Teste de sange pentru depistarea cancerului: Instrument important in detectarea, diagnosticarea si tratamentul precoce al cancerului

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

In cazul in care exista suspiciuni ca aveti cancer, medicul dumneavoastra poate sa comanda anumite teste de sange pentru depistarea cancerului sau alte teste de laborator, cum ar fi o analiza a urinei sau o biopsie a unei zone suspecte, pentru a ajuta in diagnosticare.

 

 

Cu exceptia cazurilor de cancer de sange, testele de sange, in general, nu pot spune cu exactitate daca aveti cancer sau o alta afectiune noncanceroasa, dar pot da medicului dumneavoastra indicii despre ceea ce se intampla in interiorul corpului dumneavoastra.

 

Deoarece medicul dumneavoastra a comandat teste de sange pentru cancer pentru a cauta semne de cancer, aceasta nu inseamna ca a fost facut un diagnostic de cancer si ca aveti cancer. Aflati ce ar putea cauta medicul dumneavoastra cand se fac teste de sange pentru cancer.

 

Numarul total de celule sanguine (CBC)

Acest test de sange masoara cantitatea si starea diferitelor tipuri de celule sanguine dintr-o proba de sange, incluzand globulele rosii, celulele albe din sange si trombocitele. Desi este utilizat in multe alte scopuri, acest test poate ajuta, de asemenea, in diagnosticarea unor cancere de sange, cum ar fi leucemia si limfomul, prin detectarea celulelor anormale in sange sau a cantitatilor anormale de celule tipice. De asemenea, poate fi util sa se stabileasca daca un cancer s-a raspandit in maduva osoasa, precum si sa monitorizeze progresul si / sau efectele secundare ale tratamentelor pentru cancer.

 

Test marker tumorali

Markerii tumorali sunt substante chimice produse de celulele tumorale sau de sistemul imunitar ca raspuns la cancer. Diverse teste pot fi folosite pentru a detecta markerii tumorali in sange, oferind medicului dumneavoastra un indiciu ca cancerul poate fi prezent in organism. Printre cele mai frecvent utilizate teste ale markerilor tumorali sunt:

 

Testul antigen specific prostatei (PSA)

Este folosit in mod obisnuit ca instrument de screening pentru depistarea precoce a cancerului de prostata, testarea PSA masoara nivelurile de proteina produsa de celulele prostatei, numita antigen de prostata, in sange. Nivelurile crescute de PSA pot da medicului dumneavoastra o indicatie timpurie a dezvoltarii cancerului de prostata. Cu toate acestea, este important sa retineti ca o serie de conditii benigne de prostata pot determina, de asemenea, cresterea nivelurilor PSA.

 

Testul antigenului carcinoembrionic (CEA)

Acest antigen, este prezent in fatul in curs de dezvoltare, dar nu este prezent in mod normal in sangele adultilor sanatosi. Cand este detectat in sange prin testarea CEA, poate indica prezenta mai multor forme de cancer, inclusiv cancerele de colon, rect, pancreas, san, ovar sau plaman. Antigenii de cancer pentru cancer mamar, pancreatic si ovarian

 

Testul AFP (alfa-fetoproteina)

Desi acest antigen se gaseste in sangele femeilor insarcinate sanatoase, deoarece este produs prin dezvoltarea fatului, acesta nu este prezent in mod normal la barbatii adulti sau la femeile care nu sunt insarcinate. Cand este detectat prin testul AFP, acesta poate fi un indiciu al cancerelor care includ cancerul hepatic, testicular sau ovarian.

 

Testul antigenului 125 (CA-125)

Acest antigen este folosit ca marker tumoral pentru cancerul ovarian. O proteina gasita pe suprafata mai multor celule cancerigene ovariene. Testele de sange pentru a masura nivelurile acestui antigen sunt utilizate pentru a ajuta la diagnosticarea cancerului ovarian, monitorizarea progresului tratamentelor pentru cancerul ovarian si detectarea unei reaparitii a bolii.

 

Testul antigenului 19-9 (CA 19-9)

Acest test de sange cauta antigene in sange care sunt folosite ca markeri pentru cancerul pancreatic. Acesta poate fi utilizat pentru a ajuta la diagnosticarea cancerului pancreasului, precum si pentru a monitoriza progresul tratamentului.

 

Test Cancer Antigen 27.29 (CA 27.29)

Testul de sange CA 27.29 masoara nivelul antigenului CA 27.29 in fluxul sanguin, care este o indicatie a cancerului de san. Acest test este singurul test de sange specific cancerului la san si este utilizat pentru diagnosticarea, monitorizarea tratamentului si detectarea raspandirii cancerului de san in alte parti ale corpului.

 

Testarea gonadotropinei coronare (hCG)

Un indicator bine cunoscut al sarcinii timpurii, hCG este, de asemenea, produs de unele celule canceroase si este considerat un marker tumoral, ajutand la detectarea cancerelor de celule germinale la barbati si la femeile care nu sunt insarcinate. Celulele cu celule canceroase sunt tumori care se dezvolta dintr-un ovul sau sperma, incluzand cancerele testiculare si ovariene.

 

Testarea proteinelor din sange

Este un test de sange care cauta anumite proteine ​​anormale ale sistemului imunitar (imunoglobuline) in sange. Testarea proteinei din sange este folosita pentru a detecta mielomul multiplu, un cancer al sangelui.

 

Testele de sange care pot detecta semnele diferitelor forme de cancer sunt instrumente de diagnostic importante, furnizand de multe ori primul indiciu ca o persoana poate avea cancer. Cu toate acestea, este important sa retineti ca, in majoritatea cazurilor, sunt necesare teste suplimentare pentru un diagnostic definitiv. In general, aceasta va include biopsia, care este o procedura de obtinere a unui esantion de celule canceroase potentiale pentru testare. In plus, sunt posibile fals pozitive si negative false cu unele teste de sange pentru cancer, deci este important sa se ia si alte simptome si factori de sanatate.

(Visited 356 times, 1 visits today)

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Similar posts
 • Vaccinul pentru prevenirea cancerului... 21      21Shares Majoritatea cancerelor de col uterin sunt asociate cu virusul papiloma uman (HPV), o infectie cu transmitere sexuala. Imunizarea pe scara larga cu vaccinul HPV ar putea reduce impactul cancerului de col uterin la nivel mondial. Iata ce trebuie sa stiti despre vaccinul HPV.     Cuprins Ce face vaccinul HPV?Ce este vaccinul impotriva HPV si cand [...]
 • HbA1c (hemoglobina glicata): Ce insea... 29 1    30Shares Diabetul si complicatiile acestuia raman o cauza majora a bolilor si a mortii timpurii la nivel mondial. Diagnosticul diabetului se bazeaza in mare masura pe detectarea nivelurilor ridicate de zahar (glucoza) din sange.     Hemoglobina A1c (HbA1c) este o masura de laborator utilizata frecvent in acest scop. De asemenea, testul este util pentru monitorizarea [...]
 • Numar scazut de celule albe din sange... 7 1    8Shares WBC scazut reprezinta un numar scazut de celule albe din sange (leucocite) – in termen medical leucopenie.       Leucocitele sunt produse in maduva osoasa, fiind o parte importanta a sistemului imunitar si de asemenea lupta impotriva bacteriilor, a virusilor si a altor bacterii. Cand ai un numar scazut de celule albe, este [...]
 • Nivel ridicat de zahar in sange (hipe... 51      51Shares Nivel ridicat de zahar in sange sau hiperglicemia este o afectiune in care exista cantitati excesive de zahar sau glucoza care circula in sange. In timp ce corpul are nevoie o anumita cantitate de glucoza in fluxul sanguin, pentru a asigura celulelor sale energia de care au nevoie pentru a functiona, nivelurile mai ridicate [...]
 • Test de sange CPK: Ce inseamna daca a... 55      55Shares Un test de sange CPK verifica nivelurile de creatinafosfokinaza (sau creatin-kinaza) in sange. Creatinele sunt eliberate din muschi sau tesuturi daca sunt ranite si deteriorate. Nivel crescut de CPK poate insemna ca un tesut a fost deteriorat datorita unui atac de cord, accident vascular cerebral sau leziuni ale capului. Nivelurile CPK crescute intr-un test [...]

No Comments Yet

Lasă un răspuns

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: (#4) Application request limit reached
Type: OAuthException
Code: 4
Please refer to our Error Message Reference.


Recomand

Cele mai citite articole