Ultima actualizare 2020-03-29 de admin
Spalarea mainilor este una dintre cele mai importante masuri pentru prevenirea raspandirii bolilor. Igiena corecta a mainilor poate impiedica imbolnavirea si, de asemenea, este capabila sa opreasca transmiterea infectiilor virale, bacteriene si parazitare catre altii.
Cele mai frecvente infectii, cum ar fi racelile, gripa, intoxicatiile alimentare, hepatita A, parazitii intestinali si multe altele, sunt de obicei transmise de mainile contaminate. Chiar si infectiile respiratorii, care pot fi transmise prin tuse sau stranut, sunt de fapt transmise mai des cu mana decat cu aerul.
Prin urmare, nu este o exageratie sa spunem ca simpla obisnuinta de a va spala frecvent pe maini va poate salva viata, nu numai ale voastre, ci si ale persoanelor cu care aveti contact. Acest lucru este deosebit de important daca aveti un contact strans cu bebelusii, persoanele in varsta sau bolnavii.
In acest articol, va vom explica de ce mana este o ruta atat de importanta pentru transmiterea bolii. Va vom invata, de asemenea, cand igiena mainilor este importanta si care sunt modalitatile potrivite de a va spala pe maini.
De ce este important sa te speli pe maini de fiecare data cand este nevoie?
Gandeste-te: cand tusesti sau stranti, ce parte a corpului folosesti pentru a-ti proteja gura? Cand iti curge nasul, ce parte a corpului folosesti cel mai mult pentru a-l curata? Cand ati fost la baie, ce parte a corpului folositi pentru a va curata? Cand cobori o scara intr-un loc public, ce folosesti pentru a te sprijini pe balustrada? Si pentru a deschide usile sau a tine banii? Cand metroul sau autobuzul este plin si stai in picioare, ce parte a corpului tau folosesti pentru a te sprijini? Si sa schimbi scutecele copilului tau?
Acum reflecta: ce parte a corpului folosesti pentru a prepara mancare? Ce parte a corpului folosesti pentru a manca? Si sa va scarpinati ochii sau nasul. Si sa va spalati dintii? De cate ori pe zi iti freci buzele?
Chiar daca in unele dintre aceste cazuri folosesti batista sau hartie pentru a te ajuta, adevarul este ca intotdeauna sunt mainile care sunt direct implicate in toate aceste activitati.
In momentul de fata, exista miliarde de microbi pe mainile tale. Evident, majoritatea sunt inofensive si fac parte din flora microbiana naturala a pielii tale. Cu toate acestea, nu toti microbii cu care mainile noastre vin in contact in timpul zilei nu sunt inofensivi.
Cum transmit mainile infectiile?
Exista nenumarate moduri prin care o infectie poate fi transmisa de la o persoana la alta prin maini. Virusii, ciupercile, bacteriile si parazitii sunt germeni care pot fi transmisi printr-o simpla strangere de mana.
Vom descrie trei situatii simple de zi cu zi pentru a arata cum este comun acest tip de contaminare.
Transmiterea germenilor in comunitate
O persoana de la scoala sau la locul de munca are gripa. Ea foloseste mainile pentru a-si proteja gura atunci cand stranuta si pentru a-si curata secretiile de pe nas. Fara sa se spele pe maini, atinge mouse-ul computerului, atinge telefonul, se apleaca pe masa si apoi foloseste balustrada pentru a cobori scarile. Virusurile cailor respiratorii din mainile dvs. contaminate sunt transportate la toate obiectele pe care persoana cu gripa le-a manipulat pe parcursul zilei. Virusul gripei, care tocmai a fost depus pe aceste obiecte pot supravietui pe ele timp de cateva ore.
Mai tarziu, ajungi in incaperea pe care bolnavul o folosea. Folositi acelasi mouse si tastatura, vorbiti la telefon si va sprijiniti mainile la aceeasi masa. Dintr-o data, simti o usoara mancarime in ochi si iti folosesti inocent mana pentru a-l scarpina. Bine, ai luat in corpul tau virusurile care erau in mediul inconjurator. Indiferent daca veti obtine sau nu gripa depinde de virulenta virusului si de capacitatea sistemului imunitar de a preveni replicarea acestui germen pe care tocmai l-ati dobandit. Cert este ca exista sanse mari sa va imbolnaviti chiar daca nu ati intalnit niciodata persoana care v-a transmis virusul.
Daca persoana cu gripa avea obiceiul sa se spele pe maini dupa contactul cu secretiile sale, ar evita contaminarea obiectelor folosite de alte persoane. Pe de alta parte, daca ai fi obisnuit sa te speli pe maini inainte de a le aduce la ochi sau la gura, probabil ca nu ai fi fost contaminat.
Transmiterea germenilor in prepararea alimentelor
O persoana care lucreaza in bucataria unui bar sau restaurant simte nevoia de a merge la WC in timpul programului de lucru. Intr-un singur gram de fecale exista mai mult de un trilion de germeni. Chiar daca persoana este atenta atunci cand se curata cu hartie igienica, simplul act de activare determina aruncarea in aer a mii de germeni. Intr-o baie, practic tot ce este in jurul toaletei este contaminat. De aceea, sa mergi la baie si sa nu te speli pe maini, este aproape sigur sa pleci de acolo cu mainile contaminate de germenii care traiesc in fecale.
Daca bucatarul nu se spala pe maini, de acum inainte, orice mancare pe care o pregateste va fi contaminata si poate fi transmisa clientilor restaurantului, mai ales daca este vorba de mancare cruda. Daca bucatarul este infectat cu o boala, situatia este si mai grava. Dupa ce ai fost la WC, mana ta poate avea cantitati mari de oua parazite, virusi care provoaca gastroenterita, virusuri hepatita A sau diverse bacterii care provoaca diaree.
Transmiterea germenilor in spital
Un medic sau o asistenta viziteaza un pacient infectat cu un germen. O examineaza, atinge lenjeria de pat si ii strange mana. Orice germen care infecteaza pacientul, trece automat in mainile medicului. Apoi, medicul merge intr-o alta camera si repeta aceeasi procedura cu noul pacient. Daca medicul nu si-a spalat mainile, a luat doar germeni de la un pacient la altul.
Un pacient care a fost internat in spital pentru o problema poate ajunge sa aiba o sedere prelungita in spital pentru o infectie in spital, cauzata de un membru al echipei de sanatate care nu a efectuat o igiena corespunzatoare a mainilor.
Studiile arata ca spalarea mainilor de catre echipa medicala inainte si dupa examinarea oricarui pacient este cea mai importanta masura pentru a reduce aparitia infectiei nosocomiale.
Cand trebuiesc spalate mainile?
Pentru a evita transmiterea bolilor, mainile trebuie spalate intotdeauna in urmatoarele situatii:
- Inainte si dupa pregatirea mancarii.
- Inainte de a incepe sa mananci.
- Inainte de a trata orice rana.
- Inainte si dupa contactarea oricarei persoane bolnave.
- Ianinte si dupa utilizarea baii.
- Dupa schimbarea scutecelor sau curatarea unui copil care s-a dus la baie.
- Dupa suflarea nasului, tusea, stranutul sau contactul cu orice tip de descarcare a corpului.
- Dupa ce ai dat mana altcuiva.
- Dupa intrarea in contact cu animalele.
- Dupa manipularea gunoiului.
- De fiecare data cand mana este clar murdara.
De asemenea, ar trebui sa va spalati pe maini dupa contactarea suprafetelor pentru uz public, cum ar fi balustrade, transport in comun sau bani. Atata timp cat nu aveti acces la apa sau dezinfectant gel cu alcool, evitati sa va aduceti mainile la gura, nas sau ochi. Atata timp cat germenul este limitat la piele, nu va va face rau. Pielea noastra este un fel de armura impotriva microorganismelor. Problema este ca atunci cand punem o mana murdara in gura sau atingem o rana, oferim germenilor accesul in interiorul corpului nostru.
Cum trebuie sa va spalati mainile?
Pentru a elimina in mod fiabil germenii prezenti pe mainile tale, procesul de igiena trebuie sa urmeze cativa pasi. Nu este suficient sa te speli pe maini doar cu apa, trebuie sa folosesti sapun. Sapunul comun este acceptabil, dar forma lichida este cea mai buna.
Procesul de spalare a mainilor trebuie sa dureze cel putin 30 pana la 40 de secunde. Studiile arata ca, daca va spalati pe maini mai putin de 10 secunde, cantitati mari de germeni raman viabile. Si daca nu petreceti nici macar 5 secunde in acest proces, rezultatul final este practic nul, ca si cum nu v-ati spalat mainile.
Care este mai bun: sapunul obisnuit sau sapunul antibacterian?
Desi exista o multime de publicitate pentru sapunuri antimicrobiene, intarind bunul simt ca acest tip de sapun este mai eficient, de fapt nu este mai bun decat sapunul obisnuit si poate totusi face rau.
Spre deosebire de ceea ce se intampla in sapunul antimicrobian, principalul mecanism de actiune al sapunului obisnuit este acela de a nu ucide germenii, ci de a-i elimina si elimina atunci cand mana este clatita.
Mai jos, enumeram motivele pentru care ar trebui sa utilizati sapun obisnuit in loc de sapun antibacterian sau antimicrobian:
- Studiile arata ca sapunurile antimicrobiene nu sunt superioare sapunurilor comune in prevenirea transmiterii bolii.
- Sapunul obisnuit este mai ieftin.
- Utilizarea pe scara larga a sapunului antimicrobian poate duce la dezvoltarea bacteriilor rezistente.
- Studiile efectuate pe animale au aratat ca triclosanul, substanta activa folosita in sapunurile antibacteriene, poate cauza probleme de sanatate, cum ar fi modificari ale functiei tiroidiene, infertilitate, pubertate precoce sau alte modificari endocrinologice.
- Copiii expusi frecvent la triclosan prezinta un risc crescut de a dezvolta alergii, inclusiv alergie la polen, rinita alergica si alergie la arahide.
- Sapunul antimicrobian este mai agresiv pentru mediu decat sapunul obisnuit.
Care este mai bun: sapunul obisnuit sau dezinfectantul gel cu alcool?
Dezinfectantul gel (cu cel putin 60% alcool) este o metoda alternativa si foarte eficienta de a va curata mainile si de a preveni infectiile.
Multe persoane prefera gel decat sapunul din urmatoarele motive:
- Dezinfectantul gel cu alcool este la fel de eficient ca spalarea mainilor.
- Dezinfectantul gel cu alcool nu este mai agresiv pentru piele decat sapunurile obisnuite.
- In timp ce igiena corecta a mainilor dureaza 30 pana la 40 de secunde, in doar 20 de secunde, dezinfectantul gel cu alcool este deja eficient (timpul necesar pentru ca alcoolul sa se usuce complet).
- Dezinfectantul gel cu alcool nu trebuie clatit.
- Puteti transporta o punga mica in geanta, avand-o disponibila oricand.
Cu toate acestea, atunci cand mainile dvs. sunt clar murdare sau unse, ar trebui sa de preferinta sa spalati cu apa si sapun. De asemenea, este important sa ne amintim ca dezinfectantul gel cu alcool este mult mai scump decat sapunul obisnuit.
Profesionistii din domeniul sanatatii pot folosi dezinfectantul gel cu alcool pentru a inlocui spalarea mainilor, dezinfectantul gel cu alcool nu este la fel de eficient ca sapunul impotriva bacteriei Clostridium difficile, care este o cauza majora de diaree la pacientii internat in spital.
Surse medicale:
https://www.cdc.gov/handwashing/index.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2813169/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17683018
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16023513
https://www.uptodate.com/contents/infection-control-in-the-outpatient-setting
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19715426