Exista tratament pentru virusul HPV?

Citeste

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
Vizualizari 190

Infectia cu Human Papilloma Virus, mai cunoscuta sub acronimul HPV, este cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala din lume.

Prezentarea clinica a HPV depinde de starea imuna a pacientului si de subtipul HPV prin care a fost infectat HPV. Unele persoane cu HPV nu pot dezvolta nici un semn sau simptom; unele persoane dezvolta verucile genitale, in timp ce altele dezvolta schimbari la nivel celular care le pot predispune la anumite tipuri de cancer. Practic, toate cazurile de cancer de col uterin si un procent mare de cazuri de cancer anal si penis sunt legate de infectia cu HPV.

In acest articol vom aborda doua intrebari simple:

1 – Poate fi vindecata o persoana infectata cu virusul HPV?
2 – Exista tratament pentru infectiile cauzate de virusul HPV?

Se poate vindeca HPV?

HPV poate fi vindecat? Raspunsul la aceasta intrebare nu este la fel de simplu precum suna, deoarece poate fi da sau nu, in functie de modul in care interpretati intrebarea.

Exista o diferenta intre vindecarea HPV si vindecarea leziunilor HPV. Deci, pentru a obtine raspunsul corect, trebuie mai intai sa explicam cum functioneaza HPV si care este evolutia naturala a virusului papilloma este in organismul nostru.

Pentru a rezuma ce va fi explicat in acest articol, putem face 3 declaratii:

HPV, de obicei, se vindeca in mod spontan in 80 pana la 90% din cazuri. Dupa 1 sau 2 ani, sistemul imunitar al majoritatii oamenilor este capabil sa distruga HPV si sa il elimine complet din corp.

Leziunile cauzate de HPV, fie ca sunt negi sau neoplaziile de col uterin, sunt vindecate prin tratament medical. Cu toate acestea, este important sa retineti ca vindecarea leziunilor HPV nu inseamna eliminarea HPV din organism.

Atunci cand sistemul imunitar al pacientului nu poate elimina HPV pe cont propriu, pacientul devine contaminat pe toata durata vietii, deoarece nu exista remedii inca pentru a vindeca HPV.

Se pot vindeca subtipurile de HPV care cauzeaza negi pe piele?

HPV este un virus care are mai mult de 150 subtipuri diferite. Nu toata lumea este capabila sa provoace cancer si nu toti ataca zona genitala. Unele subtipuri HPV, cum ar fi HPV-1, HPV-2 si HPV-4 sunt limitate la nivelul pielii, provocand niste condiloame simple pe maini, picioare, genunchi si coate. In aceste cazuri, transmiterea HPV nu este sexuala.

Oricine a avut veruci in copilarie stie ca, in cele mai multe cazuri, leziunea dispare cu sau fara tratament dupa aproximativ 1 sau 2 ani. Negii noi pot aparea de-a lungul anilor, dar, in general, pana la atingerea varstei adulte, majoritatea oamenilor nu mai sunt contaminate cu niciun subtip de HPV care cauzeaza negii pe piele. Doar 10 pana la 15% dintre pacientii cu condiloame comune sunt adulti.

Este important de observat ca majoritatea persoanelor care se infecteaza cu subtipurile HPV responsabile de aparitia unor veruci nu dezvolta negi. Pacientul devine contaminat, nu dezvolta simptome si dupa 1 sau 2 ani sistemul sau imunitar scapa de virus, fara ca persoana sa nu stie nici macar despre infectie.

Prin urmare, exista vindecare pentru HPV care provoaca negii pe piele si este spontan in marea majoritate a cazurilor. La pacientii care dezvolta negi, tratamentul medicamentos ajuta la accelerarea procesului de indepartare a negi, insa nu elimina HPV din organism.

Este important sa retineti ca o mica parte din indivizi raman in continuare cu negi in timpul vietii adulte. Acestea sunt persoane ale caror sisteme imunitare nu pot scapa de HPV. La acesti indivizi, nu exista nici un tratament pentru HPV. Ce se poate face este tratarea individuala a oricarui neg care apare, daca aceasta este dorinta pacientului, deoarece negl in sine nu provoaca nicio complicatie dincolo de efectul estetic nedorit.

Se pot vindeca subtipurile de HPV care cauzeaza condiloame genitale?

Asa cum exista subtipuri de HPV care cauzeaza negii pe maini si picioare, exista si cateva subtipuri de HPV care sunt responsabile pentru debutul negilor pe organele genitale. De asemenea, numit condyloma acuminata, acesti negi sunt cauzate de subtipurile HPV cu transmitere sexuala si pot ataca penisul, uretra, fese, anus, vagin si regiunile din apropiere ale perineului.

Mai multe subtipuri HPV pot provoca verucile genitale, dar aproximativ 90% din cazuri sunt cauzate de doar 2 subtipuri: HPV-6 si HPV-11. Din fericire, aceste doua subtipuri prezinta un potential scazut de cancer.

Ca si in cazul verucilor simple, cele mai multe infectii cu HPV care cauzeaza verucile genitale sunt subclinice. Aproximativ 80-90% dintre pacienti sunt vaccinati spontan dupa 1 sau 2 ani, iar multi nu stiu ca au fost infectati, deoarece nu au dezvoltat negi.

Exista, totusi, cazuri in care pacientul dezvolta una sau mai multe veruci genitale aparent clinic si ramane cu ele de mai multi ani. Printre pacientii care se infecteaza cu HPV si se dezvolta negi, rata de remisie spontana pentru fiecare negi este de 30 pana la 40% in intervalul de la 6 luni la 1 an. Cu toate acestea, disparitia negului nu inseamna neaparat eliminarea HPV din organism. Prin urmare, rata de recurenta este ridicata.

In cele mai multe cazuri, verucile genitale reprezinta o problema strict estetica. Riscul de progresie a cancerului este scazut in majoritatea subtipurilor de HPV, iar simptome precum durerea, mancarimea sau obstructia canalului anal sau vaginal sunt mai putin frecvente. Daca pacientul opteaza pentru tratament, este important sa retineti ca medicamentele actioneaza numai impotriva negi si nu au niciun efect asupra prezentei virusului in organism. Prin urmare, rata de recurenta a verucilor genitale atinge 30% in perioada de 1 an. In general, scopul este tratarea verucilor pana cand corpul pacientului poate elimina cu siguranta HPV. In unele cazuri acest lucru are loc, in altele nu. Depinde de gradul de competenta al sistemului imunitar al fiecaruia.

Prin urmare, exista vindecare pentru HPV care cauzeaza verucile genitale si este spontana in multe cazuri.

Tratarea negilor cu medicamente ajuta la accelerarea procesului de indepartare a negi, insa nu elimina HPV din organism. In unele cazuri, insa, sistemul imunitar al pacientului nu este capabil sa elimine definitiv HPV si poate sa apara o infectie permanenta. In aceste cazuri, chiar daca fiecare neg individual poate fi vindecata, pot aparea intotdeauna leziuni noi, deoarece virusul este inca prezent in organism.

Exista un tratament pentru subtipurile de HPV care cauzeaza cancer de col uterin?

Unele subtipuri HPV, in special HPV-16 si HPV-18, sunt legate de aparitia cancerului de col uterin. HPV-16 reprezinta 50% din cazuri si HPV-18 pentru aproximativ 20%.

Ca si in cazul altor infectii cu HPV, subtipurile care pot provoca cancer de col uterin de asemenea dispar de obicei spontan in primii 2 ani de infectie. Chiar si la pacientii care au deja leziunile pre-maligne ale colului uterin, numite neoplazie intraepiteliale cervicale (CIN), rata de regresie spontana a leziunilor si de vindecare a virusului este foarte mare.

Cazurile de cancer de col uterin apar la pacientii care au un subtip mai agresiv (HPV-16 sau HPV-18) si al caror sistem imunitar nu poate elimina virusul pe termen scurt sau mediu. In general, dureaza aproximativ 10 pana la 20 de ani de infectie, astfel incat virusul papilomavirus uman poate provoca aparitia unui cancer al colului uterin.

Pacientii pe termen lung care nu pot scapa de subtipuri de HPV periculoase ar trebui sa mearga la fiecare 6 luni sau 1 an la ginecolog. Daca exista semne de dezvoltare a leziunilor premaligne, regiunea expusa riscului de dezvoltare a tumorii trebuie excizata chirurgical.

Din nou, este important sa se sublinieze faptul ca excizia leziunii vindeca neoplazie intraepiteliale cervicale (leziuni precanceroase), impiedicand-o sa evolueze la cancer, cu toate acestea, in nici un fel nu afecteaza starea de HPV in organism. Pacientul trebuie sa continue sa fie monitorizat astfel incat, daca apar noi leziuni pre-maligne, acestea sa poata fi tratate mai devreme.

Concluzie

Putem concluziona ca, indiferent de subtip, vindecarea HPV apare doar spontan. Nu exista tratamente sau remedii care ataca direct virusul, eliminandu-l din organism. Mai mult, leziunile cauzate de HPV, fie veruci sau neoplasme pre-maligne pot fi vindecate printr-o serie de tratamente, de la aplicarea locala a substantelor pentru excizia chirurgicala a leziunii. Cu toate acestea, deoarece aceste tratamente nu ataca direct virusul, leziunile pot aparea din nou de-a lungul anilor.

Prin urmare, infectia cu HPV da motivul faimoasei zicale ca preventia este mai buna decat vindecarea. In cazul HPV, exista deja o prevenire eficienta, care se face prin vaccinare. Vaccinul impotriva HPV previne infectia impotriva celor mai periculoase subtipuri (a se citi: https://www.sanatatedefier.ro/vaccinul-pentru-prevenirea-cancerului-de-col-uterin-cine-are-nevoie-de-el-cum-se-administreaza-vaccinul-hpv-si-efecte-secundare/.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Psihic

Articole relevante