Mirosul si gustul sunt doua simturi puternice care lucreaza in armonie. Capacitatea de a gusta ceva este foarte influentata de capacitatea cuiva de a mirosi o aroma. Puterea noastra mirositoare joaca, de asemenea, un rol important in a ne avertiza impotriva incendiilor daunatoare sau chiar amenintatoare de viata, a substantelor chimice toxice, a substantelor otravitoare sau a anumitor gaze.
Exista multe cauze in spatele pierderii mirosului (anosmia) si gustului (ageuzia). Una dintre cauzele principale este imbatranirea, care duce la degenerarea celulelor nervoase care controleaza mirosul si papilele gustative.
Alte cauze includ fumatul excesiv, deficiente nutritionale, anumite boli ale sistemului nervos, radioterapie, febra, cai nazale blocate, sinuzite, infectii virale sau ale cailor respiratorii superioare cum ar fi raceala, gripa sau COVID-19 si boli ale gingiilor.
Remedii pentru sinuzita gasiti aici 8 remedii naturale pentru sinuzita
Despre pierderea mirosului si a gustului in COVID-19 cititi aici Pierderea gustului si mirosului in infectia cu virusul COVID-19: In cat timp revine simtul si ce poti face
Pierderea mirosului si a gustului poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii, ducand adesea la pierderea poftei de mancare si la o alimentatie deficitara, deoarece mancarea alimentelor devine mai putin placuta. Acest lucru poate contribui la depresie si la multe alte probleme de sanatate. Daca va confruntati cu pierderea gustului si a mirosului, incercati cateva remedii naturiste simple pentru a ajuta la restabilirea acestor simturi importante.
Remedii naturiste pentru pierderea mirosului si a gustului
Iata 10 remedii naturiste pentru pierderea mirosului si a gustului ce te ajuta la refacerea simturilor.
1. Ulei de ricin
Uleiul de ricin este unul dintre cele mai bune remedii naturiste pentru pierderea mirosului si a gustului. Are proprietati antimicrobiene, antioxidante si antiinflamatorii, care ajuta la mentinerea cailor nazale curate.
- Se incalzeste putin ulei de ricin intr-un cuptor cu microunde pentru cateva secunde.
- Pune 1 picatura de ulei cald in fiecare nara.
- Faceti acest lucru de doua ori pe zi, dimineata si inainte de a merge la culcare.
- Repetati pana cand va recapatati simtul mirosului si al gustului.
2. Usturoiul
De asemenea, usturoiul ajuta la restabilirea simturilor mirosului si gustului. Ajuta la curatarea congestiei nazale si la deschiderea cailor nazale blocate, imbunatatind la randul sau puterea de mirosire.
- Taiati 2 sau 3 catei de usturoi.
- Puneti-le in 1 cana de apa si fierbeti timp de 5 pana la 10 minute.
- Se strecoara si se bea cat este inca cald.
- Repetati de 2 sau 3 ori pe zi.
3. Ghimbir
Ghimbirul este un alt remediu eficient pentru pierderea mirosului si a gustului. Aroma intepatoare a ghimbirului poate imbunatati calitatea senzoriala a alimentelor si poate face ca mancarea sa fie o experienta mai placuta. De asemenea, activeaza papilele gustative si stimuleaza gustul.
- Mestecati bucati mici de ghimbir crud la intervale regulate.
- Amestecati ½ lingurita de ghimbir tocat marunt si un praf de sare gema. Consumati-l cu 30 de minute inainte de a lua masa in fiecare zi timp de cateva saptamani.
- De asemenea, puteti bea 2 pana la 3 cani de ceai de ghimbir pe zi.
4. Inhalare de abur
Inhalarea aburului va poate ajuta sa va recastigati simtul de mirosului si gustativ, daca cauza este congestia nazala.
Aburul umed si cald va reduce inflamatia si va elimina blocajul din caile nazale.
- Fierbeti putina apa intr-o tigaie mica.
- Adaugati cateva picaturi de ulei esential de menta sau eucalipt in apa.
- Acoperiti-va capul cu un prosop si inspirati aburul pentru cateva minute.
- Faceti acest lucru de cel putin 2 ori pe zi.
5. Piper Cayenne
Daca sinuzita, raceala comuna sau infectiile cailor respiratorii superioare (raceala, gripa sau COVID-19) cauzeaza pierderea mirosului si a gustului, incercati piperul cayenne. Componenta sa activa, capsaicina, ajuta la reducerea congestiei nazale. De asemenea, stimuleaza productia de saliva, ceea ce imbunatateste gustul.
- Se amesteca cate 1 lingurita de piper cayenne si miere si se bea de cateva ori pe zi pentru a elimina mucusul si a stimula secretia.
- Includeti piper cayenne in gatit pentru a va ajuta sa va stimulati glandele salivare. Puteti folosi si piper negru deoarece stimuleaza papilele gustative .
6. Lamaie
Mirosul de citrice si aroma sucului de lamaie va pot ajuta sa va restabiliti simtul mirosului si a gustului. In plus, este bogat in vitamina C, un antioxidant care intareste imunitatea organismului pentru a ajuta la combaterea bolilor si infectiilor.
- Stoarceti sucul de la 1 lamaie intr-un pahar cu apa calda. Amestecati 2 lingurite de miere cruda. Bea amestecul cald de doua ori pe zi.
- Mancati o bucata mica de lamaie proaspata sau murata intre mese pentru a stimula papilele gustative.
- Puneti cateva picaturi de ulei esential de lamaie pe o batista si adulmecati-l dimineata si seara, timp de cateva secunde. Faceti acest lucru timp de cateva saptamani.
- De asemenea, folositi suc de lamaie pentru a spori aroma alimentelor.
7. Otet de mere
Chiar daca otetul de mere are un gust acru si acid, functioneaza ca un stimulator pentru papilele gustative. Ajuta la uciderea bacteriilor din gura pentru a va ajuta sa va restabiliti simtul mirosului si a gustului. De asemenea, ajuta la tratarea unei infectii ale sinusurilor.
- Adaugati 1 lingura de otet de mere, nefiltrat si ¼ de lingurita de bicarbonat de sodiu la ½ pahar de apa. Beti aceasta solutie de 2 ori pe zi.
- Alternativ, adaugati doar 1 pana la 2 lingurite de otet de mere, nefiltrat si putina miere intr-un pahar cu apa si beti-l inainte de masa de 2 sau 3 ori pe zi.
8. Tragere de ulei
Tragerea cu ulei, o practica ayurvedica straveche, va poate ajuta sa va restabiliti simtul mirosului. Extragerea uleiului va ajuta sa va mentineti papilele gustative umede, ceea ce este util in imbunatatirea simtului gustului. In plus, ajuta la eliminarea toxinelor. Puteti face tragerea de ulei cu nuca de cocos, susan sau orice ulei vegetal comestibil.
- Puneti 1 lingura de ulei de cocos extravirgin in gura.
- Invartiti bine in jurul gurii timp de 10 pana la 15 minute.
- Scuipati uleiul si clateste-ti gura cu apa calda.
- La final, spalati-va pe dinti ca de obicei.
- Urmati acest proces zilnic dimineata inainte de a manca orice.
Nota: Nu inghititi uleiul.
9. Scortisoara
Potrivit Ayurveda, scortisoara poate ajuta la tratarea pierderii mirosului si gustului. Aroma sa puternica poate stimula papilele gustative, in timp ce mirosul sau dulce va poate spori puterea de mirosire.
- Amestecati bine cantitati egale de pudra de scortisoara si miere cruda.
- Frecati acest amestec pe limba.
- Lasati-l sa actioneze 10 minute, apoi clatiti-va gura cu apa calduta.
- Repetati de doua ori pe zi timp de cateva zile.
10. Mancati alimente bogate in zinc
Deficienta de zinc este adesea asociata cu pierderea gustului si a mirosului. Prin urmare, consumul mai multor alimente bogate in zinc sau administrarea unui supliment de zinc va poate ajuta la clarificarea problemei. Simptomele deficientei de zinc includ pete albe sau creste orizontale adanci pe unghii, caderea parului si vindecarea lenta. Daca observati aceste semne, adresati-va medicului dumneavoastra sa testeze aceasta deficienta.
- Mancati mai multe alimente bogate in zinc, cum ar fi stridii, fasole, nuci, cereale integrale, cereale fortificate pentru micul dejun si produse lactate.
- Puteti lua si un supliment de zinc, dupa consultarea medicului.
Sfaturi suplimentare
- Puneti o mana de frunze de curry zdrobite intr-un pahar cu apa. Lasati-l sa stea timp de 30 de minute, strecurati si beti apa de doua ori pe zi.
- Adaugati 1 lingura de frunze de menta proaspata la 1 cana de apa. Se acopera si se lasa la macerat timp de 30 de minute, apoi se strecoara. Beti aceasta infuzie de doua ori pe zi.
- Daca caile nazale sunt blocate din cauza unei raceli, odihna si somnul adecvate sunt cel mai bun remediu.
- Pastrati o igiena orala adecvata. Periati si folositi ata dentara de doua ori pe zi si clatiti-va bine gura cu apa dupa ce ati mancat.
- Luati toate masurile posibile pentru a tratati o infectie a sinusurilor .
- Adaugati mirodenii la alimente pentru a le face mai gustoase.
- Includeti o varietate de alimente in fiecare masa. Acest lucru va va ajuta sa va bucurati de mancare.
- Renuntati la fumat, deoarece va poate afecta definitiv si simturile.
- Evitati alimentele si lichidele foarte fierbinti, deoarece va pot deteriora papilele gustative.
- Beti un pahar cu apa la intervale regulate pentru a preveni uscarea gurii care poate afecta negativ simtul gustului.
- Utilizati un umidificator pentru a creste umiditatea din aer.
- Mergeti la o plimbare rapida de 10 minute sau alergati inainte de a manca. Simtul mirosului este mai mare dupa efort.