Ce sunt colesterolul HDL, LDL si trigliceridele?

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 810
 • 1
 • 1
 •  
  812
  Shares

Colesterolul este un subiect despre care multe persoane au auzit, dar putini sunt cei care cunosc cu adevarat subiectul. Cine nu a auzit niciodata de termenii: colesterol bun, colesterol rau, colesterol ridicat, colesterol scazut, HDL, LDL, VLDL si trigliceride?

Suntem bombardati zilnic cu informatii de tot felul despre colesterol. Acronimele care nu au sens si valorile sunt inregistrate frecvent la pacienti fara a primi indicatii minime pentru a profita de atat de multe informatii disponibile.

Scopul acestui text este exact acela de a simplifica problema colesterolului. Explicat intr-un mod simplu, dar complet, informatii cheie pe care ar trebui sa le aveti pentru a intelege in sfarsit ce sunt colesterolul si ateroscleroza.

Ce este colesterolul?

Se aude mult despre colesterolul bun si rau, dar se explica putin despre adevaratul sau sens.

Colesterolul este o substanta grasa care se gaseste in toate celulele din corpul nostru. Este esential pentru formarea membranelor celulelor noastre, pentru sinteza hormonilor, cum ar fi testosteronul, estrogenul, cortizolul si altele, pentru producerea de bila pentru digestia alimentelor grase, pentru formarea mielinei (o teaca care acopera nervi), pentru metabolismul unor vitamine (A, D, E si K) etc.

Colesterolul din corpul nostru are doua origini:

 • Endogen : colesterolul este produs de propriul nostru organism, in principal de ficat.
 • Exogen : colesterolul poate fi achizitionat si prin alimente.

Tipuri de colesterol

Deoarece este o substanta grasa, colesterolul nu se dizolva in sange, in acelasi mod in care picaturile de ulei nu se dizolva in apa. Deci, pentru a calatori prin fluxul sanguin si pentru a ajunge la tesuturile periferice, colesterolul are nevoie de un purtator. Aceasta functie apartine lipoproteinelor produse in ficat, principalele fiind:

 • VLDL ( Lipoproteina de densitate foarte mica )
 • LDL ( Lipoproteina de densitate mica )
 • HDL ( Lipoproteina de inalta densitate )

LDL transporta colesterolul si unele trigliceride din sange catre tesuturi. VLDL transporta trigliceride si unele colesterol. Si HDL este un transportator diferit; el face calea cu susul in jos, obtinand colesterolul din tesuturi si readucandu-l la ficat care o va excreta in intestine.

In timp ce colesterolul LDL si VLDL transporta colesterolul in celule si faciliteaza depunerea de grasime in vase, HDL face contrariul, promovand eliminarea excesului de colesterol, inclusiv din placile arteriale. Prin urmare, numim HDL colesterol bun si VLDL si LDL colesterol rau .

Productia de lipoproteine ​​este reglata de nivelurile de colesterol. Colesterolul derivat din grasimile saturate si grasimile trans promoveaza productia de LDL, in timp ce consumul de grasimi nesaturate, gasite in ulei de masline, peste si migdale, de exemplu, promoveaza productia de HDL.

Prin urmare, atunci cand dozam valorile lipoproteinelor de transport LDL, VLDL si HDL, avem o evaluare indirecta a cantitatii si calitatii colesterolului care circula in sange. Astfel, lipidograma, un test utilizat pentru cuantificarea lipoproteinelor, este utilizata pentru a evalua nivelul colesterolului din sange.

Colesterol IDL

IDL ( intermediate density lipoprotein) este un tip de colesterol similar cu LDL. Are efecte similare, de obicei nu dozate individual, dar impreuna cu LDL. Prin urmare, la primirea valorii LDL, vorbim in general despre valoarea LDL + IDL.

Ce este ateroscleroza?

Concentratii mari de VLDL si LDL sunt asociate cu depozitele grase din peretele vaselor de sange, ceea ce duce la formarea colesterolului. Cand corpul nostru are mai mult colesterol decat are nevoie, moleculele LDL circula in sange in cautarea unui tesut care are nevoie de colesterol pentru a functiona. Daca acest colesterol nu este livrat niciunui tesut, molecula LDL ajunge sa se depuna in peretele vaselor de sange, acumuland grasime in ele. Acest proces se numeste ateroscleroza.

Ateroscleroza determina, de asemenea, o leziune directa in perete, reducand elasticitatea arterelor, facandu-le mai dure.

Depunerea de grasime si leziunea peretelui vasului favorizeaza obstructia fluxului de sange si reduc aportul de oxigen si nutrienti catre tesuturi. Cand vasele afectate de placile de colesterol sunt arterele coronare (arterele inimii), rezultatul final poate fi un atac de cord; Cand vasele cerebrale sunt afectate, pacientul poate evolua cu un accident vascular cerebral .

Dislipidemie

Cresterea nivelului de colesterol se numeste dislipidemie. Pentru o lunga perioada de timp, medicii au evaluat gradul de dislipidemie cu ajutorul valorilor totale ale colesterolului, care nu este mai mult decat suma nivelurilor sanguine de HDL + LDL + VLDL. Cu toate acestea, asa cum am explicat, exista colesterolul rau si colesterolul bun, ceea ce face ca evaluarea comuna a acestora sa fie ineficienta. In prezent, colesterolul total este mai putin valoros decat nivelurile individuale de HDL si LDL.

Vezi aceste exemple:

 • Pacientul 1 – LDL 150, HDL 20 si VLDL 20 = colesterolul total de 190
 • Pacientul 2 – LDL 100, HDL 65 si VLDL 25 = colesterolul total de 190

Avand in vedere ceea ce s-a explicat pana acum, nu exista nicio indoiala ca pacientul 1 prezinta un risc mai mare de ateroscleroza decat pacientul 2, chiar daca au acelasi nivel de colesterol total. Exemplul anterior explica de ce colesterolul total nu este cel mai bun parametru pentru a evalua dislipidemia.

Valori normale

Intrucat dislipidemia este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare, medicina a incercat sa stabileasca, prin studii, care sunt nivelurile optime de colesterol HDL si LDL. In prezent, clasificam colesterolul astfel:

LDL

 • Mai putin de 100 mg / dL – Optim
 • Intre 101 si 130 mg / dL – Normal
 • Intre 131 si 160 mg / dL – Normal / mare
 • Intre 161 si 190 mg / dL – ridicat
 • Mai mult de 190 mg / dL – Foarte mare

HDL

 • Mai putin de 40 mg / dL – Scazut (rau)
 • Intre 41 si 60 mg / dL – Normal
 • Mai mult de 60 mg / dL – ridicat (optim)

Ce sa faci cand colesterolul este mare?

O dieta bogata in grasimi nesaturate si saraca in grasimi saturate este recomandata tuturor oamenilor, indiferent de valoarea colesterolului lor. Dar daca aveti dislipidemie, urmarea acestei diete este si mai importanta.

Cu toate acestea, dieta nu rezolva intotdeauna problema colesterolului ridicat, ci si pentru ca cresterea colesterolului LDL este legata de factori genetici si nutritionali. 75% din colesterolul nostru este endogen (produs de ficat) si doar 25% provine din sursa de hrana. Apoi, daca valorile LDL sunt prea mari, numai dieta nu va fi suficienta pentru a normaliza valorile rele ale colesterolului. Am vorbit un pic mai multe despre dieta pentru persoanele cu colesterol ridicat in acest link: https://www.sanatatedefier.ro/dieta-pentru-colesterolul-marit/

Exercitiile fizice ajuta la cresterea HDL si a scaderii LDL, fiind o alta optiune pentru controlul dislipidemiei. Totusi, ca in dieta, reducerea nu este nici macar mare. Dieta si exercitiile fizice sunt suficiente pentru acei pacienti cu LDL 160 mg / dl. Acesta este grupul care poate obtine rezultate bune fara a apela la medicamente.

Decizia de a incepe medicamentele depinde nu numai de valorile LDL si HDL, dar si de prezenta altor factori de risc pentru boli cardiovasculare:

 • Fumatul
 • Hipertensiune
 • Diabet zaharat
 • Insuficienta cronica renala
 • Obezitate si sindrom metabolic
 • Varsta peste 45 de ani

Cu cat aveti mai multi factori de risc, cu atat nivelul de colesterol ar trebui sa fie mai mic. In termeni generali, putem rezuma obiectivele dupa cum urmeaza:

 • Pacientul cu un singur factor de risc – colesterolul LDL trebuie sa fie mai mic de 160 mg / dL.
 • Pacient cu doi sau mai multi factori de risc – colesterolul LDL trebuie sa fie sub 130 mg / dL.
 • Pacientii cu risc cardiovascular ridicat, mai ales daca ati avut un atac de cord sau un atac cerebral – colesterolul LDL trebuie sa fie mai mic de 100 mg / dL.

Cu toate acestea, din 2013 exista noi consensuri privind tratamentul colesterolului ridicat, care nu mai acorda atata importanta valorilor LDL. In loc sa se concentreze pe o valoare alba a LDL, tratamentul este indicat la pacientii cu risc cardiovascular ridicat, chiar daca valorile LDL nu sunt foarte mari. 

HDL ridicat este o problema?

Nu, dimpotriva. Unele persoane, de obicei femei, au HDL foarte ridicat, uneori peste 100 mg / dL. Aceasta nu indica nicio boala. De fapt, sunt oameni norocosi, deoarece riscul de boli de inima scade, mai ales daca LDL este scazut.

Prin urmare, a avea HDL ridicat este bun, deoarece aceasta este o forma de colesterol care ne protejeaza impotriva aterosclerozei.

Colesterolul non-HDL este suma tuturor tipurilor de colesterol considerate rele: IDL + LDL + VLDL. Se presupune ca colesterolul fara HDL este un marker mai sensibil al riscului de ateroscleroza decat LDL singur.

 • Valori ale colesterolului fara HDL:
 • sub 130 mg / dL – optim
 • intre 131 si 160 mg / dL – normal
 • intre 161 si 190 mg / dL – normal / mare
 • intre 191 si 220 mg / dL – mare
 • Mai mult de 220 mg / dL – Foarte inalt

Care sunt simptomele colesterolului ridicat?

Nici unul! Colesterolul ridicat nu provoaca simptome.

Atentie: colesterolul ridicat nu provoaca oboseala, dureri de cap, respiratie, prostratie sau orice alte simptome. Dislipidemia este o boala tacuta. Singura modalitate de a cunoaste nivelul colesterolului este prin lipidograma.

Trigliceride

Hipertrigliceridemia, nume dat trigliceridelor crescute in sange, este de asemenea un factor de risc pentru ateroscleroza, mai ales daca este asociat cu niveluri scazute de HDL.

Trigliceridele sunt strans legate de VLDL, iar valoarea lor este de obicei de 5 x mai mare. De exemplu, un individ cu VLDL de 30 mg / dL va avea niveluri de trigliceride in jurul valorii de 150 mg / dL.

Valorile normale ale trigliceridelor sunt:

Pana la 150 mg / dL = normal
Intre 150 si 199 mg / dL = linia de frontiera
Intre 200 si 500 mg / dL = mare
Peste 500 mg / dL = foarte mare

Cresterea colesterolului si, in principal, a trigliceridelor, este asociata cu o incidenta mai mare a acumularii de grasime in ficat, numita steatoza hepatica.

Tratamentul dislipidemiei

Fiecare pacient cu colesterol ridicat si / sau trigliceride trebuie sa urmeze dieta, sa practice exercitii fizice regulate si, daca are exces de greutate, sa slabeasca.

Medicamentele la alegere pentru reducerea LDL si cresterea HDL sunt statine, numiti si inhibitori ai enzimei HMG-coA reductaza (enzima hepatica responsabila pentru producerea colesterolului). De asemenea, statinele actioneaza in reducerea trigliceridelor.

Cele mai prescrise statine sunt:

 • Simvastatin.
 • Atorvastatina.
 • Fluvastatinul.
 • Pravastatina.
 • Rosuvastatina.
 • Lovastatin.

Rosuvastatina si atorvastatina sunt cele mai puternice si ating reducerile de colesterol cu ​​doze mai mici. Cu toate acestea, sunt foarte scumpe si de multe ori pacientul isi poate controla colesterolul cu statine mai ieftine, nefiind necesar sa se utilizeze medicamente mai puternice.

Principalele efecte secundare ale acestor medicamente sunt durerile musculare si crampele. In unele cazuri, leziunea musculara poate fi grava si este indicata intreruperea tratamentului. Poate sa apara si hepatita medicamentatara.

Desi statinele actioneaza asupra nivelurilor de trigliceride, fibratii sunt o clasa cu actiune mai intensa in acest scop. Fibratii reduc trigliceridele, dar practic nu interfereaza cu colesterolul LDL.

Cele mai utilizate fibrati sunt:

 • Fenofibrat.
 • Bezafibrat.
 • Gemfibrozil.
 • Clofibrat.
 • Ciprofibrat.

Asocierea fibratilor si statinelor trebuie facuta cu precautie, deoarece exista un risc crescut de vatamare musculara cu utilizarea concomitenta a acestor medicamente.

Surse medicale:

http://www.onlinejacc.org/content/accj/early/2018/11/02/j.jacc.2018.11.003.full.pdf

https://journals.aace.com/doi/pdf/10.4158/EP171764.APPGL

https://www.lipidjournal.com/article/S1933-2874(15)00059-8/abstract

https://www.lipidjournal.com/article/S1933-2874(15)00380-3/abstract

https://www.uptodate.com/contents/lipoprotein-classification-metabolism-and-role-in-atherosclerosis

https://www.uptodate.com/contents/hypertriglyceridemia

https://www.uptodate.com/contents/management-of-elevated-low-density-lipoprotein-cholesterol-ldl-c-in-primary-prevention-of-cardiovascular-disease

(Visited 3.491 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 810
 • 1
 • 1
 •  
  812
  Shares

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!