Numar scazut de limfocite (limfocitopenie) – Ce inseamna?

Citeste

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
Vizualizari 953

Numarul scazut al limfocitelor (limfocitopenie) ar putea indica faptul ca aveti un risc mai mare de a dezvolta infectii, deoarece nivelul limfocitelor este scazut. Limfocitele sunt un tip de celule albe din sange si sunt esentiale pentru a distruge bacteriile si virusii si pentru a preveni agravarea infectiilor. Un sistem imunitar slabit este adesea cauzat de un numar redus de limfocite si de alte tipuri de celule albe din sange.

Exista 3 tipuri de limfocite in sange: limfocite B (celule B), limfocite T (celule T) si celule naturale ucigase (celule NK). Impreuna, ele va ajuta sa va mentineti sanatosi si fara infectie. Limita normala a numarului de limfocite este intre 1000 si 4800 pe microliter de sange si va necesita aproximativ 20% pana la 40% din numarul total de celule albe din sange.

Un nivel scazut de limfocite in sange poate fi cauzat de diferiti factori. De exemplu, deficientele de nutrienti, stresul si postul pot determina scaderea numarului de limfocite. Daca testele de sange arata o scadere semnificativa a numarului de limfocite, atunci medicii vor verifica anumite boli ca infectiile virale, afectiunile autoimune si inflamatorii sau anumite tipuri de cancer.

In multe cazuri, o dieta sanatoasa cu o cantitate mare de proteine, vitamine si minerale, odihna suficienta si abordarea oricaror deficiente nutritive poate ajuta la mentinerea normala a limfocitelor. Cu toate acestea, daca medicii suspecteaza o cauza mai grava a scaderii nivelului de limfocite, va trebui sa tratati conditiile medicale care stau la baza pentru a va restabili nivelul normalizat al limfocitelor.

Limfocitele ce fac?

Limfocitele sunt un tip de celule albe din sange si joaca un rol important in sistemul imunitar si sunt necesare pentru a distruge virusii si bacteriile. Potrivit informatiilor publicate de PubMed Health, cele trei tipuri de limfocite – celulele B, celulele T si celulele NK (celulele ucigase naturale) distrug toxinele, bacteriile si virusii. Celulele T distrug celulele proprii ale corpului, care au fost preluate de virusuri sau au devenit canceroase.

Cat este nivelul normal de limfocite?

Pentru a verifica limfocitele scazute intr-un test de sange, medicii vor efectua un test de sange diferentiat pentru a numara numarul de limfocite. Potrivit publicatiei PubMed Health, intervalul limfocitelor normale intr-un test de sange pentru adulti este intre 1000 si 4800 / μL (sau microliter). La copiii sub 2 ani, intervalul va fi semnificativ mai mare.

Daca numarul de limfocite este mai mic de 1000 / μl, atunci aveti limfocitopenie (numar scazut de limfocite). Expert in hematologie, dr. Mary Territo, spune ca limfocitopenia poate fi gasita numai prin utilizarea unor rezultate diferentiate ale testelor de sange care numara numarul de celule T si celule B. In unele cazuri, numarul total de celule albe poate parea normal chiar si atunci cand exista un numar scazut de limfocite.

Ce inseamna limfocite scazute in testul de sange?

Fiecare tip de limfocite joaca rolul propriu in mentinerea sistemului imunitar puternic si a corpului sanatos. Dr. Mary Territo spune ca avand prea putine celule B limfocite inseamna o scadere a numarului de anticorpi pe care organismul le produce. Acest lucru va poate pune la un risc mai mare de a dezvolta infectii.

O scadere a numarului de celule T de limfocite si de celule naturale ucigase (NK) va insemna ca este mai greu sa controlati anumite infectii virale, fungice si parazitare. Celulele NK au, de asemenea, capacitatea de a identifica si ucide celulele canceroase fara a trebui sa afle ca acestea sunt anormale.

Prin urmare, avand un numar absolut scazut de limfocite inseamna ca sistemul imunitar este slabit si poate fi compromis mai usor de infectii sau de cresterea celulelor anormale. Aceasta afectiune se numeste limfopenie sau limfocitopenie.

Simptome numar scazut de limfocite

Uneori puteti avea un numar absolut scazut de limfocite fara a prezenta simptome vizibile. Acest lucru poate fi adevarat in cazurile de limfocitopenie acuta, in care starea de baza cum ar fi stresul sau oboseala este, de obicei, temporara si usor rezolvata.

Potrivit Dr. Mary Terrrio, unele afectiuni cauzate de limfocitopenie pot avea ca rezultat simptome precum un nas infundat, febra constanta, ganglioni limfatici umflati sau articulatii dureroase din cauza artritei reumatoide. De asemenea, puteti afla ca suferiti frecvent de infectii sau ca este mai dificil sa eliminati infectiile din cauza unui sistem imunitar slabit cauzat de limfocite scazute.

Cauze numar scazut de limfocite

Exista o serie de motive pentru nivelul scazut al limfocitelor, care intr-un test de sange si acestea pot fi impartite in cazuri dobandite si cazuri mostenite.

Limfocitopenia obtinuta este atunci cand o infectie, o boala sau o afectiune autoimuna se dezvolta si afecteaza numarul de limfocite.

Lemhocitopenia ereditara este prezenta la nastere si apare rar.

Potrivit National Heart, Lung, and Blood Institute, unul dintre cele mai simple motive pentru care o persoana are niveluri scazute de limfocite in sange se datoreaza faptului ca organismul nu produce suficienta globule albe. Sau, ar putea fi faptul ca limfocitele sunt distruse rapid si prin urmare nivelurile adecvate de limfocite nu se pot dezvolta in sange.

Potrivit Pub Health, numarul scazut de limfocite se poate intampla, de asemenea, atunci cand limfocitele sunt prinsi in splina (posibil din cauza bolii splinei ) sau a ganglionilor limfatici. Limfocitele trec in mod normal prin aceste organe in sange.

Iata cateva cauze frecvente ale numarului scazut de limfocite.

Infectiile virale si bacteriene determina scaderea numarului de limfocite

Limfocitele scazute pot insemna ca organismul dumneavoastra lupta impotriva unei infectii. In timpul infectiei si pentru o perioada mai scurta de timp, testele de sange pot sa apara sub limitele normale ale limfocitelor.

Pneumonia poate provoca o scadere a limfocitelor. Jurnalul BMJ a raportat ca pneumonia bacteriana poate fi de vina pentru un numar absolut scazut de limfocite. Acest lucru poate duce, de asemenea, la oboseala si la simptomele asociate ale pneumoniei.

Mononucleoza este o infectie virala care va determina o scadere a numarului de limfocite. In cursul infectiei, PubMed Health spune ca o persoana va avea de obicei umflarea ganglionilor limfatici, o durere in gat si dureri de corp. Cu toate acestea, in unele cazuri, American Journal of Clinical Pathology spune ca mononucleoza poate cauza niveluri excesiv de ridicate de limfocite numite limfocitoza.

Tuberculoza este o infectie bacteriana care poate afecta plamanii si poate provoca limfopenie severa. Turkish Journal of Pediatrics a raportat ca un numar de limfocite scazut din cauza unei boli bacteriene , de asemenea, poate slabi si mai mult sistemul imunitar.

Stres

Se stie ca stresul poate slabi sistemul imunitar si poate astfel puteti fi mai sensibil la infectii. De fapt, conform unor rapoarte, stresul va poate afecta atat de mult corpul incat poate fi vina pentru aproximativ 60% din toate boli. Jurnalul International Immunopharmacology a raportat ca stresul cronic moderat poate determina organismul sa modifice numarul celulelor B si celulelor T pe care le produce.

Alte studii indica faptul ca evenimentele stresante acute din viata pot avea si reactia opusa. Stresul poate provoca, de asemenea, limfocitoza, care este un nivel anormal de ridicat al celulelor albe din sange.

Postul

Un motiv pentru care in testul de sange ar putea sa apara ca aveti limfocite scazute este daca ati postat sau ati fost intr-o dieta extrema. American Journal of Clinical Nutrition spune ca un regim alimentar inadecvat sau subnutritia poate cauza niveluri de celule limfocite T si B scazute in organism. Acest lucru, la randul sau, poate afecta sistemul imunitar si inseamna ca oamenii subnutriti sunt expusi unui risc mai mare de infectie.

Deficitul de zinc

Un numar scazut de limfocite ar putea insemna ca aveti o deficienta de zinc. Zincul este un mineral important care este necesar pentru un sistem imunitar sanatos. In diferite studii sa constatat ca deficienta de zinc este frecventa la persoanele care prezinta simptome de limfopenie.

Anemie aplastica

Un tip rar de anemie poate provoca o deficienta in celulele albe din sange, in celulele rosii si in trombocite. Cercetatorii de la Universitatea Johns Hopkins au descoperit ca persoanele cu anemie aplastica suspectata au prezentat de asemenea semne de limfopenie usoara.

Tulburari autoimune

Unele tulburari autoimune pot afecta celulele T si celulele B cauzand o scadere a numarului de limfocite. Potrivit revistei Arthritis and Rheumatism, aproximativ trei sferturi dintre persoanele care au lupus au si limfopenie. In unele cazuri, testele de sange arata un numar extrem de scazut de limfocite.

SIDA

Unul dintre motivele cele mai frecvente pentru nivelurile severe, cronice scazute de limfocite este SIDA. Potrivit Profesorului de Medicina Emerit, dr. Mary Territo, SIDA distruge celulele T si poate inhiba, de asemenea, producerea de limfocite noi. De asemenea, virusul HIV determina ca limfocitele sa fie prinse in ganglionii limfatici si sa faca o persoana mai predispusa la dezvoltarea infectiilor pulmonare.

Anumite forme de cancer

Cancerul poate afecta, de asemenea, numarul limfocitelor si poate cauza limfocitopenie. Acest lucru se poate datora cancerului in sine sau din cauza chimioterapiei sau tratamentului cu radiatii pentru a distruge celulele canceroase. O scadere cronica a numarului de leucocite poate fi cauzata de leucemie sau limfom Hodgkin.

Leukemia & Lymphoma Society of Canada raporteaza ca limfomul Hodgkin se dezvolta in ganglionii limfatici si poate afecta, de asemenea, maduva osoasa. Unul dintre modurile in care incepe tratamentul limfomului non-Hodgkin este ca limfocitele cresc din afara controlului si nu permit loc pentru alte tipuri de celule albe sanguine normale. Deoarece celulele anormale se acumuleaza in ganglionii limfatici, acestea pot deveni umflati. Cu toate acestea, veti avea si alte simptome, cum ar fi febra inexplicabila, scaderea in greutate fara motiv si oboseala extrema.

Alte afectiuni grave care determina scaderea limfocitelor

Potrivit National Heart, Lung, and Blood Institute, exista alte cauze mostenite de numar scazut de limfocite care sunt relativ rare. Unele dintre aceste cauze ale limfocitopeniei sunt sindromul DiGeorge, sindromul Wiskott-Aldrich si ataxia-telangiectasia.

Cum sa tratati limfocitele scazute

Pentru tratarea unor niveluri scazute de limfocite care apar intr-un test de sange, medicii vor trata tulburarea sau infectia care stau la baza acesteia. Aceasta poate insemna utilizarea de medicamente pentru a ucide infectiile virale sau bacteriene grave sau tratarea cancerului.

In acelasi timp, medicii vor monitoriza nivelul celulelor rosii din sange si al nivelurilor globulelor albe, pentru a verifica modul in care sunt tratate toate tratamentele.

Remedii naturiste pentru cresterea limfocitelor

In multe cazuri, puteti preveni cazurile acute de limfocitopenie, ingrijindu-va sanatatea si bucurandu-va de o dieta echilibrata. Iata cateva modalitati de a va mentine sangele sanatos si de a da sistemului imunitar un impuls pentru imbunatatirea numarului de limfocite.

Consumati suficiente proteine

Asigurati-va ca dieta dvs. contine suficiente proteine pentru prevenirea limfocitelor scazute. Proteina este necesara pentru sange, oase, muschi, piele si cartilajul sanatos, deoarece lipsa a fost legata de numarul scazut de limfocite.

Jurnalul Environmental Health and Preventive Medicine a raportat ca persoanele care sunt la diete pentru slabit au adesea un numar de limfocite mai mic de 1500 / μL. S-a constatat ca dietele care restrictioneaza proteina poate scadea numarul limfocitelor la oameni.

Cele mai bune surse de proteine ​​sunt fructele de mare, carnea de pasare, carnea de vita si ouale. Exista, de asemenea, multe optiuni de proteine ​​excelente pentru vegetarieni.

Ceai verde

Extractele din ceaiul verde pot ajuta la cresterea nivelului de limfocite si la stimularea sistemului imunitar.

Studiile clinice efectuate in extracte de ceai verde au descoperit ca acestea pot avea o utilitate in tratamentul limfopeniei la persoanele cu leucemie. Jurnalul Clinical Cancer Research a publicat studii privind utilizarea ceaiului verde si a turmericului pentru leucemie limfocitara. S-a demonstrat ca extractele de ceai verde pot ajuta la distrugerea celulelor B anormale si la tratamentul chimioterapic.

Turmeric

Turmeric este o planta uimitoare cu multe proprietati medicinale. Turmeric este cunoscut pentru ca reduce inflamatia in articulatii, ajuta la mentinerea sanatatii pielii si stimuleaza sistemul imunitar.

Cercetarile privind turmericul au aratat ca pot ajuta la imbunatatirea nivelului de limfocite din organism. De exemplu, cercetarile publicate in revista Cell Division au aratat ca curcumina (componenta principala a turmericului) poate ajuta la optimizarea productiei de celule T si, de asemenea, la reglarea celulelor B. Studiul a aratat ca aceste constatari ar putea avea implicatii pozitive pentru tratamentul unor cancere si infectii virale.

Vitamina A si D

A avea suficienta vitamina A si D in dieta este esentiala pentru a ajuta la mentinerea limfocitelor la niveluri sanatoase din organism. Vitaminele A si D contribuie atat la mentinerea imunitatii dvs. cat si la combaterea diferitelor infectii si boli.

Jurnalul Nature Reviews Immunology a raportat ca atat vitamina A cat si vitamina D ajuta la producerea celulelor T limfocite si stimuleaza producerea de anticorpi importanti. Potrivit cercetarilor, vitaminele A si D pot avea un efect puternic asupra sistemului imunitar.

Vitamina B6 pentru prevenirea numarului scazut de limfocite

Vitaminele din grupul B sunt importante pentru a va mentine sangele si sistemul imunitar sanatos. National Institute of Health spune ca fructele, legumele si cerealele sunt surse bune de vitamina B6. Vitamina B6 este legata de functia imuna a organismului si produce suficienta limfocite in organism.

Potrivit Journal of Nutrition , imbunatatirea nivelului de vitamina B6 din dieta dumneavoastra are un efect direct asupra cresterii nivelului de limfocite.

Luati suficient zinc

Zincul este necesar sistemului imunitar, parului, unghiilor si pielii. Deficienta de zinc a fost, legata de unul dintre motivele pentru caderea parului, care sufera de dureri de cap frecvente si de un sistem digestiv deranjat.

Potrivit MedlinePlus, studii recente au aratat ca luand suplimente de zinc poate stimula sistemul imunitar. National Institutes of Health raporteaza ca organismul are nevoie de zinc pentru a activa celulele T limfocite, iar nivelele scazute de zinc sunt legate de tendinta crescuta de a dezvolta pneumonia.

O sursa bogata de zinc sunt semintele de dovleac si pastrarea sanatoasa a sistemului imunitar este doar unul dintre motivele pentru a manca seminte de dovleac in fiecare zi .

Somn suficient

Pentru a va mentine sistemul imunitar puternic si pentru a preveni scaderea nivelului de limfocite, este important sa dormiti suficient. Potrivit medicilor de la WebMD, lipsa de somn este legata de raceli si gripa. Sa constatat ca cantitatea adecvata de somn ajuta la cresterea celulelor T si mentine celulele albe din sange la niveluri sanatoase in organism.

Potrivit dr. Diwakar Balachandran de la Universitatea din Texas MD Anderson Cancer Center, toti avem nevoie de cel putin 7 ore de somn pe noapte. Acest lucru reduce foarte mult riscul de boli de inima, conditii inflamatorii si combaterea virusurilor.

Ce se intampla daca numarul limfocitelor este prea mare?

Daca numarul limfocitelor este mult mai mare decat valorile normale, atunci puteti avea o afectiune numita limfocitoza. Medicii de la Mayo Clinic spun ca limfocitoza este de obicei o afectiune temporara si inofensiva care se produce dupa o boala.

In unele cazuri, afectiuni grave, cum ar fi infectiile cronice sau cancerul, pot fi o cauza a limfocitelor. Medicul dumneavoastra va va verifica activitatea de sange pentru a monitoriza nivelurile de celule albe din sange pentru a ajuta la diagnosticarea motivului.

Surse:

 1. NLM. Lymphocytes.
 2. NLM. Lymphocytopenia.
 3. MSDManuals. Lymphocytopenia.
 4. MerckManuals. Overview of the immune system.
 5. MerckManuals. Lymphocytopenia.
 6. NIH. Lymphocytopenia.
 7. BMJ. 2014;348:g1721
 8. NLM. Mononucleosis.
 9. Am J Clin Pathol. 1990;93(6):776.
 10. Turk J Pediatr.2000 Jan-Mar;42(1):65-7.
 11. Int Immunopharmacol.2002 Mar;2(4):487-97.
 12. Am J Clin Pathol.2002 May;117(5):819-25.
 13. Am J Clin Nutr. November 2001 vol. 74 no. 5 670-6781.
 14. ScienceDirect. Lymphocytopenia.
 15. JHU. Immune system in 40 aplastic anemia patients.
 16. Arth Rheum. 2005 Dec;21(3):295-305.
 17. LLSCanada. Hodgkin lymphoma.
 18. Clin Cancer Res. 2009 Feb 15; 15(4): 1123–1125.
 19. Cell Div. 2015; 10: 6.
 20. Nat Rev Immunol. 2008 Sep; 8(9): 685–698.
 21. NIH. Vitamin B6.
 22. J Nutr.2002 Nov;132(11):3308-13.
 23. MedlinePlus. Zinc in the diet.
 24. NIH. Zinc.
 25. WebMD. How sleep loss affects immunity.
 26. Natural killer cells: In health and disease.
 27. Pub Med Health

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Psihic

Articole relevante