Se poate transmite COVID-19 (coronavirus) prin alimente, apa, suprafete si animale de companie?

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Virusul care provoaca boala coronavirusului 2019 (COVID-19) se transmite de la o persoana la alta in picaturile respiratorii eliberate atunci cand cineva cu virus COVID-19 tuseste, stranuta sau vorbeste.

Dar se poate transmite si de la o persoana care are virusul la orice suprafata pe care o atinge, ceea ce te poate face sa te intrebi despre situatiile de zi cu zi. Cat de riscant este sa mergi la magazin alimentar? S-ar putea sa existe germeni pe recipientul respectiv pentru a lua de la restaurantul preferat? Ce zici de apa pe care o bei?

Expertii din lumea medicala nu au toate raspunsurile despre cum se transmite covid-19, dar iata ce se stie pana acum in prezent:

Recipiente alimentare si ambalaje

Nu exista dovezi cu privire la contractarea virusului care provoaca COVID-19 dupa atingerea containerelor alimentare si a ambalajelor alimentare. Multe restaurante ofera acum preluare si livrare fara contact pentru a reduce riscul de transmitere.

Totusi, daca va preocupa, este rezonabil sa urmati orientarile generale privind siguranta alimentelor. Spalati-va mainile timp de cel putin 20 de secunde cu apa si sapun dupa manipularea recipientelor pentru preluare, apoi transferati mancarea intr-un vas curat folosind ustensile curate. Spalati-va din nou pe maini inainte de a manca. Dupa aruncarea containerelor, curatati si dezinfectati orice suprafete care aveau containere pentru preluare.

Produse alimentare  

Este posibil ca noul coronavirus sa poata rezista pe fructe si legume care au fost gestionate de o persoana cu virusul. Nu se stie daca acest lucru te poate imbolnavi de COVID-19 .

Cele mai bune practici sunt sa urmati liniile directoare privind siguranta alimentelor si sa spalati toate fructele si legumele bine inainte de a le manca, tinandu-le sub apa. Sapunul nu este necesar. Puteti freca produse care au o coaja sau o piele groasa cu o perie curata. De asemenea, spalati-va bine pe maini cu apa si sapun imediat ce ajungeti acasa de la magazinul alimentar.

Curatati si dezinfectati orice pungi reutilizabile pe care le-ati transportat catre si din magazin. Majoritatea plaselor din material se pot spala si usca; alte pungi pot fi curatate folosind un stergator sau spray de dezinfectant.

Luati in considerare purtarea unei masti in timpul cumparaturilor alimentare, cand poate fi dificil sa mentineti distanta sociala fata de alti cumparatori. In unele zone sau in anumite magazine, este necesar sa purtati o masca.

Suprafete de uz casnic

Intr-un studiu realizat de Institutul National de Sanatate din SUA (NIH), cercetatorii au descoperit ca virusul care provoaca COVID-19 poate trai pana la patru ore pe cupru, pana la 24 de ore pe carton si pana la trei zile pe otel inoxidabil si plastic.

Curatati si dezinfectati in mod regulat suprafetele menajere atinse in mod obisnuit – cum ar fi mese, blaturi, butoane, intrerupatoare de lumina, toalete, manere de robinet si chiuvete.

Consumul de apa

Virusul care provoaca COVID-19 nu a fost detectat in apa de baut. Instalatiile de tratare a apei au procese de filtrare si dezinfectare a apei inainte de a intra in casa ta.

Contact strans cu oamenii

Mai ales pentru persoanele care nu locuiesc in gospodarie, nu va apropiati prea mult. Retineti regula distantei sociale: incercati sa stati la 2 metri distanta de ceilalti.

Picaturile respiratorii ale virusului care provoaca COVID-19 se pot raspandi la o persoana la 6 metri sau mai aproape dupa cineva cu virusul tuseste, stranuta sau vorbeste, ceea ce va poate pune in pericol daca va aflati in acel cerc de 6 metri.

Caini si pisici

Au existat rapoarte despre unele animale de companie, inclusiv caini si pisici, fiind infectate cu virusul care provoaca COVID-19 dupa contactul strans cu persoanele care au avut virusul. Adesea, animalele nu aratau semne ca sunt bolnave.

Virusul care provoaca COVID-19 se raspandeste in principal de la o persoana la alta. Expertii nu considera animalele un mod semnificativ de raspandire a coronavirusului. Dar acesta este un domeniu de investigare in curs.

Trateaza-ti animalele de companie ca si cum ar fi oameni, pastrandu-le la o distanta de cel putin 6 metri de alte persoane si animale in afara gospodariei tale si ramanand acasa cand este posibil.

Tantari si capuse

Nu exista dovezi care sa sugereze ca virusul care provoaca COVID-19 se raspandeste prin muscaturi de tantar sau capusa.

Piscine, cada cu hidromasaj si locuri de joaca pentru apa 

Nu exista dovezi ca virusul care provoaca COVID-19 se raspandeste prin piscine, cazi cu hidromasaj si locuri de joaca pentru apa.

Cu toate acestea, este o idee buna sa pastrezi distanta fizica intre tine si oamenii cu care nu locuiesti – cel putin 2 metri (2 metri) daca poti – cand te afli intr-o piscina publica sau un parc acvatic. Puneti masca de fata deoparte atunci cand sunteti in apa, deoarece o masca umeda face dificila respiratia. Dar purtati o masca atunci cand nu sunteti in apa pentru a ajuta la reducerea potentialului de raspandire a virusului. Ramai acasa daca te simti rau.

Scaun, urina si alte lichide corporale

Picaturile respiratorii sunt principala sursa de transmitere a virusului care provoaca COVID-19. Virusul a fost detectat si in scaunul unor persoane bolnave de COVID-19.

Expertii nu stiu inca care ar putea fi riscul transmiterii de la scaun, dar virusul care provoaca COVID-19 poate avea potentialul de a se raspandi prin apele reziduale netratate. De asemenea, nu se stie daca alte lichide corporale, cum ar fi urina, varsaturile, laptele matern sau sperma, ar putea fi modalitati prin care virusul s-ar putea raspandi.

Respectand distantarea sociala si liniile directoare locale de sanatate publica, cum ar fi sa stai acasa cand poti si sa porti o masca de fata atunci cand trebuie sa iesi, ajuta la reducerea riscului de infectie. De asemenea, ajutati la protejarea altor membri ai comunitatii dvs. Aici puteti citi de asemenea de ce este important sa va spalati mana si cum sa spalati mana corect De ce este important sa te speli pe maini

Surse medicale

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/how-covid-spreads.html

https://www.uptodate.com/contents/searc

https://www.fda.gov/emergency-preparedness-and-response/coronavirus-disease-2019-covid-19/coronavirus-disease-2019-covid-19-frequently-asked-questions

https://www.cdc.gov/foodsafety/newsletter/food-safety-and-Coronavirus.html

https://www.mda.state.mn.us/sites/default/files/inline-files/COVID-19%20Reusable%20Bags-Takeout%20Containers%20BPs%20Mar%202020.pdf.

https://www.fda.gov/food/food-safety-during-emergencies/shopping-food-during-covid-19-pandemic-information-consumers

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/faq.html

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/animals.html

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/faq.html

https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/selecting-and-serving-produce-safely

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters

(Visited 3.741 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

One thought on “Se poate transmite COVID-19 (coronavirus) prin alimente, apa, suprafete si animale de companie?

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!