Vaccinul pentru prevenirea cancerului de col uterin: Cine are nevoie de el, cum se administreaza vaccinul HPV si efecte secundare

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 647
 •  
 • 2
 •  
  649
  Shares

Majoritatea cancerelor de col uterin sunt asociate cu virusul papiloma uman (HPV), o infectie cu transmitere sexuala. Imunizarea pe scara larga cu vaccinul HPV ar putea reduce impactul cancerului de col uterin la nivel mondial. Iata ce trebuie sa stiti despre vaccinul HPV.

 Ce face vaccinul HPV?

Diferitele tulpini de HPV se raspandesc prin contact sexual si sunt asociate cu majoritatea cazurilor de cancer de col uterin. Gardasil 9 este un vaccin HPV aprobat de Food and Drug Administration (FDA) din SUA si poate fi utilizat atat pentru fete cat si pentru baieti.

Acest vaccin poate preveni majoritatea cazurilor de cancer de col uterin daca este administrat inainte ca o fata sau o femeie sa fie expusa virusului. In plus, acest vaccin poate preveni cancerul vaginal si vulvar la femei si poate preveni verucile genitale si cancerul anal la femei si barbati.

In mod teoretic, baietii vaccinati impotriva tipurilor de HPV asociate cu cancerul de col uterin ar putea ajuta, de asemenea, sa protejeze fetele de virusul prin scaderea posibila a transmiterii. Anumite tipuri de HPV au fost, de asemenea, legate de cancerele din gura si gat, astfel incat vaccinul HPV ofera probabil oarecare protectie impotriva acestor tipuri de cancer.

Ce este vaccinul impotriva HPV si cand trebuie administrat?

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) recomanda vaccinul HPV de rutina pentru fete si baieti cu varste cuprinse intre 11 si 12 ani, desi unele organizatii recomanda inceperea vaccinului la varsta de 9 sau 10 ani. Este ideal pentru fete si baieti sa primeasca vaccinul inainte ca acestea au contact sexual si sunt expusi la HPV, deoarece o data ce cineva este infectat cu virusul, vaccinul ar putea sa nu fie la fel de eficient sau poate ca nu ar functiona deloc.

Cercetarile au aratat ca primirea vaccinului la o varsta frageda nu este legata de inceperea mai devreme a activitatii sexuale. De asemenea, raspunsul la vaccin este mai bun la varste mai mici decat la varste mai inaintate.

In octombrie 2016, CDC a actualizat programul de vaccin HPV pentru a recomanda tuturor adolescentilor cu virste cuprinse intre 9 si 14 sa primeasca doua doze de vaccin HPV cu cel putin sase luni inainte, decat schema recomandata anterior cu trei doze.

Adolescenti si adulti tineri care incep seria de vaccin mai tarziu, la varste cuprinse intre 15 si 26 ani, ar trebui sa continue sa primeasca trei doze de vaccin.

U.S. Food and Drug Administration a aprobat recent utilizarea Gardasil 9 pentru barbati si femei cu varsta cuprinsa intre 9 si 45 de ani.

Cine nu ar trebui sa primeasca vaccinul HPV?

Vaccinul HPV nu este recomandat femeilor insarcinate sau persoanelor care sunt moderat sau grav bolnavi. Spuneti medicului dumneavoastra daca aveti orice alergie. De asemenea, daca ati avut o reactie alergica care pune viata in pericol la orice component al vaccinului sau la o doza anterioara de vaccin, nu trebuie sa luati vaccinul.

Vaccinul HPV ofera beneficii daca sunteti deja activ sexual?

Da. Chiar daca aveti deja o tulpina de HPV, puteti beneficia de vaccin, deoarece va poate proteja de alte tulpini pe care nu le aveti inca. Cu toate acestea, niciunul dintre vaccinuri nu poate trata o infectie HPV existenta. Vaccinurile va protejeaza numai de tulpini specifice de HPV pe care nu le-ati expus deja.

Are vaccinul impotriva cancerului de col uterin efecte secundare?

In general, efectele sunt de obicei usoare. Cele mai frecvente efecte secundare ale vaccinurilor HPV includ durere, umflare sau roseata la locul injectarii.

Uneori apare ameteli sau lesin dupa injectie. Daca ramaneti asezat timp de 15 minute dupa injectare, puteti reduce riscul de lesin. In plus, pot aparea dureri de cap, greata, varsaturi, oboseala sau slabiciune.

CDC si FDA continua sa monitorizeze vaccinurile pentru probleme neobisnuite sau severe.

Vaccinul HPV este necesar pentru inscrierea la scoala?

Vaccinul HPV face parte din programul de rutina al vaccinurilor pentru copii. Indiferent daca un vaccin devine sau nu o cerinta de inscriere la scoala, se decide de stat.

Femeile care au primit vaccinul impotriva HPV au nevoie de teste Papanicolau?

Da. Vaccinul HPV nu intentioneaza sa inlocuiasca testele Papanicolau. Screeningul de rutina pentru cancerul de col uterin prin testele regulate de la inceputul varstei de 21 de ani ramane o parte esentiala a ingrijirii medicale preventive a femeii.

Ce puteti face pentru a va proteja de cancerul de col uterin daca nu va aflati in grupul de varsta recomandat pentru vaccin?

HPV se raspandeste prin contact sexual – oral, vaginal sau anal. Pentru a va proteja de HPV, utilizati prezervativ de fiecare data cand faceti sex. In plus, nu fumati. Fumatul ridica riscul de aparitie a cancerului de col uterin.

Pentru a detecta cancerul de col uterin in primele etape, consultati-va furnizorul de servicii medicale pentru testele obisnuite la inceputul varstei de 21 de ani. Solicitati asistenta medicala prompta daca observati semne sau simptome de cancer cervical – sangerare vaginala dupa sex, intre perioade sau dupa menopauza, durere in timpul sexului.

Surse medicale:

 1. HPV vaccine information for clinicians. U.S. Centers for Disease Control and Prevention. http://www.cdc.gov/hpv/hcp/clinician-factsheet.html. Accessed July 7, 2016.
 2. Cox JT, et al. Recommendations for the use of human papillomavirus vaccines. http://www.uptodate.com/home. Accessed July 7, 2016.
 3. Petrosky E, et al. Use of 9-valent human papillomavirus (HPV) vaccine: Updated HPV vaccination recommendations of the advisory committee on immunization practices. Morbidity and Mortality Weekly. 2015;64:289.
 4. Genital HPV infection — CDC fact sheet. U.S. Centers for Disease Control and Prevention. http://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm. Accessed July 7, 2016.
 5. School starts soon — Is your child fully vaccinated? U.S. Centers for Disease Control and Prevention. http://www.cdc.gov/features/catchupimmunizations/. Accessed July 7, 2016.
 6. State vaccination requirements. U.S. Centers for Disease Control and Prevention. http://www.cdc.gov/vaccines/imz-managers/laws/state-reqs.html. Accessed July 7, 2016.
 7. Cervical cancer treatment — Patient version. National Cancer Institute. http://www.cancer.gov/types/cervical. Accessed July 9, 2016.
 8. Human papillomavirus 9-valent vaccine, recombinant. Micromedex 2.0 Healthcare Series. http://www.micromedexsolutions.com. Accessed Oct. 10, 2018.
 9. FDA approves expanded use of Gardasil 9 to include individuals 27 through 45 years old. U.S. Food and Drug Administration. https://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm622715.htm. Accessed Oct. 10, 2018.
 10. Human papillomavirus (HPV) vaccination: What everyone should know. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/vaccines/vpd/hpv/public/index.html. Accessed Oct. 10, 2018.
(Visited 2.408 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 647
 •  
 • 2
 •  
  649
  Shares

One thought on “Vaccinul pentru prevenirea cancerului de col uterin: Cine are nevoie de el, cum se administreaza vaccinul HPV si efecte secundare

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!