Testul de sange RDW: Ce inseamna si ce spune despre sanatatea ta

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Rezultatele din testul de sange RDW poate ajuta in diagnosticarea mai multor probleme de sanatate.

Latimea distributiei celulelor rosii (RDW) este un test de sange utilizat pentru a masura diferenta de marime si de volum a celulelor rosii din sange. Medicii folosesc testul de sange RDW ca parte a unui test complet de sange pentru a ajuta la diagnosticarea anumitor afectiuni care pot afecta sanatatea dumneavoastra. Un test de sange pentru a masura variatiile dimensiunii celulelor sangvine poate ajuta la diagnosticarea cauzelor anemiei, bolilor de inima, diabetului si a bolilor de ficat.

Intervalul normal pentru masurarea diferentelor in marimea globulelor rosii (eritrocite) este intre 11,8% si 14,6%. Nivelul RDW mai mare de 14,5% inseamna ca exista un grad mare de variatie in dimensiunea celulelor rosii din sange. Cresterea latimii distributiei celulelor rosii din sange ar putea insemna ca o persoana este anemica si este expusa riscului altor afectiuni de sanatate.

In acest articol, veti afla despre testul de sange RDW si ce inseamna pentru sanatatea dumneavoastra. Folosirea rezultatelor din verificarea nivelului RDW poate ajuta in diagnosticarea timpurie si tratarea cu succes a anumitor probleme de sanatate.

Ce este testul de sange in ceea ce priveste distributia celulelor rosii (RDW)?

Testul de laborator RDW este, de obicei, parte dintr-un numar total de sange (CBC) si este folosit impreuna cu rezultatele testului MCV (sau volumul mediu al celulelor rosii din sangele rosu ) pentru a va informa despre starea dumneavoastra de sanatate. De obicei, un medic va lua testul de sange daca exista ingrijorari cu privire la anemie.

Potrivit Dr. Choladda Vejabhuti Curry pe Medscape, rezultatele RDW nu vor confirma sau exclude orice tip de anemie. Medicii vor lua in considerare si alti indicatori privind rezultatele complete ale testelor de sange, cum ar fi nivelurile MCV si MCHC (concentratia medie a hemoglobinei in corpuscula ).

Care sunt nivelurile reduse, normale si inalte ale RDW?

Potrivit medicilor de la Mayo Clinic, gama de referinta RDW este de 11,8% pana la 15,6%. Cu toate acestea, unele clinici da intervalul normal de referinta pentru RDW intre 11,6% si 14,6%. Dar, intervalele de referinta pot depinde de laboratorul care efectueaza testul.

Latimea normala a distributiei celulelor rosii din sange la copii va fi putin diferita. Rezultatele testului RDW pentru copii ar trebui sa se situeze intre 12% si 14% in functie de varsta lor.

 

Ce poate spune despre sanatatea ta testul de sange RDW

Nivelurile ridicate si normale ale RDW intr-un test de sange va pot ajuta sa determinati starea de sanatate. Folosirea nivelurilor RDW si compararea acestora cu alti indicatori ai globulelor rosii pot permite medicilor sa verifice anemia, deficitul de vitamina B12, niveluri scazute de fier si alte tulburari de sange.

Potrivit Medscape, rezultatele RDW dintr-un test de sange pot ajuta la determinarea cauzei anemiei si, prin urmare, cum sa o tratezi. Acesta este rezultatul testului de sange al RDW, impreuna cu rezultatele obtinute de MCV, despre starea dumneavoastra de sanatate: 4

RDW normal si MCV normal

Nivelurile normale ale parametrilor RDW si MCV ar putea insemna ca aveti anemie din cauza pierderii cronice de sange sau din cauza unei boli cronice.

RDW normal si MCV scazut

Un volum mediu scazut al corpusului cu RDW normal poate indica faptul ca anemia este cauzata de o boala cronica sau de talasemia cu tulburari de sange mostenite.

RDW normal si MCV inalt

Daca nivelul dvs. de RDW este normal, dar MCV este prea mare, atunci aceasta ar putea insemna ca aveti probleme cu ficatul sau daca sangele dvs. a fost afectat de alcool, antivirale sau tratament chimioterapeutic. Daca aveti un numar scazut de limfocite (limfocitele sunt un tip de globule albe), puteti avea anemie aplastica.

 

Nivel RDW crescut si MCV normal

Testele de sange RDW care arata niveluri ridicate, dar MCV normal pot insemna ca nivelul de fier, vitamina B12 sau acid folic este in deficit. RDW prea mare cu MCV normal ar putea fi, de asemenea, un semn al bolii cronice de ficat .

Nivel RDW ridicat si MCV scazut

Nivelurile ridicate ale RDW pot insemna ca aveti o deficienta de fier daca MCV este mai mic decat in ​​mod normal.

RDW crescut si MCV crescut

Daca atat nivelul MCV cat si nivelurile RDW sunt prea mari, atunci acest lucru ar putea fi cauzat de deficiente de vitamina B12 sau de folat, anemie sau boli hepatice cronice.

Nivel de RDW scazut, normal sau crescut ce poate insemna

Sa analizam mai detaliat diferitele probleme de sanatate pe care medicii le pot diagnostica din rezultatele testelor de sange ale RDW.

Anemie

Foarte des anemia este cauza anomaliilor cu rezultatele RDW. Daca latimea de distributie a globulelor rosii este prea mica sau prea mare, aceasta poate indica faptul ca aveti anemie.

De exemplu, Jurnalul Asociatiei Medicale Indiene a raportat ca RDW mare este asociata cu anemia microchimica hipocromica. De asemenea, Mymensingh Medical Journal a raportat ca, luand in considerare RDW si alti indici din hemograma poate ajuta pentru a determina deficit de fier la persoanele care sunt la risc de anemie, de exemplu, femeile gravide.

Daca aveti o anemie cu deficienta de fier, puteti avea, de asemenea, dureri in piept, piele palida, maini si picioare reci, pofta de mancare scazuta si inflamatie la limba. De asemenea, puteti avea valori scazute ale MCH daca suferiti de anemie cu deficit de fier.

Cea mai buna modalitate de a creste nivelul de fier al corpului este prin dieta. Unele surse importante de fier sunt carnea de vita, fructele de mare si carnea de pui, casul, fasolea gatita, si dovleacul sau semintele de susan.

Unele dintre aceste surse naturale de fier pot, de asemenea, ajuta la rezolvarea deficitului de vitamina B12 in mod natural, care poate provoca, de asemenea, anemie. Cea mai usoara modalitate de a preveni deficienta de vitamina B12 este consumarea diferitelor tipuri de carne, fructe de mare, lapte si oua, precum si drojdie nutritiva si produse fortificate cu vitamina B12, cum ar fi laptele de migdale si cerealele.

Boala de inima

Medicii pot folosi rezultatele testului de sange pentru a vedea daca aveti un risc mai mare de a dezvolta boli de inima. Latimea de distributie a enterocytelor (globulelor rosii) care depaseste nivelurile normale ar putea insemna ca exista o sansa mai mare de a suferi un atac de cord, accident vascular cerebral sau boala arteriala periferica.

Potrivit Journal of Thoracic Bites, RDW crescut este un factor comun la pacientii care sufera de o forma de boli cardiovasculare. Verificarea RDW ca parte a unui test de sange CBC poate ajuta, de asemenea, sa indice daca o persoana este expusa riscului de probleme cardiace recurente sau sansele de a recupera cu succes de un accident vascular cerebral sau atac de cord.

Tensiune arteriala crescuta

Nivelurile RDW pot spune, de asemenea, multe despre sistemul cardiovascular si despre riscul de hipertensiune arteriala (hipertensiune arteriala). Desi medicii pot verifica cu usurinta tensiunea arteriala utilizand un sfigmomanometru, studiile au aratat ca exista o legatura intre RDW si hipertensiune arteriala.

Experimental & Clinical Cardiology a raportat legatura dintre RDW si hipertensiunea arteriala. Pe langa faptul ca tensiunea arteriala ridicata pune o persoana la un risc crescut de accident vascular cerebral, nivelurile ridicate ale RDW pot indica, de asemenea, alte probleme cardiace.

O modalitate de a ajuta la reducerea tensiunii arteriale in mod natural este prin modificarea pozitiva a stilului de viata. Acestea pot include o dieta bine echilibrata, cu multe fructe, legume si cereale integrale, precum si alte suplimente naturale.

Diabet

Medicii pot verifica latimea de distributie a celulelor rosii pentru a verifica diabetul. Diabetul este cauzat de faptul ca organismul nu produce suficient sau nu raspunde corect insulinei. Diabetul zaharat poate determina cresteri ale nivelului zaharului din sange, urinare crescuta si alte complicatii grave.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca RDW la pacientii diabetici este adesea crescut. Un studiu din 2015 a constatat ca RDW este semnificativ mai mare la persoanele cu diabet zaharat. Studiul a constatat ca acest lucru a fost, de asemenea, legat de hipertensiune arteriala, si ca reglementarea hipertensiunii arteriale a contribuit la reducerea RDW.

Unii oameni cu diabet sunt capabili sa gestioneze simptomele diabetului cu dieta. Cu toate acestea, alti diabetici au nevoie de injectii cu insulina si ar trebui sa fie supravegheati periodic de medicul lor.

Boli autoimune

Diferentele in latimea de distributie a celulelor rosii pot fi, de asemenea, legate de anumite conditii autoimune. Conform revistei Clinic Hemorheology and Microcirculation, RDW este un marker inflamator care poate ajuta la diagnosticarea anemiei si tulburarilor autoimune. Cercetatorii au descoperit ca persoanele cu lupus au RDW crescut daca au avut anemie sau nu.

Boala de ficat sau rinichi

Daca ficatul sau rinichii nu functioneaza corect, acest lucru poate aparea intr-un test de sange al RDW. Rinichii si ficatul joaca roluri importante in filtrarea toxinelor din sange. Cu toate acestea, in cazul in care acestea sunt deteriorate de boala, atunci RDW poate creste si sa conduca la alte complicatii.

Potrivit consultantului medical Dr. Clifton Titcomb, testul de sange RDW si MCV poate ajuta la stabilirea bolii hepatice. Dr. Titcomb a spus ca RDW normal si MCV scazut, normal sau ridicat ar putea fi un indicator care arata ca exista probleme cu ficatul.

De asemenea, un studiu din Scandinavia a constatat ca testele de sange de la persoanele cu insuficienta renala arata o crestere a numarului de RDW si poate fi, de asemenea, asociata cu boli cardiovasculare.

Este important sa aveti grija de starea de sanatate a rinichilor si a ficatului. Prin urmare, este important sa cunoasteti primele semne ale bolii renale si cum sa le protejati . De asemenea, reducerea consumului de alcool, renuntarea la fumat si mentinerea greutatii corporale sanatoase reprezinta toate modalitatile de a preveni distrugerea ficatului.

Sarcina

Este frecvent pentru femeile gravide sa sufere de anemie si sa aiba un nivel crescut al RDW in testele lor de sange. Un studiu efectuat in Jurnalul International de Ginecologie si Obstetrica a aratat ca schimbarile in RDW au loc in timpul sarcinii. Medicii vor prescrie suplimente pentru deficientele de fier si vitamina pentru sanatatea mamei si a copilului. Totusi, s-a constatat ca, in cele cateva saptamani inainte de nastere, RDW creste dramatic in pregatirea pentru nastere.

Boala pulmonara

In unele cazuri, RDW crescut intr-un test de sange poate ajuta medicii pentru a trata pacientii cu boala pulmonara. Dr. Clifton Titcomb spune ca verificarea CBC pentru largimea distributiei celulelor rosii poate fi un marker pentru a determina rezultatele la persoanele cu afectiuni pulmonare.

Cancer

Unele tipuri de cancer provoaca o mare variatie in dimensiunea si distributia volumului de celule rosii si medicii pot folosi acest lucru ca unul dintre markerii pentru a diagnostica unele tipuri de cancer. Potrivit revistei Haematologica, RDW este mai mare la unii oameni cu cancer si poate ajuta la determinarea gravitatii bolii. De asemenea, medicii pot utiliza RDW pentru a ajuta la screening-ul pentru cancerul de san si pentru a determina cel mai bun curs de tratament.

Cu toate acestea, trebuie sa va amintiti ca RDW nu este in sine un factor determinant in prezenta cancerului. In cele mai multe cazuri, RDW este un indicator al anemiei si trebuie luat in context cu alte rezultate din analizele de sange si procedurile de diagnosticare.

 

Alte teste de sange inrudite

Testul de sange MCV

Testul de sange MCV reprezinta volumul mediu al corpuscular al celulelor sanguine si ajuta medicii sa verifice starea de sanatate a sangelui. Testul de sange MCV arata dimensiunea medie a celulelor rosii din sange, deoarece globulele rosii, prea mari sau prea mici, pot fi un indicator al unei afectiuni medicale.

Puteti obtine mai multe informatii despre testul de sange MCV in articol: Testul de sange MCH: Ce inseamna nivelul MCH in sange?

Test de sange MCHC

Un alt mod de a verifica starea de sanatate a celulelor rosii din sange este utilizarea testului de sange MCHC. MCHC reprezinta  concentratia medie a hemoglobinei corpusculare. Cu alte cuvinte, masoara concentratia de hemoglobina intr-un volum dat de globule rosii.

Test de sange MPV

Testul de sange MPV masoara volumul mediu al trombocitelor din numarul de celule rosii din sange. Dimensiunea medie a trombocitelor poate ajuta medicii sa identifice anumite afectiuni ale sangelui si sa ajute la diagnosticarea conditiilor de sanatate care stau la baza acestora.

(Visited 71.065 times, 4 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

2 comentarii la „Testul de sange RDW: Ce inseamna si ce spune despre sanatatea ta

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!