Pilula contraceptiva poate cauza cancer?

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Pilula contraceptiva este o metoda contraceptiva extrem de eficienta, cu o rata de succes de aproximativ 97% si poate atinge incredibilul 99,9% daca este administrat corect. Aceste rezultate au facut contraceptivele orale una dintre cele mai populare metode de control al nasterilor din lume. In prezent, aproximativ 10% din populatia feminina de varsta fertila foloseste in mod regulat pilula ca metoda de control al nasterii.

Cu toate acestea, de la inceputul anului de comercializare, in anii 1960, comunitatea stiintifica si publicul sunt preocupati sa stie daca exista vreo legatura directa intre utilizarea de anticonceptionale si a cancer mai ales cei care au o relatie stransa cu hormoni feminini, cum ar fi cancerul mamar, ovarian sau uterin.

La urma urmei, pilula contraceptiva creste riscul de a avea un cancer sau va ajuta la prevenirea debutului?

In acest articol vom explica ce spun studiile stiintifice din ultimele decenii despre relatia dintre contraceptivele hormonale si incidenta neoplasmelor maligne.

Tipuri de pilule contraceptive

Exista 2 tipuri de pilule contraceptive pe piata: cele compuse din hormonii estrogen si progesteron si cei compusi din progesteron, numiti mini-pilula.

In primii ani de existenta, doza de hormoni in pilule a fost foarte mare, provocand un mare numar de efecte secundare, cum ar fi bolile cardiovasculare, tromboza si cazuri eventual cancer. Pana in 1975, studiile au indicat un risc crescut de cancer de san si de col uterin la femeile care au luat pilula contraceptiva.

In ultimele decade, totusi, cantitatea acestui hormon in contraceptivele orale a scazut constant. In plus, varietatea hormonilor sintetici sa schimbat mult. Numai in legatura cu progesteronul, forma sintetica a progesteronului, exista in prezent aproximativ o duzina de tipuri.

Prin urmare, studiile din anii ’70 si ’80 nu pot fi evaluate astazi, deoarece compozitia pilulelor contraceptive sa schimbat substantial. Trebuie sa evaluam ce ne spun cele mai recente studii. Ceea ce descriem aici este dovada pana in prezent pentru tipurile de cancer cel mai frecvent asociate cu utilizarea pilulei.

Risc general de cancer la utilizatorii contraceptivei

Se estimeaza ca peste 300 de milioane de femei au utilizat pilula contraceptiva in timpul vietii, majoritatea timp de mai multi ani consecutiv. Astfel, din punctul de vedere al sanatatii publice, este esential sa se inteleaga daca utilizarea pe scara larga a acestei metode contraceptive contribuie la o crestere a incidentei globale a cancerului, indiferent de tipul specific.

Dupa cum vom vedea mai jos, pilula pare sa creasca riscul unor tipuri de tumori maligne, dar, de asemenea, ajuta la reducerea aparitiei altor tipuri de tumori maligne. Dar, in general, pilula va creste cazurile de cancer din lume? Ar fi posibil ca, in numele controlului nasterii, sa provocam mai multe cazuri de cancer in populatie decat ar fi de asteptat daca nu ar exista pastile contraceptive?

Pentru a incerca sa raspunda la aceasta intrebare, un studiu mare in engleza a insotit aproximativ 50 de mii de femei pentru o medie de 24 de ani. Jumatate dintre ei foloseau pilule contraceptive, iar cealalta jumatate nu luasera niciodata o pastila. Rezultatele au aratat o reducere de aproximativ 12% in numarul total de toate tipurile de cancer si 29% in cazurile de cancer ginecologic din grupul care a folosit pilula. Pe de alta parte, cand a fost observat singurul grup de femei care au utilizat pilula pentru mai mult de 8 ani fara oprire, a existat o tendinta de a creste numarul total de cazuri de cancer, in special in cazul celor care au fumat.

Este important de retinut faptul ca studiul, in ciuda faptului ca a fost publicat in 2007, a inceput in 1968, acoperind multi ani de utilizare a contraceptivelor cu doze mari de hormoni. Peste 75% dintre femeile din pastilelor utilizate cu doze de cel putin 50 mcg de etinil estradiol (estrogen), care este o doza mai mare decat cele mai multe noi pastile, care au, de obicei, intre 20 si 40 mcg de etinil estradiol.

Riscul cancerului endometrial

Endometrul este numele pe care il dam tesutului care aliniaza cavitatea intrauterina. Cancerul endometrial este cel de-al saselea tip de cancer cel mai frecvent, cu aproximativ 300.000 de cazuri pe an la nivel mondial. Acest tip de cancer afecteaza de obicei femeile de peste 50 de ani, fiind de 61 de ani varsta medie la care este diagnosticata.

De cativa ani am stiut ca utilizarea contraceptivei contraceptive ajuta la reducerea incidentei cancerului endometrial cu 50%. Mai multe studii arata ca, cu cat este mai mare timpul de utilizare a contraceptivelor orale, cu atat riscul de aparitie a cancerului endometrial este mai mic. Chiar mai impresionant este ca efectul protector este mentinut mai mult de 20 de ani dupa oprirea pilulei.

Risc de cancer ovarian

Cancerul ovarian este cel de-al saptelea cel mai frecvent tip de cancer la femei, cu aproximativ 230.000 de cazuri pe an la nivel mondial. Cu toate acestea, el este cel mai mortal cancer ginecologic, deoarece nu este diagnosticat de obicei in stadiile incipiente.

Ca si in cazul cancerului endometrial, utilizarea contraceptivelor hormonale ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de aparitie a cancerului ovarian. Studiile arata ca, dupa 1 an de utilizare, riscul este redus cu aproximativ 10%. Dupa 5 ani, incidenta cancerului ovarian devine cu 50% mai scazuta si acest efect de protectie este mentinut mai mult de 30 de ani dupa suspendarea pilulei.

Risc de cancer de col uterin

Cancerul de col uterin este al treilea tip cel mai frecvent la femei, cu aproximativ 550.000 de cazuri noi pe an la nivel mondial.

Cancerul de col uterin este strans legat de infectia cu virusul HPV, care este responsabil pentru mai mult de 90% dintre cazuri. Studiile sugereaza ca la femeile care au HPV, utilizarea contraceptivului creste riscul de a dezvolta cancer de col uterin. Cu cat femeia preia pilula, cu atat este mai mare riscul. Cu toate acestea, vestea buna este ca, dupa 10 ani de suspendare a pilulei contraceptive, riscul de cancer este din nou acelasi ca si in restul populatiei feminine.

Deoarece majoritatea cancerelor de col uterin apar numai la femeile cu varsta cuprinsa intre 45 si 50 de ani, utilizarea contraceptivelor orale in varsta de 20 si 30 de ani este sigura, deoarece chiar daca exista o crestere a riscului, Incidenta noilor cazuri de cancer la femeile tinere este inca foarte scazuta. Este suficient ca femeia sa intrerupa pilula in jurul varstei de 40 de ani, ca in cea mai critica faza, de la varsta de 50 de ani, ea nu mai are influenta negativa a hormonilor contraceptivi.

La femeile care nu au virusul HPV nu exista dovezi ca pilula creste riscul de aparitie a cancerului de col uterin.

Pentru mai multe informatii despre HPV si cancerul de col uterin, accesati urmatoarele articole:

Risc de cancer mamar

Cancerul de sani este cel mai frecvent cancer la femei si al doilea cel mai frecvent la om.

Relatia dintre utilizarea pilulei contraceptive si cancerul mamar nu este inca bine inteleasa, deoarece diferitele studii asupra subiectului au aratat rezultate contradictorii. Studiile mai vechi, initiate in anii 1970 sau 1980, au indicat o crestere mica a riscului. Ca si in cazul cancerului de col uterin, aceste studii au aratat ca riscul crescut dispare dupa suspendarea pilulei. Cele mai recente studii, cu toate acestea, nu au aratat nici un risc crescut de cancer de san la utilizatorii de contraceptive hormonale. Prin urmare, nu exista suficiente dovezi pentru a afirma ca contraceptivele hormonale, in dozele actuale, cresc riscul de aparitie a cancerului de san.

Aceasta dificultate in stabilirea oricarei relatii casuale apare nu numai pentru ca nivelurile hormonale din pilule au scazut de-a lungul anilor, ceea ce creeaza o confuzie in studiile pe termen lung, dar si pentru ca cancerul la san este rar la femeile tinere. Chiar daca se inregistreaza o crestere a procentului de risc, deoarece incidenta este in mod natural foarte scazuta, rezultatul final va ramane la fel de scazut.

Risc de cancer la ficat

Utilizarea contraceptivelor hormonale este in mod clar legata de un risc crescut de aparitie a adenomului hepatic, care este o tumoare benigna a ficatului. Cu toate acestea, acest risc a scazut de-a lungul anilor, deoarece nivelurile pastilelor de estrogen sunt reduse progresiv. Aceste tumori benigne pot sangera sau rupe, dar riscul de transformare intr-un cancer este scazut, mai putin de 10%.

In ceea ce priveste cancerul hepatic numit hepatocarcinom, nu exista dovezi ca utilizarea pilulei contraceptive este legata de o crestere a incidentei acesteia.

(Visited 2.052 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!