Ce inseamna daca ai proteina C-reactiva mare?

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Proteina C reactiva este o substanta pe care ficatul o face ca raspuns la inflamatie. Testul proteinei C reactive masoara cantitatea de proteina din sange. Testul poate ajuta la diagnosticarea afectiunilor acute si cronice care provoaca inflamatii.

Afectiunile autoimune, inclusiv artrita reumatoida (RA), lupusul si anumite tipuri de boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn si colita ulcerativa

Valorile ridicate ale CRP de peste 350 miligrame pe litru (mg / l) sunt aproape intotdeauna un semn al unei afectiuni medicale grave. Cea mai comuna cauza este o infectie severa, dar o boala autoimuna necorespunzatoare sau o leziune grava a tesuturilor poate duce, de asemenea, la niveluri ridicate ale CRP.

Ce implica testul CRP?

Testul CRP este un tip de test de sange.

Nu este nevoie sa va flamanziti sau sa evitati lichidele inainte de a efectua un test CRP. Cu toate acestea, persoanele care au un test de sensibilitate ridicata la CPR (hs-CRP) sunt susceptibile de a fi supuse altor teste de sange in acelasi timp, iar acestea pot necesita postul pe o perioada de 9-12 ore inainte.

Testul hs- CRP este diferit de testul CRP. Testul hs-CRP detecteaza niveluri mai scazute de CRP in sange (0,5-10 mg / l), in timp ce testul CRP masoara nivelurile intr-un interval mai mare (10-1000 mg / l). Medicii vor folosi testul hs-CRP pentru a evalua riscul unei persoane de a dezvolta boli cardiovasculare.

Unele conditii care pot determina un nivel crescut de hs-CRP includ:

 • Sindromul intestinului iritabil (IBS)
 • Ateroscleroza
 • Diabet
 • Stil de viata sedentar

Obtinerea esantionului pentru test va dura doar cateva minute si ar trebui sa fie relativ nedureroasa, in afara de un bolt mic al acului.

Simptome nivel ridicat de CRP

Simptomele nivelurilor ridicate de CRP depind in intregime de starea de baza care le provoaca.

Multe persoane care au infectii moderate sau leziuni sau afectiuni care provoaca inflamatii cronice pot avea simptome similare. Acestea includ:

Persoanele cu niveluri foarte ridicate de CRP sunt cele mai susceptibile de a avea o infectie bacteriana acuta.

Semnele de infectie acuta includ:

 • Febra mare
 • Ritm cardiac rapid
 • Transpiratii incontrolabile, frisoane sau tremurari
 • Voma necontrolabila sau persistenta, respiratie sau diaree
 • Respiratie dificila
 • Eruptii cutanate sau urticarie
 • Ameteli sau senzatie de lumina
 • O durere de cap severa, durere corporala, rigiditate sau durere
 • Pierderea constientei

Care este intervalul normal de CRP?

Rezultatele testului vor indica riscul anumitor conditii.

In prezent, nu exista un standard stabilit pentru nivelurile sanguine CRP, iar recomandarile variaza.

Cu toate acestea, ca regula generala, CRP se aplica urmatoarele clasificari:

Nivelurile intre 3 mg / l si 10 mg / l sunt usor crescute si sunt de obicei rezultatul unor afectiuni cronice, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea sau factorii de stil de viata, inclusiv fumatul si sedentarismul.

Nivelurile cuprinse intre 10 mg / l si 100 mg / l sunt moderat ridicate si se datoreaza, de obicei, unei inflamatii mai semnificative dintr-o cauza infectioasa sau neinfectioasa.

Nivelurile de peste 100 mg / l sunt puternic crescute si aproape intotdeauna un semn de infectie bacteriana severa.

Rezultatele testului hs-CRP indica riscul unei persoane de a dezvolta boala cardiovasculara in consecinta:

 • Riscul scazut este mai mic de 1 mg / l.
 • Riscul moderat este cuprins intre 1 mg / l si 3 mg / l.
 • Riscul ridicat este mai mare de 3 mg / l.

Interpretarea rezultatelor

Nivelurile CRP care sunt usor sau moderat ridicate pot fi greu de interpretat.

O gama mare de conditii poate creste usor nivelul CRP si, deoarece nu exista o gama standard de referinta stabilita pentru CRP, nu exista de obicei nici o modalitate de a trage concluzii prin analizarea numai a nivelului CRP.

Urmatorii factori pot, de asemenea, sa faca dificila interpretarea nivelurilor CPR:

 • Medicamente: medicamentele care reduc inflamatia in organism, cum ar fi unele medicamente care reduc colesterolul (statine) si medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) specifice, pot scadea nivelul CRP.
 • Leziuni sau infectii minore: Aceste stari pot ridica temporar nivelurile de CRR si pot ascunde alte conditii potentiale cum ar fi diabetul sau IBS.
 • Conditii cronice: Conditiile care provoaca inflamatii persistente, inclusiv bolile autoimune, pot masca alte cauze posibile ale cresterii CRP, cum ar fi o infectie minora.
 • Nivelul de estrogen: medicamente pe baza de estrogeni, cum ar fi anticonceptionalele si medicamente de substitutie hormonala poate ridica nivelul CRP.
 • Sarcina: Sarcina poate ridica nivelul CRP, mai ales in etapele ulterioare.

Un medic va comanda, de obicei, un test CRP alaturi de alte cateva teste pentru a obtine o imagine de ansamblu asupra sanatatii unei persoane. Acest lucru le va permite sa ia in considerare o serie de factori medicali.

De asemenea, un medic va dori de multe ori sa repete testul pentru a vedea cum se schimba nivelul CRP in timp, inainte de a face un diagnostic.

Cu toate acestea, indiferent de alti factori externi, nivelurile CRP de peste 10 mg / l vor indica de obicei o problema inflamatorie.

Care este cauza cea mai probabila pentru un nivel ridicat de CRP?

Artrita reumatoida poate determina un nivel ridicat de CRP.

De obicei, nivelurile moderat crescute de CRP se datoreaza artritei infectioase, care apare atunci cand o articulatie este infectata.

Nivelurile semnificativ crescute ale CRP tind sa apara cu infectii severe, cum ar fi infectiile bacteriene sau fungice. Infectia este responsabila pentru aproximativ 80% dintre cazurile care implica niveluri de CRP mai mari de 10 mg / l.

Uneori, niveluri mai ridicate apar, de asemenea, datorita anumitor forme de cancer si a altor afectiuni care pot provoca inflamatii semnificative, cum ar fi pericardita.

Concluzie

Medicii folosesc testele CRP si hs-CRP pentru a detecta nivelurile de CRP din organism. Nivel ridicat de CRP indica o afectiune care sta la baza sau un risc mai mare de boli cardiovasculare. Tratamentul pentru niveluri ridicate va diferi in functie de cauza.

O serie de conditii pot determina nivele crescute usor sau moderat de CRP, dar nivelurile CRP foarte mari sunt in general mai usor de interpretat.

Surse medicale:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5471098/
 2. https://labtestsonline.org/tests/high-sensitivity-c-reactive-protein-hs-crp
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441843/
(Visited 3.576 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

One thought on “Ce inseamna daca ai proteina C-reactiva mare?

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!