Unde este situata inima? (Inclusiv simptomele unui atac de cord)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 104
 •  
 • 1
 •  
  105
  Shares

Inima, este situata in mijlocul pieptului, in cutia toracica si este una dintre organele cele mai importante din corp. Poate fi foarte ingrijorator daca suferiti de orice fel de durere in piept din cauza unei temeri ca aveti un atac de cord. Cu toate acestea, nu toate durerile din piept sunt cauzate de dureri cardiace. Prin urmare, multi oameni se intreaba unde se afla inima pentru a intelege mai bine daca durerea toracica este legata de inima.

Ulterior, articolul va prezenta simptomele unui infarct miocardic si alte dureri in piept care sunt legate de inima, precum si cazuri de durere toracica non-cardiaca.

Unde este situata inima?

Multi oameni sunt surprinsi sa afle ca locatia inimii lor se afla in centrul pieptului, nu pe partea stanga. Inima se gaseste in spatele sanului (stern) si se afla intre plamani. Centrul inimii este situat usor in stanga liniei mediane a corpului. Este protejat intr-o membrana numita pericard.

Inima este inconjurata de vase sanguine importante si artere, care pompeaza sange in si din inima. Potrivit dr. Matthew Hoffman pe WebMD, ventriculul stang este cea mai puternica camera a inimii si aceasta pompeaza sange bogat in oxigen pentru restul corpului. Contractiile ventriculului stang sunt cele care creeaza tensiunea arteriala.

Acum, ca stiti exact locul in care se afla inima in organism, sa examinam cauzele durerii toracice pentru a afla daca acestea sunt intotdeauna ceva de care sa va faceti griji. Multi oameni presupun automat ca orice fel de durere in piept este legata de inima. Cu toate acestea, chiar daca inima se afla in piept, exista multe cauze non-cardiace legate de dureri in piept.

Dureri toracice care au legatura cu inima

Nu trebuie sa ignorati niciodata vreun fel de durere toracica deoarece poate fi un simptom al bolilor de inima care necesita o atentie medicala urgenta. Cu toate acestea, pentru a afla daca durerea este asociata cu inima, medicii verifica simptomele care pot indica daca durerile toracice sunt grave.

Cele doua cauze principale legate de inima ale durerii toracice sunt insuficienta cardiaca si anghina.

Simptomele atacului de cord

Acum ca este clar unde se afla inima in piept, care sunt principalele simptome ale insuficientei cardiace congestive?

National Heart, Lung, and Blood Institute explica faptul ca un atac de cord sau un infarct miocardic se intampla atunci cand fluxul de sange catre unul sau mai multe dintre camerele inimii devine blocat. Unul dintre principalele motive pentru blocarea arterei este acumularea de placi, ceea ce unii cred ca este cauzata de colesterolul ridicat in sange (desi exista opinii opuse pe aceasta tema). Acest lucru duce la deteriorarea muschiului inimii in care inima nu poate pompa suficient sange pentru organism.

Dr. James Beckerman de la WebMD spune ca cele mai frecvente simptome ale unui atac de cord sunt:

Durere toracica sau disconfort

Este posibil sa simtiti o durere usoara pana la severa sau disconfort in stanga sau in centrul pieptului. Aceasta durere poate sa apara brusc sis a dispara la fel de bine. Multi descriu acest lucru ca o “durere de stoarcere” si poate sa semene cu arsuri la stomac.

Disconfort in partea de sus a corpului

Durerea poate radia in brate, spate si maxilar. De asemenea, puteti suferi dureri in zona de deasupra buricului. Este foarte frecvent ca barbatii sa simta dureri in bratul stang.

Dificultati de respiratie

Respiratia ingreunata poate sau nu poate insoti durerile toracice. Este posibil sa aveti senzatia ca nu puteti respira chiar daca nu sunteti implicat in nici o activitate fizica. Acest lucru ar putea fi insotit de slabiciune si anxietate extrema.

De asemenea, pot aparea transpiratii, greata, ameteala si batai rapide sau neregulate ale inimii.

Desi acestea sunt cele mai frecvente simptome ale insuficientei cardiace, National Heart, Lung, and Blood Institute avertizeaza ca multi pacienti cu diabet nu prezinta nici o durere toracica in timpul unui atac de cord.

Potrivit Dr. Leslie Cho, directorul Women’s Cardiovascular Center la Clinica Cleveland, femeile au simptome diferite fata de barbati. De exemplu, femeile au de obicei dureri in ambele brate (nu doar in bratul stang) si pe gat si pe maxilar. Femeile pot simti oboseala si dificultati de respiratie ca simptome cardiace.

Potrivit WebMD, unele femei pot simti o senzatie de stoarcere sau plinatate, iar durerea poate fi oriunde in piept, nu doar pe partea stanga.

Daca credeti ca aveti un atac de cord, trebuie sa apelati imediat serviciile de urgenta.

Anghina

Angina provoaca, de asemenea, dureri in piept care sunt legate de inima si sunt cauzate de o reducere a oxigenului care ajunge la inima. Motivele pentru simptomele anghinei sunt, de obicei, legate de boala coronariana cauzata de artere inguste sau blocate, numita ischemie.

Potrivit medicilor de la Mayo Clinic, anghina provoaca dureri in piept sau disconfort, durerea radiind la bratel, gatul si spate. Este posibil sa aveti si greturi, varsaturi, dificultati de respiratie si transpiratii.

Anghina poate fi, de asemenea, o urgenta medicala daca aveti anghina instabila. Acesta este momentul in care simtiti simptomele anghinei chiar si atunci cand va odihniti, sau simptomele dureaza mai mult de 30 de minute si medicamentele pentru anghina nu va ajuta.

Diferenta dintre durere cardiaca si durere toracica non-cardiaca

Deoarece inima este localizata in mijlocul pieptului si usor spre stanga, multi oameni presupun ca orice durere toracica este legata de o problema cardiaca. Chiar daca nu trebuie sa ignorati niciodata durerea usoare in piept, acestea ar putea fi cauzate si de alti factori, cum ar fi muschiul tras in piept .

Potrivit cercetatorilor de la Harvard Medical School, exista diferente intre durerile cardiace si non-cardiace. Acest lucru va poate ajuta sa determinati cauza durerii toracice.

Dureri toracice legate de inima

Durerea cardiaca este mai probabil sa provoace aceste simptome:

 • Durere, senzatie de arsura, senzatie de stres in piept.
 • Durerea in mijlocul pieptului, care radiaza pe bratul stang, pe gat, pe maxilar sau pe spate.
 • Durerea insotita de transpiratie, greata brusca si dificultati de respiratie.
 • Simti durerea in timpul sau dupa o activitate fizica sau in timp ce te odihnesti.
 • Durere in piept non-cardiac

Durerile toracice care nu sunt legate de inima sunt susceptibile de a provoca urmatoarele simptome:

 • Tusea sau respiratia provoaca o durere ascutita si injunghatoare.
 • Durerea dureaza doar cateva secunde.
 • Simti o durere atunci cand apasati pe zona sau este dureros cand va miscati.
 • Durerea ramane este pentru o perioada lunga de timp fara alte simptome.

Mayo Clinic spune ca arsurile la stomac provoaca o senzatie de arsura in piept, iar acest simptom ar putea fi cauzat de stomac (reflux de acid) sau inima.

Alte cauze pentru dureri toracice

Doar pentru ca inima se afla in piept, nu trebuie sa presupuneti ca orice tip de dureri toracice este un simptom al problemelor cardiace. Sa aruncam o privire la unele dintre cauzele durerii toracice care nu sunt legate de inima.

Arsuri la stomac / GERD

Arsurile la stomac si boala de reflux gastroesofagian pot provoca dureri de piept non-cardiace sub coaste. Arsurile la stomac si boala de reflux gastroesofagian sunt cauzate de acidul la stomac scapat inapoi in esofag care provoaca iritatii, disconfort si durere.

Potrivit dr. Jennifer Robinson pe WebMD, arsura este simtita in mijlocul pieptului si poate provoca, de asemenea, dureri in piept ascutite. Dr. Robinson mai spune ca durerea se poate simti ca o durere legata de inima.

Alte simptome de arsuri la stomac si boala de reflux gastroesofagian sunt un sentiment de ceva blocat in gat, dureri de stomac dupa mancare si un stomac acru.

Atac de panica

Unul dintre cele mai frecvente simptome ale unui atac de panica sunt dureri toracice severe ca un atac de cord. Atacurile de panica determina de multe ori o persoana sa hiperventileze, ceea ce pune mai multa presiune asupra muschilor inimii, ducand la dureri in piept.

Desi cauza durerii toracice nu vine de la inima, atacul de panica poate afecta functia inimii.

Primary Care Companion spune ca aproximativ un sfert dintre pacientii care sufera de dureri in piept sufera de un atac de panica. Primary Care Companion spune ca atacurile de panica pot pune presiune asupra muschilor inimii si pot determina cresterea tensiunii arteriale. De asemenea, hiperventilatia in timpul unui atac de panica poate provoca uneori mici spasme dureroase in muschiul inimii. Aceasta poate provoca ischemie miocardica si durere toracica cardiaca. De asemenea, puteti avea simptome de anghina pectorala.

Din fericire, atacurile de panica pot fi tratate si, de obicei, atunci cand senzatia de panica dispare, la fel si durerile toracice.

Costocondrita

Costocondrita este o afectiune inflamatorie care poate provoca dureri toracice ascutite. Durerea este cauzata de inflamatia articulatiilor dintre coaste si san. De obicei, durerea va fi localizata, dar poate radia la spate sau abdomen.

Potrivit dr. William Shiel Jr. pe eMedicineHealth.com, exista multe cauze pentru durerile toracice cauzate de costochondrita. Aceasta se poate datora unei infectii virale sau bacteriene sau poate fi un simptom al artritei. De obicei, durerea se va rezolva fara tratament.

Daca aveti probleme cu respiratia sau observati roseata si umflarea in jurul coastelor si aveti febra, ar trebui sa vizitati medicul dumneavoastra deoarece infectia se poate raspandi.

Artrita psoriazica

Multe persoane cu psoriazis dezvolta si o afectiune numita artrita psoriazica care poate provoca dureri in piept. Aceasta afectiune artritica provoaca inflamatie in multe dintre articulatiile dumneavoastra. Daca artrita psoriazica afecteaza cartilajul din piept, s-ar putea sa aveti, de asemenea, dureri in piept si dificultati de respiratie.

Alte cauze ale dureri toracice

Surse medicale:

 1. WebMD. The heart.
 2. NHLBI. What is a heart attack?
 3. WebMD. Heart attacks and heart disease.
 4. HealthClevelandClinic. Women: Don’t ignore these 3 subtle heart attack signs.
 5. MayoClinic. Angina.
 6. HealthHarvard. Is your chest pain a heart attack or something else?
 7. MayoClinic. Chest pain.
 8. WebMD. Understanding GERD.
 9. Prim Care Companion J Clin Psychiatry. 2002; 4(2): 54–62.
 10. eMedicineHealth. Costochondritis.
 11. WebMD. Psoriatic arthritis symptoms.
 12. WebMD. 6 Symptoms of Women’s Heart Attacks
(Visited 5.561 times, 2 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
 • 104
 •  
 • 1
 •  
  105
  Shares

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!