Din ce cauza nu poti dormi

Citeste

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
Vizualizari 0

Cei mai multi oameni s-au confruntat cu probleme de somn, la un moment sau altul, dar ceea ce cauzeaza insomnia este foarte individual. Exista de fapt doua forme diferite de insomnie si anume: secundara si primara.

Ambele sunt caracterizate prin incapacitatea de a putea dormi. Exista doua categorii principale de riscuri care pot contribui la insomnie: cele care nu se pot controla si cele care le puteti controla.

Factorii de risc necontrolabili

Sunt variabile care sunt in afara controlului. Cu toate ca nu se poate face nimic pentru a le modifica, este important sa stim cu ce este asociata aceasta insomnie.

Varsta

Este mult mai probabil sa apara probleme de somn pe masura ce imbatraniti. Dupa 40 de ani, de exemplu, modelele de somn se schimba, rezultand mai multe treziri la mijlocul noptii si un timp mai greu de sedere adormit.

Sexul

Insomnia este mai frecventa in randul femeilor, dar expertii nu sunt stiu exact de ce. Unele teorii includ: Femeile experimenteaza schimbari hormonale extreme (sarcina, menstruatie, menopauza); femeile sunt mai sensibile la sunetele propriilor copii, care le face sa se ​​trezeasca mai des in timpul noptii; si femeile sunt la risc mai mare pentru conditiile care pot duce la insomnie secundara, cum ar fi depresia si anxietatea.

Starea de santatate

Mai multe afectiuni medicale pot cauza insomnie secundara. Tulburari emotionale (depresie, anxietate, si tulburare de stres posttraumatic), tulburari neurologice (cum ar fi bolile Parkinson si Alzheimer), afectiuni respiratorii (astm), insuficienta cardiaca (care rezulta in apneea de somn si / sau probleme respiratorii), hipertiroidism, tulburari gastro-intestinale (de exemplu ca arsuri la stomac sau GERD), precum si conditiile care cauzeaza durere cronica (artrita, dureri de cap severe si fibromialgie, de exemplu) pot perturba toate calitatii somnului si cantitatea.

Statutul socio-economic

Insomnia este mai frecventa la persoanele cu statut socio-economic scazut.

Programul de lucru

Persoanale care lucreaza in schimburi sunt la un risc ridicat de insomnie. Intr-un studiu, 65% din muncitori in schimburi au prezentat simptome de insomnie mai multe nopti in fiecare saptamana.

In timp ce nu se pot schimba lucrurile, cum ar fi sanatatea sau programul de lucru, puteti controla anumiti factori ce tin de stilul de viata, de alegerile pe care le faceti in fiecare zi cu privire la ce manacati si cum aveti grija de voi. Acestea sunt domenii din viata ta, unde puteti lua masuri proactive pentru a ajuta la prevenirea si tratarea insomniei si de a spori starea generala de sanatate.

Factori de risc controlabili

Factori de risc controlabili sunt comportamente si factori care le puteti modifica pentru a reduce riscul de a suferi de insomnie.

Dieta

Mancarurile grele prea aproape de ora de culcare pot interfera cu somnul. Pentru a va asigura ca dormiti usor, incercati o gustare usoara inainte de culcare si evitati alimentele bogate in proteine si bauturile care contin cafeina. Consumul de produse lactate inainte de culcare pot fi de ajutor pentru unii, deoarece laptele contine soporific aminoacidul, triptofan.

Exercitii fizice

In urma unui program coerent exercitiile fizice pot ajuta sa va cresteti nivelul de energie in timpul zilei, si de a reglementa modelul de dormit pe timp de noapte. Doar asigurati-va ca nu faceti sport prea aproape de ora de culcare, deoarece aceasta va poate face sa adormiti mai greu. Antrenamentele sa le aveti dimineata sau dupa-amiaza.

Nivelul de stress

Persoanele cu stres cronic, inclusiv cei care sunt suprasolicitati la birou sau la domiciliu, sunt mai predispuse la dezvoltarea de insomnie. Luand timp pentru a va relaxa si elibera de stres prin sport, meditatie, yoga sau alte tehnici pot ajuta sa puteti dormi mai bine.

Viziunea voastra asupra vietii

O viziune pesimista asupra vietii (ganduri negative, credintele si atitudinile) pot creste in mod semnificativ riscul de insomnie. Oamenii care gandesc pozitiv tind sa doarma mai bine si au stare generala de sanatate mai buna. Modificati-va gandurile pentru a va schimba viata!

Mediul in care dormiti

E mai dificil sa adormiti intr-o camera care este prea luminoasa, zgomotosa, sau la temperaturi extreme (cald sau rece). Purtati o masca de dormit, inchideti jaluzele sau perdelele pentru a diminua lumina, in timp ce purtati dopuri pentru urechi pentru a bloca sunetele deranjante.

Modificarea stilului de viata singur va poate ajuta sa dormiti mai bine, dar a vorbiti cu medicul de familie daca insomnia persista, mai ales cele legate de factori care nu le puteti controla. Fiecare mica schimbare a stilului de viata, in colaborare cu planul de tratament prevazut de catre medicul dumneavoastra, va poate ajuta sa dormiti linistit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Psihic

Articole relevante