Testul de sange hematocrit: Ce inseamna nivel crescut de hematocrit sau nivel scazut de hematocrit

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Testul de sange hematocrit face parte din numarul total de celule sanguine (CBC) si masoara procentul de celule rosii din sange (RBC). Rezultatele unui test de sange hematocrit (Hct) pot spune unui doctor mult despre sanatatea dumneavoastra generala. De obicei, medicii vor lua in considerare si alti factori pentru un test de sange CBC, daca aveti nivel scazut de hematocrit sau nivel ridicat de hematocrit.

Nivelul normal de hematocrit (Hct) indica faptul ca sangele dumneavoastra are suficienta cantitate de celule rosii in sange pentru a transporta oxigen in celulele dumneavoastra. Nivelul scazut de hematocrit poate sa insemne ca aveti anemie, deficit de vitamine sau sangerari. Nivelul scazut de hematocrit poate face o persoana sa se simta obosita, somnoroasa sau dificiltati de respiratie.

Nivelul crescut de hematocrit este mai putin frecvent decat hematocrit scazut si poate insemna ca o persoana nu primeste suficient oxigen, sufera de deshidratare sau prezinta risc de boli cardiace

In acest articol, veti afla despre testul de sange hematocrit si ce poate insemna daca aveti nivel scazut de hematocrit sau nivel ridicat de hematocrit. Desigur, daca aveti anomalii in rezultatele testului CBC, medicul dumneavoastra va diagnostica cauza si va recomanda un curs de tratament. Cu toate acestea, in acest articol, veti afla cum sa rezolvati unele dintre problemele asociate cu niveluri scazute sau ridicate de hematocrit.

Ce este hematocritul?

Hematocritului se refera la procentul de celule rosii din sange. Indicatiile hematocritului intr-un test de sange CBC sunt de obicei scrise ca procent.

Dr. William C. Shiel de la MedicineNet spune ca nivelurile de hematocrit pot fi calculate folosind volumul mediu de celule rosii din sange si determinand cantitatea de hemoglobina. Un alt mod de a verifica nivelurile de Hct este de a pune sange intr-un tub de testare si de a se centrifuga. Medicii pot apoi sa masoare proportia celulelor rosii din sange in partea de jos.

O citire a hematocritului de 50% (care se situeaza in intervalul normal al hematocritului) inseamna ca 50% din volumul total de sange este de celule rosii din sange.

Verificarea nivelurilor normale de hematocrit este unul dintre indicii RBC care pot ajuta medicii sa diagnosticheze multe boli.

Diferenta dintre hematocrit si hemoglobina

Cand incercati sa intelegeti rezultatele testelor de sange, multi se intreaba care este diferenta dintre hematocrit si hemoglobina.

Conform cartii Clinical Methods, hemoglobina este proteina gasita in celulele rosii din sange. Celulele rosii din sange au nevoie de hemoglobina pentru a furniza oxigen celulelor si tesuturilor din organism. Lipsa hemoglobinei in RBC va insemna ca o persoana va prezenta semne si simptome de anemie.

Hematocritul este un calcul care compara volumul globulelor rosii cu volumul total de sange. Testele de laborator trebuie, de asemenea, sa tina cont de volumul mediu corporal al celulelor rosii din sange.

Aceste teste de sange sunt uneori masurate impreuna si furnizeaza informatii clinice similare.

Nivel normal de hematocrit

Dr. Mandy Flannery O’Leary de la Departamentul de Patologie de la Universitatea de Stat din Louisiana explica despre nivelul normal a hematocritului. Aceasta sunt urmatoarele:

 • Copii si nou-nascuti – 53-69%
 • Barbati adulti – 40-54%
 • Femei adulte – 36-46%

In functie de laboratorul care efectueaza testul de sange, rezultatele pot diferi usor.

Nivel scazut de hematocrit

La nivelul scazut de hematocrite trebuie luat in considerare varsta si sexul.

Potrivit dr. Charles Patrick Davis pe eMedicineHealth, exista si alti factori, cum ar fi sarcina si traiul la o altitudine mare, care pot afecta rezultatele testelor hematocrit.

De exemplu, nivelele Hct ale femeilor gravide sunt clasificate ca fiind scazute daca sunt sub 30%. De asemenea, persoanele care traiesc la altitudini mai mari sunt considerate a fi sub hematocrit normal daca barbatii au mai putin de 45%, iar femeile au un volum de celule rosii de sange mai mic de 41%.

Nivel crescut de hematocrit (policitemie)

Hematocrit marit este mai rar decat nivelul scazut de Hct si se numeste policitemie. Nivelul crescut de Hct sunt citirile rezultatului testului CBC, fiind peste 54% pentru barbati si 46% pentru femei.

Daca sunteti gravida, atunci cresterea hematocritului este aceeasi ca si pentru femeile care nu sunt insarcinate. Cu toate acestea, traiul la altitudini mari creste gama normala de hematocrit la 61% la barbati si 56% la femei. Acest lucru se datoreaza faptului ca exista o scadere a concentratiei de oxigen in atmosfera.

Ce cauzeaza nivel scazut de hematocrit?

Anemie

Exista diferite tipuri de anemie si motivele pentru care o persoana poate dezvolta simptome de anemie. Cu toate acestea, nivelurile scazute de Hct arata, de obicei, ca o persoana este anemica, iar medicii trebuie sa diagnosticheze motivele pentru care nu primesc suficient oxigen in sange.

Potrivit jurnalului Critical Care Medicine, determinarea hematocritului si testarea nivelurilor de hemoglobina pot contribui la determinarea cantitatii anemice a unei persoane. Hematocrit scazut, precum si alti indicatori RBC, pot contribui, de asemenea, la determinarea motivului dezvoltarii anemiei.

Alte simptome ale anemiei pot include:

 • Oboseala si lipsa generala a energiei
 • Batai neregulate a inimii
 • Ten palid
 • Dificultati de respiratie
 • Deficiente nutritionale

Hematocritul scazut poate insemna ca aveti, de asemenea, anumite deficiente nutritionale care sunt legate de anemie.

Jurnalul Mondial de Gastroenterologie a raportat ca nivelul scazut de hematocrit poate indica o lipsa de acid folic si vitamina B12. Acest lucru este adesea insotit de o deficienta de fier si persoana are simptomele clasice ale anemiei.

Multe persoane au deficiente in grupa de vitamina B. Acestea includ acidul folic (vitamina B9), vitamina B6 si vitamina B12. Pe langa faptul ca prezinta semne de anemie, simptomele unei deficiente de B12 pot include, de asemenea:

 • Modificari ale dispozitiei
 • Dureri de cap
 • Dificultatea de concentrare
 • Probleme digestive
 • Modele de somn intrerupte

Artrita

Daca suferiti de artrita reumatoida, este posibil sa aveti hematocrit scazut si o lipsa a celulelor sanguine bogate in oxigen.

Clinical and Experimental Rheumatology a publicat un studiu privind rezultatele testelor de sange asupra persoanelor cu poliartrita reumatoida. S-a constatat ca nivelurile scazute ale hemoglobinei din sange au fost asociate de obicei cu severitatea bolii. Hematocritul scazut la pacientii cu artrita poate duce, de asemenea, la alte boli.

Daca suferiti de inflamatii articulare si durere din cauza artritei, ar trebui sa va verificati pentru un deficit de vitamina D. De asemenea, ar trebui sa consumati alimente care ajuta la reducerea inflamatiei si pot actiona ca un remediu natural pentru artrita .

Depresia

Nivelul scazut de hematocrit poate fi de asemenea un simptom al depresiei, anxietatii crescuta si tulburari de panica.

Potrivit informatiilor publicate de Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental, depresia poate creste raspunsurile inflamatorii in organism. Acest lucru poate duce la scaderea hematocritului fata de intervalul normal. Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca rezultatele testelor de sange de la persoanele depresive arata o crestere a neutrofilelor si a leucocitelor.

Unele remedii naturale care ajuta la tratarea simptomelor depresiei includ administrarea suplimentelor 5-HTP sau SAM-e si psihoterapia. De asemenea, puteti incerca sa luati suplimente de curcuma deoarece unele studii au aratat ca turmericul poate avea un efect antidepresiv.

Fibromialgia

Daca suferiti de dureri cronice asociate cu fibromialgie, atunci rezultatele testelor de laborator pot arata ca hematocritul dumneavoastra este mai scazut decat in ​​mod normal. Inflamatia in organism afecteaza producerea globulelor rosii si a globulelor albe.

Arquivos de Neuro-Psiquiatria a raportat in 2016 ca fibromialgia poate afecta femeile in multe feluri. De exemplu, depresia si disfunctia sexuala crescuta sunt unele dintre afectiunile asociate cu fibromialgia. Totusi, studiul a aratat, de asemenea, ca persoanele care sufera de fibromialgie au valori scazute ale hemoglobinei si ale hematocritului.

Daca suferiti de o durere cronica, atunci puteti constata ca suplimentele D-Ribose pot ajuta la tratarea simptomelor fibromialgiei. Despre fibroialgie citeste mai multe aici Fibromialgia: Cauze, puncte de declansare, tratament si diagnostic

Boala de rinichi

Boala renala poate afecta, de asemenea, producerea de globule rosii si poate determina scaderea semnificativa a hematocritului.

Un studiu publicat in 2017 in Journal of Medical Biochemistry a constatat ca productia de celule rosii din sange este controlata de hormoni care sunt secretati de rinichi. Persoanele cu afectiuni renale cronice au, de obicei, o valoare mai mica decat intervalul normal de hematocrit si hemoglobina.

Rinichii sunt situati in partea din spate de mijloc si este important sa se evite obiceiurile care deterioreaza functia renala. De exemplu, excesul de zahar, fumatul, excesul de alcool si lipsa de exercitii fizice afecteaza rinichii. Consumul de apa din abundenta este una dintre cele mai bune modalitati de a va mentine rinichii sanatosi si de a preveni infectiile.

Probleme digestive

Hematocritul scazut poate insemna ca aveti inflamatie in tractul digestiv, care afecteaza volumul globulelor rosii din sange.

International Archives of Allergy a raportat ca colita ulcerativa (o forma de boala inflamatorie a intestinului) poate afecta nivelul hematocritului. S-a constatat ca persoanele cu afectiuni digestive si afectiuni autoimune prezinta semne si simptome de anemie. Acest lucru se datoreaza adesea sangerarilor interne ale sistemului digestiv.

Boala Crohn si colita ulcerativa sunt doar 2 motive pentru care sistemul digestiv nu functioneaza corect. Alte semne de afectiuni digestive inflamatorii includ:

 • Tulburari frecvente de diaree dupa masa
 • Eliminarea de scaune grase
 • Durere sub coaste
 • Indigestie si arsuri la stomac
 • Conditii autoimune

Hematocrit scazut este adesea asociat cu anumite conditii autoimune, iar verificarea nivelurilor hematocritului poate ajuta medicul sa recomande cel mai bun tratament.

De exemplu, revista Transfusion Medicine and Hemotherapy afirma ca unele conditii autoimune pot duce la anemie.

Volumul mediu trombocitar (MPV) scazut intr-un test de sange in laborator poate fi, de asemenea, utilizat pentru a identifica unele afectiuni autoimune.

Simptome hematocrit scazut

Medicii solicita frecvent teste Hct daca o persoana se plange de simptome asociate cu hematocrit scazut. Motivele pentru o scadere a nivelurilor de Hct ar putea fi faptul ca celulele rosii din sange sunt distruse mai repede decat le poate reface organismul sau organismul nu creeaza suficient.

Cercetatorii de la Centrul Medical din Rochester spun ca simptomele hematocritului scazut includ urmatoarele:

 • Dificultati de respiratie
 • Sentimente de ameteala
 • Frecvente dureri de cap
 • Dureri in piept
 • Piele palida

Ce cauzeaza nivel crescut de hematocrit

Boli de inima

Persoanele cu boli cardiace mostenite au adesea nivelul crescut de hematocrit.

European Review for Medical and Pharmacological Sciences a constatat ca luand in considerare nivelul de hematocrit, ureea si sexul unei persoane pot ajuta la diagnosticarea riscului bolilor cardiovasculare la unii pacienti.

Dr. Charles Patrick Davis spune ca persoanele cu afectiuni cardiace congenitale au hematocrit ridicat.

Este important sa aveti grija de inima. Sportul regulat, o dieta echilibrata, cu o multime de fructe si legume si controlul stresului sunt doar cateva dintre modalitatile de a scadea riscul de infarct miocardic.

Tensiune arteriala crescuta

Daca suferiti de tensiune arteriala crescuta, exista sansa sa aveti hematocrit crescut.

Un studiu realizat in 2017, publicat in Journal of Clinical Laboratory Analysis, a constatat ca pacientii care au hipertensiune arteriala au avut adesea valori ridicate ale Hct, hemoglobinei si numarului de celule rosii. S-a constatat, de asemenea, ca au fost afectati si alti indicatori RBC, precum latimea de distributie a celulelor rosii (RDW). Cercetatorii au sugerat ca hematocritul crescut ar putea arata daca o persoana are risc de hipertensiune arteriala.

Este important sa mentineti tensiunea arteriala la niveluri noemale pentru a scadea riscul de accident vascular cerebral, boli cardiace si alte probleme cardiovasculare .

Rezistenta la insulina si diabet de tip 2

Cercetarile au aratat ca nivelul de hematocrit crescut poate fi asociata cu cresterea rezistentei la insulina si indica riscul unei persoane de a dezvolta diabet de tip 2.

Journal of Medical Research International a constatat ca testele de sange de la persoanele cu rezistenta la insulina au indicat o crestere a Hct, hemoglobinei, si LDL colesterolul ( „rau“). De obicei, cei cu risc de diabet au avut un IMC ridicat si au fost supraponderali.

Hematocrit crescut poate fi unul dintre primele semne de diabet zaharat. Pentru a scadea riscul de aparitie a diabetului, este important sa fiti activi din punct de vedere fizic pentru a slabi, a avea suficient somn si pentru a manca alimente care ajuta la controlul diabetului.

Sindrom metabolic

Sindromul metabolic descrie o serie de afectiuni precum hipertensiunea arteriala, excesul de grasime din burta si colesterolul inalt. Foarte des, persoanele supraponderale sau obeze prezinta hematocrit anormal de mare.

Diabetes & Metabolic Syndrome in 2018 au raportat ca hematocritul crescut si alti indicatori ai celulelor rosii din sange sunt frecvente la persoanele care prezinta semne de sindrom metabolic.

Simptome hematocrit crescut

Cresterea hematocritului inseamna ca sangele este mai gros decat ar trebui si ca sangele nu circula destul de repede in corp. In timp, acest lucru poate provoca diverse simptome si complicatii care sunt asociate cu policitemia vera ( un cancer de sange cu crestere lenta ).

National Heart, Lung, and Blood Institute spun ca simptomele ridicate ale hematocritului pot include urmatoarele:

 • Sentimente general de slabiciune si senzatie de ameteala
 • Dureri de cap
 • splina marita care provoaca balonare in abdomen stanga sus
 • Sangerare la gingii
 • Artrita
 • Pierderea in greutate inexplicabila
 • Transpiratie excesiva

Tratamente nivel scazut de hematocrit sau nivel ridicat de hematocrit

Pentru a trata simptomele hematocritului anormal, medicii vor face mai multe teste pentru a diagnostica exact care este cauza principala.

Cum sa mariti hematocritul

Daca aveti hematocrit scazut si trebuie sa cresteti hematocritul, atunci exista o serie de moduri in care puteti face acest lucru in mod natural.

Este important sa retineti ca urmatoarele metode nu sunt modalitati de tratare a hematocritului cronic scazut, ci modalitati de imbunatatire a sanatatii cardiovasculare si de abordare a oricaror deficiente nutritionale.

Exercitii aerobice

Activitatea aeroba poate ajuta la cresterea hematocritului si la reducerea simptomelor anumitor forme de artrita si boli de inima.

Deoarece multi factori influenteaza indicii hematologici, poate fi dificil sa se determine exact ce influenteaza nivelul hematocritului. Cu toate acestea, cercetatorii au spus ca hematocritul a crescut semnificativ in timpul exercitiului fizic. In timp, exercitiile fizice regulate pot sa normalizeze valorile Hct si, de asemenea, sa imbunatateasca sanatatea inimii si sistemul cardiovascular in general.

Antrenamente de intensitate ridicata sau exercitii HIIT

O alta modalitate de a va exercita pentru a creste volumul globulelor rosii si a creste nivelurile de hemoglobina este de a efectua antrenamente de intensitate ridicata sau exercitii HIIT.

Conform revistei Clinic Hemorheology and Microcirculation, exercitiile HIIT ajuta la cresterea fluiditatii sangelui si la cresterea nivelului Hct.

Exercitiile HIIT sunt una dintre cele mai bune modalitati de a pierde rapid excesul de grasime din organism si de a va ajuta sa aveti un organism mai sanatos.

Consumati alimente bogate in fier

Daca aveti hematocrit scazut din cauza deficientei de fier, este important sa consumati alimente bogate in fier. Acest lucru poate ajuta la rezolvarea oricaror probleme care provoaca anemia sau deficitul de fier.

Jurnalul BBA Clinical a raportat ca alimentele bogate in fier pot ajuta la tratarea simptomelor unui deficit de fier. Consumul de alimente care sunt bogate in fier pot ajuta la cresterea hematocritului si a hemoglobinei.

In cazul in care hematocritul dumneavoastra este semnificativ mai mic decat intervalul normal, medicul dumneavoastra va poate recomanda suplimente de fier sau sa luati vitamine din grupa B.

Uleiul de in

Luand in mod regulat ulei de in, poate contribui la cresterea Hct in mod natural daca sunteti anemic.

Potrivit unui studiu publicat in revista Hemodialysis International, consumul zilnic de 6 grame de ulei de seminte de in poate avea un efect pozitiv asupra indicilor RBC. S-a constatat ca persoanele care au avut anemie din cauza hemodializei (dializa la rinichi) au prezentat o imbunatatire a valorilor hematocritului, hemoglobinei, MCH si MCHC .

Imbunatatirea sanatatii sistemului cardiovascular este doar un motiv pentru a manca seminte de in, in fiecare zi.

Cum se poate scade nivelul de hematocrit

In majoritatea cazurilor, este necesara consilierea profesionala a unui medic si tratamentul adecvat pentru scaderea nivelurilor ridicate ale hematocritului. De obicei, tratamentele implica reducerea grosimii sangelui prin reducerea nivelului de hemoglobina si a numarului de celule rosii din sange

Antrenament de rezistenta

S-a observat ca sportivii par sa aiba o valoare mai scazuta decat populatia generala. Un studiu din 2017 a constatat ca antrenamentul de anduranta poate reduce hematocritul si poate imbunatati rezultatele testelor de celule rosii care masoara volumul RBC.

Surse medicale:

 1. MedicineNet. Hematocrit.
 2. NCBI. Hemoglobin and hematocrit.
 3. Medscape. Hematocrit.
 4. eMedicineHealth. Hematocrit (blood test).
 5. CancerTherapyAdvisor. Anemia: low hemoglobin, low hematocrit, low red cell count.
 6. eMedicineHealth. Anemia.
 7. World J Gastroenterol. 2009 Oct 7; 15(37): 4653–4658.
 8. Clin Exp Rheumatol.2009 Jul-Aug;27(4):560-6.
 9. Hum Psychopharm. 14(1).
 10. Arq Neuropsiquiatr.2016 Nov;74(11):863-868.
 11. J Med Biochem.2017 Apr 22;36(2):145-152
 12. Int Arch Allergy. 1970;37:325-336.
 13. Transfus Med Hemother. 2015 Sep; 42(5): 317–324.
 14. Eur Rev Med Pharmacol Sci.2013 Jul;17(14):1889-93.
 15. J Clin Lab Anal.2017 Nov;31(6).
 16. J Int Med Res.2016 Jun;44(3):496-507.
 17. Diabetes Metab Syndr.2018 Jan – Mar;12(1):17-21.
 18. NHLBI. Polycythemia vera.
 19. Front Physiol. 2013; 4: 332.
 20. Clin Hemorheol Microcirc.2016;64(4):827-835.
 21. BBA Clin.2017 Sep 8;8:78-83.
 22. Hemodial Int.2017 Oct;21(4):549-556.
 23. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2017 Jun 1;312(6):R
(Visited 12.202 times, 1 visits today)

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Lasă un răspuns

Specify Twitter Consumer Key and Secret in the Super Socializer > Social Login section in the admin panel for Twitter Login to work

Don`t copy text!