Proteinurie (proteine in urina): Simptome, cauze si complicatii

Citeste

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
Vizualizari 235

Proteinurie, se refera la prezenta unor cantitati excesive sau mari de proteine ​​in urina. Acesta poate fi un simptom precoce al bolii renale. Rinichii sanatosi nu permit o cantitate semnificativa de proteine ​​sa iasa din organism prin urina. Dar, o boala a rinichilor poate afecta sistemul de filtrare, permitand astfel o cantitate prea mare de proteine ​​in urina ca rezultat.

Boala renala, in general, nu prea are semne de avertizare timpurie. Deci, daca rezultatele testului de urina indica proteine ​​in urina, va trebui sa faci o programare la un urolog pentru a te asigura ca functia renala adecvata.

Pentru persoanele mai tinere, proteinele din urina nu sunt atat de neobisnuite. De multe ori rezulta din exercitii fizice sau o boala. In ambele cazuri, este nevoie de o urmarire pentru a te asigura ca nu trece cu vedere nici o boala grava.

Cauze proteinurie

Cauzele frecvente pentru proteinele excesive sau crescute din urina includ:

Tensiune arteriala crescuta

Rinichii sunt responsabili pentru filtrarea deseurilor din sange. Daca proteina se gaseste in urina, aceasta arata distrugerea capacitatilor de filtrare a rinichilor. Cea mai abundenta proteina din sange este albumina. Nu este incarcat, spre deosebire de alte proteine, determinand-o sa treaca prin filtrele deteriorate din rinichi. O proba de urina va detecta proteinele din urina, ceea ce ar putea indica medicului daca exista o posibila problema de rinichi.

Daca ai tensiune arteriala scazuta, nu exista presiune suficienta pentru a impinge sange prin artere. Cu siguranta, o sa presupui ca tensiunea arteriala crescuta determina prea mult sange sa filtreze prin rinichi, dar acest lucru nu se intampla. In schimb, acest sange se aduna in rinichi, determinand presiune asupra firtrelor, ceea ce duce la deteriorari. Acest lucru permite proteinei sa alunece prin filtrele rinichilor.

Boli de inima

Studiile au descoperit ca proteina din urina poate fi un indicator al riscului posibil de boala de inima sau de insuficienta cardiaca, dar aceasta legatura a fost observata doar la calugari.

Cercetatorul, Barry Freedman , a explicat : “Proteinuria, un indicator acceptat al riscului bolilor cardiace, are un impact mult mai mic asupra negrilor decat pe albi. In comunitatea medicala, se crede ca cu cat mai multa proteina in urina are un pacient, cu atat este mai mare riscul de a suferi boli de inima si accident vascular cerebral, iar acest lucru este adevarat – in cazul populatiilor albe. Studiul nostru arata ca excesul de proteine ​​in urina – o descoperire comuna cu boala progresiva a rinichilor la persoanele cu diabet zaharat – este puternic asociata cu depunerea calciului in arterele majore la pacientii de culoare alba, dar nu la pacientii negri. Prin urmare, proteinuria pare sa fie asociata cu un risc crescut de atac de cord la grupul etnic alb.

Glomerulonefrita

Glomerulonefrita este denumirea data unui numar de afectiuni care afecteaza rinichii, mai precis glomerulii. Glomeruli se distrug ca urmare a unei probleme cu sistemul imunitar al organismului. Atunci cand rinichii nu functioneaza corect, sarea si fluidul se pot acumula in glomeruli, care au ca rezultat complicatii precum hipertensiunea arteriala si afectiunile renale cronice.

Amiloidoza

In amiloidoza, depozitele de proteine ​​solubile in fibrile insolubile, pot duce la disfunctia rinichilor. Amiloidoza poate duce la scaderea constanta a functiei rinichilor si la alte afectiuni cum ar fi boala cardiaca. Boala de inima poate afecta, de asemenea, rinichii, provocand probleme si eliberarea proteinelor in urina.

Boala renala cronica

Boala cronica de rinichi este pierderea treptata a functiei rinichilor. Capacitatea rinichilor de a filtra in mod adecvat deseurile din sange devine afectata si proteina poate fi scursa prin urina. In plus, deseurile pot ramane in organism, care pot fi toxice.

Unul dintre primele semne ale bolii renale cronice este proteina din urina. Daca medicul va observa acest lucru, va trebui sa efectuezi teste suplimentare.

Diabet

O complicatie obisnuita a diabetului zaharat este nefropatia diabetica, care poate duce la afectiuni renale. Un semn precoce al nefropatiei diabetice este proteina din urina, cu patru pana la 15% dintre pacienti prezentand albumina in urina. Este important sa detectezi acest simptom cat mai curand posibil, deoarece poate progresa rapid in insuficienta renala mai grava.

Lupus

Lupus este o boala autoimuna si, daca afecteaza rinichiul, poate duce la complicatii cum ar fi proteinele din urina. Cel mai frecvent tip de lupus care afecteaza rinichii este cunoscut sub numele de lupus eritematos sistemic (SLE). Simptomele renale legate de lupus nu includ doar proteinele din urina, ci si sangele in urina. Vei sti daca exista proteine ​​in urina deoarece urina va aparea spumoasa.

Artrita reumatoida

Poliartrita reumatoida este o boala autoimuna care afecteaza in mod obisnuit articulatiile, dar poate duce la afectarea rinichilor, ceea ce poate determina gasirea de proteine ​​in urina. La pacientii cu artrita reumatoida, sistemul imunitar este compromis si nu se poate apara. Apoi, ataca grav celulele sanatoase ale corpului, inclusiv cele din rinichi.

In aceasta situatie, inflamatia se produce in rinichi, ceea ce duce, in cele din urma, la disfunctionalitati. Adesea, tratarea artritei reumatoide prin suprimarea sistemului imunitar poate ajuta la gestionarea atacurilor asupra rinichilor si la conservarea functiei.

Malarie

Malaria este contractata prin muscaturi de tantari infectate frecvent intalnite in regiuni din Africa. Proteina din urina este vazuta in aproximativ 60% din cazurile de malarie. Aceasta poate sa scada la pacientii care primesc tratament si se recupereaza.

Proteinuria ortostatica

Aceasta afectiune este marcata de o eliberare anormala de proteine ​​in urina care apare dupa somn. Odata ce exista o schimbare a posturii – trezirea dupa o noapte de somn – acest lucru cauzeaza eliberarea in exces a proteinei in prima urinare a zilei, dar dupa aceea va disparea.

Preeclampsia

Preeclampsia este atunci cand o femeie gravida sufera de hipertensiune arteriala, impreuna cu retentie de fluide si proteinurie. Proteinuria poate aparea in preeclampsie, deoarece tensiunea arteriala constanta afecteaza rinichii, determinand proteina sa alunece prin filtrele rinichilor, dupa cum sa mentionat mai sus.

Multe femei gravide inregistreaza un anumit nivel de proteine ​​in urina, dar daca nivelul este mai mare de un gram, este un motiv de ingrijorare. Pentru a confirma citirea initiala, medicul poate recomanda colectarea urinei timp de 24 pana la 48 de ore.

Mielom multiplu

Pacientii cu mielom multiplu supraproduc lanturi usoare de Ig monoclonale care pot afecta rinichii atunci cand incearca sa treaca prin glomeruli. O proba de urina sau biopsie la rinichi poate confirma diagnosticul.

Anumite medicamente

Anumite medicamente si tratamente pot duce la proteine ​​in urina. De exemplu, chimioterapie si unele terapii biologice. Medicamentele pot duce la proteine ​​in urina, deoarece in cele din urma se filtreaza prin rinichi si pot avea efecte toxice asupra rinichilor.

Alte medicamente care pot declansa proteinele in urina includ antidepresive, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, acetaminofen, antihistaminice si antimicrobiene. Unele medicamente pot provoca un raspuns inflamator al glomerului, care poate, de asemenea, sa contribuie la proteinurie.

Alte cauze ale proteinei in urina

 • Expunerea la frig
 • Stres emotional
 • Febra
 • Expunerea la caldura
 • Sport suprasolitant
 • Inflamatia rinichilor
 • boala Hodgkin
 • Infectie la rinichi
 • Leucemie
 • Pericardita
 • Sarcina
 • Sarcoidoza
 • Anemia celulelor secera

Factorii de risc pentru proteinurie includ includerea in oricare dintre afectiunile mentionate anterior, varsta de peste 65 de ani, care au un istoric familial de boala renala, fiind afro-american, nativ american, hispanic si luand anumite medicamente.

Simptome si complicatii ale proteinelor inalte in urina

Proteinuria nu prezinta adesea nici un simptom, astfel incat aceasta poate fi nedetectata daca nu va supuneti unui examen fizic si verificati esantionul de urina. Daca excretia de proteine ​​este ridicata, urina va aparea spumoasa. De asemenea, puteti prezenta alte simptome legate de starea de baza care provoaca proteinurie.

Complicatiile proteinuriei depinde de cauza de baza a afectiunii. In general, proteina din urina este asociata cu afectiuni renale, astfel incat functia renala poate incepe sa scada in timp. De asemenea, puteti prezenta hipertensiune arteriala si colesterol ridicat , care pot deteriora rinichii daca nu sunt gestionati corespunzator.

Teste pentru a afla daca aveti numar mare de proteine ​ in urina

Testarea initiala a proteinelor in urina se face prin analiza urinei. Acesta este un test simplu care nu va spune cat de multa proteina exista in urina, ci mai degraba ca exista o cantitate foarte detectabila. Odata ce acest lucru a fost detectat, medicul iti varecomanda sa colectezi un esantion de urina de 24 de ore pentru o analiza suplimentara pentru a masura cantitatea de proteina eliberata de-a lungul zilei.

Daca citirile proteinei sunt mai mici de 3 mg / mmol, nu este necesara efectuarea altor teste. Daca citirile se situeaza intre trei si 30 mg / mmol, se va solicita o verificare anuala. In cele din urma, orice citire de peste 30 mg / mmol sugereaza o scurgere semnificativa a proteinelor si vor fi efectuate teste suplimentare pentru a evalua starea de sanatate a rinichilor sau a verifica orice alta posibila cauza a proteinuriei. In acest stadiu, tratamentul va fi, de asemenea, prescris.

Daca ai diabet zaharat, hipertensiune arteriala sau colesterol ridicat si proteinurie, este foarte important sa gestionezi in mod corespunzator aceste conditii, deoarece ele pot contribui la inrautatirea sanatatii renale. Administrarea corecta poate ajuta la incetinirea progresiei oricarei boli renale iminente.

Surse medicale:

http://www.mayoclinic.org/symptoms/protein-in-urine/basics/causes/sym-20050656
http://www.kidney.org.uk/help-and-info/medical-information-from-the-nkf-/kidney-diseases-index/medical-info-kidney-disease-proturia/
https://www.niddk.nih.gov/health-information/health-topics/kidney-disease/proteinuria/Pages/facts.aspx
http://jasn.asnjournals.org/content/17/12/3458.full
https://www.kidney.org/atoz/content/lupus
https://www.msdmanuals.com/professional/genitourinary-disorders/tubulointerstitial-diseases/myeloma-related-kidney-disease
http://chemocare.com/chemotherapy/side-effects/proteinuria.aspx
https://www.preeclampsia.org/health-information/sign-symptoms#protein
https://www.diabetesselfmanagement.com/diabetes-resources/definitions/proteinuria/
http://www.wakehealth.edu/News-Releases/2010/Excess_Protein_in_Urine_is_Indicator_of_Heart_Disease_Risk_in_Whites,_But_Not_Blacks.htm

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Psihic

Articole relevante