Monocite crescute sau scazute in testul sange: Ce inseamna

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 846
 •  
 • 3
 •  
  849
  Shares

Monocitele sunt un tip de celule albe din sange si functia lor este de a lupta impotriva infectiilor, a germenilor si a inflamatiei si de a va mentine sistemul imunitar sanatos. Doctorii verifica rezultatele testelor de sange pentru niveluri scazute sau ridicate ale monocitelor pentru a ajuta la diagnosticarea diferitelor boli. De exemplu, numarul ridicat de monocite poate insemna ca organismul dumneavoastra se lupta cu infectiile sau ca aveti o boala inflamatorie. Numarul scazut a monocitelor poate insemna ca aveti un deficit de vitamina, anemie sau sunteti foarte stresat. Intervalul normal de monocite este, de obicei, intre 2% -10% din numarul total de celule albe din sange. Avand un numar mare sau scazut de monocite nu produce de obicei simptome in sine. Cu toate acestea, puteti observa simptomele afectiunii care afecteaza numarul monocitelor.

De exemplu, daca monocitele sunt ridicate din cauza unei infectii sau inflamatii, este posibil sa aveti febra, articulatii dureroase, tuse cronica sau durere toracica. Daca monocitele sunt anormal de scazute, atunci ar putea sa apara semne de oboseala, crampe ale picioarelor sau semne de stres acut.

In acest articol, veti citi despre ce inseamna daca monocitele sunt crescute sau scazute in rezultatele testelor de sange. Cunoasterea simptomelor de niveluri anormale ale monocitelor va poate ajuta la diagnosticarea motivului pentru care numarul de monicite in sange este crescut sau scazut.

Ce sunt monocitele in testul de sange?

Testele complete de sange (CBC) verifica numarul de celule albe din sange, de globule rosii si de trombocite pentru a va evalua starea generala de sanatate. Medicii de la National Institutes of Health spun ca monocitele sunt un tip de celula imuna care se dezvolta in maduva osoasa. Monocitele se deplaseaza prin sange in tesuturile din organism, unde pot deveni macrofage sau celule dendritice.

Potrivit Dr. Mary Territo de la Divizia de Hematologie si Oncologie la UCLA, testarea sangelui pentru numarul de monocite, ca parte a unei test CBC, se face de obicei daca o persoana prezinta semne de infectie sau o afectiune autoimuna.

Cu toate acestea, medicii nu folosesc doar numarul monocitelor absolute pentru a ajuta la diagnosticarea conditiilor de sanatate. De asemenea, acestea iau in considerare numarul de celule albe din sange diferentiat. Profesorul de imunologie Dr. Choladda Vejabhuti Curry explica faptul ca numarul de celule albe din sange diferentiat verifica procentul relativ al tuturor tipurilor de celule albe din sange. Acestea sunt limfocite, neutrofile, eozinofile si bazofile.

Calculul absolut al monocitelor fata de numararea monocitelor relative

Numarul de monocite din testul de sange diferentiat este dat ca procent din numarul total de celule albe din sange – se numeste numaratoarea relativa a monocitelor. De exemplu, numarul monocitelor relative normale este de 2% -10% din numarul total de celule albe din sange (WBC).

Numarul monocitelor absolute este numarul real de monocite pe litru de sange. Numarul absolut al monocitelor poate fi gasit prin inmultirea numarului total de WBC cu procentul numarului de monocite.

Ce inseamna monocite scazute, normale si crescute in rezultatele testelor de laborator?

Numarul mediu de monocite, ca parte a numarului de celule albe din sange, este masurat in celule / litru.

Potrivit dr. Hina Naushad pe Medscape, gama normala de monocite este de 0,2-1,0 x 109 / L (2% -10%).

Ce se intampla daca monocitele absolute sunt scazute? Numarul scazut de monocite se numeste monocitopenie. Orice sub 2% din numarul total de celule albe din sange arata ca organismul dumneavoastra nu produce suficiente monocite sau devine distrus prea devreme. Aceasta este o citire de sub 0,2 x 109 / L.

Ce inseamna atunci cand monocitele sunt mari? Un numar mare de monocite este denumit medical ca monocitoza. Diferitele laboratoare au intervale diferite in ceea ce priveste nivelul ridicat de monocite dintr-un test de sange. Acest lucru arata ca corpul dvs. se lupta cu o infectie si nu este intotdeauna ceva de care sa va faceti griji. Numarul monocitelor dintr-un test de sange este considerat ridicat atunci cand este de peste 8% pana la 10% din numarul total de leucocite sau mai mare de 0,8 pana la 1,0 x 109 / l.

Simptome ale nivelurilor anormale de monocite

Infectii

Infectiile bacteriene sau virale sunt unul dintre cele mai frecvente simptome ale nivelurilor anormale de monocite. De exemplu, Journal of Dental and Medical Sciences a raportat ca motivele comune pentru monocitoza (numar mare de monocite) includ:

 • Infectii virale acute
 • Tuberculoza
 • Pneumonie
 • Astm bronsic
 • Apendicita
 • Inflamatii si articulatii rigide

Un alt simptom al monocitelor anormale in rezultatele testelor de sange din laborator este imbolnavirile cauzate de afectiunile artritice. Potrivit Journal of Leukocyte Biology, nivelurile ridicate de monocite poate fi un semn al bolilor inflamatorii cronice cum ar fi artrita reumatoida sau lupusul.

Sangerare usoara

Concentratiile mono-cronice scazute pot determina o persoana sa sangereze usor sau sa aiba vanatai inexplicabile. Revista Mayo Clinic Proceeding arata ca monocitopenia (numar scazut de monocite) este o caracteristica a unor tipuri de leucemie. Deoarece leucemia poate provoca, de asemenea, scaderea numarului de trombocite, sangerarea usoara este adesea un semn.

Pierdere in greutate neplanificata

Monocite scazute in urma unui test de sange pot fi insotite de o pierdere in greutate inexplicabila. Acest lucru este, de asemenea, de multe ori un simptom al leucemiei, iar medicii vor trebui sa efectueze teste suplimentare pentru a gasi cauza scaderii monocitelor impreuna cu pierderea in greutate.

Modificari serioase ale dispozitiei

Interesant, schimbarile de dispozitie severe si depresia ar putea insemna ca rezultatele testelor de sange arata niveluri ridicate de monocite. Potrivit Journal of Psychiatric Research, cresterea numarului de celule albe din sange, inclusiv monocite, este adesea observata in rezultatele testelor de laborator ale persoanelor care sufera de depresie.

Semne ale bolii hepatice

Jurnalul Blood a raportat ca simptomele bolii hepatice sunt uneori asociate cu niveluri crescute de monocite. Cresterea numarului de monocite se datoreaza inflamatiei in ficat si poate fi utilizata pentru a diagnostica severitatea afectiunii.

Cauze nivel scazut de monocite

Exista diverse motive pentru care rezultatele testelor de sange arata un numar scazut de monocite. Sa analizam mai detaliat unele dintre aceste motive.

Artrita reumatoida

Calculul scazut al monocitelor poate aparea in rezultatele testelor de sange daca aveti boli inflamatorii cum ar fi artrita reumatoida. In functie de tipul de artrita reumatoida pe care o aveti, este posibil sa aveti monocite crescute sau scazute.

British Journal of Rheumatology raporteaza ca un numar scazut de monocite poate sa apara la pacientii cu artrita reumatoida.

Lupus

Lupusul este o alta boala autoimuna care poate duce la niveluri mai scazute de monocite normale. Lupus poate provoca articulatii dureroase, roseata pe fata , vanatai inexplicabile sau piele stralucitoare pe picioare sau pe maini .

Conform cercetarilor publicate in revista Acta Haematologica , scaderea numarului de celule albe din sange, inclusiv scaderea nivelurilor de monocite si limfocite, este o caracteristica comuna a lupusului.

Infectii virale acute

Unele infectii virale acute pot determina scaderea nivelului de monocite deoarece virusul afecteaza productia de monocite.

Jurnalul Clinic Infectious Diseases a raportat ca infectiile genitale ale papilomavirusului, infectiile fungice si anumite infectii bacteriene pot provoca un numar scazut de monocite.

Stres

Daca aveti stres emotional sau psihologic, este posibil sa aveti o scadere de monocite. Stresul va poate afecta corpul in multe feluri si va face sa va simtiti obositi, sa va presati tensiunea arteriala, sa provocati probleme gastrointestinale si sa va slabiti sistemul imunitar.

International Journal of Neuroscience a facut un experiment pe persoanele sanatoase pentru a vedea modul in care organismul reactioneaza la stres. Dupa o ora de punere a pacientilor sub stres, cercetatorii au remarcat ca exista o scadere a numarului de celule albe din sange, inclusiv monocite.

Rezultatele studiului pot arata de ce suntem mai sensibili la infectii, raceli si gripa atunci cand avem de-a face cu stres si anxietate nerezolvate. Exista multe modalitati de a face fata anxietatii si stresului, inclusiv utilizarea uleiurilor esentiale pentru stres, un somn bun si sport regulat.

Deficitul de vitamina B12 sau anemia

O deficienta a vitaminei B12 poate determina scaderea numarului absolut de monocite intr-un test de laborator cu numar total de celule sanguine obisnuite. In cazul in care numarul scazut de monocite se datoreaza unei deficiente de vitamina B12, veti prezenta, de asemenea, semne de anemie, cum ar fi lipsa energiei, slabiciune musculara sau schimbari de dispozitie.

Jurnalul Seminars in Hematology a raportat ca problemele cu productia de maduva osoasa pot determina un numar scazut de celule rosii din sange. Acest lucru poate duce la cresterea volumului mediu al celulelor rosii din sange si la monocitopenie. Jurnalul a spus ca cauzele acestui tip de anemie includ infectii virale, deficiente nutritionale , fumat sau dependenta de alcool.

Daca medicii suspecteaza orice tip de anemie care cauzeaza scaderea nivelului de monocite, acestia pot verifica concentratia medie a hemoglobinei (MCHC) in celulele sanguine sau pot verifica dimensiunea medie a celulelor rosii din sange (RDW).

Tuberculoza

Tuberculoza este o infectie bacteriana infectioasa in plamani, care poate provoca tuse grele, durere in piept sau tuse cu sange.

Testele de sange de la pacientii cu tuberculoza (TBC) prezinta, de obicei, monocitopenie si niveluri scazute ale altor celule albe din sange. Acest lucru poate duce, de asemenea, la o anemie severa, deoarece maduva osoasa nu poate produce suficienta globule rosii si albe din sange.

Leucemie

Leucemia determina de obicei o scadere semnificativa a nivelurilor de monocite si este o afectiune grava care necesita un tratament medical prompt.

Medicii de la Mayo Clinic spune ca leucemia afecteaza in mod obisnuit celulele albe din sange deoarece leucemia cauzeaza anomalii ale celulelor albe din sange. In timp, celule albe anormale din sange ajung la celulele albe din sange sanatoase, determinand scaderea WBC absoluta.

Daca aveti semne persistente, cum ar fi infectii frecvente, pierdere inexplicabila in greutate, pete rosii mici sub piele sau sangerari usoare, trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra.

Cauze monocite crescute

Deoarece infectiile si inflamatia determina sistemul imunitar sa trimita celulele albe din sange pentru a distruge germenii si microbii, un monocite crescute este adesea mai frecvent decat nivelurile scazute ale monocitelor.

Inflamatie cronica sau infectii

Un numar mare de monocite poate fi un marker pentru inflamatia cronica sau ca organismul dumneavoastra se lupta cu infectiile.

Conform revistei Medicina, unele dintre tipurile de infectii sau afectiuni inflamatorii care pot creste nivelul de monocite includ:

 • Infectii bacteriene
 • Infectii fungice
 • Infectii cu paraziti
 • Boala coronariana si inflamatia mucoasei inimii
 • Tulburari reumatice
 • Boala pulmonara si infectiile
 • Tuberculoza

Pe langa faptul ca determina scaderea numarului de monocite, tuberculoza poate provoca, de asemenea, o crestere a nivelului monocitelor.

Journal of Tropical Pediatrie a raportat ca tuberculoza la copii provoaca frecvent semne de anemie, cu monocite cresute. De asemenea, sa observat ca alte infectii respiratorii pot provoca simptome similare.

Boala cardiovasculara

Inflamatia sistemului coronarian si cardiovascular provocata de boala cardiaca poate fi un motiv pentru care nivelurile de monocite sunt peste intervalul normal.

Cercetatorii de la American Heart Association spun ca boala cardiovasculara cuprinde multe conditii de sanatate legate de inima si artere. Acestea includ simptome de anghina pectorala, infarct miocardic-, accident vascular cerebral, tromboza venoasa sau hipertensiune arteriala. Foarte adesea inflamatia este legata de boala cardiovasculara datorata acumularii de colesterol in vasele de sange.

Jurnalul Biomarker Research a raportat ca monocitele crescute sunt adesea observate in rezultatele testelor de sange ale pacientilor care prezinta o forma de boala cardiovasculara. Acest lucru este legat de raspunsurile inflamatorii din artere, deoarece corpul incearca sa vindece leziuni tisulare.

Artrita reumatoida

Cresterea sau scaderea monocitelor ar putea fi un semn al afectiunilor inflamatorii ale articulatiilor, cum ar fi artrita reumatoida.

Oamenii de stiinta au descoperit ca cresterea nivelului de monocite din cauza inflamatiei se intampla deoarece mai multe celule albe sunt produse pentru a repara tesutul deteriorat. Acest lucru poate determina o crestere a numarului de monocite, deoarece sistemul imunitar incearca sa combata inflamatia cronica.

Boala intestinului inflamat

Nivelurile ridicate de monocite dintr-un test de sange pot aparea daca aveti boala intestinului inflamat. Boala Crohn si colita ulcerativa sunt 2 exemple de afectiuni inflamatorii care afecteaza tractul digestiv .

Journal of Clinical Pathology au raportat ca colita ulcerativa determina niveluri anormal de ridicate de monocite precum si a numarului de celule albe a crescut diferential. In cazul bolii Crohn, nivelurile de monocite au fost doar putin peste intervalul normal.

Obezitatea

Oamenii care sunt supraponderali pot avea monocite crescute in rezultatele de sange.

Potrivit revistei Cell Metabolism, obezitatea poate pune o persoana la un risc mai mare de a dezvolta diabet. Acest lucru poate afecta maduva osoasa si poate duce la cresterea numarului de monocite. Oamenii de stiinta au descoperit ca scaderea in greutate a contribuit la scaderea numarului absolut de monocite.

De asemenea, revista Aging Cell a raportat ca dietele bogate in grasimi cresc inflamatia in organism. Acest lucru are ca rezultat un raspuns imunitar hiperactiv si poate insemna ca exista niveluri mai ridicate de monocite in sange.

Boala Hodgkin

Boala Hodgkin este un tip de limfom care poate determina un numar crescut de monocite decat limitele normale. Desigur, un numar mare de monocite intr-un test de sange nu inseamna ca aveti o afectiune canceroasa cum ar fi limfomul, deoarece majoritatea cazurilor de monocite crescute sunt legate de infectie sau inflamatie.

Conform revistei Mediterranean Journal of Hematology and Infectious Diseases, limfomul Hodgkin determina modificari ale numarului de celule albe din sange. Acest lucru determina un numar mare de celule albe din sange, incluzand o crestere a numarului de monocite relativi sau absoluti.

Ce trebuie sa faceti daca nivelurile monocite sunt scazute sau ridicate

Multi oameni se intreaba ce pot sa faca pentru a avea nivelul monocitelor normal si sa trateze simptomele monocitelor crescute sau scazute. De cele mai multe ori, este necesar sa se abordeze starea de baza pentru a normaliza nivelurile monocitelor. Cu toate acestea, exista cateva modalitati prin care puteti creste sau normaliza nivelurile monocitelor.

Fa sport

Activitatea fizica poate ajuta la rezolvarea multora dintre cauzele care stau la baza inflamatiei care determina o crestere a nivelului monocitelor. Sportul regulat va ajuta sa va mentineti sanatatea inimii si sa preveniti bolile cardiovasculare. De asemenea, sportul de 3 sau 4 ori pe saptamana va poate ajuta sa eliminati kilogramele in plus rapid si sa reduceti raspunsurile inflamatorii din organism.

Conform revistei Biology of Sport, cresterea activitatii fizice are un efect pozitiv asupra normalizarii nivelurilor de monocite. Sportul poate ajuta la cresterea monocitelor si a altor celule albe din sange in faza de recuperare dupa exercitii fizice.

Vitamina B12

In cazul in care anemia sau o vitamina B12 este de vina pentru un numar anormal de monocite, atunci suplimentarea dietei cu vitamina B12 poate ajuta la abordarea simptomelor de anemie.

Jurnalul Central European Journal of Immunology a raportat ca suplimentele de vitamina B12 sunt eficiente pentru persoanele care au o dieta cu proteine ​​scazute. Suplimentarea cu B12 poate ajuta la normalizarea nivelurilor de monocite si, de asemenea, stimuleaza sistemul imunitar in acelasi timp.

Vitamina C

Este cunoscut faptul ca vitamina C este esentiala pentru un sistem imunitar sanatos si pentru a ajuta la lupta impotriva diferitelor infectii.

Societatea Americana de Hematologie a publicat un studiu stiintific privind efectul vitaminei C asupra monocitelor. S-a constatat ca vitamina C a impiedicat distrugerea monocitelor prea devreme si acest lucru a contribuit la cresterea sistemului imunitar.

Consumul moderat de alcool

Consumul a prea mult alcool este unul dintre obiceiurile care va pot afecta ficatul. Cu toate acestea, unele cercetari indica faptul ca consumul moderat de alcool poate avea un efect pozitiv asupra nivelurilor de monocite.

Journal of Immunology a raportat ca consumul moderat de alcool are efecte benefice cardiovasculare. Desigur, consumul cronic de alcool duce la inflamatie si poate determina nivele anormale de monocite. Cu toate acestea, studiul a constatat ca cantitati limitate de alcool poate ajuta la reducerea raspunsurilor inflamatorii in organism.

Usturoi

Usturoiul este o planta medicinala minunata, care are proprietati antibacteriene si poate da sistemului imunitar un impuls urias. Usturoiul are, de asemenea, un efect pozitiv asupra concentratiei de hemoglobina si asupra numarului de leucocite.

Jurnalul African Journal of Biomedical Research a constatat ca prin cresterea cantitatii de usturoi in dieta contribuie la cresterea numarului de monocite, neutrofile si limfocite.

Exista multe modalitati prin care puteti folosi usturoiul ca medicament pentru a vindeca multe afectiuni. De exemplu, puteti face un sirop natural de tuse cu usturoi pentru a vindeca infectiile toracice. Exista chiar studii care arata ca aportul crescut de usturoi poate ajuta la prevenirea unor forme de cancer.

Suplimentele Omega 3

Suplimentele Omega 3 pot ajuta la reducerea raspunsurilor inflamatorii in organism si la prevenirea diferitelor boli cardiovasculare. Cercetarile privind efectul omega 3 asupra reducerii inflamatiei au aratat rezultate pozitive.

De exemplu, revista Experimental & Clinical Cardiology a raportat ca suplimentele de omega 3 ajuta la reglarea aderentei monocitelor. Acest lucru are un efect pozitiv asupra raspunsurilor inflamatorii si poate ajuta la reducerea cazurilor de boala de inima si atac de cord.

Surse:

 1. NCBI. Monocytes.
 2. MSDManuals. Monocyte disorders.
 3. Medscape. Differential blood count.
 4. J Dent Med Sci. 2015 May;14(5):81-86.
 5. J Leukoc Biol.1985 Feb;37(2):221-30.
 6. Mayo Clin Proc. 2012 Jan; 87(1): 67–76.
 7. J Psychiatr Res.1992 Apr;26(2):125-34.
 8. Blood. 2013; 122:4725.
 9. Br J Rheumatol.1986 May;25(2):152-7.
 10. Acta Haematol.1982;67(4):242-8.
 11. Clin Infect Dis. 2011 Nov 1; 53(9): 897–909.
 12. Int J Neurosci.1990 Aug;53(2-4):53-62.
 13. Semin Hematol. 2015 Oct; 52(4): 321–338.
 14. J Assoc Physicians India.2001 Aug;49:788, 790-4.
 15. MayoClinic. Leukemia.
 16. Medicine (Baltimore). 2017 Jul; 96(28): e7404.
 17. J Trop Pediatr.1999 Oct;45(5):307-10.
 18. HeartOrg. What is cardiovascular disease?
 19. HeartOrg. Inflammation and heart disease.
 20. Biomark Res. 2014; 2: 1.
 21. J Clin Pathol.1980 Oct;33(10):917-20.
 22. Cell Metab.2014 May 6;19(5):821-35.
 23. Aging Cell. 2016 Aug; 15(4): 766–777.
 24. Mediterr J Hematol Infect Dis. 2014; 6(1): e2014053.
 25. Biol Sport. 2014 Mar; 31(1): 39–48.
 26. Cent Eur J Immunol. 2014; 39(4): 419–425.
 27. Blood. 2003 102:336-343.
 28. J Immunol. 2009; 183:1320-1327.
 29. Exp Clin Cardiol. 2003 Winter; 8(4): 164–172.
(Visited 17.675 times, 12 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 846
 •  
 • 3
 •  
  849
  Shares

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!