5 Sfaturi pentru a reduce riscul de cancer

Citeste

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
Vizualizari 5

Cancerul este responsabil in fiecare an pentru aproximativ 8 milioane de decese la nivel mondial. Acest numar devine si mai frapant daca consideram ca si 50% din cancere pot fi prevenite cu o ingrijire simpla si cu unele schimbari in stilul de viata.

Cel putin o treime din decesele cauzate de cancer sunt cauzate de factori care pot fi controlati, cum ar fi:

 • Fumatul
 • Expunere excesiva la soare
 • Greutate in exces
 • Stilul de viata sedentar
 • Sex fara protectie
 • Poluarea aerului din mediul urban
 • Expunerea la arderea combustibililor solizi, in special a carbunelui si lemnului
 • Consumul excesiv de alcool
 • Dieta bogata in carne rosie si grasime

Multe cazuri de cancer au o origine genetica sau sunt cauzate de infectii pe care nu le putem controla. Exista mai multe tipuri de cancer a caror cauza nu este cunoscuta. Cu toate acestea, exista deja suficiente cunostinte stiintifice pentru a evita milioane de cancere cauzate de factori bine-cunoscuti si usor de prevenit.

In acest text vom da 5 sfaturi simple care ajuta la prevenirea cancerului.

Cum se poate preveni cancerul?

Evitati fumatul

Tigarile sunt cea mai mare cauza a cancerului, responsabila pentru 20-30% din decesele cauzate de cancer la nivel mondial. Fumatul creste riscul de cancer pulmonar cu pana la 30 de ori. In cazul in care acest lucru nu au fost suficient, fumul este asociat cu o serie de alte boli maligne, cum ar fi leucemia, cancere ale cavitatii orale, cavitatea nazala, sinusurile paranazale, nazofaringe, laringe, esofag, pancreas, ficat, stomac, cervix, intestine, rinichi si vezicii urinare.

O singura tigara contine mai mult de 4000 de substante chimice, dintre care cel putin 400 sunt toxice si 50 sunt recunoscute cancerigene (pot provoca cancer).

Tutunul este o substanta atat de malefica incat a transformat cancerul pulmonar, care a fost rar in secolul XX, intr-una din principalele cauze de deces in lumea moderna. Din fericire, campaniile impotriva fumatului din ultimii ani au fost eficiente in reducerea numarului de fumatori care, pentru prima data de decenii, au cauzat o scadere a numarului de cazuri de cancer pulmonar.

Pericolele asociate fumatului sunt mai frecvent asociate cu fumatul, dar pot aparea si in cazul trabucurilor, tigarilor electronice si marijuanei. Fumatul pasiv este, de asemenea, asociat cu o incidenta mai mare a cancerelor.

Cand vine vorba de riscul de cancer, nu exista “tigara usoara” sau “tigara mai putin daunatoare”. Toti provoaca cancer. In acelasi mod, nu exista o cantitate sigura de fum. Evident, cu cat este mai mare consumul de tigari, cu atat este mai mare expunerea la substante chimice daunatoare si la agenti cancerigeni. Cu toate acestea, chiar fumatul a doar 2 sau 3 tigari la sfarsit de saptamana este suficient pentru a creste riscul de cancer. 

Fumatul este in prezent principala masura de prevenire a cancerului. Chiar si persoanele care fumeaza de mai multi ani beneficiaza de incetarea fumatului.

Evitati expunerea excesiva la soare

Cancerul de piele este cea mai frecventa tumoare maligna a speciei umane. Mai mult de 1 milion de cazuri noi apar in fiecare an in lume.

Practic exista trei tipuri de cancer de piele:

 • Carcinomul bazocelular (CBC)
 • Carcinomul spinocelular (CEC)
 • Melanom

Radiatia ultravioleta (in principal razele UVB) de la soare este principala cauza a dezvoltarii cancerului de piele. In plus fata de raze, aceasta radiatie se gaseste si in cabinele artificiale de bronzare.

Riscul de cancer de piele este direct proportional cu cantitatea de radiatii solare pe care individul a primit-o in timpul vietii sale. Carcinomul bazocelular si carcinomul cu celule scuamoase sunt asociate cu expunerea frecventa la soare. Aspectul sau este rezultatul efectului cumulat al razelor ultraviolete asupra pielii. Se intampla la persoanele stau frecvent la soare in timpul unor ani consecutivi. Si melanomul, care este cancerul de piele cel mai agresiv, este legat de expunerile specifice, cu toate acestea intens la soare. Melanomul apare la acei oameni cu piele mai alba care uneori devin foarte expusi la soare, ramanand cu pielea foarte arsa si rosie.

Toti oamenii ar trebui sa limiteze timpul de expunere la soare, mai ales intre perioadele de la 10 la 16. Utilizati intotdeauna un factor de protectie solara mai mare de 30 (SPF 30) daca aveti piele maro sau 50 (50 SPF) daca aveti o piele mai alba. Chiar si cu protectie, nu va expuneti mult timp la soare si purtati palarii, ochelari de soare si sa va protejati cu o umbrela.

Evitati excesul de greutate

Excesul de greutate si obezitatea sunt asociate cu un risc crescut de diferite tipuri de cancer, inclusiv de san, de colon, uter, rinichi, esofag, pancreas, tiroida, limfom, leucemie, mielom multiplu, si de prostata. Obezitatea a fost estimata ca principala cauza a detectarii a 1 pana la 5 cazuri noi de cancer

Nu numai obezitatea, ci si cresterea in greutate sunt asociate cu riscul de cancer. Barbatii care au castigat mai mult de 20 kg dupa varsta de 20 de ani au un risc de cancer colorectal cu 60% mai mare decat barbatii care au castigat mai putin de 10 kg in aceeasi perioada.

Pacientii obezi care scad greutatea reduc riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, inclusiv prostata, ovar, colon si san. Persoanele obeze care au supuse unei interventii chirurgicale de reducere a stomacului pot reduce pana la 60% a riscului de cancer

Faceti miscare

Stilul de viata sedentar este unul dintre principalii factori de risc pentru excesul de greutate, prin urmare, este, de asemenea, un factor important de risc pentru dezvoltarea cancerelor. Cu toate acestea, exista indicii ca stilul de viata sedentar este responsabil numai pentru anumite tipuri de cancer, chiar si la pacientii cu greutate corporala adecvata.

Se estimeaza ca un stil de viata sedentar este asociat cu cel putin 5% din decesele cauzate de cancer. Studiile arata ca activitatea fizica regulata este asociata cu un risc mai scazut de cancer la ficat, colon, pancreas, san si stomac. Activitatea fizica in anumite perioade de viata, cum ar fi adolescenta, poate oferi protectie suplimentara impotriva tumorilor maligne, in special impotriva cancerului de san.

Durata exacta, intensitatea si frecventa activitatii fizice care pot oferi protectie impotriva cancerului sunt necunoscute. Recomandarile actuale pentru adulti sunt de cel putin 150 de minute pe saptamana de exercitii de intensitate moderata (mersul pe jos, ciclism, gospodarie si gradinarit, alpinism) sau 75 de minute pe saptamana de intensitate intensa (alergare, sport, inot). , construirea de muschi, etc.). Pentru copii, recomandarea este de cel putin 60 de minute de activitati de intensitate moderata pana la intensitate zilnica.

Activitatea fizica are un efect dublu asupra prevenirii cancerului, deoarece combate un stil de viata sedentar si ajuta la controlul greutatii corporale.

Practicati sexul cu protectie

Aproape 20% din toate cazurile de cancer sunt legate de infectii, inclusiv bolile cauzate de bacterii si virusi. Nu toate infectiile care cresc riscul de cancer sunt usor de evitat. Cel mai frecvent exemplu este infectia cu bacterii H. pylori, ceea ce creste riscul de aparitie a cancerului de stomac.

Cu toate acestea, infectiile cu transmitere sexuala pot fi prevenite prin actiuni precum reducerea numarului de parteneri sexuali si utilizarea prezervativelor. Aceste conditii cresc riscul de cancer:

 • HPV – asociat cu cancer de col uterin
 • Hepatita B – asociata cu cancer hepatic
 • Hepatita C – asociata cu cancer la ficat
 • HIV – asociat cu mai multe tipuri de cancer

Exista deja un vaccin impotriva hepatitei B si impotriva HPV, care contribuie la reducerea riscului de cancer la ficat si cervical, respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Psihic

Articole relevante