5 Analize de sange recomandate pentru determinarea inflamatiei

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Imflamatia una dintre cele mai insidioase cauze ale bolii din zilele noastre. Inflamatia cronica este inflamarea persistenta, de grad scazut, care poate dura ani intregi. Este un precursor al imbatranirii accelerate si a bolii.

De fapt, inflamatia a fost legata de aproape orice problema majora de sanatate. Inhiba functia optima a corpului dvs. de la nivelul celular, facandu-va un vindecator lent si promovand boala la cel mai adanc nivel. Din fericire, exista analize de sange pentru imflatie care va pot ajuta sa creati un stil de viata sanatos.

Exista mai multe teste care pot ajuta la determinarea nivelului de inflamatie din organism. Aceste teste trebuie efectuate in mod obisnuit ca masura preventiva si pentru monitorizarea organismul. In acest articol aflati ce este inflamatia, de asemeanea veti cunoaste 5 tipuri de teste pentru inflamatie si cum va puteti testa singur.

Ce este inflamatia?

Inflamatia este mecanismul natural de aparare al organismului. Este parte a sistemului imunitar innascut al organismului si poate fi declansat de multe lucruri. Este un proces complex prin care celulele albe din sange sunt eliberate in sange sau in tesuturile afectate pentru a lupta impotriva infectiilor. Inflamatia este, in esenta, modul in care organismul eticheteaza o parte a corpului pentru a primi atentie din partea sistemului imunitar.

Exista doua tipuri de inflamatii, acute si cronice. Inflamatia acuta incepe rapid si, in general, dispare in cateva zile. Inflamatia acuta ne protejeaza impotriva celulelor, virusilor si bacteriilor deteriorate. In acest fel, inflamatia este benefica.

Inflamatia cronica este inflamatia sistemica care poate dura luni sau ani. Multe lucruri pot contribui la inflamatia cronica, inclusiv alimentele inflamatorii, toxinele din mediul inconjurator, excesul de greutate si stresul.

Inflamatia cronica si boala

Inflamatia cronica apare atunci cand trupurile noastre sunt expuse in mod repetat la aceste influente si mediatorii inflamatori sunt produsi pe tot corpul. Sistemul imunitar devine coplesit, deoarece stimularea continua are ca rezultat recrutarea celulara, cresterea inflamatiei si modificarea celulelor.

Celulele sanguine albe vor incepe in cele din urma sa atace organele interne sau alte tesuturi si celule necesare, ceea ce este caracteristic autoimunitatii. Acest raspuns inflamator continua pana la rezolvarea cauzei inflamatiei.

Inflamatia cronica este la baza majoritatii bolilor, daca nu a tuturor bolilor cronice, inclusiv cancerul, ALS si bolile cardiace. De asemenea, creste riscul pentru diabet zaharat si cresterea in greutate, imbatranirea prematura, problemele pulmonare, cresterea pierderii osoase si lipsa cresterii osoase si depresia.

Afectiunile autoimune sunt, de asemenea, un rezultat al inflamatiei. In boala autoimuna, sistemul imunitar al organismului declanseaza un raspuns inflamator la propriile tesuturi. Corpul raspunde ca si cand tesuturile normale sunt infectate si ataca aceste tesuturi. Bolile autoimune, cum ar fi tiroidita Hashimoto si artrita, se dezvolta ca rezultat.

Inflamatia si mitocondria

Mitocondria sunt structuri minuscule in aproape fiecare celula din corpul vostru. Acestia sunt responsabili pentru producerea energiei pe care celulele dvs. o au pentru a-si indeplini functiile. Ceea ce multi oameni nu isi dau seama este ca aceste mici structuri sunt, de asemenea, sunt foarte vulnerabile la inflamatia cronica.

Ceea ce inseamna ca inflamatia cronica dauneaza mitocondriilor, scade capacitatea generala a organismului de a functiona si de a se vindeca.

Este esential sa va testati pentru inflamatie si sa luati masuri pentru a reduce inflamatia in organism. Cele mai bune teste pentru inflamatie sunt reszitenta la insulina, HgA1C, proteina C reactiva, feritina serica si latimea celulelor rosii din sange. Fiecare dintre aceste teste va fi explicat mai jos si vor fi date ambele game clinice si optime.

5 Teste pentru inflamatie

Cu atat de multe probleme de sanatate, poate fi extrem de util sa testati si sa retestati marcherii inflamatorii periodic atunci cand incercati sa depasiti o provocare de sanatate. Acest lucru va permite detectarea punctelor tinta specifice si va face mai usor inregistrarea progresului.

Inregistrarea acestor marcatori la inceputul unui plan de sanatate imbunatateste, in general, rezultatele prin furnizarea de date cuantificabile care pot fi monitorizate pe tot parcursul procesului.

Testul de nivel al insulinei la repaus

Testul de nivel al insulinei la repaus este un test valoros pentru detectarea nivelurilor de inflamatie. Insulina este un hormon care este produs si depozitat in pancreas. Insulina ajuta transportul glucozei din sange in celule. Cand organismul recunoaste ca nivelul zaharului din sange creste, pancreasul elibereaza insulina.

Organismul nostru are nevoie de insulina circulanta in orice moment. Cu toate acestea, nivelurile ridicate sau scazute de insulina pot fi problematice. Un nivel ridicat al insulinei este un semn al rezistentei la insulina sau al diabetului. Asocierea obezitatii, rezistentei la insulina si inflamatiei cronice scazute a fost evidenta de ani de zile. Toate sunt legate de imbatranire.

Rezistenta la insulina este capacitatea scazuta de a raspunde la efectele insulinei. Ca urmare, organismul produce cantitati suplimentare de insulina, ceea ce creste procesele inflamatorii din organism.

De-a lungul timpului, valorile de insulina pot provoca complicatii cronice de sanatate. Conditiile de sanatate asociate rezistentei la insulina includ diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, obezitatea si tensiunea arteriala ridicata.

Insulina crescuta poate indica de asemenea sindrom metabolic. Sindromul metabolic este un set de factori de risc care creste sansa unei persoane de a dezvolta afectiuni grave cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 si accidentul vascular cerebral. Acesti factori de risc includ: rezistenta la insulina, obezitatea abdominala si tensiunea arteriala ridicata. 

Intervalul clinic: 2,6-24,9 uIU / ml

Intervalul optim: 1,0-5,0 uIU / ml

Hemoglobina A1c

Hemoglobina A1C (HbA1c) furnizeaza cantitatea medie de glucoza din sange sau din zahar din sange in ultimele 3 luni. Este unul dintre testele de varf pentru a determina daca o persoana are inflamatie.

Hemoglobina A1c (sau hemoglobina glicata) se formeaza in sange atunci cand glucoza se ataseaza la hemoglobina, proteina din celulele rosii care transporta oxigen. Cu cat este mai mare nivelul de glucoza din sange, cu atat se formeaza hemoglobina mai glicozita.

Celulele rosii din sange se formeaza si mor in mod constant, dar traiesc in mod obisnuit timp de aproximativ 3 luni. Astfel, testul A1C reflecta media nivelurilor de glucoza ale unei persoane in ultimele trei luni. Testul este raportat ca procent. Cu cat este mai mare procentul, cu atat nivelul de glucoza din sange a fost mai ridicat.

Testul HbA1c poate monitoriza diabetul si prediabetul. Este, de asemenea, utilizat pentru a monitoriza controlul glucozei la diabetici in timp. Cresterea crescuta a nivelului de glucoza, asa cum este reflectata de un HbA1c inalt, poate deteriora organele si nervii corpului.

Glicemia crescuta din sange reactioneaza cu enzime si alte molecule de proteine ​​pentru a crea produse finale de tip Glycolytic End (AGE). AGE-urile sunt foarte inflamatorii si distrug tesuturile in tot corpul. Rezultatul este complicatiile neurologice si cardiovasculare care sunt comune cu diabetul.

Intervalul clinic: 4,8-5,6

Intervalul optim: 4,5-5,2

Proteina C-reactiva (CRP)

Testul C-reactiv al proteinei (CRP) este un marker de teste de sange folosit pentru a evalua nivelurile de inflamatie in organism. CRP este o proteina produsa in ficat. Este un reactant de faza acuta, ceea ce inseamna ca creste sau scade concentratia cu inflamatie sau trauma.

Cea mai buna masuratoare pentru a detecta CRP este testul de inalta sensibilitate CRP (hs-CRP). Acest lucru este adesea folosit pentru evaluarea riscului cardiovascular, deoarece CRP de sensibilitate ridicata a fost asociata cu boala cardiaca si mortalitatea.

CRP este, de asemenea, utila in diagnosticarea si monitorizarea afectiunilor cronice inflamatorii, cum ar fi boala inflamatorie intestinala, artrita, bolile autoimune si problemele psihologice. Masurarea CRP da starea inflamatorie a organismului si este esentiala pentru diagnosticarea si monitorizarea multor conditii cronice de sanatate.

Intervalul clinic: 0-3 mg / l

Intervalul optim: 0-2 mg / l

Feritina serica

Testul de feritina este un test simplu de sange care masoara nivelul feritinei din organism. Feritina este o proteina din celulele sanguine care stocheaza fierul. Nivelurile scazute de feritina indica deficienta de fier care provoaca anemie, o reducere a numarului de celule rosii din sange.

Ca si CRP, feritina este un reactant in faza acuta. Acest lucru face ca un test de feritina sa fie util in detectarea unui proces de boala cronica. Nivelurile ridicate de feritina pot indica inflamatii, boli hepatice, infectii cronice, tulburari autoimune si unele tipuri de cancer.

Intervalul clinic: 30-400

Intervalul optim: Femei (25-100), Masculi (50-150)

Latimea celulelor sanguine rosii (RDW)

Distributia distributiei celulare rosii (RDW) este un test excelent pentru detectarea inflamatiei in organism. Un studiu din 2011 a constatat ca RDW este un “predictor robust” al riscului de mortalitate din toate cauzele si inflamatia sanguine. RDW reflecta inflamatia generala si stresul oxidativ.

RDW este o expresie a variatiei dimensiunii celulelor rosii din sange care alcatuiesc populatia totala de celule rosii din sange intr-un individ. Marimea vasului de sange are mult de-a face cu maturarea celulelor sanguine si aceasta depinde de agentii de metilare, cum ar fi folatii si B12.

Celulele rosii din sange isi incep ciclul de viata foarte repede, dar pe masura ce se maturizeaza in maduva osoasa, latimea totala este redusa la o dimensiune mai optima pentru a furniza oxigen si nutrienti celulelor. RDW este asociat cu multiple boli. RDW este un test disponibil pe scara larga, ieftin, care este inclus in panoul de sange complet.

Interval clinic: 12,3-15,4%

Intervalul optim: 11,7-15%

Analiza completa a tiroidiei

Analiza completa a tiroidiei este un test cuprinzator care analizeaza toate testele de mai sus pentru inflamatie, inclusiv CRP de sensibilitate ridicata. Testul este mai sofisticat decat cel pe care il conduc majoritatea medicilor conventionali si analizeaza toti parametrii functiei tiroidiene.

Analiza completa a tiroidiei include un numar intreg de sange, panou metabolic complet, analiza de urina, panou lipidic si panou tiroidian. Acesta testeaza functia imuna, functia tiroidiana, reglarea glicemiei, functia hepatica, deficientele nutritionale si multe altele. Persoanele care pot beneficia de acest test includ oricine cu o energie scazuta, crestere in greutate, probleme digestive cronice sau dureri articulare, ceata cerebrala, probleme de piele sau par, probleme hormonale si depresie.

Analiza completa a tiroidiei ar trebui facut in mod regulat atat ca masura preventiva, cat si pentru a monitoriza nivelurile inflamatorii.

Surse medicale:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3492709/
  2. https://www.karger.com/Article/Pdf/212758
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15306213
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28988163
  5. https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/1485898
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3093720
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4427349/
(Visited 5.198 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!