TSH scazut: cauze, simptome si cum afecteaza T3 si T4

Citeste

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
Vizualizari 367

Nivel scazut de TSH (hormonul de stimulare tiroidiana) inseamna de obicei ca tiroida produce prea multi hormoni T3 si T4. Deoarece o tiroidia hiperactiva secreta prea multi hormoni tiroidieni, semnalele sunt trimise catre glanda pituitara pentru a secreta niveluri mai scazute de TSH. Acest lucru poate determina simptome de TSH scazut sau hipertiroidism, cum ar fi pierderea in greutate, nervozitate, dificultati de somn sau menstruatie neregulata (la femei).

Hipertiroidismul nu este doar conectat la nivelul scazut de TSH. Medicii pentru a diagnostica si trata afectiunile legate de o tiroida hiperactiva, acestea verifica nivelurile de T3 si T4 din sange. Cauzele pentru TSH scazut poate fi boala Graves, nodulii care stimuleaza tiroida sau inflamatia.

In acest articol, veti afla cum nivelul scazut de TSH afecteaza hormonii tiroidieni triiodotironina (T3) si tiroxina (T4). Voi analiza, de asemenea, ce insemna un nivel normal de TSH, T3 si T4 si cum puteti observa simptomele hipertiroidismului.

Ce face tiroida?

Tiroida este o glanda in partea din fata a gatului care secreta hormoni importanti in organism. Acest mic, organ in forma de fluture produce hormoni care controleaza metabolismul si cresterea in greutate.

Cercetatorii de la Johns Hopkins Medicine spun ca este necesar sa aveti o tiroida sanatoasa pentru a controla modul in care corpul utilizeaza energie. Hormonii tiroidieni afecteaza ritmul cardiac, greutatea corporala, ciclurile menstruale, intestinele si sistemul nervos central. Hormonii produsi de tiroida regleaza modul in care tesuturile produc sau nu produc proteine.

Ce este TSH (hormonul de stimulare tiroidiana)?

Glanda pituitara din creier produce un hormon numit hormon de stimulare a tiroidei sau TSH pe scurt.

Medicii de la American Association for Clinical Chemistry spun ca TSH afecteaza nivelurile de hormoni T3 si T4 prin stimularea tiroidei pentru a produce acesti hormoni. Verificarea nivelurilor TSH normale sau scazute poate ajuta la diagnosticarea tulburarilor tiroidiene.

De exemplu, testele de sange pentru nivelul TSH sunt folosite pentru a monitoriza in mod curent nou-nascutii pentru problemele tiroidiene, pentru a monitoriza terapia de substitutie tiroidiana sau pentru a ajuta la diagnosticarea problemelor de infertilitate.

Ce este T4 si Free T4 (FT4)?

Dr. Lisandro Irizarry de pe Medscape spune ca tiroxina este denumita T4 si este principalul hormon pe care tiroida il produce. Acesta este unul dintre cei mai importanti hormoni care secreta tiroida. Acesta contine 4 molecule de iod.

Nivelul de Free T4 (FT4) se refera la cantitatea de tiroxina care este activa din punct de vedere biologic si nu este legata de proteine. Medicii, de obicei, testeaza nivelul FT4 pentru a ajuta la identificarea posibilelor cauze ale problemelor tiroidei. FT4 este forma activa a tiroxinei.

Ce este T3 si Free T3 (FT3)?

Hormonul tiroidian triiodotironina este denumit T3 deoarece contine o molecula mai mica de iod decat T4. Dr. Irizarry explica faptul ca tiroxina se transforma in triiodotironina cand ajunge la celulele din organism. T3 este de 4 ori mai activ decat T4.

Ca si in cazul FT4, Free T3 (FT3) este nivelul activ al hormonului tiroidian care poate fi utilizat de catre organism.

Modul in care TSH afecteaza nivelul T3 si T4

TSH afecteaza nivelul T3 si T4 in sange prin stimularea tiroidei pentru producerea acestor hormoni. Medicii de la American Association for Clinical Chemistry spun ca TSH stimuleaza in principal productia de T4 si acest lucru este transformat in T3 de alte tesuturi din organism.

Conform revistei Frontiers in Endocrinology, nivelul de T3 si T4 afecteaza de asemenea cat de mult TSH produce glanda pituitara. Aceasta se numeste o bucla de feedback negativ. Niveluri mai ridicate de hormoni tiroidieni (FT3 si FT4) dau semnale sanguine catre glanda pituitara pentru a produce mai putin hormon de stimulare a tiroidei (TSH).

De aceea, nivelurile scazute ale TSH indica o glanda tiroidara hiperactiva sau hipertiroidism.

Nivel normal de TSH

Cat este nivelul normal de TSH care indica faptul ca tiroida functioneaza corect si ca este sanatoasa? Potrivit British Thyroid Foundation, intervalul normal de TSH este dupa cum urmeaza:

0,4 – 4,0 mIU / L (milliunite pe litru)

Cu toate acestea, studiile recente privind activitatea tiroidei si ceea ce ar trebui clasificat ca nivel normal de TSH a determinat o gama superior mai mica. Cercetatorii din Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism recomanda ca limita TSH superioara sa fie de 2,5 mIU / L.

Acest lucru se datoreaza faptului ca multi medici spun ca persoanele cu TSH intre 2,5 mIU / L si 4,0 mIU / L prezinta riscul aparitiei tulburarilor tiroidiene.

De asemenea, trebuie retinut faptul ca nivelul de TSH este mai mare la persoanele mai in varsta. De exemplu, intervalul superior pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 50 si 59 este de 4,5 mIU / L, iar in cazul persoanelor peste 80 de ani, nivelurile TSH de pana la 7,5 mIU / l ar fi considerat in continuare normal.

Ce inseamna un nivel scazut de TSH?

Intervalul normal de referinta pentru testele de sange TSH este cuprins intre 0,4 si 4,0 mIU / L. Prin urmare, daca valorile testelor de sange pentru TSH apar mai mici de 0,4, aveti nivel scazut de TSH. Medicii vor efectua apoi teste suplimentare pentru a verifica Free T4 si posibil Free T3 in serul de sange.

Cauze TSH scazut

Boala lui Graves

Boala Graves este cea mai frecventa cauza a hipertiroidismului in care aveti TSH are valori scazute si T4 sau T3 crescut.

American Thyroid Association spune ca boala lui Graves este o afectiune autoimuna care creeaza anticorpi care pun glanda tiroida la lucru. Acest lucru are ca rezultat o crestere a hormonilor tiroidieni T4 si T3 si, prin urmare, glanda pituitara produce mai putin TSH.

Unele dintre simptomele bolii Graves includ:

 • Umflarea in jurul ochilor, oferindu-le un aspect bombat
 • Inflamatia ochilor, facandu-le sa apara rosii
 • Probleme de vederea

Boala lui Plummer

Boala Plummer este o afectiune in care nodulii multipli devin hiperactivi in glanda tiroida, determinand secretia mai multor hormoni tiroidieni decat ar trebui.

Potrivit dr. Philip R. Orlander, care este profesor de endocrinologie, boala lui Plummer este denumita si adenomul toxic tiroidian. In multe cazuri, nodulii incep sa secrete hormonul T3 si T4 independent de tiroida si pot deveni toxici.

Alte simptome ale adenomului toxic tiroidian sau boala lui Plummer pot include:

 • Pierderea neintentionata in greutate, in special la persoanele in varsta
 • Frecvente miscari intestinale
 • Tremurul mainilor
 • Probleme cu inima
 • Umflarea in jurul gatului

Noduli sau chisturi in glanda tiroida

Alte tipuri de cresteri ale tiroidei pot stimula, de asemenea, eliberarea de niveluri mai mari decat cele normale ale hormonului tiroidian, determinand astfel scaderea semnificativa a nivelurilor TSH.

Potrivit unui expert in endocrinologie, Dr. Robert Ferry Jr., nodulii sau chisturile tiroidiene pot sau nu pot afecta functia tiroidiana. In unele cazuri, cresterile benigne ale tiroidei pot stimula productia de hormoni care provoaca hipertiroidism. In alte cazuri, cresterea poate provoca o tiroida subactiva.

Alte simptome la chisturilor tiroidiene includ:

 • Durere care se extinde spre partea din fata a gatului la ureche sau maxilar
 • In mod vizibil gat mai mare
 • Dificultate la inghitire

Excesul de iod

Nivelul corespunzator de iod este esential pentru sanatatea glandei tiroide. Insa, daca consumati prea mult iod, nivelul TSH poate scadea si este posibil sa incepeti sa prezentati simptomele unei glande tiroide hiperactive.

Jurnalul Nature Reviews Endocrinology raporteaza ca iodul se gaseste in mod natural in alge, paine, lapte, unele suplimente de vitamine si sare fortificata cu iod. Cantitatea recomandata de iod necesara zilnic pentru buna functionare a tiroidei este de 150 μg.

Inflamatia tiroidei (tiroidita)

Daca nivelul TSH este scazut, poate insemna ca aveti o afectiune numita tiroidita. Inflamatia tiroidei poate determina umflarea tiroidei si incepe sa secrete mai mult T4 si T3 decat ar trebui. Aceasta crestere a hormonului tiroidian are ca rezultat scaderea nivelului TSH.

Potrivit cercetatorilor de la Clinica Cleveland, exista multe motive pentru care tiroida poate deveni inflamata. TSH scazut cauzata de tiroidita poate fi rezultatul unei infectii virale sau bacteriene, radioterapie sau anticorpi care ataca glanda tiroida.

Tiroidita poate determina hipotiroidism in functie de modul in care inflamatia afecteaza tiroida.

Tumorile ovarelor sau testiculelor

Tumorile ovarelor sau testiculelor afecteaza hormonii si pot suprima nivelul TSH. Cand se intampla acest lucru, veti prezenta semne de hipertiroidism.

OB / GIN Dr. Lisa Rubinsak de la Facultatea de Medicina a Universitatii Emory spune ca un tip de cancer ovarian numit struma ovarii poate provoca hipertiroidism. Acesta este un tip rar de cancer, iar hipertiroidismul este un simptom la 5-8% dintre pacientii cu struma ovarii. Simptomele tipice ale cancerului ovarian includ:

 • Sangerari vaginale neregulate
 • Durere abdominala
 • Acumularea de lichid in abdomen

Cancerul testicular la barbati poate duce, de asemenea, la simptome de hipertiroidism. Dr. Kush Sachdeva, care este specializat in oncologie, spune ca cancerul testiculelor determina cresterea hormonilor tiroidieni in organism. Alte simptome ale cancerului testicular pot include:

 • Dureri in abdomenul inferior
 • masa sau o bucata mare pe una din testicule
 • Noduli limfatici umflati
 • Niveluri ridicate de hormon tiroidian T4 sau T3

Tumorile benigne ale glandei tiroide sau ale glandei hipofizare

Cresterea non-canceroasa in glanda tiroida sau glanda pituitara poate insemna ca aveti un hormon tiroidian stimulator scazut in organismul dumneavoastra.

Medicii de la Mayo Clinic spun ca cele mai mici cresteri ale tiroidei nu sunt grave si nu prezinta simptome. Daca cresterile devin mari, ele pot afecta productia de hormoni tiroidieni si pot suprima nivelul TSH. In aceste cazuri, veti prezenta simptome de hipertiroidism.

Tulburari tiroidiene induse de medicamente

Simptomele TSH scazute se pot manifesta daca luati anumite medicamente. Potrivit informatiilor publicate in jurnalul American Family Physician, tratamentele pentru o glanda tiroida subactiva pot cauza nivele scazute de TSH daca doza este prea mare. De asemenea, unele medicamente pentru batai neregulate ale inimii sau medicamente care contin iod pot, de asemenea, sa provoace simptome de TSH scazut.

Cancer tiroidian

In cazuri rare, cresterea tiroidei poate deveni canceroasa, iar tiroida trebuie eliminata pentru a preveni raspandirea cancerului.

Societatea Americana de Cancer raporteaza ca doar aproximativ 2 din 20 de cazuri de noduli tiroidieni se devin maligne. Daca tumora stimuleaza tiroida, rezultatul va fi hipertiroidismul. Medicii spun ca cresterile in tiroida care cauzeaza TSH scazut si cresterea T4 sunt aproape intotdeauna benigne.

Care sunt simptomele nivelului scazut de TSH?

Simptomele nivelului scazute de TSH sunt, de obicei, asociate cu hipertiroidismul. Dr. Oliver Starr de la Patient.info afirma ca, avand prea multa tiroxina in sange, glanda pituitara va secreta mai putin hormon de stimulare a tiroidei.

Avand nivel scazut de TSH inseamna, de obicei, ca veti avea unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:

 • Senzatie de nervozitate, iritabilitate sau dificultati de relaxare
 • Tulburari de somn si / sau insomnie
 • Palpitatii cardiace si o crestere a frecventei cardiace
 • Cresterea transpiratiei
 • Oboseala generala si slabiciune musculara
 • Diaree sau scaune mai dese decat v-ati obisnuit
 • Un gat vizibil mai mare
 • Ochi bulbucati

Este important sa obtineti tratamentele adecvate pentru semne de hipertiroidism deoarece, daca sunt lasate netratate, puteti avea oricare dintre urmatoarele complicatii:

 • Cresterea riscului de aparitie a osteoporozei
 • Boala cardiaca, de exemplu, un risc crescut de anghina pectorala, batai neregulate ale inimii sau chiar insuficienta cardiaca
 • Complicatii in timpul sarcinii

TSH scazut, dar FT4 normal

Ce inseamna daca testele de sange arata un nivel scazut al TSH, dar FT4 este normal?

Conform cartii Screening and Treatment of Subclinical Hypothyroidism or Hyperthyroidism, TSH scazut, dar FT4 in intervalul normal ar putea indica faptul ca aveti hipertiroidism subclinic. Medicii recomanda, in general, tratamentul anti-tiroidian daca testele de sange arata niveluri TSH sub 0,1 mIU / L. TSH scazut si FT4 normala sunt frecvente la persoanele care au boala Graves sau boala tiroidiana nodulara.

Un alt motiv pentru nivelul scazut de TSH si FT4 normal este daca luati tratament T4 pentru hipotiroidism.

TSH scazut, dar T3 si T4 normal

De ce aveti nivel scazut de TSH, dar T3 si T4 normal?

Motivele pentru care T3 si T4 sunt in intervalul de referinta normal, dar au TSH mai mic decat 0,1 mIU / L pot fi, de asemenea, hipertiroidism subclinic. Jurnalul British Medical Bulletin a raportat ca motivele comune pentru nivelul seric scazut al TSH si T3 si T4 normale pot include:

 • Tratamentul cu levothyroxine
 • Boala lui Graves
 • Tiroidita virala

TSH scazut si T4 inalt

Rezultatele testelor de sange pentru tulburarile tiroidiene care arata scaderea TSH si niveluri ridicate de tiroxina confirma de obicei hipertiroidismul. Dr. Oliver Starr de la Patient.info afirma ca, in aceste conditii, medicii vor prescrie un tratament pentru scaderea tiroxinei in sange, care ar trebui apoi sa creasca nivelul TSH.

TSH scazut, T4 scazut si T3 scazut

In cazurile in care testele de sange arata ca aveti niveluri scazute ale hormonului de stimulare a tiroidei si ale tiroxinei, cauza nu este, de obicei, legata de tiroida.

Potrivit endocrinologului Dr. Serhat Aytug, afectiunile care cauzeaza TSH scazut si T4 scazut sunt sindromul de boala clasificat si non-tiroidian. Aceasta se intalneste, de obicei, la persoane care sunt au o boala cronica severa. Cateva exemple de boli cronice care pot determina scaderea T4, T3 si TSH sub limita normala de referinta sunt:

Orice boala severa care afecteaza tractul gastrointestinal, plamanii, inima sau ficatul

 • Infarct
 • Arsuri severe
 • Transplantul maduvei osoase

Surse medicale:

 1. HopkinsMedicine.
 2. LabsTestsOnline.
 3. Medscape.
 4. LabsTestsOnline.
 5. Front Endocrinol (Lausanne).
 6. ThyroidOrg.
 7. Medscape.
 8. Medscape.
 9. MedicineNet.
 10. Nat Rev Endocrinol.
 11. ClevelandClinic.
 12. Medscape.
 13. Medscape.
 14. MayoClinic.
 15. Am Fam Physician.
 16. CancerOrg.
 17. PatientInfo.
 18. NCBI.
 19. Br Med Bullet.
 20. Medscape.
 21. BTFThyroid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Psihic

Articole relevante