Medicamente care pot deteriora rinichii

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Rinichii sunt in primul rand responsabili de filtrarea si eliminarea substantelor toxice din sange.

Cu toate acestea, in ciuda faptului ca este unul dintre principalii responsabili pentru curatarea sangelui, rinichii pot suferi efecte adverse din cauza toxinelor pe care le purifica. Printre acestea se numara mai multe medicamente utilizate adesea in practica medicala, care pot provoca leziuni la rinichi daca sunt utilizate in mod necorespunzator.

Denumim medicamente nefrotoxice toate acele medicamente care prezinta un risc potential de a provoca leziuni la rinichi.

Pe langa deteriorarea directa la nivelul rinichilor, exista si un grup de medicamente care sunt sigure la persoanele sanatoase, dar care devin periculoase la pacientii cu afectiuni renale anterioare, provocand o agravare a afectiunilor renale.

Mai multe dintre aceste medicamente sunt foarte frecvente si sunt adesea vandute fara prescriptie medicala. Vom vorbi putin despre principalele medicamente nefrotoxice, adica despre medicamente care pot deteriora rinichii.

ATENTIE: acest text nu este destinat sa sperie pe nimeni sau sa faca publicitate impotriva medicamentelor. Scopul este de a arata cum auto-medicatia poate fi periculoasa si poate aduce imbolnavii.

Medicamente nefrotoxice

Antiinflamatoare

Cand ne gandim la medicamente care sunt daunatoare pentru rinichi, primul exemplu care ne vine in minte sunt medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Principalul efect malefic al AINS este reducerea capacitatii rinichilor de a filtra sangele.

Persoanele cu rinichi sanatosi pot tolera chiar aceasta reducere fara complicatii majore. Problema apare la acei oameni care au insuficienta renala (in principal in stadii avansate) si, prin urmare, au deja aceasta problema.

Acest grup prezinta un risc crescut de insuficienta renala acuta si necesita adesea hemodializa de urgenta atunci cand se iau medicamente pe cont propriu. Riscul creste incepand cu a treia zi de utilizare.

Prin urmare, antiinflamatorul este contraindicat la pacientii cu insuficienta renala.

O alta leziune legata de antiinflamator este nefrita interstitiala, un fel de reactie alergica localizata in rinichi. Nefrita interstitiala poate fi cauzata de mai multe medicamente in plus fata de medicamentul antiinflamator si se prezinta in principal ca insuficienta renala acuta, cu o crestere rapida a creatininei .

In cazul nefritei interstitiale a medicamentelor antiinflamatoare, aceasta prezinta o caracteristica speciala care este prezenta concomitent cu proteinuria si a sindromului nefrotic.

Este bine sa fie clar ca nefritele interstitiale nu sunt o reactie obisnuita, mai ales atunci cand luam in considerare numarul persoanelor care iau antiinflamatoare in lume.

Un al treilea tip de leziune, si mai neobisnuit, este cel indus de utilizarea cronica a medicamentelor antiinflamatorii, chiar si la persoanele normale. Se pare ca pentru persoanele cu rinichi normali sa dezvolte leziuni renale datorita utilizarii pe termen lung a AINS, sunt necesare cel putin 5000 de pastile pe tot parcursul vietii. Aceasta echivaleaza cu 7 ani de antiinflamatoare zilnice pe un regim de 12/12 ore.

Aspirina este, de asemenea, un antiinflamator si trebuie utilizat cu precautie la pacientii cu afectiuni renale.

Antibiotice

Antibioticele sunt, de asemenea, cauze ale nefritei interstitiale. Spre deosebire de nefritele cauzate de antiinflamatoare, in cazul antibioticelor proteinuria este mica, dar alte simptome precum febra si petele rosii de pe corp, asociate cu insuficienta renala acuta, apar mai frecvent.

Mai multe antibiotice pot provoca nefrita interstitiala, in principal penicilina, rifampicina, ciprofloxacina si trimetoprim / sulfametoxazol (Bactrim®)

Unele antibiotice sunt medicamente nefrotoxice prin natura si ar trebui evitate la pacientii cu rinichi bolnavi  cronici. Cele mai frecvente sunt:

 • Aminoglicozide: gentamicina, amikacina, streptomicina, tobramicina si neomicina
 • Amfotericina B.
 • Pentamidina.

Analgezice

Afectarea rinichilor cauzata de utilizarea pe termen lung a analgezicelor a fost foarte frecventa pana in anii 1980 si a scazut dramatic dupa retragerea fenacetinei de pe piata. Astazi, leziunile legate de calmarea durerii sunt cauzate de utilizarea zilnica prelungita (de luni sau ani) a paracetamolului, mai ales daca este asociat cu acid acetilsalicilic.

Dipyrone (Metamizol) este foarte putin utilizat in mai multe tari europene si in Statele Unite, astfel incat exista sunt putine studii privind toxicitatea renala. Aparent, acest calmant al durerii este o optiune sigura pentru pacientii cu boli de rinichi.

Contrastul examenului radiologic

Pacientii cu insuficienta renala trebuie sa evite contrastele radiologice, ori de cate ori este posibil. Daca examinarea este esentiala, pregatirea pacientului trebuie facuta pentru a minimiza efectele. Principalele teste care utilizeaza contraste nefrotoxice sunt:

 • Tomografie computerizata.
 • Cateterism cardiac.
 • Urografia excretorie.
 • Angiografie.
 • RMN (periculos numai in caz de insuficienta renala avansata).

Antipsihotice

Un studiu publicat in 2014 cu 200.000 de persoane cu varsta peste 64 de ani a aratat ca pacientii varstnici care iau quetiapina, olanzapina sau risperidona, un grup de medicamente numite antipsihotice atipice, prezinta un risc de spitalizare pentru leziuni acute care este de doua ori mai mare decat la pacientii cu aceeasi varsta in care nu iau niciunul dintre cele 3 medicamente.

Alte medicamente care pot deteriora rinichii

 • Litiu – Utilizat in principal in tulburarea bipolara (fosta tulburare depresiva maniacala).
 • Aciclovir: antiviral.
 • Indinavir: antiretroviral utilizat in SIDA.
 • Ciclosporina: imunosupresor utilizat in transplanturi si boli autoimune.
 • Tacrolimus: egal cu ciclosporina.
 • Ciclofosfamida: imunosupresor utilizat in bolile autoimune si in unele neoplasme.

Medicamente care pot deteriora rinichii

Exista dovezi din ce in ce mai mari ca inhibitorii pompei de protoni -IPP (omeprazol, esomeprazol, lanzoprazol etc.) pot provoca leziuni la rinichi daca sunt utilizati cronic. Este obisnuit sa gasiti pacienti care iau un IPP zilnic timp de cateva luni sau ani, adesea inutil. In majoritatea cazurilor, medicamente precum omeprazolul trebuie utilizate cu promptitudine, timp de 4 pana la 6 saptamani, pentru tratarea problemelor de stomac. Utilizarea IPP ar trebui evitata timp de cateva luni la rand.

Fibratii (fenofibrat, genfibrozil, ciprofibrat etc.) sunt medicamente utilizate in tratamentul hipertrigliceridemiei. La pacientii cu un anumit grad de disfunctie renala, aceste medicamente pot provoca agravarea leziunilor renale si ar trebui evitate.

Exista mai multe rapoarte despre cazurile de afectare a rinichilor induse de asa-numitele plante traditionale chinezesti. Exista deja peste 150 de cazuri de persoane care folosesc aceste plante pentru a pierde in greutate si au dezvoltat insuficienta renala acuta care necesita hemodializa.

Putine sunt procedurile medicale fara risc. Automedicatia este periculoasa si este important sa stiti despre principalele efecte secundare pentru a le detecta devreme. Nu este surprinzator faptul ca marea majoritate a medicilor parcurg o pregatire de cel putin 10 ani.

Resurse

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5379580/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3153061/

https://www.aafp.org/afp/2008/0915/p743.html

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2407013/

https://www.uptodate.com/contents/manifestations-of-and-risk-factors-for-aminoglycoside-nephrotoxicity

(Visited 1.560 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!