Pierderea gustului si mirosului in infectia cu virusul COVID-19: In cat timp revine simtul si ce poti face

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

COVID-19 produce de obicei o serie de simptome asemanatoare gripei, inclusiv tuse si oboseala, dar poate provoca si pierderea gustului si a mirosului. Gustul si mirosul se poate recupera sau se poate imbunatati in decurs de 4 saptamani de la eliminarea virusului de catre organism, dar uneori poate dura cateva luni pana se imbunatatesc.

Pierderea gustului si a mirosului este un simptom timpuriu frecvent al COVID-19. Prin urmare, oricine observa schimbari in aceste simturi ar trebui sa inceapa auto-izolarea si sa faca un test COVID-19. Cititi mai multe aici Simptomele COVID 19 pe zile: Zilele 4 si 5 ale infectiei cu coronavirus sunt cele mai critice

Modificarile ar putea include:

 • gustul si mirosul fiind mai putin sensibile decat in ​​mod normal
 • lipsa simtului mirosului sau gustului
 • alimente cu gust ciudat
 • senzatie de miros neobisnuit

Cand o persoana contracteaza SARS-CoV-2 si dezvolta COVID-19, pierderea gustului si a mirosului ar putea fi singurul lor simptom.

Acest articol discuta despre pierderea gustului si a mirosului ca simptom al COVID-19, inclusiv despre cum sa faci fata si cand sa cauti ajutor medical.

Cat de frecventa este pierderea gustului si mirosului la persoanele cu COVID-19?

O meta-analiza din 2020 a observat ca 53% dintre persoanele care au contractat COVID-19 au avut probleme cu gustul si mirosul. O pierdere a gustului sau a mirosului sau o reducere a acestor simturi se poate manifesta devreme si ar putea fi un simptom initial al COVID-19. Cercetatorii observa ca, daca mai multi oameni ar sti acest lucru, ar putea incuraja diagnosticarea si tratamentul mai devreme.

Cat de severa este pierderea gustului si mirosului cu COVID-19?

Potrivit unui studiu din 2020 , o pierdere brusca si severa a gustului si a mirosului in absenta unei alergii sau a altor afectiuni nazale cronice ar putea fi un simptom timpuriu al COVID-19.

Cu toate acestea, daca cineva se confrunta cu orice fel de disfunctie neasteptata in gust si miros, chiar daca este usoara, ar trebui sa se autoizoleze si sa faca un test pentru COVID-19.

Aceasta pierdere a gustului si a mirosului poate aparea la persoanele care nu prezinta alte simptome ale COVID-19.

Testarea pierderii gustului sau mirosului

Pentru a testa pierderea gustului acasa, o persoana ar trebui sa incerce alimente cu condimente puternice si sa verifice daca pot detecta diferente intre arome.

O persoana isi poate testa simtul mirosului alegand doua articole cu arome puternice si contrastante, cum ar fi granulele de cafea si o portocala, si mirosindu-le individual pentru a vedea daca pot detecta diferente.

Medicii folosesc diferite teste pentru a diagnostica pierderea gustului si a mirosului. Pentru a diagnostica pierderea gustului, acestia pot efectua un test de „inghititura, scuipat si clatit”. Pentru a confirma pierderea mirosului, pot folosi o brosura care contine margele mici, care produc mirosuri diferite atunci cand cineva le zgarie.

Cu toate acestea, din cauza restrictiilor COVID-19, este posibil ca persoana sa nu poata fi supusa la unul dintre aceste teste personal la o interventie chirurgicala a medicului. Daca persoana si-a pierdut recent simtul gustului sau mirosului si doreste sfatul medicului, ar trebui sa-si sune medicul si sa vorbeasca prin telefon.

Pierderea brusca a gustului si mirosului ar putea fi un simptom timpuriu al COVID-19, astfel incat persoana care experimenteaza acest lucru ar trebui sa inceapa sa se autoizoleze si sa faca un test COVID-19.

Pierderea este temporara?

In majoritatea cazurilor, pierderea mirosului si a gustului datorata COVID-19 este temporara.

Cercetatorii din spatele unui studiu multicentric au descoperit ca la 2 luni, 75-80% dintre oameni si-au recapatat gustul si mirosul, iar 95% si-au recapatat aceste simturi la 6 luni. In plus, au observat ca persoanele care si-au pierdut gustul si mirosul au prezentat, de asemenea, simptome mai usoare ale COVID-19.

In cazuri mai rare , oamenii pot necesita tratament continuu si monitorizarea gustului si mirosului lor.

Ce poti face pana la recuperare

Gustul si mirosul sunt o parte importanta a vietii de zi cu zi.

Pierderea gustului si a mirosului este adesea foarte nelinistitoare, deoarece aceste simturi au o influenta majora asupra preferintelor alimentare. Atunci cand o persoana nu mai poate gusta sau mirosi, poate experimenta modificari ale greutatii corporale datorita faptului ca nu mai mananca aceleasi alimente pe care le savura.

Daca o persoana si-a pierdut gustul si mirosul din cauza COVID-19, ar trebui sa inceapa sa observe imbunatatiri semnificative in 4 saptamani , desi o recuperare completa poate dura 6 luni sau mai mult . Concentrarea asupra simptomelor ca temporara este o strategie buna atunci cand va simtiti coplesiti de faptul ca nu gustati sau mirositi nimic.

Atunci cand o persoana nu-si mai poate gusta sau mirosi alimentele in mod corespunzator, poate lua masuri pentru ca mesele sa fie mai interesante. Acestea includ :

 • alegerea meselor cu o varietate de culori si texturi
 • folosind ierburi aromate si condimente pentru arome mai puternice
 • adaugand branza, bucati de slanina, ulei de masline sau nuci prajite
 • evitand mesele care combina multe ingrediente

Unele persoane pot beneficia de antrenamentul mirosului pentru a-si ajuta simtul mirosului sa revina mai repede. Antrenamentul implica mirosul a patru parfumuri timp de aproximativ 20 de secunde pe zi. Concentrarea pe fiecare miros ar putea ajuta la recuperare. O persoana ar putea aplica acest antrenament dupa gust alegand diferite arome de alimente.

De ce COVID-19 afecteaza gustul si mirosul?

Ramane neclar de ce COVID-19 poate afecta gustul si mirosul atat de mult.

teorie este ca SARS-CoV-2, ca si in cazul altor virusi similari, provoaca inflamatii in nas care duc la pierderea neuronilor olfactivi sau mirositi.

Cercetatorii observa, de asemenea, ca expresia receptorilor de celule umane la care se leaga SARS-CoV-2 este mai mare in cavitatea nazala si celulele din tesutul olfactiv.

Cand sa soliciti ajutor medical daca te confrunti cu pierderea gustului si mirosului

Pierderea mirosului si a gustului ar putea fi un simptom timpuriu al COVID-19 si poate fi singurul simptom pe care il experimenteaza o persoana.

Alte simptome care trebuie avute in vedere includ :

 • o tuse
 • o durere in gat
 • congestionare
 • oboseala
 • dureri de cap si corp
 • febra sau frisoane
 • dificultati de respiratie

Persoanele cu aceste simptome ar trebui sa contacteze furnizorul lor de asistenta medicala online sau prin telefon. De asemenea, ar trebui sa se autoizoleze si sa faca un test COVID-19.

Daca cineva are simptome severe – de exemplu, se lupta sa respire – ar trebui sa solicite asistenta medicala de urgenta.

Concluzie

Pierderea gustului si a mirosului poate fi un semn precoce al COVID-19. Oamenii ar putea experimenta o pierdere partiala sau totala a acestor simturi. Pierderea simturilor gustului si mirosului poate fi uneori singurul simptom pe care il provoaca COVID-19.

Simptomele sunt de obicei temporare, iar gustul si mirosul ar trebui sa se imbunatateasca semnificativ sau sa revina in termen de 4 saptamani. Cu toate acestea, in unele cazuri, aceasta poate dura pana la 6 luni.

Daca o persoana are o pierdere brusca si neasteptata a gustului si a mirosului, ar trebui sa se autoizoleze si sa faca un test COVID-19.

(Visited 7.171 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!