu Omicron este aceeasi ca si cu alte variante SARS-CoV-2”, a spus el. „Se pare destul de notabil ca persoanele afectate de aceeasi varianta pot prezenta simptome destul de diferite. Unii au infundat nasul, altii au dureri de cap, uneori dureri de corp, iar altii au dureri in gat.”

Cu toate acestea, a remarcat el, „[cu] infectiile pulmonare grave par sa fie mai putin probabile cu Omicron decat [cu] variantele anterioare”.

Acest lucru se poate datora faptului ca, spre deosebire de alte variante, Omicron infecteaza de preferinta tractul respirator superior. Acesta poate fi si motivul pentru care pare sa provoace simptome mai usoare, potrivit managerului OMS, Abdi Mahamud.

„Avem din ce in ce mai multe studii care arata ca Omicron infecteaza partea superioara a corpului. Spre deosebire de celelalte, aceasta ar putea provoca pneumonie severa ”, spune el, desi avertizeaza ca sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest lucru.

Cum poti detecta infectiile cu Omicron?

Au existat, de asemenea, unele rapoarte anecdotice conform carora testele de flux lateral – cunoscute si sub numele de LFT – pot fi mai putin eficiente in detectarea prezentei unei infectii Omicron.

Astfel de teste, pe care oamenii le pot face acasa, se bazeaza pe mostre prelevate din nasul, gatul sau ambele si sunt menite sa detecteze anumite antigene virale, care indica prezenta unei infectii virale.

Potrivit Dr. Cutler, „testele de flux lateral sunt inerent inexacte pentru ca ele nu detecteaza niveluri scazute de virus, precum si testele PCR.”

Testele RT-PCR, sau pe scurt PCR, se bazeaza pe mostre prelevate atat din nasul, cat si din gatul unei persoane. Aceste mostre, totusi, sunt supuse unor teste de laborator, care pot dezvalui daca genele specifice SARS-CoV-2 sunt prezente. Testele PCR sunt mai sensibile si, in general, considerate ca fiind mai precise.

Testarea markerilor genetici poate dezvalui, mai precis , varianta SARS-CoV-2.

Unele agentii, cum ar fi Agentia de Securitate a Sanatatii din Regatul Unit (UKHSA), au declarat totusi ca, atunci cand sunt utilizate corect, LFT-urile ar trebui sa detecteze infectiile cu orice varianta SARS-CoV-2 in majoritatea cazurilor.

evaluare de laborator a dispozitivelor cu flux lateral utilizate in prezent in Marea Britanie de catre UKHSA sugereaza, de asemenea, ca LFT-urile detecteaza Omicron la fel de eficient ca variantele anterioare.

Cum poti trata o infectie usoara cu Omicron?

Ce se intampla daca te infectezi cu varianta Omicron, iar simptomele sunt suficient de usoare pentru a nu necesita ingrijire spitalizata? Cum poti trata o infectie usoara acasa?

„Nu exista remedii specifice la domiciliu fara prescriptie medicala pentru prevenirea sau tratarea COVID-19”, a remarcat dr. Cutler.

Cele mai bune remedii sunt similare cu cele pe care le-ati putea folosi pentru a trata simptomele usoare ale gripei sau o raceala:

„Tratamentul recomandat este indreptat catre simptome: ramaneti hidratat, odihnit si bine hranit. Luati acetaminofen sau ibuprofen pentru a calma durerile de cap, durerile de corp sau febra. Evitati remediile nedovedite precum hidroxiclorochina, ivermectina, zincul si vitamina D, care nu au valoare cunoscuta si pot provoca efecte adverse.”

– Dr. David M. Cutler

Lectura suplimentara: COVID-19 acasa: sfaturi de ingrijire pentru dvs. si pentru ceilalti

Sfaturi pentru prevenire

Dupa cum se spune, totusi, este mai bine sa prevenim decat sa vindeci, asa ca luarea de masuri pentru a ne proteja pe noi insine si pe cei dragi de a fi infectati cu Omicron sau orice alta varianta SARS-CoV-2 este cea mai buna abordare.

Vaccinurile, mastile, distantarea, ventilatia si evitarea persoanelor bolnave sau nevaccinate sunt toate importante si eficiente pentru a preveni aparitia unei infectii. Si izolarea cand esti infectat este esentiala pentru a te impiedica sa raspandesti virusul la altii.

Lectura suplimentara: De ce este important sa te speli pe maini

(Visited 713 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

One thought on “Care sunt simptomele infectiei OMICRON

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!