Cele mai bune suplimente naturale pentru serotonina

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 255
 •  
 • 2
 •  
  257
  Shares

Deficitul de serotonina poate provoca sentimentul de tristete, depresie, iritabilitate, niveluri ridicate de anxietate si nopti nedormite. Deficienta de serotonina poate fi tratata cu ajutorul unor suplimente pentru serotonina care contribuie la cresterea nivelului din acest „neurotransmitator al fericirii“ in creier, provocand o stare de bine, fericire, incredere si un somn mai bun.

Ce este serotonina?

Serotonina este o substanta chimica din creier, care transmite semnale de la o parte a creierului la alta. Cercetatorii au descoperit ca dezechilibrele de serotonina pot afecta starea de spirit si duc la depresie, anxietate, panica si tulburarea obsesiv-compulsiva. Neurologul, Dr. Barry Jacobs WebMD spune ca un nivel scazut de serotonina poate afecta regenerarea celulelor creierului care poate cauza depresie. Atunci cand nivelul serotoninei sunt reinjectate, celulele creierului noi sunt formate care pot ajuta ridica depresie.

Potrivit unui studiu publicat in revista Biological Psychiatry, un nivel scazut de serotonina afecteaza diferit barbatii si femeile. Aceasta a constatat ca functia anormala serotoninei poate fi motivul pentru care mai multe femei sufera de depresie decat barbatii. Atunci cand nivelul de serotonina este scazut la barbati, ei devin mai impulsivi in timp ce femeile au inregistrat o scadere in starea de spirit si alte simptome de depresie.

Ce inseamna suplimente pentru serotonina?

Nivelurile scazute de serotonina din creier pot fi stimulate prin luarea de suplimente naturale pentru serotonina care cresc aminoacizii de care creierul are nevoie pentru a produce serotonina. Multe studii au aratat ca deficientele serotoninei pot fi tratate prin suplimente cum ar fi 5-HTP, sunatoare, SAM-e, si chiar ceai verde si turmeric.

Nu exista modalitati de a masura nivelul de serotonina din creier si prea multa serotonina din creier poate provoca o afectiune numita sindrom serotoninergic. Unele dintre simptomele sindromului serotoninergic sunt agitatie, confuzie, muschii spasme, dureri de cap, si rigiditate musculara. Prin urmare, inainte de a lua orice suplimente pentru a trata depresia, anxietatea, sau insomnia ar trebui sa discutati cu medicul dumneavoastra. Acest lucru este important, deoarece suplimentele naturale pot interfera, de asemenea, cu alte medicamente.

Cele mai bune suplimente pentru a creste nivelul de serotonina

5-HTP

Organismul transforma triptofan amino acid in 5-hidroxitriptofan (5-HTP), care este apoi convertit in serotonina. Suplimente de 5-HTP s-a dovedit ca creste nivelul de serotonina si, astfel, reglementeaza starea de spirit si comportamentul.

Studiile au aratat ca 5-HTP poate ajuta persoanele cu depresie usoara pana la moderata. Acest lucru se datoreaza faptului ca 5-HTP este usor de transformat in serotonina in creier si, prin urmare, creste nivelul de serotonina. Se crede ca 5-HTP este eficient in tratarea pacientilor care nu mai raspund la antidepresive traditionale.

Cercetarea in efectele suplimentelor 5-HTP asupra persoanelor cu depresie a aratat ca acestea sunt la fel de eficiente ca fluoxetina, un antidepresiv comun, care este in mod obisnuit cunoscut sub numele de Prozac.

WebMD spune ca studiile au aratat ca dozele crescatoare de 150 mg pe zi pana la 400 mg pe zi timp de 4 saptamani au fost folosite pentru tratarea depresiei.

Exista unele efecte secundare asociate cu 5-HTP. Cercetarea a raportat in revista Neuropsychiatric Disease and Treatment ca utilizarea pe termen lung, pe parcursul mai multor luni poate duce la un deficit de dopamina si nu mai fie eficiente. De asemenea, nu este recomandat sa luati 5-HTP daca luati deja antidepresive.

L-Triptofan

Aminoacidul L-triptofan este descris ca un precursor al serotoninei, deoarece organismul are nevoie pentru a produce serotonina.

Oamenii de stiinta au fucat cercetari in utilizarea suplimentelor L – triptofan pentru a creste nivelul de serotonina si au constatat ca acestea sunt eficiente in special in tratarea femeilor cu depresie. De-a lungul perioadei de 14 zile a studiului, femeile care au luat 1 g L – triptofan de 3 ori pe zi, s-a constat o stare mai buna emotionala decat cele care au luat un placebo. Ei au ajuns la concluzia ca suplimentul de L – triptofan este eficient in tratarea si prevenirea depresiei usoare.

SAM-e

Suplimente SAM-e sunt eficiente in tratarea simptomelor de un nivel scazut de serotonina, deoarece ele stimuleaza in mod natural serotonina in organism. SAM-e este un compus care este necesar pentru functia creierului sanatos si cercetarile au aratat ca este un supliment natural sigur pentru tratarea deficitului de serotonina.

American Journal of Clinical Nutrition a raportat ca studiile clinice in SAM-e arata ca este la fel de eficace ca unele antidepresive, dar fara efecte secundare adverse. Raportul a spus ca SAM-e poate trata simptomele de depresie majora si este eficient la persoanele care nu raspund bine la antidepresive. De fapt, acesta este aprobat de FDA ca un supliment de sanatate si cu beneficii medicale. Acesta poate fi, de asemenea, luat impreuna cu antidepresive conventionale pentru a spori eficacitatea acestora.

Ca si in cazul altor antidepresive, nu se recomanda ca persoanele cu tulburare bipolara sa ia SAM-e.

Sunatoare

Sunatoarea este un vechi, dar eficient remediu natural pentru a trata depresia, deoarece ajuta la nivelurile de neurotransmitatori, cum ar fi serotonina si dopamina pentru a creste in creier.

Desi exista unele rapoarte contradictorii, studiile arata ca sunatoarea poate fi eficace in tratarea depresiei usoare pana la moderata. Este, de asemenea, un remediu natural pentru a trata stresul si anxietatea .

Ceai verde

Ceaiul verde este un supliment natural care poate creste nivelul serotoninei, deoarece contine aminoacidul L-teanina. Studiile clinice au aratat ca ceaiul verde afecteaza neurotransmitatorii din creier, inclusiv o crestere de serotonina si dopamina.

Un studiu privind efectele ceaiului verde asupra persoanelor in varsta au aratat ca cei care au consumat frecvent ceai verde au aratat mai putine semne de depresie decat altele. Studiul a constatat ca intre 2 si 5 cesti de ceai verde pe zi poate ajuta la atenuarea sentimentului de depresie deoarece ajuta la echilibrarea nivelului de serotonina si dopamina din creier.

Probioticele

Cei mai multi oameni, in general, asociaza probioticele cu mentinerea unui sistem digestiv sanatos . Cu toate acestea, pentru ca 95% din nivelul de serotonina organismului sunt produse in intestin, probioticele pot ajuta la mentinerea nivelurilor adecvate de serotonina. Daca nu mancati in mod regulat alimente fermentate care iau apoi suplimente probiotice pot ajuta pentru a creste nivelul de serotonina.

Turmeric (curcumin)

Turmeric contine curcumina care poate ajuta la tratarea depresiei si reduce anxietatea prin cresterea nivelului de serotonina. Curcumina este, de asemenea, una dintre cele mai bune suplimente pentru cresterea nivelului de dopamina.

Studiile clinice au aratat ca Curcumina are un efect antidepresiv si poate creste nivelul serotoninei si dopaminei. De asemenea, sa demonstrat ca suplimentul curcumina poate creste, efectul de antidepresivelor, cum ar fi fluoxetina, venlafaxina sau bupropion.

Vitamine si minerale pentru a creste nivelul de serotonina

Vitamina B9 (acid folic) si B12

S-a constatat ca multe persoane cu depresie au un deficit de acid folic si vitamina B12. Un studiu publicat in 2005 cu privire la efectul vitaminelor din grupa B a sugerat ca acidul folic (800 mg) si vitamina B12 (1 mg) poate fi de ajutor pentru a reduce simptomele de depresie.

Vitamina C

Un studiu mic in India, a constatat ca a existat o diferenta semnificativa in nivelurile de vitamina C in randul pacientilor care sufera de depresie si cei care nu au avut tulburari de dispozitie. Vitamina C este esentiala pentru 5-HTP prin urmare, suplimentele de vitamina C pot creste nivelul de serotonina in mod natural si ajuta la reducerea simptomelor de depresie.

Vitamina D si omega-3

Deficienta de serotonina poate fi cauzata de o lipsa de vitamina D si acizi grasi omega-3. Oamenii de stiinta au descoperit ca atat vitamina D cat si acizi grasi sunt esentiali pentru serotonina. Ei recomanda cresterea aportului de vitamina D si omega-3 pentru a reduce simptomele asociate cu un deficit de serotonina.

Magneziu

Universitatea din Maryland raporteaza ca o lipsa de magneziu poate provoca dezechilibre in nivelul de serotonina si duce la depresie. S-a constata ca suplimente de magneziu pot ajuta la tratarea depresiei, reducerea anxietatii.

(Visited 10.211 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 255
 •  
 • 2
 •  
  257
  Shares

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!